Синдикатите во Македонија

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Во неколку теми беа спомнати синдикатите во Македонија,па ме интересира уствари како функционираат синдикатите кај нас?Уствари знам одприлика како функционираат пратејќи ги последниве години се мислам дека завземаат партиска страна и во зависност од која страна се штрајкуваат.Но незнам како се финансираат дали се плаќа чланарина ?Дали постојат повеке синдикални организации во Македонија,на пример: металски,прехрамбен,медицински итн..да не ги редам.... ?Колку е човек сигурен и колку може да им се верува на синдикалните организации кај нас....
Јас на пример сум член на синдикат и затоа плаќам месечна чланарина ,но со тоа што плаќам чланарина се осеќам сигурен и знам дека нема шанси да ме одпуштат од работа затоа што ете на некој шеф син му требало да влезе во фирмата.
За да те одпушти фирмата во која работиш ,прво треба да разговара со представник на синдикатот во истата и да ги наведе причините зошто сакаат да те одпуштат.
За секој еден проблем во врска со работата ,директно разговараш со синдикатот,па он понатаму ја рајаснува ситуацијата.....
Златно синдикално правило последен си примен на работа ,прв излегуваш.
За примање на работа постои листа и се оди според таа листа....и да не редам има еден куп други погодности од осигурања до кредити со многу помали камати....

Јас можам да кажам дека до сега сум учествувал на неколку штрајкови тука во државава каде што сум,но тоа ни малце не наликуваат на штрајковите кои ги имав видено во Македонија.
Првиот штрајк беше поради тоа што добивката на фирмата во која работам во 2007 порасна за цели 35% во однос на 2006 ,синдикатот побара да се поделат премии за сите вработени а не само за оние дебелите шефови кои седат во канцелариите, но беа одбиени.Така да се стапи во штрајк, не се излезе на улица туку беше забрането од синдикатот да се работи прекувремено а без прекувремена работа барем во оваа бранша во која сум јас тешко дека можеш да го исполниш ветеното спрема клиентелата односно шпедицијата.После 4 дневен штрајк се доби не само премија туку покачување на платите за ...% .Последната опомена од синдикатот која ја добија работодавците беше во врска со економскава криза , фирмата сакаше да одпушти 18 луѓе поради намалување на работата ,но синдикатот прво понуди предвремено пензионирање на лица кои имаат најмалце 2-3 години пред пензија (таа бројка беше некаде околу 20 работници, значи не би дошло до никакво одпуштање) и тоа со тоа што истите би ја земале истата плата се до исполнувањето на работниот стаж,значи не 80% од платата туку цела плата.Фирмата не прифати да им се даде цела плата туку да си земат нормална пензија,синдикатот тоа не го прифати ,па после тоа неприфаќање од страна на синдикатот фирмата остана на тоа дека ќе ги одпушти они 18 работници. И сега смешна ситуација пред и да се најави официјално дека се стапува во штрајк ,фирмата издаде соопштение дека нема да одпуштат ни еден работник како благодарност за она што до сега работниците успеале да го сработат,дека како и да е фирмата пак ќе биде во позитива но тоа нема да биде истата онаа позитива од минатата година.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Јас на пример сум член на синдикат и затоа плаќам месечна чланарина ,но со тоа што плаќам чланарина се осеќам сигурен и знам дека нема шанси да ме одпуштат од работа затоа што ете на некој шеф син му требало да влезе во фирмата.
За да те одпушти фирмата во која работиш ,прво треба да разговара со представник на синдикатот во истата и да ги наведе причините зошто сакаат да те одпуштат
Ти изгледа работиш во некоја синдикалска фирма во која времето застанало пред 50 години, па така ве лажат за да ви земат пари за членарина. Не може да те отпушти? Ќе те исфрли ко партал ако сака. Синдикатот ќе те заштити од отказ? Не ме смеј човеку.

Едит: Ах, извини, сега видов дека не си бил во Македонија.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Ти изгледа работиш во некоја синдикалска фирма во која времето застанало пред 50 години, па така ве лажат за да ви земат пари за членарина. Не може да те отпушти? Ќе те исфрли ко партал ако сака. Синдикатот ќе те заштити од отказ? Не ме смеј човеку.
Ова за Македонија важи ? Ако е за Македонија ти верувам.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Да, да, се корегирав и јас во погорниот пост, го едитирав, видов отпосле дека не си бил во Македонија.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Синдикатот кај нас се смета дека е она што дели свински полутки, кутии сувомеснато, зејтин и сл.
Вистински синдикат - НЕМА!
Башка исполитизирани до немајкаде. работникот им е некаде околу последното место.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Добро, оној Муратовски доживотен лидер да не е?

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Синдикат/и во Македонија? :tapp: :drk: :uvo: :pusk:

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Синдикат/и во Македонија? :tapp: :drk: :uvo: :pusk:
Kakvi sindikati kakvi bakraci aj ne bidete smesni!!! Toa vo Makedonija ne postoi od 1992 godina.Zavrsena prikazna se sindikatite od edna ednostavna pricina, a toa e sto vo Makedonija ne postojat rabotnici tuku ROBJE!!!!

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
Sindikat vo Makedonija! :pos2: Se pisuvalo MNOOOGU na ovaa tema ovde.
Znaete na 2pati bev nezakonski isteran od rabota vo MK i na 2pati dobiv otkako podnesov tuzba. I toa zedov dobri pari!
Posledniot pat od edna firma izbrkaa okolu 6mina. Otkako razgovarav i se konsultirav so advokat izleze deka sme izbrkani po nepostoecki osnov (sega moze na dolgo/shiroko da go objasnuvam slucajot ama ke zamaram) !
Za ironijata da bide pogolema jas bev edinstveniot od isteranite shto se zakani so tuzba (wtf?!)
Anyway. Otkako vidoa deka navistina imam namera da gi nosam na sud, mi isplatija zadocnuvanjeto za penzisko dodeka traese seto toa,za zdravstveno, za platite i plus neshto ekstra.
naravouchenie: Ti dojdi si do nego :baeh:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.995
Поени од реакции
5.610
Синдикати во Македонија?

Научна фантастика...:toe:

Член од
3 јануари 2009
Мислења
75
Поени од реакции
3
Кои синдикати???:toe:

НЕМА СИНДИКАТИ ВО МАКЕДОНИЈА:tapp:

Член од
3 декември 2008
Мислења
179
Поени од реакции
3
SINDIKAT A SHTO BESHE TOA???????????????????????????????????????????

K

kaiser soze

Гостин
Синдикат кај нас,само кој синдикат,на која партија?

N

n/a

Гостин
Прочитајте неколку книги (во прв ред Финансиер-Тео Драјзер) и согледувања за `економската распределба` помеѓу 1850 и 1920,и тоа не било каде,него у Америка...
и најдете се кај сме сега ние и каква е улогата на...
`синдикатите`.

Апсолутно... до запирка,се е исто упм. :pos2::kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom