Жалосно .... нека почиваат во мир
Хеликоптер Ми-17 денеска околу пладне се урна во селото Блаце, кај Катланово. Во несреќата нема преживеани. Во хеликоптерот најверојатно имало 11 луѓе.
Тој се урна на само 50-ина метри од последната куќа во селото. Жителите кога ја слушнале експлозијата, веднаш дошле на помош до местото.
„Како хеликоптер, ама не работеше добро и одеднаш се слушна експлозија, се здрма куќата, излеговме сите, истрчавме горе, имаше огромен пламен. Еден човек имаше исфрлено надвор. Почна да пука, дали беше керозинот, дали куршуми, никој не знае што имаше внатре. Ние се тргнавме на страна, не можеше ништо“, вели жител на Катлановско Блаце.
„Пламен се гледаше, човекот гореше. После имаше доста експлозии, се тргнавме на страна. Тргнаа луѓето да помагаат, ама немаше шанси“, рече жителка на Катлановско Блаце.
Падот први го пријавиле двајца рибари, кои го виделе хеликоптерот како ги надлетува во невообичаено низок лет. Веднаш потоа чуле експлозија зад ридот. Веднаш се јавиле во полиција.
Во селото Блаце хаос. Растрчани екипите на МВР и АРМ, кои итаа кон местото на несреќата. Се претпоставува дека до несреќата дошло поради дефект.
„Се слушна пиштење и експлозија, тоа беше, друго ништо не чувме. Додека дојдов наваму, гледам само народ овде, се собрале. Јас слушнав само како брчеше хеликоптерот, еднаш удри и престана веќе“, рекоа очевидци.
Жителите на селото велат дека чуле неколку експлозии и звук несоодветен за хеликоптерот.
На стравотниот пад на армискиот хеликоптер му претходела експлозија. Откако паднал, мештаните на Катлановско Блаце биле немоќни да помогнат и да притрчаат на помош на патниците во хеликоптерот.
Во воениот хеликоптер Ми-17 се наоѓале припадници на АРМ кои учествувале во мисијата АЛТЕА во Босна и Херцеговина. Се враќале дома.
Целиот државен и армиски врв пристигна на местото на несреќата.
Полицијата го има блокирано целиот регион околу местото на несреќата и со помош на мештаните го пребаруваат теренот.
За видео клик
овде
Превземено од А1