Се за Армијата и Специјалните единици во Армијата

S

Shellshock nam67

Гостин
Во професионалниот состав на АРМ ќе можат да работат граѓани од 25 годишна возраст до 45 години. Зголемувањето на старосната граница за професионалните војници од 38 години како што е сега на 45, и од 23 години на 25 години, е заклучок на Владата донесен на денешната седница.

По ова, Владата го задолжи Министерството за одбрана да подготви законски измени кои потоа откако ќе бидат усвоени на некоја од наредните владини седници, како предлог на гласање ќе му бидат доставени на Собранието.
Професионалните војници веќе подолго време бараат да се реши статусот на оние припадници кои остануваат без работа откако ќе наполнат 38 години. Нивното здружение реагираше пред се поради фактот што голем дел од професионалците во АРМ после сите обуки и признанија заради учество во меѓународни мисии, поради законското ограничување остануваа на улица.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не сум војник но се согласувам со оваа одлука, знам многу луѓе кои на свои 45 и 50 години се поспремни кондиционо и покадарни да бидат во оваа служба од 20 годишници.

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
Не сум војник но се согласувам со оваа одлука, знам многу луѓе кои на свои 45 и 50 години се поспремни кондиционо и покадарни да бидат во оваа служба од 20 годишници.
нема врска то, нема да зема некој трол од најнгег фазла шо незнај ништо. не е толку важно ова да се продолжи роко од 38 на 45 туку да им се реши статусо после то, да не остана на улица.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Некој кој е поупатен да ми одговори. Дали сега ова зголемување до 45 год. ќе значи дека може да земат и пензија по 45-та година ?

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Некој кој е поупатен да ми одговори. Дали сега ова зголемување до 45 год. ќе значи дека може да земат и пензија по 45-та година ?
Нема да им следува пензија.
Многу јако... После 45 години кога ќе бидат отпуштени од армијата нема да им следува пензија со која би можеле да преживеат додека да се вратат во цивилниот живот и да си најдат соодветна работа. Која држава еј...

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
-ова од 23 год. на 25 год. ми го мути паметот,сигурно не се уште на цицка,
или се уште недозреани,или уште непораснати или пак необразовани,
во “45 год. а и тоа беше армија на Македонија друга беше состојбата или
пак политиката, се бараа тс. предност имаа младинци и пионери и тоа за
на фронт , 16-17-18 годишници, а ова над 25 год. беа права реткост
во цела бригада на рака да ги изброиш,е тоа беше некогаш “45 год
- читај во темата:Македонските Бригади во НОВ ( 14 ММНУБ)

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
-ова од 23 год. на 25 год. ми го мути паметот,сигурно не се уште на цицка,
или се уште недозреани,или уште непораснати или пак необразовани,
во “45 год. а и тоа беше армија на Македонија друга беше состојбата или
пак политиката, се бараа тс. предност имаа младинци и пионери и тоа за
на фронт , 16-17-18 годишници, а ова над 25 год. беа права реткост
во цела бригада на рака да ги изброиш,е тоа беше некогаш “45 год
- читај во темата:Македонските Бригади во НОВ ( 14 ММНУБ)
мислам дека не си сфатил нешо ..... досега откако ќе го отслужиш воениот рок можеше да се пријавиш до 23 години (значи може и 18годишник војник да биде) а отсега ќе може до 25 години да се пријавиш

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Добро е ова до 45 години да се во служба, ама без пензија понатака е најнежно кажано ретардирано !

I

IBIZA SOUND

Гостин
sto mislite vie nema da se mnogu mladi da odat na 45 godini vo penzija :)

mnogu se bunea vojnicite sto na 38god. gi ispustat na ulica i zatoa sega mu zgolemija na 45, a posle 45 neka se snaogjaat koj kako znae i umee :)

Член од
23 јануари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
10
затоа што не најдов ниедна слична тема на оваа, поврзана со македонските војници, прашањето ќе го постирам тука. доколку има друга тема кадешто би бил поадекватен мојот пост нека биде префрлен таму..
имам прашање за вас: колку пари земаат нашиве војници за служба?? прашувам бидејќи на другар му понудија 800евра за у волци да оди, со услов ако дое до војна он да биде меѓу првите регрутирани(ова од него го чув така да ако не е вистина не ми замерувајте :icon_lol:).. е сеа според мене е логично повисоки примања да имаат војниците, ама со нашата власт ништо не е сигурно.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
затоа што не најдов ниедна слична тема на оваа, поврзана со македонските војници, прашањето ќе го постирам тука. доколку има друга тема кадешто би бил поадекватен мојот пост нека биде префрлен таму..
имам прашање за вас: колку пари земаат нашиве војници за служба?? прашувам бидејќи на другар му понудија 800евра за у волци да оди, со услов ако дое до војна он да биде меѓу првите регрутирани(ова од него го чув така да ако не е вистина не ми замерувајте :icon_lol:).. е сеа според мене е логично повисоки примања да имаат војниците, ама со нашата власт ништо не е сигурно.
му понудија -.- ? seriously -.-? прашањево ти е со еден куп нелогичности

shady3

Никогаш не вели никогаш..
Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
Дечко не трескај глупости, во волци не се влегува со нудење, туку со многу селективна и напорна обука и тест период. Од 1000 влегуваат 10, а не со понуда.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.888
Поени од реакции
23.294
сега тие што плачеа на 38,кога ке дојдат на 45 години пак ке плачат.
демек ами сега што , кој ке не прими нас на овие години.
е токму така што ке прават после тоа, и мене ме интересира.
за кариера стари, за пензија млади. со други зборови за никаде.
мислам дека сами си го закачија само што не им е јасно уште.
најверојатно обезбедување, платеници, чувари или нешто матно и ништо полезно за општеството.
секако не се обучени во мир да функционираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom