Сејте љубов помеѓу вас

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Во овој дел од Евангелието според Лука иста така се зборува и за последиците од НАШИОТ ИЗБОР, т.е. СЛОБОДНАТА ВОЛЈА.
Татото не му брани на синот во неговиот ИЗБОР. Поледиците од изборот на синот се КАТАСТРОФАЛНИ.
Синот имал 2 избора: А) да пропадне; Б) да се врати кај татка си.

Во оваа ПАРАБОЛА, во ликот на таткото е Бог, а во ликот на синот сме ТИ и ЈАС.

Имаш слободна волја во изборот на тоа што го правиш (како и синот). Последиците сам си ги сносиш. Имаш и опција ПОКАЈАНИЕ (како што направи синот). :smir:

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Абе сè е тоа во ред, ама жените треба повеќе да даваат, а мажите повеќе да бараат.

Е дури тогаш ќе има љубов за сите. :))))

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Arni li ste vie be.Ulavi li ste.Sho e rabotaa,dali ste normalni.KakoF gospod bre.U kameno li vreme ste be.Lugjeto na mars ke odat vie u bogovi mi veruete tuka.U praistorijata lugjeto oti nemozele da si gi objasnat prirodnite pojavi shto se ustvari i si mislele deka nekoj gi pravi.I taka pocnala religijata.Se sho ke se slucelo mislele deka bog go napravil.Najprvo veruvale vo milion bogovi.Za se i sesto si smisluvale bog.Posle pocnale demek eden e glaven ova ona.Sekoj narod si smisluvale nivni glaven bog.I posle pocnale Isus, Pavle....i taka natamu, da sirat nekoi si nivni mislenja za gospod deka neli lugeto treba slobodni da bidat ova ONA.Najprvo bogatite luge gi ubivale tie kako Isus sho sirele takvi raboti oti porano u nivno vreme toes feudalno opsestvo lugeto rabotele za feudalcite i ne bile slobodni.Za da nema uzbuni od narodot ne dozvoluvale da se ucat takvi veruvanja.No podocna koga svatile bogatite deka ako pocne da veruva narodot,oni ke imaat kontrola vrz narodot i pocnale da gradat crkvi preku koi go komanduvale narodot i gi lazele deka gospod bara pari i slicno i im zimale pari.I den denes se ostavaat pari kako posledica na tie sho sakale da zarabotuvaat preku religijata, toes na pederski nacin.zatoa briska da ne vidam vise replika za nekoisi gospodovi pravila ova ona sho gi napisale tie feudalci za da zimaat pari i da komanduvaat so narodot.i temata ne se voa glupostive za gospod.barajte ima druga tema za dali gospod postoi ili ne

Член од
3 јуни 2008
Мислења
108
Поени од реакции
3
Абе сè е тоа во ред, ама жените треба повеќе да даваат, а мажите повеќе да бараат.

Е дури тогаш ќе има љубов за сите. :))))
Е па сега ти ако не можеш да си ги контролираш страстите нормално дека ќе бараш телесна љубов за да се задоволиш.А човек кој што живее со страстите "далеку" ќе стигне.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
108
Поени од реакции
3
Arni li ste vie be.Ulavi li ste.Sho e rabotaa,dali ste normalni.KakoF gospod bre.U kameno li vreme ste be.Lugjeto na mars ke odat vie u bogovi mi veruete tuka.U praistorijata lugjeto oti nemozele da si gi objasnat prirodnite pojavi shto se ustvari i si mislele deka nekoj gi pravi.I taka pocnala religijata.Se sho ke se slucelo mislele deka bog go napravil.Najprvo veruvale vo milion bogovi.Za se i sesto si smisluvale bog.Posle pocnale demek eden e glaven ova ona.Sekoj narod si smisluvale nivni glaven bog.I posle pocnale Isus, Pavle....i taka natamu, da sirat nekoi si nivni mislenja za gospod deka neli lugeto treba slobodni da bidat ova ONA.Najprvo bogatite luge gi ubivale tie kako Isus sho sirele takvi raboti oti porano u nivno vreme toes feudalno opsestvo lugeto rabotele za feudalcite i ne bile slobodni.Za da nema uzbuni od narodot ne dozvoluvale da se ucat takvi veruvanja.No podocna koga svatile bogatite deka ako pocne da veruva narodot,oni ke imaat kontrola vrz narodot i pocnale da gradat crkvi preku koi go komanduvale narodot i gi lazele deka gospod bara pari i slicno i im zimale pari.I den denes se ostavaat pari kako posledica na tie sho sakale da zarabotuvaat preku religijata, toes na pederski nacin.zatoa briska da ne vidam vise replika za nekoisi gospodovi pravila ova ona sho gi napisale tie feudalci za da zimaat pari i da komanduvaat so narodot.i temata ne se voa glupostive za gospod.barajte ima druga tema za dali gospod postoi ili ne
Ние сме арни, али ти дефинитивно си свртел на лево, па си се изгубил.ДЕФИНИТИВНО!!!!

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
фала ти што не просветли,сега цел форум се опамети и веќе не верува во господ:tapp:
божем некој ве тера да верувате.
мој избор е тоа.ако не сакаш не верувај.
повели место кај шо можеш да си најдеш сродни души.
ако имаш да кажеш нешто на темата добредојден си.

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
мослиш дека не врувам во бог?
не бе.баш напротив.само не верувам дека ќе ме казни."мојот" бог не казнува.не оној во кој јас верувам,не онака како што јас верувам.
христијанка сум за инфо.

ок,ај ќе се запнам јас за родителите пак,чисто да ти доловам како ги сваќам твоиве објаснувања.
мене таткоми ќе ми даде потполна слобода да бирам меѓу јаболко(лош избор) и патлиџан(добар избор),ќе ме набљудува да види што ќе одберам.
кога јас ќе го одберам јаболкото ќе ме фрли да горам во пеколот мене и сите мои поколенија????
и на крај ќе го прати неговиот друг син да умре за мојот грев?
зашто воопшто бог би сакал ние да одиме во пеколот?
зашто би ни судел?
нели не сака?

ако несакаш јас можам да не поставувам прашања,секако ако не можеш да одговориш на нив.
слободно кажи:smir:

и зашто би го ставил тоа дрво пред нас ако не би сакал да каснеме од него?
зашто би не доведувал во искушение?
Prvo ako si hristijanka kako moze da veruvas deka Bog ne kaznuva...sledstveno na toa ne treba ni da nagraduva...ako nema Pekol nema da ima ni Raj....ili ako odime so parabolata za roditelite roditelite neli te karaat, ukoruvaat pa i kaznuvaat iako te sakaat?
Znaci apsurdno e da se misli deka Bog ne kaznuva, Bog e svet i sovrsen sudija....taka da ako znaes koja erabotata na sudiite ke znaes i deka kaznuva....
A za jabolkoto iskreno pak se cudam kako moze hristijanka da vadi vakvi prasanja....slobodna volja, Bog ne saka robovi, saka deka koi od ljubov ke go pocituvaat i ako bides iskrena i ti sigurno testiras vo sekojdnevniot zivot dali nekoj i kolku te saka i pocituva....
A Bog ne iskusuva, samo Satanata, BAREM ova treba da go znaes ako si hristijanka.....

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Е па сега ти ако не можеш да си ги контролираш страстите нормално дека ќе бараш телесна љубов за да се задоволиш.А човек кој што живее со страстите "далеку" ќе стигне.

Верувај, јас „далеку“ стигнав баш поради тоа што многу си ги контролирав страстите.

Нема теорија да бидеш духовно задоволен, ако не си и телесно. Кажи што сакаш, така е.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Prvo ako si hristijanka kako moze da veruvas deka Bog ne kaznuva...sledstveno na toa ne treba ni da nagraduva...ako nema Pekol nema da ima ni Raj....ili ako odime so parabolata za roditelite roditelite neli te karaat, ukoruvaat pa i kaznuvaat iako te sakaat?
Znaci apsurdno e da se misli deka Bog ne kaznuva, Bog e svet i sovrsen sudija....taka da ako znaes koja erabotata na sudiite ke znaes i deka kaznuva....
A za jabolkoto iskreno pak se cudam kako moze hristijanka da vadi vakvi prasanja....slobodna volja, Bog ne saka robovi, saka deka koi od ljubov ke go pocituvaat i ako bides iskrena i ti sigurno testiras vo sekojdnevniot zivot dali nekoj i kolku te saka i pocituva....
A Bog ne iskusuva, samo Satanata, BAREM ova treba da go znaes ako si hristijanka.....
не може да ме казни кога веќе ми дал да бирам и ми дал слободна воља.
пример: ти мене ми викаш бирак кај ќе идеме на одмор: шпанија или италија?
ја ти викам италија
ти ми паваш шлаканица и ми викаш wrong answer!
покај се што си одбрала еден од моите предлози или ќе умреш.
попросто не можам да ти објаснам зашто не верувам дека бог ме казнува за моите избори.
и да,христијанка сум,и горда на тоа,но не ја следам библијата буквално како што тоа го правиш ти.
што се однесува за ѓаволот:еве што мислам за тоа:
еве сеа ќе се запнам за бог и ѓаволот.
зарем навистина веруваш дека постои ѓаволот и дека бог е во вечна борба со него?
и дека бог може да ја загуби таа борба?
ако бог ги губи битките,што ни преостанува нас??

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Верувај, јас „далеку“ стигнав баш поради тоа што многу си ги контролирав страстите.

Нема теорија да бидеш духовно задоволен, ако не си и телесно. Кажи што сакаш, така е.
Tocno.Toa e najbitnata rabota shto treba da ja zavrsime vo zivotot.Ako toa e zadovoleno,ke bides posreken/na - 100%.

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Tocno.Toa e najbitnata rabota shto treba da ja zavrsime vo zivotot.Ako toa e zadovoleno,ke bides posreken/na - 100%.

Не е баш така, туку вака: ако си телесно задоволен (секс, храна, смиреност... општо физичко здравје), можеш да бидеш духовно задоволен. Ако не си, нема теорија да бидеш духовно задоволен.

Имаше една поговорка: „Никој не може да е среќен со празен стомак“.

Кога си гладен, прво што ти е битно е да јадеш, па макар убил некого и го изел (и животните се живи и Божји творевини, нели?). Ако немаш секс, ќе здивиш и ќе одиш да силуваш, нели? Ако си болен, прво ќе се излечиш (лекови, чаеви, мирување...), па потоа ќе бидеш посреќен, нели?

Многу работи мора да бидат основно решени, за да може да се пропагира духовност. Во спротивно, тоа е чиста манипулација со масата.

Значи, ако барате сите да се сакаат, дајте им прво здравје, храна, секс и задоволете им ги сите останати основни потреби. Дури тогаш ќе можат да ве разберат што барате од нив.

А тука доаѓа и моментот дека не сите ќе сакаат: „Што збори овој, кога на тој муабет може да направам други да работат за мене? Ај ќе си ги зголемам богатствата на овој муабет...“ Сосема е човечки да се сака повеќе, па и на грбот на другите луѓе.

Но тоа е друга тема...

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Epa tocno e toa deka ke daleku ke stigne.I ti ako ja zadovoluvas taa osnovna potreba ke stignes daleku, a ako ne(a ko sho gleam ja ne ja zadovoluvas) ke stignes do gospod(ke mislis deka si stignal) i gospod ke ti tresne eden boks da te opameti da se vratis vo realnosta.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
108
Поени од реакции
3

Е брат, баш ме интересира како си стигнал далеку па си ги контролирал страстите?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Леле ама си запнала со тоа искушение...:)

Не може се да биде розово.Како што постои доброто (Бог), така постои и злото (ѓаволот).:toe:

хмммм...начинот на кој ја ова го гледам е дека не е се црно-бело, него има и нијанси на сиво. Поимите добро и зло се релативни и не можат да се применат исто за сите - што за мене е добро, за тебе може не е во даден момент од животот.

Kajgana Shop

На врв Bottom