Семинарски, состави, есеи, задачи

Член од
4 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
24
Некоја семинарска за РАМ меморија или бар материјал:smir:
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
4.020
Поени од реакции
2.513
Luge aj ke ve molam ako vi se najdvit nekoj esej za "Sudbinata na covekot" od Mihail Solohov i "Paviljon br:6" toj e raskaz od "Izbrani raskazi" od Anton Cehov FALA:)
Андреј соколов

Секој човек уште со самото негово раѓање добива своја судбина. Таа е единствено негова, но, во одредени ситуации прави нештата да се случуваат различно од неговата волја. Таа е причина заради која се раѓаме, живееме и умираме. Целиот наш живот е судбина. Но, не секогаш таа е среќна. Многу често знае сурово да си поигра и да му нанесе болни удари на човекот. Таква судбина имаат многу луѓе, но ретко кој од нив застанува исправено и погледнува во нејзините очи. Таква беше судбината и на Андреј Соколов.
Во почетокот неговиот живот беше обичен, ги имаше сите задоволства што му ги нуди животот во општеството. Но, доаѓа Втората Светска Војна и менува се – уништува се. Андреј се збогува со својата фамилија (со саканата жена и децата) и заминува на фронт. Животот во војната за него е многу тежок. Поминува низ вистински пекол, ќе преживее натчовечки тортури и страдања. Но, тој е силен, жилав, вистински руски војник кој е спремен да ги издржи сите овие маки и страдања за повторно да ја сретне својата фамилија. Во војната доаѓа до дното на сопствената трагедија, ги губи најблиските и домот. Удиран е од судбината што му ја наметнува завојувачот, но морално истрајува и во омразата и болката наоѓа сили за понатамошна добрина и љубов. Колку и да е тежок животот на еден човек, колку маки и трагедии да му се имаат случено, тој треба да живее, треба да им помогне на оние кои се уште понесреќни од него, заради една светла цел: Живот во кој ќе има се помалку несреќа, живот врз кој не ќе тежи проклетството на војната. Омразата не го заробила неговото срце, во него има место за малечкиот Вања, воено сираче кое го посинува. Тој ја враќа смислата и радоста во животот со детенцето што потскокнува околу него. Со таа добрина и љубов го пронаоѓа патот кон блаженството и смислата за својот испуштен живот.
Животот продолжува понатаму, а пустошот што го создава и остава зад себе војната е новата надеж, новата енергија, природен циклус што ќе значи обнова на постоењето и на смислата во него.


Еве ако сеуште ви треба за судбината на човекот
 
Член од
2 септември 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
Дали може да ми помогнете за анализа за збирката Бели Мугри поточно за песните Ленка,Тутуноберачите,Копачите и Денови.
 
Член од
11 март 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
aj pls pomognetee mi za pismena mi se странствувањето на чајлд харолд и евгениј огенин ako znae nekojj pls neka pishee poraka :) pozz:vozbud:
 
Член од
12 март 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
1.Надчовечката борба на Гилгамеш против смртта(епот Гилгамеш)
2.Јуначкиот мегдан во епот ,,Гилгамеш,, и во епопејата ,,Илијада,,
3.Потопот како мотив во асировавилонската и во хебрејската литература( Гилгамеш и Стариот Завет)
4.Страдањето како долг на судбината во епопејата ,,Илијада,, од Хомер

Ве молам ако има некој нешто од овие теми...да ми помогнете...или пак нешто за вовед...колку да почнам :icon_conf оваа четвртата и првата ми се така потешки...
 
Член од
27 август 2009
Мислења
1.537
Поени од реакции
1.671
mi treba esej za ''zlostorstvo i kazna''ama najitno sto moze
Интерпретација на „Злосторство и казна“
Жанровски романот го определуваме како:
- реалистичен,
- психолошки,
- хроника ( пожари, скандали, летот на Бергов со балон, џуџињата на Бартол и Масимо ),
- социјален ( со изразити карактеристики на криминалистички роман ),
- идеен ( етичко-филозофска мотивација која дава карактеристики на филозофски роман ).
Хроно-тропос: Времето во романот е кондензирано во девет и пол дена до злосторството и девет години по злосторството ( казна ). Неколку улици, три-четири соби, две крчми, еден плоштад во Петроград, мостот на Нева и Василевскиот остров.
Наратор, нарација: приказната ја реализира сезнаечки наратор. Нарацијата се одвива во три паралелни сижетни линии:
- Раскољников – убиство – робија;
- Соња – проституција – милосрдие;
- Свидригајлов – убиство – самоубиство.
Од нивните односи произлегува контапункт на композицијата: повеќезначноста на еден мотив – сиромаштија, престап и казна. Индивидуланите сижетни параболи се контрастно опишани:
Мармаладов – сиромав кој ја прима жртвата на ќерка му.
Раскољников – сиромав кој ја одбива жртвата на сестра му.
Раскољников ја убива лихварката – убиство од идеи.
Соња се ‘‘убива себе си’’ – убиство од милосрдие.
Свидригајлов – убива заради себе.
Експозиција: Млад човек, исклучен од универзитетот, малограѓанин по потекло, живее во крајна сиромаштија, откако поради лекоминост и лабавост во сфаќањата, ќе им се оддаде на некои чудни „незавршени идеи“ што висат во воздухот, одлучува наеднаш да се извлече од својата тешка состојба.
Заплет: Откако ќе го однесе прстенот како залог кај старата лихварка, ќе го потслушне разговорот меѓу офицерот и студентот во кафеаната и ќе го добие писмото од мајка му ( во кое таа го известува за својата тешка имотна состојба ), решава да убие една старица што дава пари под лихва.
„Теоријата“ на Раскољников се јавува само во мислите, без никакви практични планови, без конкретна замисла за реализација.
Во однесувањето на Раскољников може да се издеферницираат три фази:
1. подготовка на злосторството,
2. извршување на злосторството,
3. состојба на злосторството.
Епилог: По убиството, кај Раскољников се забележуваат две тенденции:
- максималното залагање да не го открие злосторството,
- несвесното откривање.
Раскољников не се грижи само за мислата да не биде откриен, туку се бори со своите чувства на оттуѓеноста, сомнежите, кошмарните сонови. Со етичкото страдање си отвара пат за враќање во човековата заедница. Обидувајќи се да се постави надвор и над законите на опшеството, се отуѓува од самиот себе. Тоа е најтешката последица на казната која ја добива злосторникот. Се може да се поднесе, но не и можноста да живее со злосторство зад себе. Се предава на судските власти.
Судницата во која се наоѓа станува психијатриска ординација, а тој пациент. Иследникот му дава можност да се оправда, а Раскољников си нанесува зло бидејќи во прашањата чувствува стапица. Интуицијата го прави своето и одговорот е одбрана.
Атрибути на ликовите
Раскољников – индивидуален човеков протест.
Бунт на индивидуалист, отруен со „филозофијата на злосторството“, на човек притиснат од неволностите во животот. Свеста за „правото“ на индивидуален бунт прераснува во злосторство во сознание на гревот, во грижата на совеста и потребата за признание и покајание.
Студентот мисли дека „исполнувајќи го својот долг кон човештвото“ ќе го ублажи престапот. Возвишената вистина и човечките закони делуваат.
Чуството на изделување, изолирање од другите луѓе по извршувањето на злосторството, до крајни граници го измачува. Законот на вистината и на човечката природа е посилен. Злосторникот реши да ги поднесе сите страдања за да го искупи својот престап.
Принуден е сам да се предаде на властите, да умре на робија, со надеж повторно да биде со луѓето.
Теорија на „силни личности“
Луѓето ги дели на две групи:
- обични луѓе што го поминуваат животот во послушност, покорувајќи им се на животните околности;
- „необични“ луѓе коимпреминуваат преку законите и нормите, без оглед на средствата со кои се служт, луѓе на кои им е дозволено се.
Силната личност има право да ја наруши моралната норма и да мине преку човечки жртви за да оствари благородна цел. Во мислите на Раскољников престапот добива ореол на пат кон добродетелството.
Симболика на соништата
Бегството од реалноста и откривање на психичката состојба.
1. Сегменти од детството
Раскољников има седум години и шета со татко му. Пијаните селани го тепаат слабиот и изнемоштен коњ поради немоќта да го повлече големиот товар. Доминираат ударите на камшикот и железните орудија.
Ја симболизира немоќта и товарот на животот кој го притиска Раскољников и временското оддалечување ( во детството кога имало најмалку грижи ). Камшикот е симбол на ударите кои ги нанесува животот, а железното орудие е секирата со која се извршува убиството.
2. Патување во Африка, во некоја оаза.
Просторно оддалечување т.е желбата на Раскољников да се увери дека е далеку од Петроград. Мирната оаза, контраст на големиот немир, ручекот на бедуините - неговата глад, изворот – жедта, свежината на водата – неговата треска, убавината на светлите бои – очај и чувство на одвратност.
И двата сона значат желба за оддалеченост од современиот момент, потсвесна потреба да избега од местото и времето во кое животот е толку замрсен што мора да изврши злосторство.
Соња Мармеладова: изгубена единка на големиот град, гешница, која стаписувајќи се пред вистината ан злосторството, ја зема улогата на морален коректив, спротивставувајќи и се на бунтовноста на Раскољников со смиреноста, покорноста и антиреволт. Живее по законите на љубовта кон луѓето. Војот престап не го прави под идејата да загосподари над луќето, туку по сила на љубовта кон блиските, поднесувајќи го својот живот заради гладните усти во семејството. Подобро насилство над себеси отколку над другите. Во сеопштата љубов на Соња треба да се растопи и исчезне горделивата природа на Раскољников.
 
Член од
5 април 2009
Мислења
874
Поени од реакции
75
Tema-После определена возраст на луѓето треба да им биде дозволено да живеат со кого сакаат..
Ве молам...поставете нешто..да ми помогне да склопам дел од есејот..
 
Член од
4 декември 2007
Мислења
514
Поени од реакции
22
Некој да има состав за мајката или велигден ?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom