Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Праев бизнис план по бизнис.. ке го зеам у петок па ке ти го дадам , па прај му што сакашсамо пишуван е у тетратка да знаеш
Светот во кој живее еден човек замислен во неговата глава е во хармонија со природата, со другите, со самиот себе си, но, вистината е далеку од соништата. Тие лесно се кршат, а кога ќе се скршат, се според што се живеело е уништено.
Човековата природа е таква тајна и загатка што човек би морал да го мине сиот свој живот во нејзино решавање, а Достоевски ни ги отвори и душата и срцето на човекот, слезе во пределите на неговата потсвест, во бурите и виорите од инстинкти и ни ги пренесе преку ликовите на своите страдалници, злосторници, човекољупци...
Како нем набљудувач во минатото пред мене изникна потресен призор од многубројни слики на човековата беда и трагика. Присутен сум во полната со луѓе и чад кафеана, каде отровниот излив на идеи се втурна во Расколников за да го замати неговиот дух и да ја покрене раката на престапот. Опседнат од размислите за тоа зошто светот е неправеден го натера тешкиот осаменик да ги наруши моралните норми и да мине преку човечки жртви за да ја оствари својата благородничка цел. Се одлучува да убие една старица- лихвар, глува, пакосна, зла, со помислата „Зошто живее, му користи ли таа на некого?“
Дали тоа беше преголемата желба да им помогне на најблиските или само сакаше да ја провери идејата дека и тој им припаѓа на семејството на необични луѓе на кои се им е дозволено. „Јас не убив човек, туку принцип“.
Додека некој донесува решение тој всушност се нурнува во еден силен водовртеж кој го носи човекот и до места за кои и не сонувал во моментот кога го донесувал решението. Така настанува и реализмот .. уметноста на стварноста
Лишувајќи ги од животот двете човечки суштества се разедини, се отуѓи, стана апатичен и празен. Започна саморазрушување на душата не само како сенка на одмазда, туку и како страшилиште што рие.
Чувството на вина, разбиеност и разединетост од сето човештво, што го осети веднаш по извршеното злосторство, го исцрпи до крајни граници. Принуден е сам да се пријави за одново да им се приближи на луѓето. Придвижен од силата на љубовта, зачекори по патеката на надежта и на верата во спасението бидејќи тоа е единственото кое никогаш не те изневерува.
КРКАЈ !
Ako moze esej za slednive temi.... blagodaram odnapred
1. Женските ликови во македонската литература од XIX век
2. Чувствата во поезијата на Константин Миладинов
3. Значењето на собирачката дејност на Димитар Миладинов
:salut:
Eve nesto za Sudbinata na covekotЗа едно другарче ми требаат два есеја на теми:
1. Судбината на човекот (Михаил Шолохов)
2. Павиљон број 6 (Чехов)
За писмена работа во IV година. Ако има некој би му бил благодарен.
Ne bidi mrzliv vidi niz temava imat za niv ajdeluge ako moze nekoj da mi najde temi za pismena makedonski jazik temite se slednive :SID HAMLED TARTIF i DON KIHOT blagodaram odnapred![]()
Нешто за ДДВ. Анализа на значењето на ДДВ во вкупите приходи.Споредба со некоја држава во регионот. Било шо :smir:
Фалаа
Ако може некој да ми најде било каков материјал на некои од следниве теми:
1)Станбен кредит
2)Поим и видови деловни банки
3)Инструменти за готовинско плаќање
Ве молам најбрзо што може!
Seminarska ili materijali nesto za fuzija???