Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.324
Поени од реакции
5.362
А ако на пример не сакаат да мењаат вера? Пример православна жена се заљубила во муслиман, за тебе единствено решение е промена на вера? Не е битно кој да мења вера.
Добро е еве нема да смени никој вера. А што ќе правиме после со децата која вера ќе бидат, не може и во црква и во џамија да одат. Така да мора да ја смени верата.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Верите се различни, но ние луѓето сме исти(крв и месо) љубовта, симпатиите и чувствата не прашуваат за нации и вери !
Не го негирам тоа, напротив.
Верите не уназадуваат, не разделуваат, колку само војни се водени ради верите, колку крв е пролеано.
А тврдиме дека сме интелигентни суштества.

Но факт е дека верите се различни, тоа не можеш да го негираш, без разлика дали збориме за Христијанство, Ислам, Будизам. Сите се различни, а со тоа е различен и вредносниот систем на луѓето кои се следбеници на одредена вера.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
НЕ, НЕ И НЕ!!! И никогаш не би земал Албанка за жена макар последна да е, Турчинка може.. :love:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
НЕ, НЕ И НЕ!!! И никогаш не би земал Албанка за жена макар последна да е, Турчинка може.. :love:
Зашто бе ?! :confused:
--- надополнето: 12 април 2012 во 18:39 ---
Не го негирам тоа, напротив.
Верите не уназадуваат, не разделуваат, колку само војни се водени ради верите, колку крв е пролеано.
А тврдиме дека сме интелигентни суштества.

Но факт е дека верите се различни, тоа не можеш да го негираш, без разлика дали збориме за Христијанство, Ислам, Будизам. Сите се различни, а со тоа е различен и вредносниот систем на луѓето кои се следбеници на одредена вера.
Да но да речеме дека и двајцата иако се од различни нации, сепак не се религиозни т.е. Атеисти се, а и семејствата им се такви нерелигиозни, тогаш не гледам никаков проблем !

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.008
Поени од реакции
2.043
Затоа најбоље е да си атеист. Немаш проблем со ниедна вера :pos:
--- надополнето: 12 април 2012 во 18:40 ---
Добар избор : ).

S

Shellshock nam67

Гостин
Не знаев дека Албанец и Македонка се вери.
Како си шетате со предрасудиве, алал да ви е :icon_lol: Али ако, далеку стигаат оние со затворени очи

Како и да е...

Мајка ми и татко ми се од различни вери. Мајка ми е католик, татко ми православен.
Знам дека многумина ќе прокоментираат дека тоа е истата вера па одма да ви кажам дека не е баш така.
Тоа се две различни цркви, се слават празници на различни денови, градбите на црквите се различни, титулите се различни (свештеник/поп)
крштевкие се различни, свадбите...
Да не го тупам - два сосема различни света кои се темелат на иста историја.

Моите не се земени во црква зашо секоја од црквите вели дека другиот треба да стане нивни „член/следбеник“ за тоа да биде возможно.
Последно нешо е на мајка ми и рекоа дека може, татко ми да потпише дека сака а мајка ми сама да отиде во црква и да си ја направи свадбата.
(y)

Брат ми е крстен како мал во православна црква, а кога порасна си зема прва причест (крштевка) во католичка.
Јас не сум крстена ни вами ни таму.

Кај нас дома се слави католички Велигден/Божиќ и православен Велигден/Божиќ.
Се слават поголемите католички и поголемите православни празници.

Никогаш во животов не ми се десило да им кенкам на моите зашо не ми дале една религија или како можеле да ме воспитуваат во двете, бла бла.
Како мала сум сфатила дека моите се од различни култури и вери, одат во различни цркви, живееле во различни држави....
Не сум се акала од земја за тоа. Ниту пак брат ми.
Мајка ми ми кажувала дека има Господ. Тоа било се. Не исправала криви дрини за која црква треба да ја почитувам а која не.

Ете ви, информација од дете од мешан брак.
abe toa navidum vaka izlgeda mal problem ama ne e taka fakticki bratot tvoj veruva vo dve religii stom prima pricest od dvete.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.445
Не би имал никаков проблем да се оженам со Албанка, Турчинка или Арапка, се додека се волни да го прифатат Господ Бог Исус христос за свој спасител.
Така и жена ми. Она не е верник, не беше крстена, али коа дое време да се омажи за мене мораше да ја прифати Христијанската вера т.е. да се покрсти.
Не претерувам, може било која форма на Христијанство. али пожелно би било Православие.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
abe toa navidum vaka izlgeda mal problem ama ne e taka fakticki bratot tvoj veruva vo dve religii stom prima pricest od dvete.
Што е проблемот ај те молам кажи ми.
Во православието детето се крштева кога не е свесно за себе, а не па за Господ.
Во католицизмот одиш и учиш (во црквата има веронаука) за господ па после зимаш прва причест.

Да но да речеме дека и двајцата иако се од различни нации, сепак не се религиозни т.е. Атеисти се, а и семејствата им се такви нерелигиозни, тогаш не гледам никаков проблем !
Се осеќам ко да сакаш да ме убедиш дека е океј две различни вери, а јас ти ијам пишано дека така функционирам цел живот.
Во ред ;)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Тоа не се две религии, една е - Христијанска религија... значи адетите се различни и празниците се на различен датум ама религијата е иста.

И по мене, овде нема проблем, ни мал- ни голем.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Се осеќам ко да сакаш да ме убедиш дека е океј две различни вери, а јас ти ијам пишано дека така функционирам цел живот.
Во ред ;)
Зборам ако и двајцата не се религиозни т.е. Атеисти се, а и нивните семејства исто така се нерелигиозни ! :cool:

S

Shellshock nam67

Гостин
Што е проблемот ај те молам кажи ми.
Во православието детето се крштева кога не е свесно за себе, а не па за Господ.
Во католицизмот одиш и учиш (во црквата има веронаука) за господ па после зимаш прва причест.

posebno ucat na iknvizicija i na mnogute genocidi sto gi pravela katolickata religija vo ime na boga

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
2568 мислења и не знаеш да цитираш...... О.о

И шо има врска тоа со муабетов на темава?

Kajgana Shop

На врв Bottom