Секакви рецепти

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво дечки

Сакам да прашам дали ќе се најде на форумов таков човек што знае а и би споделил KNOW HOW со мене. Сакам да правам пица под сач (вршник) - дали има некој што ја знае мајсторијата да ми ја каже.

@Agda Beata @gurman2
Не заборавив за кашата...
Нема црвен пипер, моја грешка.
Црвена е од домaтниот домашен сос (домата ја викаме) или во лето домати рендани плус околу 2 лажици (по потреба повеќе) брашно кое се става во зејтинот каде што се пржеле ќофтињата и потоа се додава сосот/доматите.

Дајте рецепти што користат мелен шафран? Имам 20 грама што треба да ги искористам за брзо време.

3B7C7676-D76A-4DED-A4F1-F352F6CF6057.jpeg
купив ваков тостер, па ај некој нека даде рецепт за крофничкиве

Дајте рецепт за некое сочно месо за НГ.

може рецепт? :D

Состојки за подлогата:
215 гр кршени овесни какао колачиња
35 гр кокосово масло
1 лажичка инстант кафе
45 гр топено темно чоколадо
20 гр вода
10 гр сируп од урма

Се меша сѐ и се натапкува во калап (обложен со најлонска хартија или хартија за печење).

Состојки за вториот слој:
250 гр маскарпоне или некоја друга замена
70 гр сируп од урма
80 гр прашок за протеински шејк со вкус на cookies and cream
100 гр грчки јогурт
30 гр путер од кикирики
1 лажичка инстант кафе

Се меша сѐ и се нанесува врз подлогата.

Состојки за третиот фил:
200 гр протеински пудинг од карамела + сируп од урма + рендано темно чоколадо.

Во замрзнувач барем на 1 саат.

Тури еден рецепт или линк ако го има некаде за чудово, изгледа примамливо :)

Sent from my SM-A202F using Tapatalk
Бидејќи имам видео, да не го прекуцувам текстот, ќе прикачам скриншоти, само овие забелешки ги имам:
* Во лепчињата има плус 1 лажица масло
* Смесата за лепчиња е доста леплива, ако се оформуваат со раце, нека се намастат со масло.
* Лепчињата и плескавицата се печеа во загреана рерна ма 180/200 степени.
* Редев: лепче, хумус, микс зелена салата, прелив, маслинка, плескавицата потпечена со парче моцарела, краставичка, кајмак, лепче.

Screenshot_2022-12-18-20-10-10-047_com.google.android.apps.photos.jpgScreenshot_2022-12-18-20-10-33-448_com.google.android.apps.photos.jpgScreenshot_2022-12-18-20-11-06-957_com.google.android.apps.photos.jpgScreenshot_2022-12-18-20-11-48-110_com.google.android.apps.photos.jpg

КИКИРИКИ ГРИЦКАЛИЦЕ

Састојци:

1 маргарин
1/2 кг брашна
2 жуманца
1 јаје
5 кашика воде (хладне)
1 кашичица соли
1 прашак за пециво
100 г кикирикија
за премазивање: 2 беланцета

Начин припреме:

Миксером умутити маргарин (собне температуре) да буде пенаст. Додати жуманца, со, воду, брашно помешано са прашком за пециво, печен и исецкан (самлевен) кикирики и замесити глатко тесто. Обликовати у лопту, покрити чистом кухињском крпом и 15 минута држати у фрижидеру.

Онда, на брашном посутој радној површини развити кору дебљине 1 цм и сећи жељене облике (штапиће, погачице итд.), па премазати умућеним беланцима. Ређати у подмазану посуду за печење или постављену папиром за печење, премазати беланцетом, посути по жељи сусамом, алевом паприком, кимом итд. и ставити да се пече. Пећи на 200°Ц 15-20 минута, у зависности од шпорета. Оставити мало да се грицкалице прохладе и служити уз пиво.

Време за припрему: 60 минута

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom