Седумдесет родители ќе добијат прекршочна пријава бидејќи не ги вакцинирале децата

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
519
Поени од реакции
1.057
ASD е акроним autistic spectrum disorder. А заклучокот е недвосмислен и за неписмени, само прво треба да стигнеш до таму со читањето:
CONCLUSION: Findings suggest that U.S. male neonates vaccinated with hepatitis B vaccine had a 3-fold greater risk of ASD

Тролај боље, учи од @Daedalus...
(ние oвде и немаме толку проблем со ASD, но пациенти со ADHD има многу)
зошто бе така вреѓаш?! па не може секој да е речит како тебе, да знае и асд и ахдд и афж што е истовремено. па на крај секој тука има право на свое мислење не ти вака да не ми го почитуваш ставот!
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.346
Поени од реакции
29.812
Тапа. Сигурен сум дека можеш ти и подобро... ;)
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.813
Поени од реакции
15.735
поскок е една од најотровните змии на светот,вакцината не значи излекување,па доколку бил и некој постар и цел живот на ракија и 3 кутии цигари...............

никој не гарантира и не јавува одговорност дека вакцините се 100% исправни и безбедни,затоа толку скепса кај одредени граѓани..................
згрешив, дремев кога пишував, не вакцина туку СЕРУМ.. хрватските серуми се од најквалитетните ама од глупоста на власта го затворија Имунолошки завод во Загреб .. а увезените серуми биле стари и неделотворни...
 
D

Daedalus

Гостин
@Vanlok од старт ќе ја изоставам цела таа Вејкфилд превара со потплатувања од страна на адвокати, сумњиви конкуренции со алтернативи за вакцина, лажирани папири со дијагноза воспалење на црева и губење на лиценци поради криење на докази и некомпетентност, таа епопеја од срања и перипетии, мајката на сите теории на заговор „вакцина = аутизам“, тоа не вреди ни да се спомиња.
За студииве што ги наведе...
Во сите студии се јавуваат слични методолошки грешки.
На пример, првата која ја наведе е направена во време кога бројот на деца со аутизам „цути“ најверојатно поради свесноста на родителите за кондицијата налик на хомосексуалниот бран у 60-тите кој не покажува зголемување на број на гејови поради мулти-култи-хипи-цвеќе движењето туку поголема свесност за нивното постоење и во период кога хит е јавно експонирање на различни „табу“ појави. Голема е шансата да станува збор за некоја генетска мутација според све поголемото тело од докази за аутизмот со по чат пат студија за флората у цревата на децата и изложеноста на отрови од загадениот воздух.
Секако дека било која промена во тој период од 90-тите кога расте свеста за аутизмот, ќе резултира со позитивна корелација. Дали воведување на нови вакцини, создавање на нова марка на парфем или било што друго... Тоа не докажува каузалитет. Мобилните со своето зрачење предизвикуваат аутизам, интернетот предизвикува аутизам, све чијашто употребеност од 90-тите па навака пораснала, предизвикува аутизам по таа логика. На страна од тоа што многу од децата кои биле испитувани во студијата (за првата зборам уште) се родени пред „аутизам епидемијата“, во 80 тите.
Втората студија, сумирано покажува зголемување на труење од тежок метал кај аутисти или бар покажуе позитивна корелација, не покажува кога и како... Не знаеме кои тешки метали играат улога и дали стануе збор за тиомерсалот. Третата не знам зошто си ја стаил и дали си ја прочитал али не покажуе ништо. Третата студија буквално е „Ах, зошто ли има аутистични деца, дали ради околинските промени, дали генетски мутации, дали вакцините, што ли е????“ и тоа е истата грешка, „зголемено вакцинирање и зголемен аутизам последниве 30 години, ерго каузалитет. Силогизам на нивоу.
Тиомерсалот да кажеш дека е опасен пошто содржи жива е исто толку дебилно како да кажеш дека натриум хлоридот е опасен пошто содржи хлор кој у природна состојба е смртоносен гас од молекули. Или тој муабетот за флуорот у вода, ќе те искршам :X3:. Етил жива врската нема исти физиолошки ефекти на организмот како метилот или јаглеродот во врска со живата кои се невротоксини.
Од сите фармакокинетички испитувања, нема значително тело од докази за опасноста на тиомерсалот како невротоксин. Не значи дека зборуваме за аксиоматични тврдења, збориме за досегашните сознанија. На страна од тоа што ФДА мислам дека шушка за намалување на концентрацијата од истиот или можда елиминирање. Плус труење од жива се манифестира сасим поинаку од аутизмот. Али за ова не знам, чичковците таму со бели мантили што се лабораториски инженери и фармацевти, ќе видат што како и ќе ни кажат. Или за ова ако знае @Shahbaz повише, а да не трола ко што праи у неговата природна состојба. Искрено, не можам една по една сите да ги обработуем у постов пошто ме мрзи али ги гледам истите фиксации у сите студии.

1. Лето е. Падна атомска бомба. У зима не падна атомска бомба. Летото е топло. Мора да има корелација измеѓу топлината и атомската бомба.
2. Тиомерсал е срање.
 
Последно уредено од модератор:

GordonGoldader

Brother Nature
Член од
18 јануари 2014
Мислења
445
Поени од реакции
599
И исповест на една мајка чие дете починало на 5 години-здраво право по примање на ММР вакцина се јавуваат лоши реакции, пад на хемоглобинот, болки во стомакот за на крај да се утврди тумор на надбубрежна жлезда.
Во меѓувреме можеби се запрашавте што има заедничко тумурот со вакцините? .... Стигнавме и до Хрватска. Е таму драги мои, таму докторите малку поотворено говорат за каузалитетот вакцини – сите ‘модерни’ болештини на децата денес. Откако таму ја раскажав цела ситуација од почетокот до тогаш, сомнежот прв и веднаш беше изречен – последица од вакцина. Тогаш почнав да истражувам. А само кога го прочитав составот на вакцините, ми се слоши, паднав.

За "полесните" реакции и симптоми сигурно никогаш нема ни да слушнеме

Подобрените вакцини се даваат само на детска клиника, и тоа само по индикација.
Се случува и таму да нема ацелуларни вакцини по неколку месеци, можеби државата тогаш треба да плати глоба на оние кои чекаат за вакцина.
Туморот не настанува преку ноќ. Тумор е нешто што РАСТЕ и РАСТЕ со месеци и години!
Тоа здраво право 5 годишно дете не било ни здраво ни право.
Покажало реакција на вакцината шо довело да се октрие за туморот на надбубрежната жлезда.
НЕ Е ТУМОРОТ ОД ВАКЦИНАТА, туморот ПОСТОЕЛ ПРЕД ВАКЦИНАТА.

Ау вакви драми само... ау вакво безобразно искористување на смрт на дете за туркање на своја пропаганда... :boksix:
Сеа Софјанова ви е крива?
Шо не ја тужите Софјанова, шо не ја дадете на суд.... али неее вајда ќе речете корумпирано судство и она нема нишо да претрпи оштета...
Како не ви е срам само... Детево умира од рак, али некој експерт од Хрватска рекол дека е од вакцината... кај се доказите дека е од вакцината, да не е онаа Јадранка Бибан тоа она да не ви го има речено па ајде готово, еве причина зошто умрело детево,
одговор шо родителите го тражат кого да обвинат само.

Неуробластома ти е рак шо ги погодува многу децата пред 2 години, шо значи детево имало тумор од порано, но потоа туморот бидејќи не бил откриен и преземени соодветни мерки спрема него продолжил да расте и расте и расте.
Никаде нема докази дека туморот е од вакцината освен некои мижи да те лажам... има студии на правено?
Не.
Уште не се знае мн за етиопатогенезата на овој тумор, туку постојат претпоставки според кои потеклото на туморот е поради некои ЛЕКОВИ, алкохол, пушење, експозиција на штетни материи...
Али кај нас тоа не се ни обрнува внимание, можда мајкава пушела ко локомотива пред и додека открие дека е бремена, можеби користела апичиња - затоа треба да се внимава која жена е бремена што апчиња користи пошо апчињата делуваат на плодот што се развива на многу начини - али не секоја се замара оти носи дете у неа... И тука као она смртно навредеа ако ја прашале дали користи апчиња или пуши, иако некои сметаат дека и хемикалии како што се од боја за коса допринесуваат за развој на ваков тумор кај деца.

Дај не сери жити се и ако цитираш од „здравје на игла не влегува“ веднаш те отпишувам како овца.

Полесни реакции ти се:
ТЕМПЕРАТУРА
ВОСПАЛЕНИЕ
ОТОК
ЧЕШАЊЕ
МАЛАКСАНОСТ

Сите овие реакции се со помал или поголем интезитет и се минливи за 2-4 дена, ако продолжат детето се јавува на лекар и потоа се прават дополнителни истражувања дали детето има некоја реакција на состојките.
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Туморот не настанува преку ноќ. Тумор е нешто што РАСТЕ и РАСТЕ со месеци и години!
Тоа здраво право 5 годишно дете не било ни здраво ни право.
Покажало реакција на вакцината шо довело да се октрие за туморот на надбубрежната жлезда.
НЕ Е ТУМОРОТ ОД ВАКЦИНАТА, туморот ПОСТОЕЛ ПРЕД ВАКЦИНАТА..
или не читаш или читаш селективно, како што ти одговара. Прво селективно прочита и за другото дете за кое во поликлиника Сандански не му провериле ни крв, ни имале други инструменти (лажичка за кажи а, не го сметам за инструмент).
За ова дете, му била дадена вакцина на 1 година. Оттогаш и хемоглобинот му бил намален и му се јавиле ред други проблеми кои дотогаш ги немало. Докторите во Хрватска веднаш го поврзале случајот со вакцината. Нашите веројатно се штитат меѓусебе и веројатно се под закани или притисок од повисоки инстанци (прочитај ја изјавата и на Др Софијанова).
Можни нуспојави на една мпр вакцина (Priorix) -во точка 4 -неочекиване по живот опасне алергијске реакција- во најмала рака. Состојките се во точка 6, му се вбризгуваат на мало дете од 1 година.
Состојки во вакцините-етилен гликол, формалдехид, тиосалицилна киселина, етил живин хлорид, сол на борна киселина...
Дај не сери жити се и ако цитираш од „здравје на игла не влегува“ веднаш те отпишувам како овца.
прво ќе те замолам да остане муабетов на некакво ниво, да не се спушташ на ниво на екскремент. Друго, објасни ми што и фали на таа страна? Оти пренела трагедија од мајка која нема можеби линкедин или твитер акаунт?
Ете има и многу други случаи,

Мајка сум на син кој има аутизам и сакам да ја споделам нашата приказна. Мојот син е роден во Македонија, но како бебе заминавме во странство. Детето почна да зборува, знаеше песнички, имињата на сите дома, играше, се смееше, беше прекрасно весело дете.
На околу 2-годишна возраст дојде време да се прими ММР вакцината и јас не бев воопшто запознаена дека имало некои последици и проблеми околу таа вакцина. Вакцината му ја ставија во ногата. Го однесов дома и приметив топка на местото каде му ја ставија вакцината и до вечерта топката беше со големина на голф топче. Другиот ден детето крена температура, ние се обидувавме со се и сешто да ја симниме, но таа продолжи да се качува, па решивме да го носиме во болница. И таму доста се измалтретираја додека не му ја симнаа температурата.
Другиот ден детето веќе не беше исто......

сакаш да ги прочиташ или сакаш да замижиш тоа е твое право. Ако велиш дека ова се измислици, дали моеж да посочиш која е причината за овие измислици барем кај нас?
Трето, мислење на вирусолози, имунолози од Србија (оние ваљда кои не веднат глава под сабјата)

- Veliki broj evrpskih zemalja, Engleska, Irska, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Holandija i Španija, odbacile su zakon o obaveznoj vakcinaciji, pa vlade ne primoravaju roditelje da vakcinišu decu. Ona jeste poželjna, ali samo kada dođe do izbijanja epidemije, a vakcina o kojoj pričamo stvara samo vremenski ograničen imunitet i to protiv gotovo iskorenjenih bolesti koje pritom i nisu preterano ozbiljne. Primera radi, kada dete dobije rubeole, rezultat je blaga bolest sa malo problema. Međutim, ako trudnica oboli tokom prva tri meseca trudnoće, može roditi dete sa urođenim manama. S toga je očigledno opasno vakcinisati devojčicu protiv rubeole. Imunitet nestane kasnije kada je ona već odrasla osoba i može na koži da dobije rubeolu. Sa druge strane, vakcinacija povećava šanse da trudna žena dobije rubeolu od deteta koje je nedavno vakcinisano - navodi Jovanović.
On dodaje da je upravo sredstvo protiv rubeole posebno opasna komponenta MMR, jer može da izazove autizam.
- Još je davne 1988. godine britanski medicinski časopis „Lancet“ objavio je istraživanje gde je otkriveno da MMR vakcina može da predstavlja uzrok autizma. Naime, pri reakciji na MMR vakcinu, telo deteta proizvodi antitela koja napadaju mozak i razlažu mijelin. Mijelin oblaže nervna vlakna i služi kao izolacija, pa zahvaljujući tome nervni signali mogu da prolaze kroz telo. Nijedno od dece koja nisu obolela autizma nije ispoljilo proizvodnju antitela, koja predstavljaju znak neobične reakcije na vakcinu protiv malih boginja - navodi Jovanović.

S njim se slaže i doktor Branislav Nestorović sa Univerzitetske dečje klinike, koji kaže da je pitanje veze autizma i MMR vakcine decenijska debata.
- Ona se u Engleskoj završila tako što roditelji sami biraju koje će vakcine dete primiti, jer je komisija Ministarstva zdravlja utvrdila da postoji veza vakcine i autizma, ali nije mogla da ustanovi kakva je ta veza. Takođe, autizam je pre obavezne vakcinacije bio nepoznata bolest, odnosno javljao se u odnosu jedan naspram 10.000 dece. Interesantno je da deca Amiša u SAD, koja se ne vakcinišu, ne oboljevaju od autizma - ističe Nestorović i dodaje da MMR i ne štiti od bolesti, jer imunitet traje oko sedam godina, a Amerika je prošle godine imala veliku epidemiju morbila, iako sprovodi obaveznu vakcinaciju.

Четврто, ме интересира зошто луѓето да ги вакцинираат децата ако вакцините се неквалитетни и која е целта ако по неколку години немаат никаков ефект.
Патем ова го заборавивме за нашта мила Македонија
ТРИ ГЕНЕРАЦИИ СЕ ВАКЦИНИРАНИ СО ЛОШИ ВАКЦИНИ
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.297
Поени од реакции
78.968
Направено е и мало истражување од новинарите -генерално
Македонија е единствената земја во Европа каде што децата се вакцинираат со обични вакцини кои одамна се исфрлени од употреба. Малото количество прочистени вакцини сега се даваат на привилегираните, а обичниот народ бара спас купувајќи во соседството
Не е могуче ова. Мора да си грешка. Нашето реформирано здравство е лидер во Европа и светот.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.346
Поени од реакции
29.812
@Daedalus јас и не тврдам дека аутизмот е предизвикан стриктно од вакцините, туку дека вакцините (посебно тие неквалитетните) се еден од факторите кои придонесуваат за појавување на аутизам кај некое дете, дете кое без тие надворешни влијанија не би дошло во таква состојба. Ова сакав јасно да го нагласам, дека вакцините се еден од факторите.

Мојот пост беше директен одговор на пост каде се тврдеше дека вакцините никако не се поврзани со аутизмот. Јас не се согласувам со тоа, и тој мој став го поткрепив со конкретни научни студии во кои се гледа нешто сосема спротивно од таа една студија која беше посочена во постот на кој реплицирав.


Јас не сум стриктен противник на вакцините како концепт, но противник сум на целиот тој матен бизнис што се прави од нив (и од фармацијата/здравството воопшто). Мојот став е дека треба да се залагаме за поквалитетни вакцини (ацелуларните варијанти на пример), и треба да се залагаме за подетални и подолготрајни испитувања на безбедонста на одделни вакцини.

Исто така, сметам дека треба да се намали бројот на вакцините. Се претерува со инсистирање на задолжителни вакцини за секоја една болест, дури и ако се работи за релативно лесни или банални заболувања.
Знаеш ли дека во Британија бебињата ги вакционираат за „стомачен грип“?
Дап, некој (бирократ или економист претпоставувам) пресметал дека 10% до 20% од родителите паничат и ги носат бебињата на еднодневен престој во болница. Пресметката била дека на државата и е поевтино СИТЕ бебиња да ги вакционира против тоа лесно заболување, кое инаку во домашни се поминува без последици и без лекарства.



Во сите студии се јавуваат слични методолошки грешки.
На пример, првата која ја наведе е направена во време кога бројот на деца со аутизам „цути“ најверојатно поради свесноста на родителите за кондицијата ...

...
1. Лето е. Падна атомска бомба. У зима не падна атомска бомба. Летото е топло. Мора да има корелација измеѓу топлината и атомската бомба.
2. Тиомерсал е срање.
Дали навистина се работи за методолошки грешки?
Ти навистина во сите тие десетици дузини студии, не успеваш видиш поврзаност (ете ако веќе не и директна каузалност)...?

Можеби твојот критериум е причината зошто не доаѓаш до таков заклучок, до каков јас доаѓам?
Нејсе, тој „аргумент“ што го употребуваш, го гледам често употребуван на многу различни теми - на пример за причините за големото зголемување на заболувањата од канцер. Истиот муабет, демек колку луѓето стануваат посвесни за канцерот толку повеќе случаи на канцер се откриваат, а кои инаку би останале недијагнозирани (како во минатото пред подемот на медицината).

Никој не го спори фактот дека напредокот на медицината значи и зголемување на успешноста во дијагностиката... Но да го употребуваш тоа како главен аргумент за објаснување на големиот број на случаи на канцери (или аутизам) - е барем исто толку дилетантски неодговорно, како твојот пример погоре (со атомската бомба).
Логиката на таквото „аргументирање“ е - некој проблем постои, ама тој проблем постоел одсекогаш само не сме знаеле за него, и затоа нема да се замараме со негово решавање... Поправи ме ако нешто грешам, или ако ти поинаку ја разбираш употребата на тој „аргумент“ (подобрена дијагностика = поголем број на дијагнизирани случаи). Како воопшто тој „аргумент“ макар почнува да го решава проблемот со барање на причинителите на аутизам, и нивното евентуално одстранување??


Не, сето тоа е само мачкање на очи на јавноста. Свртување на вниманието на рајата, да не се достигне критична маса на едуцирани луѓе, кои ќе бараат откривање на причинителите на проблемот - проблем кој е очигледен. Пошто проблемот навистина е очигледен. Не ли гледаш окулу себе? Има голем број на деца со аутизам. Има голем број на заболени од канцери. Но јасно е дека на некој не му одговара откривање и изолирање на причинителите... Што е нешто во што нема да навлегувам сега (во интерес на должината на постов, а не значи дека на некое друго место не може да се настави муабет и во таа насока).



Голема е шансата да станува збор за некоја генетска мутација според све поголемото тело од докази за аутизмот...
Се разбира дека станува збор за некаква генетска мутација. Или претеран одговор на имуниот систем на разни надворешни влијанија (загадувачи, на животната средина, на храната, на водата) со кои денес сме бомбардирани сите ние, а најмалите се најранливи. Одредени состојки во вакцините (документирано) исто така влијаат.

Нејсе.
Целата работа е што го предизвикува аутизмот (или канцерите, итн), и што точно се случува. Факт е дека не се прават доволно истражувања за ова, и дека нема доволно транспарентност и објективност во институциите кои се задолжени за таквите истражувања.
 
Последно уредено:
Член од
4 јануари 2008
Мислења
505
Поени од реакции
65
Г-дин сезнајко НЕ сакам да идам на доктор да го вакцинирам синот, докторите со сила ме викаат кај нив , има разлика нели ....

Те молам не мешај ДОКТОР и шупак облечен во бел мантил кој добил диплома со врски.Како што има различен со квалитет на економисти,правници и инжињери .
А тоа дека ПРЕКРОШОЧНА ПРИЈАВА добиле и дека ќе платат казна :tapp: па во законот убаво си пишува: БИЛО КОЈ МОЖЕ ДА ОДБИЕ МЕДИЦИНСКА ИНТЕРВЕНЦИЈА . Вакцинација спаѓа во медицинска интервенција . Така да на суд пријавата ќе биде отфрлена :P

"БАКТЕРИИТЕ СЕ УШТЕ ТУКА АМА НЕ МОЖАТ ДА ВЕ ПОВРЕДАТ АКО СТЕ ВАКЦИНИРАНИ" - :zver:
Изгледа седнале на преговарачка маса и рекле аман немојте веќе со вакцини мирни ќе сме. Тоа од каде се појавиле , зашто се појавиле не ти е битно , која е нивната улога, како и зашто мутираат итн итн тоа не е битно, битно е ти си добил од светата водичка

Зашто кога сте Вакцинирани т.е. ЗАШТИТЕНИ се плашите од тие незаштитените, нели бактериите неможат да ве повредат.
Остави ги тие незаштитените ќе ги нападне лошата бактерија и ќе се спасите од нив.

Одлуките што човек ги носи зависи со какви информации располага и како ги процесира . Некои имале предмет Логика некој немале па им треба авторитет за да им каже што треба да прават.
Убаво си пишувате имунитет на "СТАДОТО" само кој е овдека овцата :свиркам:
Cek kako e medicinska intervencija? Da ne mislese prevencija? Ok ne go vakciniraj deteto a koj ke bide kriv koga toa dete ke razboli uste 30 deca zatoa sto nekoj resil da ne go vakcinira deteto?znaese koi bolesti se iskoreneti so pomos na vakcinite? Znaes kolku deca pominale od tie bolesti?Znaes kolku lugje ostanale invalidi zaradi polio?koga ke se educiras I koga ke imas odgovor na ovie prasanja pa ne znam dali pak nema da si go vakviniras deteto[DOUBLEPOST=1445126723][/DOUBLEPOST]
Г-дин сезнајко НЕ сакам да идам на доктор да го вакцинирам синот, докторите со сила ме викаат кај нив , има разлика нели ....

Те молам не мешај ДОКТОР и шупак облечен во бел мантил кој добил диплома со врски.Како што има различен со квалитет на економисти,правници и инжињери .
А тоа дека ПРЕКРОШОЧНА ПРИЈАВА добиле и дека ќе платат казна :tapp: па во законот убаво си пишува: БИЛО КОЈ МОЖЕ ДА ОДБИЕ МЕДИЦИНСКА ИНТЕРВЕНЦИЈА . Вакцинација спаѓа во медицинска интервенција . Така да на суд пријавата ќе биде отфрлена :P

"БАКТЕРИИТЕ СЕ УШТЕ ТУКА АМА НЕ МОЖАТ ДА ВЕ ПОВРЕДАТ АКО СТЕ ВАКЦИНИРАНИ" - :zver:
Изгледа седнале на преговарачка маса и рекле аман немојте веќе со вакцини мирни ќе сме. Тоа од каде се појавиле , зашто се појавиле не ти е битно , која е нивната улога, како и зашто мутираат итн итн тоа не е битно, битно е ти си добил од светата водичка

Зашто кога сте Вакцинирани т.е. ЗАШТИТЕНИ се плашите од тие незаштитените, нели бактериите неможат да ве повредат.
Остави ги тие незаштитените ќе ги нападне лошата бактерија и ќе се спасите од нив.

Одлуките што човек ги носи зависи со какви информации располага и како ги процесира . Некои имале предмет Логика некој немале па им треба авторитет за да им каже што треба да прават.
Убаво си пишувате имунитет на "СТАДОТО" само кој е овдека овцата :свиркам:
Cek kako e medicinska intervencija? Da ne mislese prevencija? Ok ne go vakciniraj deteto a koj ke bide kriv koga toa dete ke razboli uste 30 deca zatoa sto nekoj resil da ne go vakcinira deteto?znaese koi bolesti se iskoreneti so pomos na vakcinite? Znaes kolku deca pocinale od tie bolesti?Znaes kolku lugje ostanale invalidi zaradi polio?koga ke se educiras I koga ke imas odgovor na ovie prasanja pa ne znam dali pak nema da si go vakciniras deteto.Ne se plasime nie od bakteriite se plasime od virusite zatoa se vakcinirame protiv niv.Pred da nosis takva odluka I pred da napagjas educiraj se stramota e vakvi komentari da davas[DOUBLEPOST=1445127376][/DOUBLEPOST]Imam citano povekje studii od vrvni doktori I najpovekje logika mi ima deka deteto poseduva genetska predispozicija za razvoj na autizam,a komponenta od vakcinite pridonesuva da se razvie kaj toa dete autizam. Iako imase pred nekoja godina istrazuvanja za nekoja komponenta deka e odgovorna za autizmot sepak toa bese otfrleno zatoa sto poke ne ja koristat taa komponirat,a imame porast na autizam.E sega ne mozime mn da veruvame na kvalitetot na vakcinite koi gi uvezva makedonija ali zatoa imame moznost da si kupime od grcija.
 
Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Cek kako e medicinska intervencija? Da ne mislese prevencija? Ok ne go vakciniraj deteto a koj ke bide kriv koga toa dete ke razboli uste 30 deca zatoa sto nekoj resil da ne go vakcinira deteto?znaese koi bolesti se iskoreneti so pomos na vakcinite? Znaes kolku deca pominale od tie bolesti?Znaes kolku lugje ostanale invalidi zaradi polio?koga ke se educiras I koga ke imas odgovor na ovie prasanja pa ne znam dali pak nema da si go vakviniras deteto[DOUBLEPOST=1445126723][/DOUBLEPOST]
Cek kako e medicinska intervencija? Da ne mislese prevencija? Ok ne go vakciniraj deteto a koj ke bide kriv koga toa dete ke razboli uste 30 deca zatoa sto nekoj resil da ne go vakcinira deteto?znaese koi bolesti se iskoreneti so pomos na vakcinite? Znaes kolku deca pocinale od tie bolesti?Znaes kolku lugje ostanale invalidi zaradi polio?koga ke se educiras I koga ke imas odgovor na ovie prasanja pa ne znam dali pak nema da si go vakciniras deteto.Ne se plasime nie od bakteriite se plasime od virusite zatoa se vakcinirame protiv niv.Pred da nosis takva odluka I pred da napagjas educiraj se stramota e vakvi komentari da davas[DOUBLEPOST=1445127376][/DOUBLEPOST]Imam citano povekje studii od vrvni doktori I najpovekje logika mi ima deka deteto poseduva genetska predispozicija za razvoj na autizam,a komponenta od vakcinite pridonesuva da se razvie kaj toa dete autizam. Iako imase pred nekoja godina istrazuvanja za nekoja komponenta deka e odgovorna za autizmot sepak toa bese otfrleno zatoa sto poke ne ja koristat taa komponirat,a imame porast na autizam.E sega ne mozime mn da veruvame na kvalitetot na vakcinite koi gi uvezva makedonija ali zatoa imame moznost da si kupime od grcija.
Каде виде дека напаѓам и што тоа напаѓам...
Молба до модераторите :Темава да се префрли во форумот ПРАВО а не во здравје. (Си има тема за вакцините)
Тука се работи за ПРАВОТО НА ИЗБОР. Дали родителите се законски заштитени за овој избор или не. Според членовите од законот да не ги цитирам сеуште ИМАМЕ ПРАВО НА ИЗБОР . Најверојатно нема да биде уште долго време така, ама запамтете со секое одземање на ПРАВО ќе дојде време и кога вас ќе ви одземат право кое ви било важно.
Пуста комунистичка/социјалистичка желба СИТЕ да сме исти/еднакви, да нема разлика во размислувања , делувања, приходи итн итн :facepalm:
Не се плашиме од бактериите , а се плашеле од вирусите :aplauz:
Според тебе болести кај децата против кои имаат вакцини се појавуваат како резултат на 1 НЕВАКЦИНИРАНО дете или нешто друго е во прашање :kafence:

НЕ веруваш во квалитетот на вакцините а дозволуваш такви да се ставаат на бебиња :cautious: Др Менгеле да не ти е роднина
Што правиме за останатите 95% кои не се информирани за квалитетот па да идат до Грција или Словенија или за нив ти е гајле немаат тие право на избор, или квалитет

Ivon4ee врвни доктори исто кажуваа Шеќер и Маргарин се многу здрави , те молам детето со тоа што почесто да го храниш. Немој случајно јајца да јадеш холесторолот отиде јабана. Природно млеко немој да пиеш, само Тетрапак оти во него има 12 витамини, антибиотик обавезно да имаш дома за секој случај.
Генетска предиспозиција за аутизам :facepalm: :cuc:

Јас сум бил неедуциран па за затоа не сум вакцинирал, а ти изгледа од СТРАВ вакцинираш и тоа од Грција ќе идеш да си купиш.
Како тоа Полиото искореното а други болести за кои ставате вакцини сеуште децата ги добиваат (и баш деца што се за тоа вакцинирани). Да не е причината друга што нема Полио :unsure:

За последен пат: никаде не сум кажал вакцина предизвикува аутизам или се штетни.
Само сакам да имам право на избор а не некој неписмен партиски државник да одлучува за мене.

(недела е , плус ивон4ее ќе биде мајка па можеби некој неврон ќе се разбуди од постов и ќе ја натера повеќе и различни доктори да чита)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.346
Поени од реакции
29.812
...
Генетска предиспозиција за аутизам :facepalm: :cuc:
Ова е сосема можно (без разлика што дотичната извесно повторува нешто што не го разбира сосема).
Но останува фактот, предиспозиција или не, дека е потребно надворешно влијание во облик на одредени компоненти на вакцините, или тоа во комбинација со разни загадувања во денешната урбана животна средина - за да му случи аутизам на некое дете.

Проблемот е што сето ова во голема мера се заташкува и игнорира, а нас што бараме скептичност и повеќе истражувања - не нарекуваат „теоретичари на заговори“. Впрочем кловновските ликови кои популарно заговараат целосно избегнување на вакцините, можат да бидат или: неуки и игнорантни, или се (ин)директно платени, или свесно профитираат од таа атмосфера што е создадена од тие што сакаат да се заташка работата со поврзаноста на вакцините, ама и загадувањето во исхраната и животната средина, со појавите како аутизам, канцери, автоимуни болести...
Кој го интересира кои се тие, нека се запраша qui bono, или кој профитира од сето ова. А профитираат газдите на индустиријата - фармацевтската, прехрамбената (ГМО), и воопшто целата индрустрија што носи пари а притоа ја загадува животната средина.

На таквите им одговара да има „популарни„ ликови на ТВ и на интернет, кои заговараат целосно бојкотирање на вакцините со неуки образложенија кои лесно се побиваат - за јавноста да ги исмева. Реалноста е дека вакцините како концепт се потребни, наместо нивно бојкотирање треба да се бара подобрување на нивниот квалитет - и поважно, нивно целосно ставање под државна капа, каде профитот (теоретски) нема да игра улога, па автоматски контролата квалитетот нема да биде фабрикувана и лажирана.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
Каде виде дека напаѓам и што тоа напаѓам...
Молба до модераторите :Темава да се префрли во форумот ПРАВО а не во здравје. (Си има тема за вакцините)
Тука се работи за ПРАВОТО НА ИЗБОР. Дали родителите се законски заштитени за овој избор или не. Според членовите од законот да не ги цитирам сеуште ИМАМЕ ПРАВО НА ИЗБОР . Најверојатно нема да биде уште долго време така, ама запамтете со секое одземање на ПРАВО ќе дојде време и кога вас ќе ви одземат право кое ви било важно.
Пуста комунистичка/социјалистичка желба СИТЕ да сме исти/еднакви, да нема разлика во размислувања , делувања, приходи итн итн :facepalm:
Не се плашиме од бактериите , а се плашеле од вирусите :aplauz:
Според тебе болести кај децата против кои имаат вакцини се појавуваат како резултат на 1 НЕВАКЦИНИРАНО дете или нешто друго е во прашање :kafence:

НЕ веруваш во квалитетот на вакцините а дозволуваш такви да се ставаат на бебиња :cautious: Др Менгеле да не ти е роднина
Што правиме за останатите 95% кои не се информирани за квалитетот па да идат до Грција или Словенија или за нив ти е гајле немаат тие право на избор, или квалитет

Ivon4ee врвни доктори исто кажуваа Шеќер и Маргарин се многу здрави , те молам детето со тоа што почесто да го храниш. Немој случајно јајца да јадеш холесторолот отиде јабана. Природно млеко немој да пиеш, само Тетрапак оти во него има 12 витамини, антибиотик обавезно да имаш дома за секој случај.
Генетска предиспозиција за аутизам :facepalm: :cuc:

Јас сум бил неедуциран па за затоа не сум вакцинирал, а ти изгледа од СТРАВ вакцинираш и тоа од Грција ќе идеш да си купиш.
Како тоа Полиото искореното а други болести за кои ставате вакцини сеуште децата ги добиваат (и баш деца што се за тоа вакцинирани). Да не е причината друга што нема Полио :unsure:

За последен пат: никаде не сум кажал вакцина предизвикува аутизам или се штетни.
Само сакам да имам право на избор а не некој неписмен партиски државник да одлучува за мене.

(недела е , плус ивон4ее ќе биде мајка па можеби некој неврон ќе се разбуди од постов и ќе ја натера повеќе и различни доктори да чита)
Да, целосно се согласувам за правото на избор. А кога сме кај тоа сметам дека треба да се дозволи и право на избор за сопирачки во возилата, јас искрено не верувам во сопирачки. Колку сообраќајни несреќи се случиле на возила со сопирачки? Порано што убаво си кочеле со моторно кочење, имало далеку помалку сообраќајни несреќи. Сега автомеханичарите добра пара ни наплаќаат да ги сервисираат кочниците, ма глупости. Се' е тоа владина измислица на партиските полтрони, можело да повредиш некој ако немаш сопирачки. Неинформирани будали! Треба да си прочитаат луѓето, да се едуцираат за алтернативни начини на сопирање, не смее слепо да се верува на големата автомобилска индустрија!
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.346
Поени од реакции
29.812
@AlternativeF лоши ти се паралелите. Автомобили без сопирачки докажано предизвикуваат сообраќајни несреќи (а нема докази дека одредени состојки во вакцините не придонесуваат кон појавување на аутизам и аутоимуни болести). Понатаму, не мораш да користиш автомобил - сосема ОК можеш да комутираш и со јавен превоз и пешки (а ете мораш да ги вакцинираш децата, нема никаква друга алтернатива).

На крај, ја користам оваа прилика да ти се заблагодарам што ми уреди (со спојлери) повеќето дузини научни студии погоре, кои покажуваат поврзаност меѓу вакцините и аутизмот. Требаше самиот да го направам тоа.
Но тоа што не ги коментираше барем некои од сите тие научни студии, а во исто време не пропушташ да го реметиш Бафра, епа и тоа зборува нешто само по себе... ;)
 
B

Bafra

Гостин
Да, целосно се согласувам за правото на избор. А кога сме кај тоа сметам дека треба да се дозволи и право на избор за сопирачки во возилата, јас искрено не верувам во сопирачки. Колку сообраќајни несреќи се случиле на возила со сопирачки? Порано што убаво си кочеле со моторно кочење, имало далеку помалку сообраќајни несреќи. Сега автомеханичарите добра пара ни наплаќаат да ги сервисираат кочниците, ма глупости. Се' е тоа владина измислица на партиските полтрони, можело да повредиш некој ако немаш сопирачки. Неинформирани будали! Треба да си прочитаат луѓето, да се едуцираат за алтернативни начини на сопирање, не смее слепо да се верува на големата автомобилска индустрија!
А имаш и коли со најсовремени сопирачки па пак прави сообраќајка, имаш и дедо кој си вози фиќо 40 години и нема направено сообраќајка.
А за верување на автомобилската индустрија случајот Фолксваген и издувните гасови, ти слободно верувај си и стави еден нивни мотор по дома за прочистување. Кај спомна автомобилска индустрија :facepalm:

AlternativeF Кога ќе имаш доблест да прокоментираш за твоите релевантни извори кои тврдеа дека шеќерот, маргаринот се корисни, истите тие извори дозволиле лекови да се користат за после 10-20 години после илјадници инвалиди и смртни случаеви само производителите се казнтети минимално парично . Едно 2 години се некако избегнуваш да дадеш мислење :P

Паралелите ама ги избирате секоја чест, јас мислев целта е да споделиме информации а не со игра на зборови да го победиме соговорникот. На тоа ниво не се симнувам:neetaka: но се надевам дека барем кај 1 личност постовиве ќе ги пробудат невроните и ќе почнат да си поставуваат прашања а не слепо да веруваат на државните чиновници.

За еден обичен миксер го читаме упатството , а за човечкото тело како функционира здраво за готово си земаме и после кукаме Цацко е крив :P
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.574
@AlternativeF лоши ти се паралелите. Автомобили без сопирачки докажано предизвикуваат сообраќајни несреќи (а нема докази дека одредени состојки во вакцините не придонесуваат кон појавување на аутизам и аутоимуни болести). Понатаму, не мораш да користиш автомобил - сосема ОК можеш да комутираш и со јавен превоз и пешки (а ете мораш да ги вакцинираш децата, нема никаква друга алтернатива).

На крај, ја користам оваа прилика да ти се заблагодарам што ми уреди (со спојлери) повеќето дузини научни студии погоре, кои покажуваат поврзаност меѓу вакцините и аутизмот. Требаше самиот да го направам тоа.
Но тоа што не ги коментираше барем некои од сите тие научни студии, а во исто време не пропушташ да го реметиш Бафра, епа и тоа зборува нешто само по себе... ;)
Студиите не ги искоментирав затоа што немам време да ги прочитам и анализирам како треба, не сакам да донесам заклучок со читање на прескок.
Во однос на паралелата ако малку подобро размислиш е сосема во ред. Вакцинирањето и имунитетот на стадото е нешто што не дозволува право на избор. Нема сакам - не сакам. Во право си и те поддржувам за тоа дека треба да се инсистира на контрола и подигање на квалитетот на вакцините. Но, пак ќе кажам, штетноста на состојките од вакцините многу често се релативизира. На пример, со една конзерва туна се конзумира повеќе жива отколку со примање на една вакцина.
А, во однос на алергиските и несаканите реакции, сметам дека нема потреба да го повторувам @Daedalus , одлично го образложи тоа во неговото мислење.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom