Северна Република или Република Северна - што мисли дијаспората!

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
ja zboruvav kako bi bilo podobro za makedonskiot narod,posto znaes ako Makedonija se integrira vo NATO celosno bi se zagarantiral nejziniot integritet i suverinitet,znaci veke nema da ima istreli od tipot,albancite sakat Golema Albania,voa onoa i tkn.A vaka koa seuste ke ima otvoreni prasanja so komsiite sekogas ke ima prostor za sekakov vid slucuvanja.Taka da sto poskoro vo EU i NATO tolku poskoro ke se zivee mirno,srekno bez nekoi Kosmari dosegasni:smir:
И според тебе подобро е да се смени името,така?
-Па тоа бе другар,кур те боли,туѓо име ќе мењаваш,тебе ти е битно во Нато да се влезе,па за да го подобрите бизнисот...И јас да сум еден од твоите нема ич да ми чури за името,секако е туѓо,нели?

B

Beck's

Гостин
И според тебе подобро е да се смени името,така?
-Па тоа бе другар,кур те боли,туѓо име ќе мењаваш,тебе ти е битно во Нато да се влезе,па за да го подобрите бизнисот...И јас да сум еден од твоите нема ич да ми чури за името,секако е туѓо,нели?
mene koa me prasuvat nadvor Where r u from-I say from Macedonia,taka da dodeka sum ovde ne menuvam tugo ime.Francija i Germanija vojuvale stotici godini,denes kur gi boli niv sto se desilo,ziveat ko vo raj.Samo nie ke terame po nase vase tugo i tkn.Vreme e da stapneme cekor napred.Bi trebalo da svati sekoj deka so vakov um,ke se povtoruvaat i 1997,2001,i Enciklopedi,i cirkusi i sesto ne vodi kon ist pat

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
ja zboruvav kako bi bilo podobro za makedonskiot narod,posto znaes ako Makedonija se integrira vo NATO celosno bi se zagarantiral nejziniot integritet i suverinitet,znaci veke nema da ima istreli od tipot,albancite sakat Golema Albania,voa onoa i tkn.A vaka koa seuste ke ima otvoreni prasanja so komsiite sekogas ke ima prostor za sekakov vid slucuvanja.Taka da sto poskoro vo EU i NATO tolku poskoro ke se zivee mirno,srekno bez nekoi Kosmari dosegasni:smir:
abe prijatel jas te razbiram ti sto sakas da kazes, ama nekoj raboti ednostavno ne se lesni za resavanje, na vakov nacin nesakam ni NATO ni EU.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.326
Поени од реакции
8.342
јас сум од Македонија ама не можев да не пишам на темата преку к.р.т ми е дојдено од фуере од некакви пратеници европски што идат кај нас тука и ни кажваат отворено да го смениме името и тие американците глумат лудило а за овие од европа посебно французите не ми се прави муабет како што ми се гледа работата стегнале овие 6 недели без некој ден сега ќе почнат да ги одбројваат на платените тв кај нас со тие невладините и сеталит партиите да ни солат ум дека сега или никогаш да смениме име па ете сега е сменето не знам што сакат уште од Македонија во Република Македонија ова е доста и е промена на името да живее Македонија и Македонскиот народ
народе Македонски освестисе!!!
:smir:

B

Borg_Drone

Гостин
mene koa me prasuvat nadvor Where r u from-I say from Macedonia,taka da dodeka sum ovde ne menuvam tugo ime.Francija i Germanija vojuvale stotici godini,denes kur gi boli niv sto se desilo,ziveat ko vo raj.Samo nie ke terame po nase vase tugo i tkn.Vreme e da stapneme cekor napred.Bi trebalo da svati sekoj deka so vakov um,ke se povtoruvaat i 1997,2001,i Enciklopedi,i cirkusi i sesto ne vodi kon ist pat

Овој дел од Европа не е Западна Европа, туку е „Недојдија“, попознат и како Балкан..... Територија каде ќе владеат комплексите се до 2050, кога ќе го измислат првиот ВОРП погон, и кога баба ми ќе слета на месечината за првпат (инаку баба ми е деведесет и девет години).
Зафрканција на страна, ние не можеме да стапнеме еден чекор напред баш поради таа Западна Европа, и од тие земји што ги наброја ти, едноставно им одговара ние да бидеме искомплексирани и разделени, така полесно може да не контролираат...

"Divide et Impera" - „Раздели па владеј“

Член од
26 септември 2009
Мислења
39
Поени од реакции
0
jas mislam oti bi bilo dobro ako makedonija moze uste edno 20-30 godini da poceka bidejki nema nacin vo toj period da ne se sluici nekoja golema vojna od rodot na vtorata svetovna ili malko pomalka i togas se da se promeni i sekoja drzava da si go smeni imeto a makedonija da si ostane makedonija. makedonija mora samo da zastane na pravilnata strana i da ceka. mislam 20-30 godini da ne e mnogo.
pozdrav!
:smir:

Z

zmej gorjanin

Гостин
ako ne se resava problemot so imeto,sto bi ne ocekuvalo:
1.Nezadovolstvo od strana na Albancite vo slucaj da Albanija osven NATO stane clenka na EU
2.Pritisok i odluka od strana na DUI do VMRO za napustanje na vladata
3.Bog da ja cuva zemjata:nesvest:
Гледам дека пробуваш да размислуваш аналитички на албански начин, па ај еве да ти објаснам како би се одвивале работите во иднина:

1. Македонците нема да сакаат да си го сменат името, па затоа западњациве вас може да ве искористат ко џокер карта за да ни извршат притисок со тоа што ќе ви дадат зелено светло да го пукате колку да се исценира војна. Е сега финтата е што на Македонците овој пат ќе им биде загрозено нешто многу побитно, нешто што претставува национален интерес. Така да и Македонците во овој случај ќе почнат да покажуваат заби. Затоа што албанците многу често практикуваат да си го изразуваат незадоволството, а кај Македонците тоа секојдневно расте и расте, а кога едно животно е притеснето и во најблаг случај изнервирано и уплашено тоа преминува во директен напад. Е сега прашањето е кој ќе го извлече подебелиот крај од тој конфликт, за разлика од вас албанците, Македонците ќе бидат мнооогу помотивирани затоа што ние ќе се бориме за цел која е света и многу малку ќе бидеме спремни на отстапки за разлика од вас кои што единствен мотив ви се територии и распарчување на Македонија.

Да не објаснувам дека такво нешто нема да се оствари затоа што нема да имате директна поддршка од западниве сили, кои најмалку посакуваат е нова војна на Балканот и нови поделби и држави. Доколку насетат тие дека работите може да излезат од контрола ќе не стегнат и двете страни и ќе ни дадат еден куп услови и договори за исполнување кои откако ќе ги исполниме ќе влеземе во ЕУ со тоа што ние најверојатно ќе мора да го смениме името во Северна Македонија но затоа идентитетот и јазикот ќе остане македонски. А тоа ќе мора да го прифати и Грција затоа што поинаков чекор би бил протолкуван од западњациве како неподдржување на мирот и стабилноста на Балканот од страна на Грција, со уште еден услов кон Македонија да прекине со "историиските провокации" и иридентизмот кон Грција, а можно е да се бара и бегалциве од егејскиот дел да се откажат од имотите, чекор кој што за жал ќе мора нашата држава да го прифати.

Доколку дојде до ситуација работите да излезат од контрола во најлош можен случај Македонија може да стане протекторат и да изгуби секаква шанса за влез во НАТО и ЕУ. Ама вашата цел пак нема да се оствари, затоа што ваша цел не се ниту НАТО ниту ЕУ, вашата цел се територии и припојување кон Албанија, ама жал ми е тој филм веќе помина. Во таков случај и двете страни, и албанците и македонците ќе изгубат најмногу.

2. ДУИ нема да може да притиска на таков начин затоа што ја нема поддршката од запад, ќе ги пратат у америчка амбасада, ќе ги постројат американциве и нема мрдање, толку е.

3. И да ја брани од непријатели би додал јас:smir:

B

Beck's

Гостин
ako tolku nie albancite sme zapnale po golema Albanija mislis deka do toa ne bi se probalo da se dojde.Ete imavme prilika 2001,mnogu lesno mozea nekolku delovi od zapadna Makedonija da se otcepat.Jas kako graganin od Tetovo licno bev svedok kako vo centarot na Tetovo se krena Albanskoto zname kako oslobodena teritorija,no do sabajle stigna komanda,site da se vratat na svoite poznati teritori t.e periferi na Tetovo.Tocno deka jas posakuvam da ziveam vo drzava narecena Albanija,vprocem koj ne bi sakal.No veke pomina tie vreminja,sega sekoj cekor ne vodi kon finalni teritori na Balkanot(samo sto mislam deka edinstveno sto bi mozelo da se smeni vo bliska idnina e Kosovo da se obedini so Albania).No seto ova sto go kazav bi mozelo da padne vo voda dokolku stvarno Makedonija ne se obiduva da go resava sporot so imeto.Verujte ne postoi nikakva logika Makedonija da se izigruva Svajcarska:smir:

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
Зар мислиш дека со 150-200 ајдуци собрани у планина,можевте да отцепите дел од една држава?!? ДАЈ НЕ МЕ ЗАЕБАААЈ:vozbud:Уште не ти е јасно дека Америте ти го спасија газот? Пробајте пак да пукате,па да видиме дали и овојпат некој друг ќе ви го спаси газот...Се' им дадоа,и уште незадоволни бре бре бре!!! Ако не не примат во ЕУ,ќе има да живеете во бедава исто како ние,и нема ништо да 'ржите....Ако не ти се свиѓа оди во Албанија или Косово!И така се кажуваш како Албанец,оди кај сакаш!!!А за името-сонувајте дека ќе се смени и дека ќе одите во ЕУ на сметка на името!

Z

zmej gorjanin

Гостин
ako tolku nie albancite sme zapnale po golema Albanija mislis deka do toa ne bi se probalo da se dojde.Ete imavme prilika 2001,mnogu lesno mozea nekolku delovi od zapadna Makedonija da se otcepat.Jas kako graganin od Tetovo licno bev svedok kako vo centarot na Tetovo se krena Albanskoto zname kako oslobodena teritorija,no do sabajle stigna komanda,site da se vratat na svoite poznati teritori t.e periferi na Tetovo.Tocno deka jas posakuvam da ziveam vo drzava narecena Albanija,vprocem koj ne bi sakal.No veke pomina tie vreminja,sega sekoj cekor ne vodi kon finalni teritori na Balkanot(samo sto mislam deka edinstveno sto bi mozelo da se smeni vo bliska idnina e Kosovo da se obedini so Albania).No seto ova sto go kazav bi mozelo da padne vo voda dokolku stvarno Makedonija ne se obiduva da go resava sporot so imeto.Verujte ne postoi nikakva logika Makedonija da se izigruva Svajcarska:smir:
Па ако толку лесно сте можеле да си ги ослободите териториите јас не гледам причина зошто не сте го направиле тоа тогаш. Сигурно таа командата од сожалување кон нас не стигнала. Па сте си рекле дај бе нема смисла ова што го правиме, дај ќе им ги вратиме териториите на луѓето, греота се. Вие и утре можете слободна територија да си прогласите, ама без поддршка на запад ни 12 саата нема да ви издржи таа територија, од проста причина што ќе бидете избомбардирани. Истата ситуација се случи и во Арачиново. Зошто герилците беа извлекувани со автобуси ако чувствуваа дека ја добиваат војната? Сега можеби и јас сакам да живеам во природна Македонија ама тоа не е остварливо, и што треба јас да почнам да пукам и да колам насекаде затоа што мојата желба нема да се исполни.За разлика од мене ти твојата желба да живееш во Албанија можеш многу лесно да си ја оствариш.:smir:

А тоа дека ако не се смени името вие ќе се отцепите е неможно од повеќе причини. Немате амин од западните сили, и не постојат пари кои што албанското лоби може да ги плати за да се сменат стратешките глобални интереси на големите сили. А кои се нивните интереси: интегриран регион, кој што после треба да се вклопи во една поголема целина наречена Европа. А тоа што вие планирате да се двоите и да си правите големи држави нив веруј воопшто нема да им се допадне. Така се заебаа србите немојте и вие истата грешка да ја правите. За Косово не верувам дека ќе се обедини со Албанија, прво затоа што околните земји од регионот силно ќе се противат, а најмногу Србија. Второ нема да добиете поддршка од западниве земји затоа што таквиот чекор води кон нови прекројувања на границите. Србите ќе сакаат да си ја земат Република Српска, Хрватите ќе сакаат да си земат дел од Босна и работите можат понатаму да се искомплицираат така да не верувам тоа да се случи. И гледам цело време си запнал ЕУ па ЕУ. Добро бе ти знаеш ли како денес муслиманите живеат во ЕУ, се прават споредби дека нивната положба е иста со таа на евреите во Германија за време на Втората Светска Војна. Така да ти сега викаш дека Македонија не чини за тебе а ги имаш сите граѓански и верски права овде, а ЕУ те третира како животно и што кажува тоа за тебе и твојот однос кон земјата во која живееш и од која се раниш?

Kajgana Shop

На врв Bottom