Stefanos_M напиша:
2) clen na rakovodstvoto:
Si izjavil za nebozni zemji kako sovetskiot sojuz i sfrj. Povtorno vashite plitki poznavanja. Ne velam deka vo odreden period pred nekoj 50 godini vo jugoslavija i rusija ne bila delumno protiv crkvata. No o4igledno nemas nikakvi poznavanja za rusija opsto. Vo moskva se naoga najgolemata pravoslavna crkva vo svetot - Hristos Spasitel. Na samiot crveni ploshtad ima ogromen broj na crkvi pochnuvajki od vnatreshnosta na kremlj pa do vasilija blazenov.
У бре стварно треба пополека и одоколу со тебе... значи државите, системите кои ја отфрлиле црквата кои се свртиле против црквата - пропаднале. Шо дека имало најголема црква в Москва, кога за време на комунистите зврела празна и било неподобно да се посетува, значи некако земјите кои се свртиле против бога - пропаднале, или мислиш дек во комунистичка Кореа е рај за живеење, или би избрал повеќе да живееш во Виетнам или Италија. бреее
Stefanos_M напиша:
Vtoro vo vrksva so tebe: Hristijanstvoto nastanalo od judizmot. Ti znaes kade nastanal judizmot a kade hristijanstvoto. Hristijanstvoto e celosna kopija na paganskite veri pochnuvajki od oreolite na glavite na svetcite, do voskresnuvanjeto hriistovo, Izilda kako go doi hor ( hristos i deva marija). Likot na gospod e zemen delumno od Zevs. .
Христијанството настанало од Јудеизмот, од Еврејската верба во еден бог, Исус бил евреин, апостолите биле Евреи, Христијанството настанало и се развивало најпрвин в Израел, за подоцна да се прошири низ светот, најстаратата христијанска заедница била в Ерусалем, она на Петар, Христијанството за своја света книга го има и Еврејскиот стар завет, богот кој во тој стар завед го создал светот, појавата и пророчанствата за доаѓањето на спасителот се напишани во Стариот завет. То дека во некоја паганска религија имало сличности не значи дека е тоа и копирано туку дека бог навистина делувал насекаде од почетокот на светот, само што паганите на тој начин го објаснуваа, воскресението, ореолите се божји дела, или мислиш дека Зеус навистина постоел, или само така старите грци го замислувале бог едниот кој со христијанството и Исус му се преставува на светот во вистинската слика.
Stefanos_M напиша:
Da se navratam na naukata: tochno e deka se predpostavki no toa e zatoa sto seushte ne mozeme da si gi objasneme nekoj pojavi odnosno nemame dovolno tehnologija. Koga vo minatoto eden covek rekol za edna kutija vo koja ke mozat da gledaat sto se sluchuva na drugiot kraj na svetot mu se iznasmeale. Prashanjata teoriite kako sakas gi postavuva filosofijata, a potoa naukata se obiduva da gi objasni. Toa sto nemozeme da go objasnime ne znachi deka ne postoi- ima edna takva latinska izreka no chisto se somnevam deka ja znaete.Hahaha.... .
Се изнасмеја пиле малечко, ако, ако, така растат децата, Знаиш научниците уште не знат што е тоа што го покренува човека, што е тоа душа, карактер, дали можиш да ми кажиш на пример која е хемиската формула на човечкиот карактер, која е атомската тежина на душата . Па еве Њутн законите не важат во вселената, Ајншајновата терорија се покажа како погрешна, луѓето трагаат, ја откриваат природата, и ја бараат силата која го создаде сето тоа, од насмеаното детенце на овој форум, преку цела жива природа , од најситното камче на брегот се до огромниѕте галаксии.... тие го бараат Бог. се обидуваат со математички формули, хемиски експерименти, филозофски размислувања, се бара почетокот и крајот, се бара бог.
Stefanos_M напиша:
Isto i muhamed go vdahnal?? kolku sto znam toj bil trgovec i za da ja proshiri svojata mok napravil religija. tocno deka Isus postoel i bil neverojatno vlijatelen covek no bil samo covek. Edno 300 godini podocna ke go proglasat za bozestvo. .
Исламот ти е познат преку вестите на ЦНН за Ирак, абер немаш ниту имаш било што прочитано околу ниту за исламот, мислиш дека Мухамед а.с. умрел како богат трговец во палата со разработен синџир на продавници?????
Stefanos_M напиша:
Parite vatikan ili papati ne gi toshi za sebe si. Sto ke mu se , ima se sto ke posaka. Gi troshi za razni organizacii sekti i drugi raboti koi ke ja zgolemat negovata mok. Ne velam deka golem del i ne dava na siromasite itn... .
Е бре и тајните книговодствени тетратки на Ватикан ги знаеш... у бре ти ко да прислушкуваш и шо се зборва низ Ватиканските тајни одаи... плановите на папата да го завладее светот.... финансирање на тајни организации ... аман бе ќе испадни уште и дека и Атлантида постои и дека Хитлер се крие в подземен град на северниот пол..... Аман бе полека едно по едно не можам толку шокантни вести да сварам за толку кратко време...
Stefanos_M напиша:
Ja imam prochitano biblijata mnogu pati. No najtragichno e sto ti si ja prochital a nishto ne si svatil. Kako sto mnogu ke go prochitaat dostoevski i tolstoj no vistinski ne ja razbrale ni vojna i mir, ni braka karamazovi itn... .
Не не се лажи сам себе си ниту нас, не ја имаш прочитано библијата, библијата не се чита, не е тоа лектира, можеби си се обидел да прочиташ но не си успеал, затоа што не си можел да ја разбереш, си ја баталил, единствено што знаиш за неа е од некоја жолта штампа или сензациолистички книџиња од типот на Браун, тоа е книга која не допре до тебе, интелектуалноста, длабината на духот и разумот, дијапазонот на познавање на нештата се лесно препознатливи по зборовите, по речникот кој ги користиш, а досега ова што го прочитав... не ми остави впечаток.
Stefanos_M напиша:
Za den braun, samo taka se nametna da zborime za svetiot gralm, jas nikogas ne sum go pochituval nego, nitu pak imam isti razmisluvanja...
Samo go cenam vo ona sto i se protistavi na crkvata.
Ponatamu nemam nikakvi nameri da si go trosham vremeto.
Ima edna izreka : ostaj go, neka umre glup.
Не знам што цркавата толку лошо и зло ти направи, прво религијата ти е нејасна, значи ти не разликуваш православие од католицизмот, зборуваш за догматика која не ја разликуваш од инквизицијата а која беше иструмент на католичката црква а не православната, зборуваш со исто име не знаејќи дека се тоа две различни цркви, велиш дека си православен христијанин спротивен на христијанството и го сакаш ден браун а немаш исто мислење за него, ептен си се испотресол, дај прибери се завземи веќе еднаш став расчисти сам со себе прво што си кој си, гледам имаш премногу нејаснотии и непознаници од сите аспекти на животот али тоа не треба да те прави несреќен, јас сум тука да ти помогнам да ти појаснам, објаснам се она што не ти е јасно а го знам. Затоа можеби е поарно да поставиш прашање и така нешто научиш, а и гледам нешто размислуваш за смртта па ти велам и апелирам , не си глуп - не умирај - те молам!