Светиот Грал

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
Гледав документарец за ова. Традиционално, Светиот Грал е чашката која Исус ја раздавал на последната вечера и од која им викал на апостолите да пијат од неговата крв. За тоа и до ден денеска црвено вино се пие од чашка у црква. А според Кодот на Давинчи, чашката е детето негово со Марија Магдалена. Во Франција има легенда за овоа и имаат и светица, Светицата Сара, која се претпоставува дека била Исусовата ќерка која што дошла со Марија Магдалена во Франција али заборавив кој град.
А за Светиот Грал на латински, зборот е san greal, а ако го препишеш вака sang real значи света крв.

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Sandra 432 напиша:
Ne e vistina toa sto go kazuvas, bidejki site tie raboti bile drzeni vo tajnost od Vatikan (mnogu svestenici stanale ubici po otkrivanjeto naa ovaa misterija se misli pred kodot na Da Vinci), a Da Vinci i nekoi negovi sorabotnici kako sto kazuva vo knigata ne gubele za gabe vreme vo istrazuvanjeto i potragata na Svetiot Gral ako znaele deka toa ne e vistina.:lud:

Poglednete gi slikite Monaliza I Talnata vecera.Mislam ako podlaboko gi gledate i ako mozite da svatite tie dve sliki se nacrtani od Da Vinci za da dokazi nesto sto nemozi so zborovi .No mislam deka i se plasel od Papata(Vatikan):pop::pop::pop::pop:
Ne me6aj Vatikan i papata ako nema6 cvrsti dokazi za toa!
A ako ti podlaboko navleze6 vo toa 6to go pi6uva vo Svetoto pismo...Kodot na da vin4i nema da ti e interesen...bidejki verata ke ti e posilna i nema da veruva6 na takvi antihristovci.....vazi i za drugite ne samo za tebe.....
Kodot na davinci e izmislica samo i samo nekoi da se zbogatat...
Isus nemal naslednici....toa e apsurdno...i toa so marija magdalena e apsurdno...samo gjavolot moze da izmisli ne6to sli4no...ili istoto....
A i temata neli be6 za svetiot gral a ne za kodot na davin4i i dali Isus i Marija Magdalena bile par....moze da izmislite u skoro vreme i deka Deva Marija imla poveke sinovi i poveke mazi pa na krajot site da se ukazat deka se brakja i sestri na Isus...ma daj molim te ne tropajte gluposti...ne si igrajte so Bog...da ne zeme Toj da si poigrae so vas pa da stane lo6o...zarem ne se pla6ite od Nego....i posle koa se pla6ite od Vatikan ne e zatoa 6to ete taka slu4ajno....ami zatoa 6to koga gjavolot ke zastane pred Boga po4nuva da se trese kako nenormalen....ima6e skoro eden dokumentaren film za papa Ivan Pavle 2 koga eden voen rakovoditel otide pri nego na audiencija ..po4naa da mu se tresat kolenata kako esenski list....
Tuku da ne zborime za toa....
Svetiot graal e prosto 4a6ata od koja Isus i apostolite piele po vreme na Tajnata ve4era....ne e nikakov naslednik...prosto sveta 4a6a...moze da ja baraat zatoa 6to sepak Isus piel od nea...zarem toa ne e dovolno...mozebi treba da se pra6a onoj koj ja prbral ve4erata koga Isus so svoite u4enici svr6il so tajnata ve4era....a ne Da vin4i....toj slu4ajno da ne bil tamu pa da ja zel...:lud:

Член од
1 мај 2006
Мислења
371
Поени од реакции
2
NIKA напиша:
A ako ti podlaboko navleze6 vo toa 6to go pi6uva vo Svetoto pismo...Kodot na da vin4i nema da ti e interesen...bidejki verata ke ti e posilna i nema da veruva6 na takvi antihristovci.....vazi i za drugite ne samo za tebe.....
Isus nemal naslednici....toa e apsurdno...i toa so marija magdalena e apsurdno...samo gjavolot moze da izmisli ne6to sli4no...ili istoto....
A i temata neli be6 za svetiot gral a ne za kodot na davin4i i dali Isus i Marija Magdalena bile par....moze da izmislite u skoro vreme i deka Deva Marija imla poveke sinovi i poveke mazi pa na krajot site da se ukazat deka se brakja i sestri na Isus...ma daj molim te ne tropajte gluposti...ne si igrajte so Bog...da ne zeme Toj da si poigrae so vas pa da stane lo6o...zarem ne se pla6ite od Nego....i posle koa se pla6ite od Vatikan ne e zatoa 6to ete taka slu4ajno....ami zatoa 6to koga gjavolot ke zastane pred Boga po4nuva da se trese kako nenormalen....ima6e skoro eden dokumentaren film za papa Ivan Pavle 2 koga eden voen rakovoditel otide pri nego na audiencija ..po4naa da mu se tresat kolenata kako esenski list....
Svetiot graal e prosto 4a6ata od koja Isus i apostolite piele po vreme na Tajnata ve4era....ne e nikakov naslednik...prosto sveta 4a6a...moze da ja baraat zatoa 6to sepak Isus piel od nea...zarem toa ne e dovolno...mozebi treba da se pra6a onoj koj ja prbral ve4erata koga Isus so svoite u4enici svr6il so tajnata ve4era....a ne Da vin4i....toj slu4ajno da ne bil tamu pa da ja zel...:lud:
Sekoj neka veruva na svoj nacin, a ti nemozis da mu go smenis misleneto na nekoj. A ota sto go napisav pogore ne znaci deka veruvam vo toa jas samo ja diskutirav temata ako dobro procita ti.:sakas_ust

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Aj da vidime za so zboruvame... izlegva nekoj covek i veli jas sum parapraprapra... vnuk na Isus... i so??? kako bi go dokazal toa?? so DNK ?? detektivi... svedoci... ??? ne postoi nisto nitu nikoj koj mozi da dokazi nesto takvo. Trgnete sami od sebe i pretstavete si koj dokaz bi go prifatile za da poveruvate deka nekoj e direkten potomok na Isus?? A i ako go prifatime deka e?? kje stani pretsedatel ili kral na nekoja drzava ili svetsko carstvo??? Vo biblijata (Noviot zavet) e ubavo napisano deka Isus imal brakja i sestri, no za niv ne se znai skoro nisto (osven za Jakov spravedliviot), a dali Isusovoto potomstvo prezivealo do denes i poradi sto taa "strasna" tajna i denes nosi smrt niz svetot i od koj se cuva takva institucija kako Vatikan stvarno ne mi e jasno i bas bi sakal nekoj da mi objasni so bi se slucilo koga ete na CNN bi izlegol nekoj coek pa i so podrska na nekolku poznati likovi od biznisot ili politikata i izjavil jas sum potomok na Isus. bas bi me zanimalo vaseto gledanje na takov eden nastan??

Член од
3 јануари 2006
Мислења
1.200
Поени од реакции
10
За тоа се вика ВЕРБА луѓе. За тоа што ништо неможе да се докажи. Само можете да верувате и да се држете на тие верувања, било какви и да се. Што мислите на Евреите важно им е дали Исус имал деца? Апсолутно не им е затоа што не веруваат дека Исус бил спасителот, едноставно не им е такво верувањето. Така да ако си имате одредено мислење и верба, задржете си го без разлика кој што вика, затоа што има илјадници книги напишани против вашето мислење.
А за Кодот на Давинчи, кој е тој толку неук што мисли дека сето тоа е вистина? Ден Браун земал една идеја и ја претворил во приказна, за да можат читачите да ја следат и да им биде интересна книгата. А 90% од книгата се фикција. Факт е дека сите тие работи постојат, али како вие ке си ги интерпретирате тоа си е ваше. Можеби стварно Исус имал ќерка. А можеби и не. Можеби Давинчи стварно има скриени пораки зад неговите слики...а можеби и не. Сите тие факти наведени во книгата постојат, а кој како ги интерпретира зависи од личноста.
Јас гледав и интервју со Ден Браун и он кажа дека книгата е фикција и дека не депиктира никакви вистинити случки, но потенцираше дека сите слики, цркви и било што друго што спомнал во книгата стварно постојат. Тој само земал неколку слични идеи во одредени слики и скулптури и ги склопил во една слагалица. А и ај размислете од овој аспект, ако сето тоа стварно е вистина, ако Светиот Грал е стварно сместен таму каде што сите тие стрелки во книгата покажуваат, немаше да го најдеме до сега?
Не викам дека тоа си Исус и Марија Магдалена не е вистина, дури и тврдам дека многу работи во библијата би објаснило сето тоа, али сваните дека тоа е една идеја. Неможе да се докажи, а посебно не со една книга. Така да држете се на тоа што верувајте, и не бидете толку наивни да верувате во секој тренд што ќе излезе.

П.С. Кодот не беше првата книга што ја претстави оваа идеја во јавноста, туку тоа беше книгата "Holy Blood, Holy Grail." Зошто никој тогаш не веруваше во оваа идеја? Затоа што книгата не направи толку голем бум како Кодот, али сега Кодот се рашири и одма сите почнаа да тропат дека чим оваа идеја е насекаде тогаш мора да е вистина. Наивност...

NIKA

Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Sandra 432 напиша:
Sekoj neka veruva na svoj nacin, a ti nemozis da mu go smenis misleneto na nekoj. A ota sto go napisav pogore ne znaci deka veruvam vo toa jas samo ja diskutirav temata ako dobro procita ti.:sakas_ust
Ok.Ok.Ok.Ne mislam da ti go menuvam mislenjeto....samo si go kazav toa 6to go mislev....nemoj da se luti6 sega..nemam ni6to protiv tebe....i da me tepa6...nemoj taka.....pa ke me posinee6...i moze da umram....moze pogre6no da sme se razbrale....ne skokaj odma ko volk na jagne....ako te navrediv so ne6to izvini....ne znaev i ne sakav

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Член на раководството напиша:
Aj da vidime za so zboruvame... izlegva nekoj covek i veli jas sum parapraprapra... vnuk na Isus... i so??? kako bi go dokazal toa?? so DNK ?? detektivi... svedoci... ??? ne postoi nisto nitu nikoj koj mozi da dokazi nesto takvo. Trgnete sami od sebe i pretstavete si koj dokaz bi go prifatile za da poveruvate deka nekoj e direkten potomok na Isus?? A i ako go prifatime deka e?? kje stani pretsedatel ili kral na nekoja drzava ili svetsko carstvo??? Vo biblijata (Noviot zavet) e ubavo napisano deka Isus imal brakja i sestri, no za niv ne se znai skoro nisto (osven za Jakov spravedliviot), a dali Isusovoto potomstvo prezivealo do denes i poradi sto taa "strasna" tajna i denes nosi smrt niz svetot i od koj se cuva takva institucija kako Vatikan stvarno ne mi e jasno i bas bi sakal nekoj da mi objasni so bi se slucilo koga ete na CNN bi izlegol nekoj coek pa i so podrska na nekolku poznati likovi od biznisot ili politikata i izjavil jas sum potomok na Isus. bas bi me zanimalo vaseto gledanje na takov eden nastan??
Ne e fintata da se dokaze deka imal, so tehnologija..
Vsushnost voopshto nisto ne menuva... i da imal.
Rabotata e sto crkvata e ogromna mafija. Ako tolku ja fovorizirate crkvata samo bi ve potsetil na sredniot vek i nejzinata dogmatika. Zar mislite deka koga bi i dale povtorno mok taa nema da ne vrati vo sreden vek.Za kraj imase eden dechko pogore etpen ja simpatise crkvata i go napragase devojcete. Da te prasham nesto:
Ako tolku dobro si ja 4ital biblijata, Isus ne velel da se molat vernicite vo crkva tuku bilo kade zatoa sto e vazna verbata a ne mesto...
Koj samo biznis go pravi crkvata, za da otides da se pomolish treba da zapalis sveka i da im dades pari. Jas sum ateist i ne veruvam vo gospod taka da.....

NIKA напиша:
A ti od kaj znaes???????
Ti da ne bese tamu pa vide?
Zasto da i veruvam na crkvata a ne na naukata???
Pa kako mozes da veruvash vo crkvata koja ne ti dava nikakvo objasnuvanje a na druga strana naukata ti dava mnogu objasnuvanje deka svetot ne nastanal od gospod. Uste veruvas deka gospod ja sozdal zemjata a ne nastanala od Golemata eksplozija???
Ti se molam, crkvata e edno od najgolemite zla koi mu se sluchile na 4ovekot. Ne velam deka verbata vo boga e losha, no verbata vo crkvata...

Член на раководството

Форевер тугедер
Член од
15 март 2006
Мислења
698
Поени од реакции
20
Stefanos_M напиша:
Ako tolku ja fovorizirate crkvata samo bi ve potsetil na sredniot vek i nejzinata dogmatika.
Веројатно мислиш на инквизиција не на догматика, затоа што истата догма црквата ја има сега како и на никејскиот собор пред некои 1700 години

Stefanos_M напиша:
Ako tolku dobro si ja 4ital biblijata, Isus ne velel da se molat vernicite vo crkva tuku bilo kade zatoa sto e vazna verbata a ne mesto...
Koj samo biznis go pravi crkvata, za da otides da se pomolish treba da zapalis sveka i da im dades pari. Jas sum ateist i ne veruvam vo gospod taka da.....
Во стариот завет се детално дадени обредите, молитвите, жртвите, но во Новиот завет тоа навистина го нема, иако до некаде општи насоки се даваат кај светиот апостол Павле, али не би рекол дека продажбата на свеќи е бизнис кој ја направил црквата богата и моќна, ниту пак денес мислам дека црквата опстојува со продажба на свеќи па дури ни со наплата на обреди, по таја логика, нигде не пиши ниту јајца да се вапцаат па изгледа дека мафијата на кошкините фарми се уортачила со клериците па го делат профитот!, Јас друго би забележил, еве Ватикан и папата, симбол на моќ и богатство... на што ги троши папата и ватикан парите... луксузни јахти и крстосување по тропските острови?? бесни коли?? казината во монте карло?? скапи алишта?? декадентни забави со светскиот џет сет?? не би рекол дека кардиналите, бискупите па и папата уживаат во толкавото богатство, мнооогу пари чини одржувањето на една таква институција каква е црквата, не велам дека нема изузетоци и испади како и во секоја друга организирана форма на луѓе, посебно оваква, интернационална, али не би рекол дека е тоа правило... повеќе како исклучок.

Член од
1 мај 2006
Мислења
371
Поени од реакции
2
NIKA напиша:
Ok.Ok.Ok.Ne mislam da ti go menuvam mislenjeto....samo si go kazav toa 6to go mislev....nemoj da se luti6 sega..nemam ni6to protiv tebe....i da me tepa6...nemoj taka.....pa ke me posinee6...i moze da umram....moze pogre6no da sme se razbrale....ne skokaj odma ko volk na jagne....ako te navrediv so ne6to izvini....ne znaev i ne sakav
Izvinato!!!!!

Infra

Мојот Пастир
Член од
26 ноември 2005
Мислења
141
Поени од реакции
2
Stefanos_M напиша:
Pa vidis ne si ja svalit knigata, vsushnost site mislat deka chashata e gralot. No toa e zemeno kako metafora, zosto neli im stavil vino isus i rekol pijte od mojata krv. Pa Marija Magdalena e gralot zatoa sto taa ja nosi svetata krv-kako chashata.
P.S ako ne mi veruvash otvori knigata kade sto zborat so toj englezot...
Абе, алоооооооооооооооооооооо?! Се слушате ли вие што зборите?! Аман, еееееј, читам и не ми се верува?! :lud:
Па освен таа „книга„, постојат и други книги на Земјава, фино би било да се прочита и нешто друго за промена, па после да се дискутира!

NIKA

Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Stefanos_M напиша:
A ti od kaj znaes???????
Ti da ne bese tamu pa vide?
Zasto da i veruvam na crkvata a ne na naukata???
Pa kako mozes da veruvash vo crkvata koja ne ti dava nikakvo objasnuvanje a na druga strana naukata ti dava mnogu objasnuvanje deka svetot ne nastanal od gospod. Uste veruvas deka gospod ja sozdal zemjata a ne nastanala od Golemata eksplozija???
Ti se molam, crkvata e edno od najgolemite zla koi mu se sluchile na 4ovekot. Ne velam deka verbata vo boga e losha, no verbata vo crkvata...
Ne ne bev tamu...a Davin4i bil li tamu?Ili onoj kako se vika6e 6to ja napi6al knigata....toj bil li tamu?Edno e to4no Isus bil tamu i sv.Petar i negovite u4enici....i tie toa go zapi6ale toa 6to go videle....t.e.Svetoto Pismo....a kolku 6to mi e poznato nitu eden nau4nik ne prisustvuval na Tajnata ve4era...sega da ne bi ti da znae6 deka nekoj nau4nik bil tamu ...pa da me uveri6 da im veruvam na naukata otkolku na Crkvata...ako ti neveruva6 tvoj problem....jas si ja poznavam dovolno verata i Crkvata na koja i pripagam.Mislenjeto mi e ona 6to ti si go citiral...i ne ti se dopagja mozebi treba da se zamisli6 malku za naukata i nekoja si GOOOOOOlema eksplozija....nekoj nau4nika da ne bi da bil tamu?Dali sum bila jas tamu?Ma daj ne me zamaraj so gluposti....:lud:

Sandra 432 напиша:
Blagodaram!:pipi:

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Infra напиша:
Абе, алоооооооооооооооооооооо?! Се слушате ли вие што зборите?! Аман, еееееј, читам и не ми се верува?! :lud:
Па освен таа „книга„, постојат и други книги на Земјава, фино би било да се прочита и нешто друго за промена, па после да се дискутира!
Pa dobro de...
Fintata bese sto ne mi veruvaa za toj del od knigata, koj re4e deka ne 4itame i drugo?

NIKA напиша:
Ne ne bev tamu...a Davin4i bil li tamu?Ili onoj kako se vika6e 6to ja napi6al knigata....toj bil li tamu?Edno e to4no Isus bil tamu i sv.Petar i negovite u4enici....i tie toa go zapi6ale toa 6to go videle....t.e.Svetoto Pismo....a kolku 6to mi e poznato nitu eden nau4nik ne prisustvuval na Tajnata ve4era...sega da ne bi ti da znae6 deka nekoj nau4nik bil tamu ...pa da me uveri6 da im veruvam na naukata otkolku na Crkvata...ako ti neveruva6 tvoj problem....jas si ja poznavam dovolno verata i Crkvata na koja i pripagam.Mislenjeto mi e ona 6to ti si go citiral...i ne ti se dopagja mozebi treba da se zamisli6 malku za naukata i nekoja si GOOOOOOlema eksplozija....nekoj nau4nika da ne bi da bil tamu?Dali sum bila jas tamu?Ma daj ne me zamaraj so gluposti....:lud:
Ako se potpirame na crkvata svetot ke propadne, more moron eden. Crkvata denesna na koja ti pripagas ( da ne se razbereme pogreshno i jas sum pravoslaven hristijanin- ama moite razmislivanja se vo strashna kontradikcija so crkvata) odnosno samoto hristijansktvo poteknuva od paganstvoto, i prashaj koj sakas pop li sto ti gi znam ke ti kaze ako e dovolno pismen. A paganstvoto poteknuva od tolku odamna koga lugeto ne mozele da si gi objasnat pojavite pa se molele vo reki, ezera i taka nataka za da preziveat. Ete toa e verata. A sto vikas za naukata, sigurno ima poveke dokazi deka nastanala zemjata od golemata eksplozija zatoa sto gledame vo drugi galaksi itn kako se sluchivaat tie raboti. Mnogu e idiotski i neznam kako da go nare4am da kazeme gospod ja sozdade zemjata i kraj. Pa ako ne postoele nau4nicite nemase da go rpavime razgovorov denes, odnosno nemase da ima kompjuteri. A ti od kade znaes deka Isus postoel??? I deka toj ja napishal biblijata? I nigde ne pishuva deka toj ja napishal. Biblijata e pishuvana od lugeto ne od gospod, samo nemozam da svatam deka uste postojat takvi kreteni sto veruvaat deka gospod ja napishal.
A ako e toa za crkvata, nemas pojma kakvi biznisi tera taa. Ako papata nema pari ne znam koj ima... Da ne nemaat sluchajno limuzini i trista zaebancii....
I ne mi pretstaviva problem toa sto ne veruvam vo gospod. Vo princip biblijata kazuva da veruvash vo sebe si a ne vo nekojsi gospod. Taa ima mnogu za filosofiranje vo nea. A ne da ja zemash zdravo za gotovo. I ZA KRAJ JAS SUM SI GOSPOD SAM NA SEBE

trilobite напиша:
Младичу,ај објасни ми што ти значи аватарот...:D
плиз...
ufff..... malce teshko :)

T

trilobite

Гостин
Stefanos_M напиша:
Ako se potpirame na crkvata svetot ke propadne, more moron eden. Crkvata denesna na koja ti pripagas ( da ne se razbereme pogreshno i jas sum pravoslaven hristijanin- ama moite razmislivanja se vo strashna kontradikcija so crkvata) odnosno samoto hristijansktvo poteknuva od paganstvoto, i prashaj koj sakas pop li sto ti gi znam ke ti kaze ako e dovolno pismen. A paganstvoto poteknuva od tolku odamna koga lugeto ne mozele da si gi objasnat pojavite pa se molele vo reki, ezera i taka nataka za da preziveat. Ete toa e verata. A sto vikas za naukata, sigurno ima poveke dokazi deka nastanala zemjata od golemata eksplozija zatoa sto gledame vo drugi galaksi itn kako se sluchivaat tie raboti. Mnogu e idiotski i neznam kako da go nare4am da kazeme gospod ja sozdade zemjata i kraj. Pa ako ne postoele nau4nicite nemase da go rpavime razgovorov denes, odnosno nemase da ima kompjuteri. A ti od kade znaes deka Isus postoel??? I deka toj ja napishal biblijata? I nigde ne pishuva deka toj ja napishal. Biblijata e pishuvana od lugeto ne od gospod, samo nemozam da svatam deka uste postojat takvi kreteni sto veruvaat deka gospod ja napishal.
A ako e toa za crkvata, nemas pojma kakvi biznisi tera taa. Ako papata nema pari ne znam koj ima... Da ne nemaat sluchajno limuzini i trista zaebancii....
I ne mi pretstaviva problem toa sto ne veruvam vo gospod. Vo princip biblijata kazuva da veruvash vo sebe si a ne vo nekojsi gospod. Taa ima mnogu za filosofiranje vo nea. A ne da ja zemash zdravo za gotovo. I ZA KRAJ JAS SUM SI GOSPOD SAM NA SEBE
Стварно жално...:icon_roll

T

trilobite

Гостин
Неверојатно е колку некои луѓе можат да си противречат сами на себе.
Гарант има некој латински назив за оваа појава,само не ми текнува сега...

Kajgana Shop

На врв Bottom