А баш ме интересира,како жена ти ги вика твоите родители.Дали ги вика мамо,тато или по име?И во мојот случај родителите на женами инсистираа да ги викам баба и дедо но на мене тоа ми е многу чудно па не ни пробав да се навикнам, во директен разговор избегнувам да ги повикувам било како до сега тоа успешно го правам а во разговор со трето лице ги нарекувам свекор и свекрва зашто не гледам логика тие да ми се баба и дедо.
Е мене баш ми е глупо да ги викам мама и тато свкрвата и свекорот.Зошто да ги викам така?За мене тие зборој мама и тато имат големо значење,свекрвата никогаш не можи да ми биди втора мајка па да ја нарекувам со такво големо име.Далеку од то дека не треба да се почитува,ама јас имам една мајка и еден татко и само нив можам така да им се обратам.toa si e tradicija koja sto treba da se pocituva....smetam deka treba da gi vikam mama i tato i taka i ke bide.....a maz mi ke si gi vika moite roditeli baba i dedo normalno!aj sea ke ja vikam tetke ili strino ili so znam ti jas...sekogas nie novite generacii se naogame pametni da smenime neskoja tradicija i bilo sto i ko so gleam se poloso pravime so toa!!
Тоа е нејзин избор јас во тоа не се мешам а она ги вика тато и мамо, јас тоа не би го правел.А баш ме интересира,како жена ти ги вика твоите родители.Дали ги вика мамо,тато или по име?
Е баш ми е мило шо го слушам ова.Ретко машко да кажи ваква работа.Најчесто машки се тие шо сметаат дека неговите родители треба да се викаат со мамо и тато,како знак на почитување.:smir:Тоа е нејзин избор јас во тоа не се мешам а она ги вика тато и мамо, јас тоа не би го правел.
Ааа така ко ќе ме земи дома и тие ко ќе ме гледат ко ќерка.Е баш ми е мило шо го слушам ова.Ретко машко да кажи ваква работа.Најчесто машки се тие шо сметаат дека неговите родители треба да се викаат со мамо и тато,како знак на почитување.:smir:
Е мене баш ми е глупо да ги викам мама и тато свкрвата и свекорот.Зошто да ги викам така?За мене тие зборој мама и тато имат големо значење,свекрвата никогаш не можи да ми биди втора мајка па да ја нарекувам со такво големо име.Далеку од то дека не треба да се почитува,ама јас имам една мајка и еден татко и само нив можам така да им се обратам.
Не мора да значи дека ако не ја викам мамо не ја поштовам свекрвата.Едноставно тој збор е свет за мене,не можам жена што не ме родила,што не ме одгледала да ја наречам така.Никогаш нема свекрвата да ме сака како нејзина ќерка,па оттаму нема ни пто да ја нарекувам мамо.Поарно да ја викам на име или тетка таја и таја и да ја почитувам,наместо да му викам мамо а да му мислам лошо.Е како да ги викам? тетко, чичко? :uvo: Мене ми е па така глупаво. А зошто да не може да ти биде втора мајка, ако добро се слагате си се почитувате? Никогаш не може да ја замени мајка ти нормално, ама зошто да не може да ти биде втора мајка? Познавам повеќе што ептен добро се слагаат со свекрвите живеат со нив, и не ќе се караат...Да, познато е дека сверква и снаа не се мирисаат, ама зависи...а ако сакаш да се почитувате, првото нешто е да им се обраќаш со тие зборови! Баш е фино, и ќе си ги сакам свекор ми и свекрва ми!Се разбира ако и тие мене!
Се сложувам... мама и тато се веќе резервирани поими... една е мајката и еден е таткото,не можеш да имаш два пара родители...сметам дека поштовањето се покажува на поинаков начин,делата се многу побитни од зборовите...и не сакам и нема да им правам лице на свекорот и свекрвата ...Е мене баш ми е глупо да ги викам мама и тато свкрвата и свекорот.Зошто да ги викам така?За мене тие зборој мама и тато имат големо значење,свекрвата никогаш не можи да ми биди втора мајка па да ја нарекувам со такво големо име.Далеку од то дека не треба да се почитува,ама јас имам една мајка и еден татко и само нив можам така да им се обратам.
Леле еј глупа работа..
Па човече, за мене мама и тато се света работа, душата не ми дава да му викнам на некој друг така.
Кој ја ебе традицијата, не живеам јас за неа.
Сметам дека би било крајно непочитување кон нашите мајки и татковци ако свекрвите и свекорите ги викаме мамо и тато.
Еееј човече, некој шо те родил и изгледал цел живот да го споредваш со некоја многу подалечна личност.
Јас сигурно дека ќе си ги сакам и поштовам свекорот и свекрвата, ама никогаш нема да им речам мама или тато.
И Појзн грл оти да не ги викаш тетка или чичко?
Пример, сега имаш дечко, и многу си блиска со мајката негова..а врската ви е сериозна..и стално прајте иди ми дојди ми..А не сте ни верени ни ништо..
Како ќе и викаш на свекрва ти? Мама?! Или ќе речиш тетка Мира (пример велам, то име прво на памет ми падна).
Да им се обратам на свекорот и свекрвата со тато и мама? Нема шанси то да се случи. Како можам да ги поставам на исто ниво родителите на дечкото/сопругот со моите родители? Ко да ги вреѓам мајка ми и татко ми испаѓа. Ако не ги викам така,демек не ги поштовам,а? За да им покажам дека ги поштовам свекорот/свекрвата има ред други начини. Не знам дали ќе ми се лутат,дали ќе имам проблеми со то(ако наидам на некој ептен традиционални)... Важно на моето останвам.
Не ги прочитав мислењата на другите, си го дадов моето. Извини сеа те молам ако имам слично со на некој друг... Не ми се лути аман...еден напиша така и сега сите истото после него...
никогаш не вели никогаш, може да се смени сето тоа одкако ке се мажите.