Самосвесна и независна = феминистка?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Е това е кошарката, ко јас да го пишав. Ама не се слагам една работа, додуша не знам дали да се сложам за една работа. Не можеш да го кажеш сето ова и на крај да кажеш-не сте интелектуално инфериорни. Значи ако ги имаат овие карактеристики, а ги имаат, тогаш една од две опции се (никогаш не открив која е поточна): или се инфериорни или не се ама така делуваат дали од мрза, незаинтересираност или било што и да е причина. Ама после толку време кај една што викаш ќе се откриеше дека било само до менталитетот и незаинтересираноста, ќе се изнервираше на провокација па ќе развалеше со некои мисли и идеи за ти да си кажеш-Еј види мајката. Нц, мене ми влече на инфериорност. Генетска ли, еволутивна ли не знам. Е сега вистината е некогаш расистичка, шовинистичка, комунистичка. Од друга страна па дете (нешто најмило) чување на машко не би оставил оти сум видел мажи како чуваат и жени како чуваат деца. Тоа што ме прави-феминист?
Интелигенција е многу редукционистички сфатен поим според мене. Ја го сфаќам малце по холистички и според моја процена не се инфериорни. Само различни. Имаш интелигентна жена и глупа жена, и интелигентен маж и глуп маж. Маж и жена да споредуеш е баба и жаба споредба.
За мрзливи, баш би рекол напротив. Ме ваделе у средно и ме вадат од кожа на факс колку се напнати. Боички моички, ракописи, предвања, знае коа се полага пред професорот и такви ствари. Ама џабе, ја глеаш дека учи за да се омажи и стане домаќинка. Една у 1000 има амбиции за демонстратор, 1 у 15000 за професор и 1 у миљарда има идеа да остави некој легаси, да направи некаков импакт. Ако приметуеш, четврти пут спомнуваат "незнам ти со какви седиш, ама ја со другарките коа седам зборуваме за филозофија и астрономија (а тоа астрологија да ти било)" као, ја и ти, пошо нели не искачаме, поима немам у подрум седам, незнам шо се дешава. И после и поставуваш директно прашање "Дај бе кај да ги најдам таквите, ти ли си една од нив?" и мубетот се претвара у 'Aбе не ја, другарка ми" и муабетот се разводнува у она "ја не сум јадел ама брат ми ми кажа глеал некој као јаде бурек".
Си имаат и они своја функција во овој магичен свет, само некад дали ради мањак самодоверба или peer pressure забораваат и го мешаат женскиот идеал со машкиот, односно утињаат терен демек да се пробаат, кој е појак. Само у задње време модерни станаа тие пубертетски филмови, дебела сум ама ќе ви се тепам! И класика чери-пикинг на информации, а оваа ми све свиѓа, а оваа не, не постои. Некои небулози од типот ја ќе завршев на Харвард али ме тераа да мијам садови. И после коа ќе извадиш прости статистики си шовинис. Епа маме му ебам.
А има и супер женски, некои се интересираат и стварно ги бива. И успеваат. Мноштвото па не се ни интересираат и се враќаат у природно стање, и тоа отворено, што е најбитно и според мене за респект. Заебани се оние у средина, шо не се интересираат ама се пробуваат ради комлекс, па неќат да си признаат дека не ги бива ама неќат ни да се вратат у природно стање па плачат по форуми за правилата на игра. Е со тие неќеш. Го знаеш она, да се плашиш од полуписмениот!
 
Последно уредено:
Член од
9 јануари 2015
Мислења
105
Поени од реакции
50
Во Македонија и насекаде во светот женските деца се по посакувани од машките иако се во сооднос 3:1 во корист на женските, затоа што сите родители знаат дека машкото дете еден ден сигурно ке фати магла некаде и ке ги заборави(во повекето случаи) а женското евентуално може и да остане со родителите кога се во стари години и да се грижи за нив.

Односно женските деца се посензитивни и секогаш ке им понудат помош на тие што им треба.

Затоа не држи вода теоријата феминистичка дека машките деца се фаворити во семејството.
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Ама кој се причините за тоа? За да се изгради некој став потребни се искуства. Како луѓето дошле до тие ставови?
Озбило ќе си раскажуваме сега историја?
Не знаеш како дошло? Како дошло, е преголема приказна за раскажување тука и сега.
Причините за ,,како дошло,, одамна исчезнаа, сега санираме последици.
 
Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Озбило ќе си раскажуваме сега историја?
Не знаеш како дошло? Како дошло, е преголема приказна за раскажување тука и сега.
Причините за ,,како дошло,, одамна исчезнаа, сега санираме последици.
Ако не ги знаеш причините никогаш нема да можеш да ги отстраниш последиците. Не зборам за историја тука за твојата наука, од психолошки аспект.
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Ако не ги знаеш причините никогаш нема да можеш да ги отстраниш последиците. Не зборам за историја тука за твојата наука, од психолошки аспект.
Разни причини имале нашите предци, денес е традиција.
Која нема смисла да се продолжува.
 
Член од
9 јануари 2015
Мислења
105
Поени од реакции
50
Па човекот без дел од традицијата е како сегашноста без минатото или пак иднина без сегашноста-дрво без корен.
 

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Знаеш фино е коа запаѓаш во дискусија од ваков тип да бидеш екстремно внимателна да не си упукаш во колено.
Значи можеш да се вратиш наназад и да го прочиташ мојот пост, особено делот каде што велам дека Не сте интелектуално инфериорни.
Тоа е прво. Второ, постојат секакви случаи, не се бројат ситуациите кога сум седел во машко друштво и не се зборело за нишо поише од спортска/дота/жени/дрога. Моментот што овде ти не го запазуваш е дека глобализираме. Статистика. Знаеш, идиотизам е ако збориме за детелинки ти постојано да инсистираш дека ги има и такви со четри листа. Затоа, јас би инсистирал да не го дрвиме него малку по концизно да се пристапи на муабетов. Проблемот, имено, се јавува кога фаци као пума и остали метеофеминистки пробуваат одредени социо-економски состојби на жената да ги отпишат од личното конто и да го префрлат на име угнетување од страна на општеството/системот/мажот. Проблем настанува и кога пробувате да си ги мериме на за вас, туѓ терен. Не прифаќате пораз, фитиљот ви е краток и не сфаќате дека Вие самите го вршите тој притисок, зборот домаќинка по дифолт го сфаќате во негативна конотација итн. Тоа е шовинизам уствари. Мажот е дефакто подобар научник/филозоф/бизнисмен/инвентор. Статистички, на глобално ниво (лесно доказливо). Не затоа што вие сте глупи туку затоа што од биолшки па дури и невролошки причини приоритетите а со тоа и способностите ни се други. За жал или среќа живееме во време и економски систем кој ги приоритизира професиите во кои мажот има природна предност. Што не е фер, апсолутно, али е далеку од шовинизам. Пример денес на пазарот се многу по вреднувани природните од општествените науки, дали тоа значи дека филологот, педагогот и историчарот се дискриминирани во споредба со програмерот, инженерот итн..? Не, тоа е само продукт на саморегулација на пазарот. Дефакто, вие, од природни причини имате поголеми пречки за влез на пазарот, и не е фер, се слагам, ама не е ни шовинизам. Капитализам.
Владее правда а не правичност, и вие тука го јадете и помири се. Јас и ти сме исти, нашиот живот или нашата душа ако милуваш е подеднакво бесценета, и пробувам да ти докажам дека никој не ти го одзема тоа коа ќе ти посочи факти какви што ти посочив јас погоре.
Сумирано мојот аргумент е: Не е фер и не е правична, оваа моментална состојба, дефакто, но никој не те дискриминира затоа што си Жена, туку затоа што како Жена не поседуваш одредени способности (компаративно гледано) што пазарот во ова моментално време ги фаворизира. Што Не е исто и од второто логички не следува првото.
Не се согласувам со болдот. Можеби сега во моментов, статистички има повеќе мажи на тие полиња и се подобри од жените. Ама дека мажот е подобар што-и-да-било од жената е малку претерано. Не си помислил дека тоа е така бидејќи мажите од секогаш имале можности да бидат сите тие работи, а жените го добиле тоа право бааги покасно(спојлер)? И еве, да идеме статистички, и да не збориме за оние жени кои биле исклучоци од правилото. Башка, што иако сега им е дозволено на жените да учат за некоја професија, или да градат кариера на тоа поле, знаеш колку повеќе треба да се трудат да се докажат пред другите само затоа што некои мажи не веруваат дека жена може да биде на исто ниво со нив, а камоли да биде подобра? Тоа и те како влијае на нечии одлуки.

1754

1776
1779
  • Spain: The guild restrictions which prevented females from holding certain professions are abolished.[8]
1784
  • Spain: Women are by royal decree allowed to accept any profession compatible with her "sex, dignity and strength".[8]
1786
  • Russia: Primary and high schools for females [2]
1787
  • Massachusetts: The trade profession is opened to unmarried women[6]
1811
  • Austria: Married women are granted separate economy and the right to choose profession[12]
  • Sweden: Married businesswomen are granted the right to make decisions about their own affairs without their husband's consent [13]
1827
  • Brazil: The first elementary schools for girls and the profession of school teacher are open[14]
1829
  • Sweden: Midwives are allowed to use surgical instruments, which are unique in Europe at the time and gives them surgical status[15]
1833
1835
  • Iran, Urmia: First modern school for girls opened.[17]
1841
  • Bulgaria: The first secular girls school makes education and the profession of teacher available for women[20]
1842
1844
  • USA, Maine: Married women granted trade license[4]
1845
  • USA, New York: Married women granted patent rights[4]
1846
  • Sweden: Trade- and crafts works professions are opened to all unmarried women[24]
1847
  • Belgium: Elementary school for both genders
  • Costa Rica: The first high school for girls, and the profession of teacher is open to women[25]
1849
1850
  • France: Elementary education for both sexes, but girls are only allowed to be tutored by teachers from the church[12]
  • Haiti: The first permanent school for girls[27]
1853
  • Sweden: The profession of teacher at public primary and elementary schools are opened to both sexes[32]
1854
  • Chile: The first public elementary school for girls[33]
1855
  • Ottoman Empire: Factory work are open to both sexes when the first women are employed at the textile factory at Bursa, at the same time allowing them to mix unveiled with men.[34]
  • USA, Iowa: University of Iowa becomes the first coeducational public or state university in the United States[35]
1856
  • USA, Connecticut: Married women granted patent rights[4]
1857
  • Denmark: Trades and crafts professions are opened to unmarried women[36]
  • Netherlands: Elementary education compulsory for both girls and boys [37]
  • Spain: Elementary education compulsory for both girls and boys [38]
1858
  • Ottoman Empire: The first state school for girls is opened; several others schools for girls are opened during the following decades.[39]
  • Russia: gymnasiums for girls[2]
1859
  • Denmark: The post of teacher at public schools are opened to women[36]
  • Russia: Women allowed to audit university lectures (retracted in 1863)[2]
  • Sweden: The post of college teacher and lower official at public institutions are open to women [40]
1861
1863
  • Denmark: Colleges open to women[24]
  • Sweden: The Post- and telegraph professions are opened to women[42]
1864
  • Bohemia: Taxpaying women and women in "learned profession" eligible to the legislative body[43]
  • Haiti: Elementary schools for girls are founded[27]
  • Sweden: Unmarried women are granted the same rights within trade and commerce as men[13]
  • Sweden: The gymnastics profession is open to women [42]
1867
  • Switzerland: Zürich University formally open to women, though they had already been allowed to attend lectures a few years prior[47]
1868
  • Croatia: The first high school open to females[48]
1869
  • Austria-Hungary: The profession of public school teacher is open to women[12]
  • Costa Rica: Elementary education compulsory for both girls and boys[25]
  • Great Britain: Girton College, Cambridge.
  • Ottoman Empire: The law formally introduce compulsory elementary education for both boys and girls.[39]
  • Russia: University Courses for women are opened, which opens the profession of teacher, law assistant and similar lower academic professions for women (in 1876, the courses are no longer allowed to give exams, and in 1883, all outside of the capital is closed).[12]
  • Sweden: Women allowed to work in the railway office [42]
  • USA: Arabella Mansfield becomes the first woman to enter the practice of law.
1870
  • Finland: Women allowed to study at the universities by dispensation (dispensation demand dropped in 1901) [49]
  • Ottoman Empire: The Teachers College for Girls are opened in Constantinople to educate women to professional teachers for girls school; the profession of teacher becomes accessible for women and education accessible to girls.[39]
  • Sweden: Universities open to women (at the same terms as men 1873)[23] the first female student is Betty Pettersson.

И да не го тупам натаму, ваљда ми ја сфаќаш поентата... За остатокот од листата, тука...

Можеби жените на физичко ниво не се еднакви со мажите, ама чисто сумљам дека во денешно време се бара физичка сила повеќе од умствена. 10те најплатени работни позиции во 2014 не се физички воопшто. Кои се тие способности кои пазарот ги фаворира а жените ги немаат ај кажи ми. И да те потсетам сега јас, дека рече ти дека не сметаш дека сме интелектуално инфериорни.
 
Член од
9 јануари 2015
Мислења
105
Поени од реакции
50
10 Најплатени професии во светот поради високиот ризик за кои и те како треба(физички предиспозиции)
-Комерцијален риболовец
-Дрвосеча
-Пилот
-Приватен детектив
-Професионален атлета
-Рударски работник
-Комерцијален нуркач
-Професионален војник
-Гас, Петролеум и нафта и кран оператори
-Суперзвезди(музика глума и медија)

Се чини дека феминистките повторно не ја пишуваат вистината што да напоменеме повторно е на голем срам и штета за нив и со тоа ги прави на некој начин интелектуално инфериорни во споредба со другите жени кои ја пишуваат вистината(каква и да е таа).
 

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Во Македонија и насекаде во светот женските деца се по посакувани од машките иако се во сооднос 3:1 во корист на женските, затоа што сите родители знаат дека машкото дете еден ден сигурно ке фати магла некаде и ке ги заборави(во повекето случаи) а женското евентуално може и да остане со родителите кога се во стари години и да се грижи за нив.

Односно женските деца се посензитивни и секогаш ке им понудат помош на тие што им треба.

Затоа не држи вода теоријата феминистичка дека машките деца се фаворити во семејството.
Жити се. Затоа јас сум во Америка, а брат ми уште живее со мајка ми. Иста приказна со еден друг член на форумов, ако сакаш потврда ќе му речам да ти пише. Или чекај, може ние сме исклучокот, а не „повеќето случаи“ па не се важи.[DOUBLEPOST=1421038198][/DOUBLEPOST]
10 Најплатени професии во светот поради високиот ризик за кои и те како треба(физички предиспозиции)
-Комерцијален риболовец
-Дрвосеча
-Пилот
-Приватен детектив
-Професионален атлета
-Рударски работник
-Комерцијален нуркач
-Професионален војник
-Гас, Петролеум и нафта и кран оператори
-Суперзвезди(музика глума и медија)

Се чини дека феминистките повторно не ја пишуваат вистината што да напоменеме повторно е на голем срам и штета за нив и со тоа ги прави на некој начин интелектуално инфериорни во споредба со другите жени кои ја пишуваат вистината(каква и да е таа).
Те гледам од почетокот пробуваш упорно да пишеш нешто асално и некој да те примети....
Прво, кога сакаш да контрираш на некој или на некој пост, треба да стиснеш „цитирај“ за тој човек да знае. Ако не цитираш, бар тагирај.
Второ, еве го мојот линк од каде најдов кои се најплатени позиции, молим те покажи ми ти од каде дојде до овие податоци.
 
Последно уредено:
Член од
9 јануари 2015
Мислења
105
Поени од реакции
50
Ама се слагам потполно со твоето мислење и разбирам дека секако има исклучоци во се, така и во феминизмот жената се стреми повеке кон машката природа.

Што се однесува до твоето барање за цитирање со обракање лично сметам дека е тоа непотребно и апсурдно заради фактот што со тоа се привлекува внимание и генерира непотребен конфликт, одсуствува магијата наречена -муабет во 4 очи-

Mоите сознанија не водат потекло од некоиси финансиски колумнисти и ако сакаш да се увериш во нив ти препорачувам прво да направиш споредбен личен рисрч а потоа да избрзуваш во заклучоците.
 
Последно уредено:

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.419
Чек, чек, чек.
Јас не бранам никакви феминисти, антифашисти, геј парадисти и остало во маубетов.
Ниту одам да преговарам за некакви права - на крајот, пак се враќаме дека очигледно не читаш што пишувам.
Во Македонија повеќе нема потреба да се бараат женски права, зошто нема законска дискриминација според пол, туку човечки права, но тоа е друга тема.
Озбилно мислиш дека воспитувањето на децата е нешто што се прави во рамки на некакви закони? Се додека нема психичко и физичко насилство, законот не се замара со тоа што правиш дома, и така треба да биде. Воспитувањето е нешто за што не ми треба ти да ми веруваш, туку да размислиш во кој правец би ги воспитувал своите женски деца.
Кој кого не чита? Јас во мојот пост ниту еднаш не го спомнав зборот закон, а ти веќе 2 пати во твоето цитирање. Каде спомнав јас во моите постови дека има потреба во Македонија да се бараат женски права, или дека воспитувањето на децата се прави во рамки на закони? Јас идев под претпоставка дека ти покрај тоа што сметаш дека жената се воспитува да биде скалило под мажот, сакаш и да се превземе нешто во врска со тоа, не? Затоа и ги користев тие женски борби против нееднаквоста од минатото каде што сметав дека се оправдани, за разлика од ова. Или супер ти е вака, нека страдаат они, а јас на кајгана ќе ги бранам, морална поддршка.
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Па човекот без дел од традицијата е како сегашноста без минатото или пак иднина без сегашноста-дрво без корен.
Секако, но не сите традиции треба да продолжат.
Многу од нив се нехумани и бесмислени.
 
Член од
9 јануари 2015
Мислења
105
Поени од реакции
50
Ние тие нехуманите ке ги отфрлиме и ке пристапиме на негување на традиционалните.
Едно од нив е истрајноста и вербата кон семејството и верата во христијанството која Македонската жена ја направила хероина за тешките времиња уште и пред Турското ропство, затоа што токму таа е нај заслужна за одржување на нацијата во тие многу по тешки времиња од денешниве.

Со својата доблест и гордост таа докажала во минатото дека е еден од двата тмели на смејството.
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Па човекот без дел од традицијата е како сегашноста без минатото или пак иднина без сегашноста-дрво без корен.
Кој кого не чита? Јас во мојот пост ниту еднаш не го спомнав зборот закон, а ти веќе 2 пати во твоето цитирање. Каде спомнав јас во моите постови дека има потреба во Македонија да се бараат женски права, или дека воспитувањето на децата се прави во рамки на закони? Јас идев под претпоставка дека ти покрај тоа што сметаш дека жената се воспитува да биде скалило под мажот, сакаш и да се превземе нешто во врска со тоа, не? Затоа и ги користев тие женски борби против нееднаквоста од минатото каде што сметав дека се оправдани, за разлика од ова. Или супер ти е вака, нека страдаат они, а јас на кајгана ќе ги бранам, морална поддршка.
Нема друг начин (или барем јас не знам за таков) освен преку стимулирање на родителите кон подобро и поправично воспитување (без оглед на полот). Во конкретната тема, зборуваме за воспитување на женските деца - јас немам намера ништо да преземам освен да ги воспитувам своите деца на вредностите за кои мислам дека се правилни - и секогаш кога ќе можам да ги кажам моите ставови.
Луѓето кои обично вака ги воспитуваат ќерките - да бидат скалило подолу - немаат доволно образование да ги сфатат статистиките или научните откритија - затоа до нив нема да допреш со истите.
Од искуство знам дека народскиот начин на презентирање свои гледишта многу подобри резултати дава отколку некому да раскажувам научни факти.[DOUBLEPOST=1421073991][/DOUBLEPOST]
Ние тие нехуманите ке ги отфрлиме и ке пристапиме на негување на традиционалните.
Едно од нив е истрајноста и вербата кон семејството и верата во христијанството која Македонската жена ја направила хероина за тешките времиња уште и пред Турското ропство, затоа што токму таа е нај заслужна за одржување на нацијата во тие многу по тешки времиња од денешниве.

Со својата доблест и гордост таа докажала во минатото дека е еден од двата тмели на смејството.
Ако твојата појдовна точка е религија, најди си други соговорници - јас се откажувам, од одма.
 
Член од
9 јануари 2015
Мислења
105
Поени од реакции
50
Моја појдовна точка не е религијата, но е многу битен дел до тоа што за мене е особа на место.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom