Самоопределување или наметнување?

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Иако треба да биде самоопределување религијата најчесто е наметната. Религијата се наметнува преку пред се родителите после оклолината ( пријатели, медиуми, обрзование итн). Јас се трудам да не ја наметнувам релгијата а религиозните елеменити да ги ставам во контекст и толкувам.
Како тоа се наметнува со пријатели, медиуми и образование?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Апсолутно си во право.
И плус, религијата е веќе изумрен вид, но човештвото сеуште ја толерира поради чуствителноста на постарите генерации.
Во иднина?? Пааааа има да биде збришана, нема да егзистира на мапата. Не дозволува еволуцијата пропаганда која го затупува човештвото.. таа чекори напред, нема повеќе адам, ева, ребра, плескавици шо знам јас таму.
А жив доказ се новиве генерации... мислам со ОЧИ се гледа дека никој жив (или голем %) не ги интересира апсолутно ништо за никаква религија.. А и со право...
Наукава и технологијава отидоа далекуууу далекуу и тоа е тоа.

Безкрајниот универзум е поврзан преку една тајна врска! Зборот религија потекнува од латинскиот збор религаре, кој на македонски значи по(ново)врзување или по(вторно)врзување!
Знаеш со Кого и со Што? Побарај во технологијата, побарај во биологијата, побарај во астрологијата, побарај во психологијата, во геологијата, ... во теологијата ... се’ сведочи за Него!

Зашто, се’ е од *Него, според *Него и за *Него.
Нему слава во вечни векови.
Амин!

(од Новиот Завет)

п.с. Уште епред илјадници години е предскажан одпадот на творбата од Вистинскиот Творец, за кој ние денес (делумично) сме сведоци!

.

SayWhaat!?

олимпион
Член од
11 јуни 2011
Мислења
109
Поени од реакции
34
А што би кажале за луѓето со мешани релии , ги има кај нас доста... христијанско/муслиманска ..ако се наметнува детето на која религија би припаѓало ? :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.784
Јас секогаш се заложувам за правото на избор, но сеуште немам деца :) Имам многу помала сестра, и секогаш кога е пред некоја дилема ја оставам сама да размисли, не би сакала да и наметнувам ,,како треба,, правила.
Треба само и само да биде чесна и мудра, се останато, нека биде како и е мило на душата.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Знаеш со Кого и со Што? Побарај во технологијата, побарај во биологијата, побарај во астрологијата, побарај во психологијата, во геологијата, ... во теологијата ... се’ сведочи за Него!

Еве сега прочитав пасус за дехелментизација кај животните (чистење од паразити) и правење на копролошка анализа на изметот и не видов некое сведоштво за Њега...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Jasno e kako bel den deka ORGANIZIRANATA I UPRAVUVANA RELIGIJA (ova kolku da ne bidam surov i da kazam samo religija:P) edinstveno donela inhibicija na razvojot na choveshtvoto i negoviot mentalitet.

Suludo e da se zboruva za reliigjata kako faktor vo zhivotot na lugjeto.

DOkolku site se zadrzhat na verata i sobiranjeto vo hramovi da istata ja ispovedaat i razmenat iskustvata od novozdobienite "prosvetluvanja" ne bi imalo problem.

No Religijata i toa organizirano i nekade premnogu nametlivo, duri i nasilno (pred se nekoi od arapskite zemji) se mesha vo nachinot i ureduvanjeot na zhivotite na lugjeto.

Toj e strashniot del od religijata, onoj protiv koj se buntuvaat onie shto sebe si se narekuvaat ateisti.

Nemam problem da site okolu mene se vernici, no imam problem ako so sila me teraat da jadam jagneshko na Veligden i svareni noze od svinja na Bozhik. Da togash imam golem problem.
A ushte povekje ako ne go storish toa, da vo najmala raka bidesh osuden od niv ili ushte polosho etiketiran kako "neprijatel" na verata.

Jas duri bi rekol dajte veronauka u shkolive ama od prva godina sredno, za da uvidat veke sozreanite deca shto im se nudi. Togash kje iscezne religijata mnogu brzo.

I da svetot kje bide navistina poubavo mesto za zhiveenje dokolku nema religii, ili vo najmala raka religiski fanatizam.

Vo odnos na naslovo na temava mojot odgovor e ni ednoto ni drugoto: Voopshto da ne se dojde do moment na nekogo da mu posochish deka ima izbor da izbere religija:), a ushte pomalku pa da go nasochish od mal.

Onie sto veruvaat vo Treodiniot Bog, i onie vo toj drugiot edinstveniot samo shto ne jade svinsko, i ushte ne znam koj, voopshto ne im e potrebna religijata vo vakva forma. Si se imaat eden so drug, vernikot koj se moli i toj shto go slusha.

Religijata im treba na nekoi drugi faktori i strui vo svetot.

SayWhaat!?

олимпион
Член од
11 јуни 2011
Мислења
109
Поени од реакции
34
Јас секогаш се заложувам за правото на избор, но сеуште немам деца :) Имам многу помала сестра, и секогаш кога е пред некоја дилема ја оставам сама да размисли, не би сакала да и наметнувам ,,како треба,, правила.
Треба само и само да биде чесна и мудра, се останато, нека биде како и е мило на душата.
Па и демократска држава сме ..на крај краева треба да си имаме право на избор па дури и на религија... сметам дека не треба да ни се наметнува... Секој треба да си размисли дали е добро воопшто да се биде дел од некоја религија ....Јас ете се решив да бидам атеист па ништо не ми фали се ми е топ .

Jas duri bi rekol dajte veronauka u shkolive ama od prva godina sredno, za da uvidat veke sozreanite deca shto im se nudi. Togash kje iscezne religijata mnogu brzo.

I da svetot kje bide navistina poubavo mesto za zhiveenje dokolku nema religii, ili vo najmala raka religiski fanatizam.

t.

Одлични мисли (y) Се надевам дека има повеќе луѓе како вас со вакво мислење.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.784
Па и демократска држава сме ..на крај краева треба да си имаме право на избор па дури и на религија... сметам дека не треба да ни се наметнува... Секој треба да си размисли дали е добро воопшто да се биде дел од некоја религија ....Јас ете се решив да бидам атеист па ништо не ми фали се ми е топ .

Одлични мисли (y) Се надевам дека има повеќе луѓе како вас со вакво мислење.

Чекај, чекај, отвори нов фронт меѓу атеистите и верниците... после некое време верниците (едните, другите, третите....тристадваестиосуммилионитите) ќе почнат да се објаснуваат и така ... :)

Во секој случај, добредојде ;)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Одлично поставена тема. Категорично сум за наметнуење и тоа уште пред да се роди детето по могуќност. Од тоа самоопределуење види шо параспурија стана омладинава. Затоа, треба обавезно наметнување и тоа по поише пути дневно. Нормално, ќутекот е васпитна мерка која дава најбољи (и најбрзи) резултати. И брате има да се облака ја како ќе кажам а не да ми тера моди. Излазак до 9 пм максимум. Добро, ако е мушко до 10 пм. Аздисуење, препичуење, акање нааму-натаму као глуво куче по цели ноќои, јок! Прибирање на време, помагање дома, слушање постари, копање у бавча, се знае. Миничи, голи стомаци, пупаци, нема теорија. Се знае, спастрено, скромно, долично. Ја шо ќе им одберам тоа ќе носат. Док не се омужат/оженат. Некои као вас шо многу се јачаат овде, дошле кај мене дома да ми дрват како да се васпитава дете. Парчињата од безбол палиците шо им ги искршив од глаа ене ги ја, уште стојат у гаража.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168

SayWhaat!?

олимпион
Член од
11 јуни 2011
Мислења
109
Поени од реакции
34
Чекај, чекај, отвори нов фронт меѓу атеистите и верниците... после некое време верниците (едните, другите, третите....тристадваестиосуммилионитите) ќе почнат да се објаснуваат и така ... :)

Во секој случај, добредојде ;)
Добре те најдов :) ja сум подготвен за дискусија како и секогаш . =)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Nemam problem da site okolu mene se vernici, no imam problem ako so sila me teraat da jadam jagneshko na Veligden i svareni noze od svinja na Bozhik. Da togash imam golem problem.
Ај сеа и ти претеруеш. Те терале со сила, како да не. Не си пробал шилеже на ражен и саглам пача, затоа така збориш.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Безкрајниот универзум е поврзан преку една тајна врска! Зборот религија потекнува од латинскиот збор религаре, кој на македонски значи по(ново)врзување или по(вторно)врзување!

Зашто, се’ е од *Него, според *Него и за *Него.
Нему слава во вечни векови.
Амин!

(од Новиот Завет)

п.с. Уште епред илјадници години е предскажан одпадот на творбата од Вистинскиот Творец, за кој ние денес (делумично) сме сведоци!

.
Во ред е пријателе, и многу ми се допаѓа кога го користиш поимот "Него"...
Тоа дека безкрајниот универзум е поврзан преку тајна врска и дека има намера да се врзи.... Дирекно ќе те демантирам од фактот дека веќе постојат докази видливи со око што укажуваат дека тој постојано се шири во бесконечност, и нема намера да се спојува. Но другпат за ова.
Е сега, дали со зборови можеш да ми створиш една слика и претстава од "Него", за уште појасно да ми е - што е тоа уствари?
Длабоко употребија фантазијата и логиката, за јас како атеист да можам барем малку да го доловам чуството - како е да се верува во "Него"..
И те молам, немој со оние финтине - ти мора да веруваш за да дознаеш, ти не мора да гледаш, да слушаш, да допираш... само верувај!... едноставно безусловно со кратки зборови (не мора прости, може и сложени) објасними што подразбираш под поимот "Него" ?
Отецот, синот и светиот дух?

п.с. И не би сакал да ја деформисам темава со атеистичко-теистички препукувања, ќе прочитам ако ми реплицираш, и не пишувам повеќе. Поздрав

G

galaxy

Гостин

Ама како кога твојата вера или невера ја сметаш за вистина, дали сакаш да ризикуваш твото дете да одбере погрешен пат.

Kajgana Shop

На врв Bottom