Самоопределување или наметнување?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
.Вистината Совршено чиста во Исуса Христа!

Но тоа што некогаш ми беше придобивка, тоа ми постана загуба, поради Христа.
Во суштина, јас и сега сметам сè за загуба
во однос со преважното познавање на Христа Исуса, Мојот Господ,
заради Кого изгубив сè и сè сметам за отпад, и тежнеам се’ повеќе
да Го придобијам и да се најдам во Него
(Филипја. 3:7+)

.
Hwk9RjG.jpg

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
оооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо ШТО ГЛЕДАААААААААААААААММММММММММММММ

:гомце:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Фотографииве навистина ме трогнаа.
За идеален пример за оваа тема ќе го земам примерот со мајка ми. Иако било договорено да нема крштевка во Православна црква, таа тајно се извршила, но таа тајна кратко траела затоа што потоа информацијата му бола пренесена на мојот дедо или нејзиниот татко. Патем мајка ми е крстена во Православна црква- како што веќе кажав , а таа се осеќа како Католик или тоа го прифатила од нејзиниот татко. Тоа е еден од многуте примери за такво присилување. Јас не сум Крстен и се декларирам како Атеист, но и да бев крстен со истово чуство повторно ќе се декларирав како Атеист, тоа се само глупави и прастари обичаи кои тешко, но еден ден сигурно ќе изумрат.
А сликите нема да ги коментирам затоа што бев згрозен.- Една слика 1000 зборови.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
...
Јас не сум Крстен и се декларирам како Атеист, но и да бев крстен со истово чуство повторно ќе се декларирав како Атеист, тоа се само глупави и прастари обичаи кои тешко, но еден ден сигурно ќе изумрат.
А сликите нема да ги коментирам затоа што бев згрозен.- Една слика 1000 зборови.
.
Воопшто нее чудно што си атеист!
Се’ додека твојот не баш неограничен (но затоа уште повеќе лукав) ум се противи на Совршената Вистина од *Која, преку *Која и за *Која е се’ што е’, ти и ќе останеш тоа што си. Но, кога твојата душа (Иншалах) ќе биде додирната и ќе се разбуди за Најважното, тогаш засигурно исполнет со чудесна радост ќе сакаш да поминеш на другата страна на брегот, на кој доброволно се доаѓа низ крстителната вода.

Те молам не се чувствувај навреден поради тоа што го споменав твојот огранечен и лукав ум, кој по принцип (некогаш дури и) како некој разрикан лав се противи на Трансцедентното, Кое пред околу 2000 години во својата најчиста форма ни се покажа во конкретното. Тој (се мисли на лукавиот ум воопшто) е така инфициран од самиот негов почеток и генетски (повеќе или помалку) се пренесува кај секој човек, кој баш поради таа инфекција неверува и се противи на Најважното, чувствувајќи се одделен од Истото и од Неговите чеда во светот, а целта на верата е преку “силата“ и делото на Милоста (Мудроста) Чиста да се надмине истиот тој инфициран и лукав ум, кај мене, кај тебе, ... кај сите нас, со што се доаѓа до Се’опфатното Единство во ОтецотМајката) на Вечниот Живот (y)

...,,,,,,,,.......

.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
.
Воопшто нее чудно што си атеист!
Се’ додека твојот не баш неограничен (но затоа уште повеќе лукав) ум се противи на Совршената Вистина од *Која, преку *Која и за *Која е се’ што е’, ти и ќе останеш тоа што си. Но, кога твојата душа (Иншалах) ќе биде додирната и ќе се разбуди за Најважното, тогаш засигурно исполнет со чудесна радост ќе сакаш да поминеш на другата страна на брегот, на кој доброволно се доаѓа низ крстителната вода.

Те молам не се чувствувај навреден поради тоа што го споменав твојот огранечен и лукав ум, кој по принцип (некогаш дури и) како некој разрикан лав се противи на Трансцедентното, Кое пред околу 2000 години во својата најчиста форма ни се покажа во конкретното. Тој (се мисли на лукавиот ум воопшто) е така инфициран од самиот негов почеток и генетски (повеќе или помалку) се пренесува кај секој човек, кој баш поради таа инфекција неверува и се противи на Најважното, чувствувајќи се одделен од Истото и од Неговите чеда во светот, а целта на верата е преку “силата“ и делото на Милоста (Мудроста) Чиста да се надмине истиот тој инфициран и лукав ум, кај мене, кај тебе, ... кај сите нас, со што се доаѓа до Се’опфатното Единство во ОтецотМајката) на Вечниот Живот (y)

...,,,,,,,,.......

.
Да, ти благодарам за оваа “новогодишна честитка“ во која пишува малку поопширно за мојот избор. Тоа болдираното да не е извадок од Библијата? И да не е колку што разбрав позадината е религиозна!
Спомна вечен живот. Дали тој навистина постои? На тоа никој не може да одговори затоа што тоа се само верувања без докази дека постои. Дали би се протнал пот олтарот на црквата со цел да одам во рајот кој сметам дека не постои? Ни под тема разно. И каков би бил оној верник кога би се сомневал во својата религија и верување?
Веќе имаш ставено слика од лавица, дали и таа ќе оди го рајот? Колку што ме држи мојот ограничен ум господ ги создал животните, и нели по таа поговорната- господ дал, господ зел!? А што се однесува до лавот, во неговата природа е тој да плива над крокодилите да дојде до својта храна. А сите го знаеме правилото на природата- Или ќе изедаш или ќе бидеш изеден, но тој правило може да допре и до човекот кој е составен дел од природата. И последно, колку што знам ако ти фали нешто или ако имам ограничен ум тогаш сум ранет, а не сум разрикан и затоа сметам дека кога веќе ме споредуваш со лав барем стави ранет. Иако јас мислам дека религијата не ми фали во животот,м, но тоа би било гледано од твоја гледна точка секако.:)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986

Кога чедото БОЖЈЕ се буди за Отецот Мајката) на Вечниот Живот, тој почнува дури и овде и сега да Го гледа Истиот, во себе, во ближните, во далечните, ... па дури и во животните, кои засигурно без Истиот не би постоеле!

Сè што дише - Нека Го фали Господа!
Алилуја!
(Последниот стих, од последниот Псалм)

п.с. Зборот религија потекнува од латинскиот збор religare и значи повторноврзување!
Дали си свестен за тоа дека без се’поврзаноста на Животот, тој воопшто не би можел да е’?

.

Свеста е најголемиот подарок кој што Творецот му го дарил на човекот.
Со помош на него, ние не би требале “слепи“ да одиме низ рајот.

Albert Hofmann

.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Кога чедото БОЖЈЕ се буди за Отецот Мајката) на Вечниот Живот, тој почнува дури и овде и сега да Го гледа Истиот, во себе, во ближните, во далечните, ... па дури и во животните, кои засигурно без Истиот не би постоеле!

Сè што дише - Нека Го фали Господа!
Алилуја!
(Последниот стих, од последниот Псалм)

п.с. Зборот религија потекнува од латинскиот збор religare и значи повторноврзување!
Дали си свестен за тоа дека без се’поврзаноста на Животот, тој воопшто не би можел да е’?
Па искрено се чуствувам како да сум со Егзорцист, сите овие говори кои искрено не допираат до мене. За информација нема демонска сила во мене. Мала шала, демони не постојат,но зошто ми ги одржуваш овие говори? Да станам верник? Да ми ја „осветлиш“ душата или само се тоа молитви кој сакаш заедно да ги запееме!? Еве ти уште една информација за мене, “многу убаво“ пеам, па така ако би влегол во црковниот хор сите прозорци во црквата ќе пукнат.:D

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Па искрено се чуствувам...
.

Пријателе, човекот и човештото коешто мисли (и верува) дека знае, се’уште незнае, како што треба вистински да се знае!

А што се работи за твоето добро пеење и прозорците ..., знај дека:

Бог, Кој го создаде светов и сè што е во него;
Он, бидејќи Господ на Небото и на земјата,
не живее во ракотворни храмови,
ниту пак, прима служба од човечки раце
како да има потреба од нешто,
но Сам на сите им дава живот, дишење и сè.
(Дела Ап. 17:24+)

Поздрав (y)

.

.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
.

Пријателе, човекот и човештото коешто мисли (и верува) дека знае, се’уште незнае, како што треба вистински да се знае!

А што се работи за твоето добро пеење и прозорците ..., знај дека:

Бог, Кој го создаде светов и сè што е во него;
Он, бидејќи Господ на Небото и на земјата,
не живее во ракотворни храмови,
ниту пак, прима служба од човечки раце
како да има потреба од нешто,
но Сам на сите им дава живот, дишење и сè.
(Дела Ап. 17:24+)

Поздрав (y)
Твоето религиско гледање и твојата религиска определба не може да влијае и врз мојата. Да ме цитираше целосно ќе ми одговореше која ти е целта, посочиме малку, што сакаш да направиш? Извадоци од Библијата! Сум ја читал Библијата! и уште каква врска господ бог со моето пеење? Не барам сега да ми одговориш на прашањата затоа што ми даде благ поздрав и јас ќе го направам истото.:cautious:
Поздрав.:)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Твоето религиско гледање и твојата религиска определба не може да влијае и врз мојата. Да ме цитираше целосно ќе ми одговореше која ти е целта, посочиме малку, што сакаш да направиш? Извадоци од Библијата! Сум ја читал Библијата! и уште каква врска господ бог со моето пеење? Не барам сега да ми одговориш на прашањата затоа што ми даде благ поздрав и јас ќе го направам истото.:cautious:
Поздрав.:)
.

Џабе е читање на библијата, кога неможеме да се разбудиме за фактот дека и дишењето, и јадењето, и пиењето, и пеењето, ... како и дека се’ останато е (пред се’) незаслужен (Милостив) дар на Небесниот Цар!

Целта е будењето, од кое зависи преживувањето!

Биди вистински здрав и жив (y)

.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
Не е тоа наметнување. Родителот ќе направи се што смета дека е полезно за детето.

Kajgana Shop

На врв Bottom