Самоопределување или наметнување?

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
сакам да кажам дека (џандарите тепаат :pos:) не можам да ве разберам вас атеистите.толку сте опседнати со религиите шо не ми е за верување. атеист си атеист си, биди си, не туку ми проповедај атеизам на секоја 2ра тема на форумиве.

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
сакам да кажам дека (џандарите тепаат :pos:) не можам да ве разберам вас атеистите.толку сте опседнати со религиите шо не ми е за верување. атеист си атеист си, биди си, не туку ми проповедај атеизам на секоја 2ра тема на форумиве.
Зошто мешаш атеизам тука? Ако верувам дека поправилно е човекот сам да се определи која религија е кога самиот ќе биде во можност тоа свесно да го стори, дали тоа значи дека јас сум атеист? Тука полемиката е дали религијата е наметната или поединецот се самоопределил за истата, кои се последиците за менување на религијата, нешто за што мојата логика ми вели дека е сосема спротивно за неверувањето/атеизмот.
FYI, не сум атеист.

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.224
Поени од реакции
7.307
така ми дојде де. не ни прочитав шо е темата само видов дека е религија. и, не ти се досадни овие шо се опседнати со религија а се декларираат ко атеисти?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Ја знаете онаа поговорка: „Дај ми го детето додека наполни 7 години и јас ќе ти го дадам човекот.“

Религијата се наметнува од мали нозе затоа што индоктринацијата на децата е единствениот начин таа да опстане. Ако човекот имаше можност прво да собере години и знаење па рационално да направи избор, ќе имаше многу „трансфери од еден во друг табор“ а многу поголем број луѓе ќе беа атеисти. Религиите се заштитуваат на овој начин, со всадување во детските мозоци кои безусловно прифаќаат авторитети. Лесно е да се каже дека кога детето ќе порасне секако ќе си направи избор, но во принцип изборот е направен од родителите со чинот на обрезување или крштевање, со иконографијата и адетите и најмногу кога му е пренесен концептот за награда и казна. Малкумина се оттргнале од догмата затоа што е потребна голема внатрешна борба за промена на светогледот кој е наметнат од мали нозе.

Повеќето луѓе не се трудат по секоја цена од мали нозе да ги направат децата фанови на нивната партија или нивниот фудбалски клуб, иако знам за многу исклучоци. Оттука не разбирам зошто ако од детето не се очекува да има став по овие прашања на 6-7 годишна возраст (што е нормално) му се наметнува став за многу покрупни прашања како потеклото на животот, универзумот итн...

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Со тебе да не се карав на Youtube за оваа тема? Слични ставови имате, се надевам дека не си ти тој. Го цитирам дотичниот:
1. „
Добро дали си ти нормален? дали си свесен шо глупости тропаш.. немој да се замараш со тие прашања зш ти не си Македонец.. такви Македонци ко тебе не постојати нема да постојат.. Вистинскиот Македонец е Православен Христијанин.. а вие сте само обични антихристи кои ширите некои пагански обичаи.. полоши од наште душмани.. срамота“.
2. (на одговорот дека не се разликува од бугарите/грците ми враќа со: )
јас од нив се разликувам толку колку што ти се разликуваш од Македонците.. смрт за вас антихристи или анархистички кучиња.. ке дојде и вашиот крај.. гледај идиоте какво убаво име носиш.. распрашајсе шо биле твојте предци.. или само тебе ти текнало да се вртиш против својот народ..
3. умри бре матер ти е*ам твоја атеистичка демонска
4. Тешко на Македонија со ваквите патриоти ко тебе кретену.. умри гнасо!

Не се карам јас по Youtube ,не сум тој.
--- надополнето: 5 февруари 2012 во 00:18 ---
И јас така викам. Ако 10 поколенија се сиромашни, зошто јас да бидам богат? И јас ќе си бидам сиромашен, шо ги ебам.
Ти свесен ли си што пишуваш? И 100 пати е подобро на 18 години да ме прашат дали сакам да сум христијанин или муслиманин или хекудивуман, отколку на тримесечна возраст да ми кажат - христијанин си и точка!
Брат неможеш да мешаш сиромаштија со религија, ако идеме така да карикираме ќе нема крај.Едноставно околу религија не смее да има бирање(ова е у смисол моеш да веруваш или да не веруваш а не да мењаш религии) и менување, неможе од христијанство на ислам да се иде или обратно едноставно не иде. Исто ко 20 години да навиваш за Ливерпул и од утре ајде за Манчестер нели не иде,смешно е?А да те прашам нешто еве замисли празник Велигден е ,твоите домашни сите слават(на времето се определиле за христијани) ,спремаат јајца и све а ти пример имаш 14 години и уште не знаеш што религија сакаш да имаш и со ќе праиш за празникот ,у соба ќе седиш додека сите празниваат?Нели е смешно? Зборот ми е дека религијата не е клуб фудбалски па денес навиваш утре мењаш тим,тоа или го имаш у тебе или го немаш.Неможам да го замислам моментот да го седнеш детето и да му каеш сине имаш будисти,христијани ,муслимани едните се вакви,другите не јадат свинско ,ќе треба и да ти го сецнеме.третите се онакви , ти од кој сакаш да бидеш...:facepalm:

G

galaxy

Гостин

Брат неможеш да мешаш сиромаштија со религија, ако идеме така да карикираме ќе нема крај.Едноставно околу религија не смее да има бирање(ова е у смисол моеш да веруваш или да не веруваш а не да мењаш религии) и менување, неможе од христијанство на ислам да се иде или обратно едноставно не иде. Исто ко 20 години да навиваш за Ливерпул и од утре ајде за Манчестер нели не иде,смешно е?А да те прашам нешто еве замисли празник Велигден е ,твоите домашни сите слават(на времето се определиле за христијани) ,спремаат јајца и све а ти пример имаш 14 години и уште не знаеш што религија сакаш да имаш и со ќе праиш за празникот ,у соба ќе седиш додека сите празниваат?Нели е смешно? Зборот ми е дека религијата не е клуб фудбалски па денес навиваш утре мењаш тим,тоа или го имаш у тебе или го немаш.Неможам да го замислам моментот да го седнеш детето и да му каеш сине имаш будисти,христијани ,муслимани едните се вакви,другите не јадат свинско ,ќе треба и да ти го сецнеме.третите се онакви , ти од кој сакаш да бидеш...:facepalm:
Да, да, смешно е.

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Со тебе да не се карав на Youtube за оваа тема? Слични ставови имате, се надевам дека не си ти тој. Го цитирам дотичниот:
1. „
Добро дали си ти нормален? дали си свесен шо глупости тропаш.. немој да се замараш со тие прашања зш ти не си Македонец.. такви Македонци ко тебе не постојати нема да постојат.. Вистинскиот Македонец е Православен Христијанин.. а вие сте само обични антихристи кои ширите некои пагански обичаи.. полоши од наште душмани.. срамота“.
2. (на одговорот дека не се разликува од бугарите/грците ми враќа со: )
јас од нив се разликувам толку колку што ти се разликуваш од Македонците.. смрт за вас антихристи или анархистички кучиња.. ке дојде и вашиот крај.. гледај идиоте какво убаво име носиш.. распрашајсе шо биле твојте предци.. или само тебе ти текнало да се вртиш против својот народ..
3. умри бре матер ти е*ам твоја атеистичка демонска
4. Тешко на Македонија со ваквите патриоти ко тебе кретену.. умри гнасо!

Немам јас ваков речник ,овој е некое дете. И немам слични ставови со овој неќам јас да убивам атеисти не зезај:)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Дали мие сонцето наметнато?
Дали мие земјата наметната?
Дали ми се родителите наметнати?
Дали мие срцево наметнато?
Дали ми се очите наметнати?
Дали мие дишењето наметнато?
Дали мие спиењето наметнато?
.
....
Јас пред се’ го доживувам сето тоа како Милостив дар на Небесниот Цар и затоа имам добра причина да верувам во Вистината.
Тоа што и моите предци им било дарено да веруваат на Радосната Вест за Милоста БОЖЈА како Вистината над вистините, тоа пред се’ го сваќам како она што е’ :>> незаслужен дар на Небесниот Цар!

Лека ноќ на сите и не заборавете да благодарите за нештата кои нити со човечки ум можат да се измислат, нити со неговите пари да се купат! (y)

.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Каква глупост - самоопределување.Овде повеќе од еден век ни е скратено правото да се само/определиме како Македонци,а вие овде дискутирате дали на бебињата од 6 месеци им е наметната религијата кога ги крштавале.Демек им се нарушува "загарантираното човеково право" - Самоопределба.

Зар сеуште некој верува во овие човекови права,што ги има некаде пишано на лист хартија таму во некоја фиока во ООН???

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89

Не предлагаме ние овде кој начин да го прогласиме за подобар. Не ни даваме предлози. Поентата на дискусијата е дали е правилно религиите да се одржуваат на тој начин, дали е морално. Дали се врши кратење на правото на самоопределување, со тоа што родителите ги определуваат своите деца уште од првите месеци во живот. Дали е морално дете да се крштева по обичаи на една религија, а кога ќе дојде до повозрасни години да се откаже од религијата на родителите и да отиде во нова?
Не зборуваме како треба да биде, туку мислење дали е погрешно, колку е погрешно, зошто не е погрешно.
Да не правиме пародија од темава.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Не предлагаме ние овде кој начин да го прогласиме за подобар. Не ни даваме предлози. Поентата на дискусијата е дали е правилно религиите да се одржуваат на тој начин, дали е морално. Дали се врши кратење на правото на самоопределување, со тоа што родителите ги определуваат своите деца уште од првите месеци во живот. Дали е морално дете да се крштева по обичаи на една религија, а кога ќе дојде до повозрасни години да се откаже од религијата на родителите и да отиде во нова?
Не зборуваме како треба да биде, туку мислење дали е погрешно, колку е погрешно, зошто не е погрешно.
Да не правиме пародија од темава.
Човекот додека не се разбуди за првородената Мудрост БОЖЈА (Христос) неможе *старото да го види во новото, нити *новото во старото, а со тоа нити *вечното!

Велам ли дека новото вино треба да се става во стари мевови? Засигурно не!

Никој не става ново вино во стари мевови; инаку, мевовите ќе напукнат, и виното ќе истече и мевовите ќе пропаднат; туку ново вино се става во нови мевови, па така ќе се запази и едното и другото.”

(Ев.Марко 2:22 + Ев. Матеј 9:17)

п.с. На децата коишто традиционално се крстени или обрезани, ... во најдобриот случај им следува едно крштавање и обрезание преку кое ќе бидат преродени за Суштината на Вистината!

Иншалах, во Името и Срцето Исусово нека сите го примат тој дар!

Амин

.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Религијата се наметнува од мали нозе затоа што индоктринацијата на децата е единствениот начин таа да опстане. Ако човекот имаше можност прво да собере години и знаење па рационално да направи избор, ќе имаше многу „трансфери од еден во друг табор“ а многу поголем број луѓе ќе беа атеисти. Религиите се заштитуваат на овој начин, со всадување во детските мозоци кои безусловно прифаќаат авторитети.
Апсолутно си во право.
И плус, религијата е веќе изумрен вид, но човештвото сеуште ја толерира поради чуствителноста на постарите генерации.
Во иднина?? Пааааа има да биде збришана, нема да егзистира на мапата. Не дозволува еволуцијата пропаганда која го затупува човештвото.. таа чекори напред, нема повеќе адам, ева, ребра, плескавици шо знам јас таму.
А жив доказ се новиве генерации... мислам со ОЧИ се гледа дека никој жив (или голем %) не ги интересира апсолутно ништо за никаква религија.. А и со право...
Наукава и технологијава отидоа далекуууу далекуу и тоа е тоа.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Апсолутно си во право.
И плус, религијата е веќе изумрен вид, но човештвото сеуште ја толерира поради чуствителноста на постарите генерации.
Во иднина?? Пааааа има да биде збришана, нема да егзистира на мапата. Не дозволува еволуцијата пропаганда која го затупува човештвото.. таа чекори напред, нема повеќе адам, ева, ребра, плескавици шо знам јас таму.
А жив доказ се новиве генерации... мислам со ОЧИ се гледа дека никој жив (или голем %) не ги интересира апсолутно ништо за никаква религија.. А и со право...
Наукава и технологијава отидоа далекуууу далекуу и тоа е тоа.
Зарем мислиш дека луѓето можат да опстанат без да веруваат во нешто? Мислам дека ти е погрешна тезата дека ја толерираме поради почин кон повозрасните. Можеби не се верува во приказните во библијата, но тоа не значи дека не постои и верувањето. Ако не веруваш во Адам и Ева не значи дека не веруваш во господ и религија. Можеби младите не не интересираат традициите на религијата и сите приказни околу нив, но мислам дека не сме претворени во роботи кои не веруваат во апсолутно ништо.
Напредокот на науката и технологијата мислам дека ја немаат моќта да го уништат она човечкото во секој човек. Човекот е таков што мора да верува во нешто. Можеби нема да биде во таа форма како денес, но ќе еволуира.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Зарем мислиш дека луѓето можат да опстанат без да веруваат во нешто? Мислам дека ти е погрешна тезата дека ја толерираме поради почин кон повозрасните. Можеби не се верува во приказните во библијата, но тоа не значи дека не постои и верувањето. Ако не веруваш во Адам и Ева не значи дека не веруваш во господ и религија. Можеби младите не не интересираат традициите на религијата и сите приказни околу нив, но мислам дека не сме претворени во роботи кои не веруваат во апсолутно ништо.
Напредокот на науката и технологијата мислам дека ја немаат моќта да го уништат она човечкото во секој човек. Човекот е таков што мора да верува во нешто. Можеби нема да биде во таа форма како денес, но ќе еволуира.
Се согласувам.. Вербата во нешто е лек сама по себе.. без разлика во што веруваме..
И јас верувам во Господ.. само разликата е во тоа кој како го дефинира поимот - Господ.
За некој е совршен облик на живот, за некој е небото, за некој се чувствата......
Јас не пропагирам да се избрише вербата кон религијата, но факт е дека изумира истата.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Иако треба да биде самоопределување религијата најчесто е наметната. Религијата се наметнува преку пред се родителите после оклолината ( пријатели, медиуми, обрзование итн). Јас се трудам да не ја наметнувам релгијата а религиозните елеменити да ги ставам во контекст и толкувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom