Самоконтрола

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Некои ситуации во животот знаат да бидат многу енергични. Можат да не повредат, а можат и да не усреќат.
Колку е важна самоконтролата во ваквите случаеви?
Дали помага во прифаќањето и решавањето на негативните работи?
Колку може да ги уништи или да помогне да станат уште поубави, убавите моменти?
Како стоите со оваа појава?

almostanangel

...за малку =)
Член од
22 декември 2008
Мислења
121
Поени од реакции
13
Мнооогу е битна самоконтролата, секогаш!
Кога човек сам си се контролира - се би било во ред, во спротивно, би можеле да се каеме за нештата што сме ги направиле без да изброиме до 10.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
I haz it.

Не, сериозно. У нај густи моменти ја ладам ташак -.-
До сеа немало момент коа не сум можел да се исконтролирам, на било каов начин :smir:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Хм... јас што се однесува до оваа тема сум многу непредвидлива. Некогаш имам самоконтрола во доволни количини за да ми позавиди човек, некогаш се губам и се понашам неконтролирано. Не знам од што зависи, навистина, ама така е. Макар што самоконтролата е една многу позитивна особина, кој ја има постојано ќе си успее во животот.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Добра темичка гладиус.
Наравно дека е потребна самоконтрола. Ја на пример гледам да се исконтролирам и 99% успевам во тоа ама ми се погодиле два три момента каде што буквално ми идело да избегам од соопствената кожа гледајки некои луѓе шо прават или шо зборат па реагирав премногу остро за што не се осудувам самиот себеси.
и мислам дека за било која работа пред се најголема самоконтрола е потребна кога сме во круг на пријатели друштво а посебно кога во присуство имаме и непознати лица...

almostanangel

...за малку =)
Член од
22 декември 2008
Мислења
121
Поени од реакции
13
Јас изгледа не кажав дали се самоконтролирам. Кога-како, иако сметам дека во повеќето случаи губам контрола :pos2:

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
За самоконтрола, можам да се контролирам, во повеќето случаи да изгледа како да не ме интересира тоа што се случува, иако одвнатре срцето ми се крши на парчиња.

Освен... Постојат на светот три личности пред кои ми се случило да изгубам контрола и да избрзам со некој заклучок, да кажам нешто што не треба, да се вмешам кај што би требало да останам на страна, да направам нешто и да ја влошам ситуацијата, и се трудам и према нив да бидам прибрана како што се однесувам кон околината. Најверојатно тоа е поради тоа што тие се оние кои најмногу ми значат, и би направила се за нивната среќа.

InSuLaNeR

A man who never was a boy.
Член од
13 јули 2009
Мислења
878
Поени од реакции
107
Па малку потешко ама успевам да се самоконтролирам!!:toe:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Порано не, избувнував, се карав, не гледав како тоа ќе се одрази на другите но во последнава година сум премногу променета. Сега се чувствувам повеќе способна да се самоконтролирам, внимавам што правам во одредени ситуации иако се се случува да ја изгубам самоконтролата но во ептен ретки ситуации.
Инаку да, се согласувам, самоконтролата е и те како важна човечка особина и тие што ја имаат во целост се во голема предност спрема другите. :smir:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Хм... јас што се однесува до оваа тема сум многу непредвидлива. Некогаш имам самоконтрола во доволни количини за да ми позавиди човек, некогаш се губам и се понашам неконтролирано. Не знам од што зависи, навистина, ама така е. Макар што самоконтролата е една многу позитивна особина, кој ја има постојано ќе си успее во животот.
И јас сум иста. Некогаш колку и да ме испровоцира човек знам дека не вреди да се замарам и да се расправам со некого, некогаш пак не успевам да се воздржам и избувнувам.

Макар што почесто успевам да се воздржам, многу ретко сум вон контрола, тогаш дури и самата не се препознавам. :)

S

smart ass

Гостин
Ејј тука сум надарен:vozbud:Е
Имам 100% самоконтрола на моите постапки,посебно ВАЖНИТЕ.

Помага во РЕШАВАЊЕТО на негативните работи но и не Помага пак за прифаќањето на истите.:toe:

T

theTinule

Гостин
Некои ситуации во животот знаат да бидат многу енергични. Можат да не повредат, а можат и да не усреќат.
Колку е важна самоконтролата во ваквите случаеви?
Колку може да ги уништи или да помогне да станат уште поубави, убавите моменти?
Како стоите со оваа појава?
Повеќе не сум се посветила на ниеден пост предходно! Вреди да се прочита!!

Баш пред некое време слушав предавање на оваа тема. Човекот ми даде пример и ми вика:

-Беше во школо, си помина убаво, расположена си. Доаѓаш дома, мајка ти легнала гледа телевизија, спокојна. Одиш и ја прашуваш дали може вечерта да те пушти некаде да одиш. Таа спокојно, мртва ладна ти возвраќа „Не...“. Во прв момент се смрзнуваш, почнува да ти се крева нивото на адреналин, срцето ти чука појако. Одеднаш ти се расипува доброто расположение, вриеш внатре, се обидуваш да не избувнеш ама возвраќаш со малку поинаков тон, строго „Зашто??“ и почнува кавгата. Таа ти кажува некоја причина, а ти како и секогаш, тврдоглава и возвраќаш пак. Почнувате да се карате, гласно. Трескање врати, мавање по маси, дерење...И одеднаш..заѕвонува телефонот! Се јавуваш изнервирана, со кренат адреналин, но сепак посмирен тон: „Ало?“ како се да ти е преку глава и неможеш да се замараш уште и со телефонот. Одеднаш дознаваш нешто сосем друго, нешто загрижувачко поважно од твојот провод со другарките, се јавува личност од полиција и возвраќаш со посмирен тон „Да, повелете?“ адреналинот од тој во облаци ти се спушта полека долу, мислите ти одат во тоа што го зборува личноста од другата страна на слушалката итн...

Поентата беше, секој може да ги исконтролира своите емоции!! Буквално СЕКОЈ!
Девојката, наречена „јас“, е како и секоја друга тинеџерка, но успева да ги исконтролира своите емоции. Од врела кавга, на загрижувачки, но смирен, разговор. Мислам дека секој би се јавил на истиот начин како што се јави девојката. Сигурно нема да му се развикаш на некој од другата страна на телефонот, ни крив ни дужен.

Да, самоконтролата помага во решавањето на проблемите, но не може да ни помогне да прифатиме нешто што едноставно мислиме дека не е праведно, да прифатиме нешто лошо што ни се случило. Како кога ќе почине некој близок, некој што навистина ти значи. Огромна моќ и самоконтрола треба да не заплачеш, но во душата ќе ти биде многу потешко. Ќе се измачуваш подолго време. Или во овој пример што го дадов, подобро ќе беше девојката наречена јас да не избувнеше и да започнеше караница, туку да се стрпеше мааалку повеќе и можеби потоа немаше да мора да се покајува за караницата илјада пати.

Јас сум од тој тип на личност што можам да се исконтролирам во присуство на други. Не ми претставува ни најмал проблем. Мислите ќе ги насочам во друга насока и готово. Проблемот е што кога си сам??? Тогаш неможам да се воздржам. Неможам да ги насочам мислите на друго место и едноставно нема кој да ме поткрепи и плачам. Да, бидејќи сум верник во Бога, Тој е секогаш тука за мене и многу ќе ми беше полошо да не го знаев тоа. Тој ме поткрепува цело време, но понекогаш ќе се случи нешто што навистина неможе да се исконтролира. Многу ги почитувам тие луѓе што можат да се исконтролираат и кога се сами. Секоја чест! Тоа не значи дека се нечуствителни, туку рационални и моќни. Нема потреба да плачам да ме боли глава и да ми тече скапоцено време кое на крајот од животот ќе ми недостасува, за нешто кое никогаш нема да се промени, туку да продолжам напред.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Во најголем број ситуации имам голема само контрола.Ништо не може да ме шокира(добро или лошо).И на се имам трезвено размислување.Но кога се ке ми се насобере тоа шо во моменто не сум реагирала па потоа збирам во себе прснувам.И кога ке прснам верувајте не сакате да бидете у моја близина.Кажувам и шо треба и шо не треба.Ова ми е лоша особина знам...но не можам против самата себе.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Незнам зошто ама ја губам самоконтролата само кога се карам со поблиски луѓе. Повеќе се контролирам и штрецнувам што ке кажам на луѓе што не ги знам, отколку обратно.

Kajgana Shop

На врв Bottom