Самодоверба

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Како се стекнува, што влијае на нејзиното градење, а и уништување? Дали се луѓето околу нас еден од поголемите или можеби најголем фактор за тоа? А може и самите ние сме најмногу виновни (или не) затоа што треба сами да си ја градиме, а никако да ја уништуваме (без оглед на се) нашата самодоверба како многу важна особина? Или па некој мисли и дека не е толку пресудна таа во целиот наш живот?

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
Imase eden film so dobra poraka... neso bese u stil "samodoverba,samo toa e potrebno"... i potpolno se slozuvam so toa.. Ako imame samodoverba, ke veruvame vo sebe, ke se sakame... so samoto toa ke zra4ime so pozitivna energija i ke gi privlekuvame lugeto okolu nas... Samodoverbata e taa koja sto go pravi nasiot zivot sreken... Koga ke se zasakame samite, ke bideme srekni... a od toa proizleguva i ljubovta na drugite kon nas.... Taka da smetam deka Samodoverbata e najbitnata vo nasite zivoti... Za zal ima nekoi luge koi negativno vlijaat vrz nea, i ja narusuvaat... Najgolemo vlijanie vrz nasata samodoverba imaat nasite bliski prijateli, na koi im veruvame i koi gi slusame... Zatoa jas sekogas upatuvam komplimenti na lugeto koi mi zna4at, zatoa sto so toa im raste samodoverbata a voedno i nivnata sreka

Slatka_Mala

devoid of concept
Член од
15 февруари 2006
Мислења
477
Поени од реакции
11
Trust yourself!

или верувај си...самодовербата е нааајбитната работа за среќен, хармоничен и радосен живот без премногу премислувања, па размислувања дали го направив правилното, погрешното и слично...
лично, сум била во периоди со многу разнишана самодоверба, кога едноставно не знаеш каде си, на што си, живееш во константен страв дека нема да бидеш прифатен од околината, на себеси си поставуваш разни критериуми кои мораш да ги исполниш за да запознаваш луѓе, за денеска да излезеш и да задоволиш нечии интереси, едноставно разнишаната самодоверба води кон константно нерасположение, незадоволност од самиот себеси па дури и до депресија...
да постигнеш ниво на самодоверба, пред се, треба да си веруваш на себеси, треба да имаш волја да се надградуваш и усовршуваш и секогаш да бараш повеќе и да бидеш свесен дека ти можеш и повеќе, но воедно и да се свртиш наоколу и им погледнеш на работите во очи и видиш каде е твоето место во светот, тоа е да бидеш доволно смел да бидеш среќен, да им пркосиш на оние кои те подредуваат и ти даваат пониска слика за тебе самиот, самодовербата е да знаеш дека вредиш и колку многу вредиш, да се цениш и бидеш сигурен во она што го правиш, да си задоволен од себеси и да се сакааааш...
а секако дека е битно и мислењето на другите за тебе, но тоа се надоврзува на сопственото мислење и му доаѓа како еден вид последица...мммм...сакам самоуверени луѓе!

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
sebesi se smetam za licnost so golema samodoverba..trgnuvam od izrekata:veruvaj vo sebe ako sakas i drugite da veruvaat!
mislam deka samodoverbata e eden od najznacajnite faktori za uspeh vo zivotot!sekogas koga ke se pocustvuvame nesigurni vo sebe,sme podlozeni na neuspeh,tokmu poradi toa potrebno e sekoj od nas da custvuva golema samodoverba sekogas koga zastanuva pred nesto za koe sto misli deka e vazno za nego samiot!Koga se custvuvame sigurni vo sebe,definitivno ke go napravime najteskiot cekor koj ne vodi kon uspehot!
Samodoverbata se steknuva so samoto nase odnesuvanje!Ako se potrudime da napravime niza uspesni raboti niz zivotot,definitivno ke stekneme samodoverba koja ke ni koristi za ponataka!
Okolinata odnosno lugeto okolu nas imaat uloga vo izgradbata na sopstvenata samodoverba, ustveri potocno kazano,imaat vlijanie na celoto nase sustestvuvanje!Licno jas,dokolko takvoto vlijanie e polezno go prifakam,megutoa dokolku smetam deka gi zagrozuva moite interesi,posebno mojata samodoverba,se obiduvam da go ignoriram!Dosega toa mi uspevalo,se nadevam i vo idnina!

Samodoverbata e klucot na uspehot!

Член од
2 јуни 2006
Мислења
238
Поени од реакции
6
Verbata vo sebe e najvazna i e kluc do uspehot ... samo treba da se napravi vizija i vo glavata da se odzivee nastanot i toj ke se sluci ... ama postepeno ima tajni vo hermetizmot

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Potpolno se soglasuvam so eci^^^. Samodoverbata e najbitnata rabota na patot kon uspehot. A mislam deka na toa najmnogu vlijaat roditelite uste od najmala vozrast pa posle i drustvoto i okolinata. Ako roditelite te omalovazuvaat uste od mal, toa ke se prenese i na okolinata i site postojano ke te omalovazuvaat, pa aj idi razvij samodoverba togas... A ako ima mal pottik i uspeh, odma se razviva samodoverba, i posle samata si se hrani i razviva...

Член од
8 мај 2006
Мислења
33
Поени од реакции
2
ako imas kvaliteti, sposobnosti ako si postignal nesto normalno ke imas samodoverba. pozelno e sekogas da ja imas i koga gubis. No mnogu loso e sto nekoj imat sposobnosti kvaliteti a nemat samodoverba toa e mnogu losoooooooooooooo

С

Сатори

Гостин
Успехоти самодовербата одат заедно

Самодовербата е еден од неопходните елементи за успех.

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Да, самодовербата е најбитна. Ако сакаме да успееме во животот, најпотребна ни е самодовербата.

Сакај се самиот себе, за да те сакаат и другите.

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
Се согласувам со останатите кои рекоа дека самодовербата е најважна.
За себе неможам да кажам дека сум премногу самоуверена, затоа што мојата самодоверба често пати била разнишана. Тоа значи дека таа не стои цврсто, туку често подлегнува на останатите коментари. Исто така мислам дека самодовербата луѓето ја стекнуваат уште од мали. Тоа зависи и од самото воспитување и од луѓето со кои живееме. Дали тие не научиле да веруваме во себе. Иако понекогаш подоцна се здобиваме со самодовербата, во повеќето случаеви не е така.
САМОДОВЕРБАТА Е НАЈВАЖНА! верувајте во себе, сакајте се. Така и другите ке веруваат и ке ве сакаат.

Член од
6 јули 2006
Мислења
23
Поени од реакции
0
dodeka covekot ne se spoznae sebe si ne moze da kade deka e samouveren i ima samodoverba ...dodeka ne gi spoznae svojte slabosti mani osobini i karakteristiki ke ne moze da ja zacvrsti svojata samodoverba...a kako da se spoznaete samite sebe..prasanje na vreme i mesto..sekojdnevno iskusenie ..ponekoja taga stradanje moment na sreka ..se toa e iskustvo golemo iskustvo pocetna faza za gradenja na samodoverbata koja e kluc na uspehot vo zivotot

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
Samodoverbata e mnogu biten element,ja IMAS ,ili ja NEMAS ,od toa zavisat mnogu raboti potoa .:locked:

N

NeMiRnA

Гостин
veruvam deka samodoverbata e klucen element za uspeh koj zavisi od okolnostite vo koi e odgledana licnosta.Kako sto kazavte ili ja imas ili ja nemas voopsto,sekako deka se gradi so tekot na godinite,megutoa i se gubi,nekoi dobivaat poveke samodoverba so nekoj neuspeh,a pak drugi ja gubat i se smetaat za beskorisni.Glavna uloga za forumiranje na licnosta vo cii sostav e i samodoverbata imaat roditelite koi treba sekogas da imaat vreme da mu posvetat vnimanie na svoeto dete ama zdravo vnimanie vo koe bi se pocuvstvuvale sakani i vredni i toa sekojdnevno,so sto bi igrale nekoi igri,prosetki ucenje na deteto da ja saka prirodata,da se nauci da go pocituva semejstvot,a ne "pominuvanje vreme" od 2 saati vo nedelata vo koi mu se kupuvaat gluposti na deteto,mu se hrani egoto na deteto na nezdrav nacin,pa se pretvara vo narcisoidna licnost,a ne licnost so samodoverba,a tuka ima razlika,edno e da imas samodoverba i da se sakas sebe si a drugo e narcisoidnost.Imam mnogu da napisam ima tolku raboti povrzani so samodoverbata i nacinot na koj se gradi sto na kraj pamet nemase da mi teknat dodeka ne procitav.

Sonce

Live your dreams
Член од
7 август 2006
Мислења
80
Поени од реакции
0
Ima edna pesna sto mi ja kazuvaa koga bev mala se vika: "Koga deteto"

Koga go kritikuvas deteto, toa naucuva da sudi.
Koga si mu neprijatel na deteto, toa naucuva da se bori.
Koga go ismevas deteto, toa se zatvora vo sebe.
Koga go sramis deteto,
toa otkriva sto e cuvstvo na vina.
Koga go razbiras i toleriras deteto,
toa naucuva da bide strplivo.
Koga go hrabris deteto,
toa steknuva samodoverba
........

I navistina e taka

Член од
12 август 2006
Мислења
17
Поени од реакции
1
Mislam deka samodoverbata e klucen element vo nasite zivoti i vo izgradbata na licnosta, sto ne odeluva od drugite. Ako nemas samodoverba i svoe jas togas moze da se kaze deka ne postois kako licnost sama za sebe i ne se boris za svoite prava i privilegii megu drugite okolu tebe.

Kajgana Shop

На врв Bottom