СДСМ ќе достави 2.300 амандмани на деловникот

Член од
20 декември 2005
Мислења
503
Поени од реакции
6
СДСМ ќе достави 2.300 амандмани на деловникот

Весна В. Тодоровска
12.02.2007 Се продлабочува кризата меѓу СДСМ и владеачката ВМРО-ДПМНЕ. Наместо да ги испеглаат разликите и да продолжи дијалогот, социјалдемократите жестоко возвраќаат на предлогот на пратеничката на ДОМ Лилјана Поповска, собраниските дискусии да траат 10 минути.
Со намера амандманот да биде повлечен, СДСМ го постигна собранискиот рекорд во доставување на амандмани, дури 2.300. Бараат Премиерот да размисли за последиците, за да не ги избрка сите опозициски партии од Парламентот.
„За жал, 48 часа господинот Груевски е нем и не се презема никаков чекор во правец на повлекување на овие измени на предлог деловникот и релаксирање на атмосферата која е и така тензична во Собранието и во политичкиот живот во РМ“, изјави Јани Макрадули, СДСМ.
ВМРО-ДПМНЕ потегот на СДСМ го коментира како опструкција на Парламентот.
„Добро е тоа што го имаме на писмено ставот на СДСМ и на ЛДП по однос на прашања кои што требаше да ги договараме за идниот деловник за работа на Собранието на РМ. Со тоа се заштеди најверојатно неколку месеци дијалог“, рече Силвана Бонева, ВМРО-ДПМНЕ.
Се започна во петокот, кога Поповска достави амандман на постоечкиот деловник на Собранието за ограничување на дискусијата на пратениците на 10 минути.
Вчера Поповска изјави дека уште еднаш ќе се консултира за предлогот и со власта и со опозицијата.

Sega sme site svedoci deka sds se za propast na Makedonija, a ne Makedonija da odi napred vo idnina, tie sakaat Makedonija da ostani vo ona nivno mracno momunjarsko vreme, ke se najdi careto i za ova, ama tie ke ostanat so prst pokazani od narodot.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
NACIONALIST напиша:
Sega sme site svedoci deka sds se za propast na Makedonija, a ne Makedonija da odi napred vo idnina, tie sakaat Makedonija da ostani vo ona nivno mracno momunjarsko vreme, ke se najdi careto i za ova, ama tie ke ostanat so prst pokazani od narodot.
Ахх од пусти инат државата ќе си ја растуриме (ќе ни ја растурат), мене ова ми изгледа како Бучковска идеја, бидејќи тој е инаетчија не ра ди друго има предиспозиции , прилепчанец е.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Не е масло на Бучко, на Јани е. Уште поголем инат и поголема глупендра кој сега е во еуфорија, изгубен помеѓу лузерството и амбициите, таму некаде помеѓу желбите и реалноста.

P

Princ

Гостин
Оваа влада имаше многу добри идеи и планови и веќе почнаа да ги реализираат. Ако случајно не успеат во целосно остварување на програмата, знам дека тоа ќе биде поради деструктивната опозиција и токму поради тоа ќе го добијат барем мојот глас (и гласот на моето село, знаете како се гласа кај нас, еден за сите - сите за еден) на наредните парламентарни избори.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Princ напиша:
Оваа влада имаше многу добри идеи и планови и веќе почнаа да ги реализираат. Ако случајно не успеат во целосно остварување на програмата, знам дека тоа ќе биде поради деструктивната опозиција и токму поради тоа ќе го добијат барем мојот глас (и гласот на моето село, знаете како се гласа кај нас, еден за сите - сите за еден) на наредните парламентарни избори.
Не ме сфаќај погрешно, ама не ли ти кажува нешто дека ако сите се фрлаат во варадр дека немора и ти да се фрлиш во вардар (малку карикирам, на ме сфаќај буквално). Тоа што цело село за само една партија да гласа ми изгледа како тој да им е племенски главатар, дајте малку ова е демократско општество секој теба да си гласа тој како што си мисли а не како другите околу него мислат.
Па добро не е нормално сите исто да мислат, така испаѓаат како роботи а не како нормални граѓани на една демократска држава.

P

Princ

Гостин
Се зезав и проверував дали можам да ја завртам темата у друг тек. Ми успеа.
Инаку сам за себе сум гласал одсекогаш...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Абе одредени ставови секогаш малку со нивните реакции се одлепуваат од основната тема ама се додека веригата е до 4-5 поста не е опасно, пошто тоа може да биде повод за нова тема, ама после мора да се вратиме на темата.
Ајде сега на темата.

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Инаку СДСМ и ЛДП ги повлекоа своите 2800 амандмани, поради тоа што Лиле Поповска се откажа од својот амандман за ограничување на говорот на 10 минути.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
127
Поени од реакции
2
pa 15000 evra potrosi toj vlao sega da go nateraat da gi plati toj,ke vidime dali ke bese vaka

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.412
Поени од реакции
598
A be debili nevideni , mnoogu pogresno ja protolkuvale smislata na demokratijata:toe:
Ne znam , izgleda ne mozat da se pomirat so faktot deka se vo opozicija (isto ko i nivnite drugari od planinite) , pa sega po sekoja cena sakaat da ja opstruiraat rabotata na vladata ! Pa lugje bre ,cuvte li samo nekoi od predlozenite amandmani :pos2: Ne mi se veruva be , glumat konstruktivna opozicija , a ustvari se destruktivna banda na iskompleksirani budali .
Sekoj ima pravo na mislenje i pravo da go iskaze svojot stav po odnos na razlicni prasanja , ama ko so go pravat komunjarive e nesto nevideno . Sramota be , narodov ne e skleroticen i ne pie nafta , aslaci edni ...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Ги повлекоа амандманите, но доволна штета си направија (ова е само една капка во преполната кофа).

А ако сите размислуваат со сопствена глава, не цело село, цела држава треба на избори да ги казни. Значи она лошото глсање - на за некој, туку против некој.

Само, премногу има продадени Македонци и премногу има малезори кај Албанците.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Кога СДСМ беше на власт постојано вршеше мајоризација врз опозицијата преку различни начини на деловничко однесување. Знаеле како и тоа го правеле без трошка грижа на совест. Опозицијата, ако се сеќавате, се обиде еднаш да се спротивстави, но ги пикнаа во џеб и ги спроведоа своите одлуки без некои посебни потешкотии.
Во нивното владеење постоеја оправдани услови за да се спроведе тнр. криза, односно непостоење на политички дијалог. Сепак до такво нешто не дојде туку напротив. Постоеше вистинска институционално-опозициска борба. Едно, можеби, затоа што опозицијата беше повеќе свесна за интересите на Македонија, каде што позицијата тоа го искористуваше до максимум, а друго можеби е тоа што едноставно не им текна на тогашната опозиција, сегашна власт, да спроведе активности со кои би се укажало на постоење на сурова мајоризација врз нејзе од страна на позицијата.
Кој како сака не си ја дефинира тогашната состојба.

Без навлегување во квалификување на намерите на СДСМ можам слободно да кажам дека тие направија, без да знаат, нешто што ќе излезе како голема поволност во македонската политичка сцена. Сакајки да излезат фраери и да ги зберат,популистички, политичките поени над власта тие направија преседан кој утреден ќе биде правило со кое ќе се спречува мајоризација за деликатни теми. Не ќе може, во иднина, ниедна партија на власт сурово да ги спроведува своите интереси бидејки ќе се соочи со пренатрупаност од амандмани. Се подразбира дека оваа, сепак непопуларна, мерка во иднина доколку не ја користи опозицијата во преговорите дека се согласува со дадениот иден предлог.

П.С.
За жал постои и можност за злоупотреба, но како радикално средство сепак мислам дека би се користело само во екстремни случаи.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
protivpropaganda напиша:
Кога СДСМ беше на власт постојано вршеше мајоризација врз опозицијата преку различни начини на деловничко однесување. Знаеле како и тоа го правеле без трошка грижа на совест. Опозицијата, ако се сеќавате, се обиде еднаш да се спротивстави, но ги пикнаа во џеб и ги спроведоа своите одлуки без некои посебни потешкотии.
Во нивното владеење постоеја оправдани услови за да се спроведе тнр. криза, односно непостоење на политички дијалог. Сепак до такво нешто не дојде туку напротив. Постоеше вистинска институционално-опозициска борба. Едно, можеби, затоа што опозицијата беше повеќе свесна за интересите на Македонија, каде што позицијата тоа го искористуваше до максимум, а друго можеби е тоа што едноставно не им текна на тогашната опозиција, сегашна власт, да спроведе активности со кои би се укажало на постоење на сурова мајоризација врз нејзе од страна на позицијата.
Кој како сака не си ја дефинира тогашната состојба.

Без навлегување во квалификување на намерите на СДСМ можам слободно да кажам дека тие направија, без да знаат, нешто што ќе излезе како голема поволност во македонската политичка сцена. Сакајки да излезат фраери и да ги зберат,популистички, политичките поени над власта тие направија преседан кој утреден ќе биде правило со кое ќе се спречува мајоризација за деликатни теми. Не ќе може, во иднина, ниедна партија на власт сурово да ги спроведува своите интереси бидејки ќе се соочи со пренатрупаност од амандмани. Се подразбира дека оваа, сепак непопуларна, мерка во иднина доколку не ја користи опозицијата во преговорите дека се согласува со дадениот иден предлог.

П.С.
За жал постои и можност за злоупотреба, но како радикално средство сепак мислам дека би се користело само во екстремни случаи.
Tokmu taka.

Ja koristam prilikava da kazam deka forum ne pravat onie koi ce otvoraat tema na sekoj saat,ami onie sto nesto mozgaat.
Propaganda e 1 od malkute likovi koi me privlekoa na forumov.

Kajgana Shop

На врв Bottom