СДСМ предлага 11 мерки за справување со кризата

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Во пресрет на расправата за ребалансот на буџетот СДСМ предлага 11 мерки за справување со кризата.
Партијата најавува дека со амандмани ќе бара имплементирање на нивните предлози во буџетот бидејќи предлозите на власта не значат напуштање на буџетскиот комодитет во делот на непродуктивните трошења и непродуктивните проекти. СДСМ се залага за поголем државен интервенционизам во стопанството.
„Намалување на ДДВ од 18 на 15%, и од пет на четири проценти. Второ, нула проценти ДДВ за 10 најопходни прехранбени продукти, од потрошувачката кошничка. Трето, ослободување на 50%, од обврската за придонеси за плати по сите основи. Четврто, ослободување на најмалку 50%, од обврската за плаќање на персонален данок на доход. Петто, државна стимулација од 90 милиони евра, за извозно ориентираните компании“, изјави Зоран Заев, в.д претседател на СДСМ.

што мислите вие за ова?

јас колку што разбирам со овие мерки ке има помалку прилив на средства во буџет.

во вакво време најголем инвеститор е државата, како би инвестирала ако има намален прилив во буџет.

не гледам за ребаланс на буџет да се бара укинување на некои расходи во предлогов на сдсм , него само намалување на долив на средства.

популизам од заев )))))))

п.с. предложена мерка од мене нека ги врати заев украдените 8 мил. евра.

H

HITCH

Гостин
Јас предлагам само 1 мерка да им се укинат платите на политичарите :toe: и сојузот да се распушти доволно зулуми направија

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Во пресрет на расправата за ребалансот на буџетот СДСМ предлага 11 мерки за справување со кризата.
Партијата најавува дека со амандмани ќе бара имплементирање на нивните предлози во буџетот бидејќи предлозите на власта не значат напуштање на буџетскиот комодитет во делот на непродуктивните трошења и непродуктивните проекти. СДСМ се залага за поголем државен интервенционизам во стопанството.
Намалување на ДДВ од 18 на 15%, и од пет на четири проценти. Второ, нула проценти ДДВ за 10 најопходни прехранбени продукти, од потрошувачката кошничка. Трето, ослободување на 50%, од обврската за придонеси за плати по сите основи. Четврто, ослободување на најмалку 50%, од обврската за плаќање на персонален данок на доход. Петто, државна стимулација од 90 милиони евра, за извозно ориентираните компании“, изјави Зоран Заев, в.д претседател на СДСМ.

што мислите вие за ова?

јас колку што разбирам со овие мерки ке има помалку прилив на средства во буџет.

во вакво време најголем инвеститор е државата, како би инвестирала ако има намален прилив во буџет.

не гледам за ребаланс на буџет да се бара укинување на некои расходи во предлогов на сдсм , него само намалување на долив на средства.

популизам од заев )))))))

п.с. предложена мерка од мене нека ги врати заев украдените 8 мил. евра.
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Ох мори мајко цел свет штеди пари ние ќе се расфрламе. Меркиве се за заштита од економската криза или за да го лажат народот. Ај да кажеа зголемување за даноците на богатите и на привелигираните фирми, а намалување за обичното население да си речеш ќе се балансира нешто иако и така тешко. Ама вака со 200 милиони евра ново заборччување уште намалување на прилив ни фали. Е дури тогаш ќе пропаднеме побрзо од не знам кого ќе бидеме уникатни во секојс случај.:nesvest:

Само ме интересира дали некоја влада ќе рече некогаш намалување на јавната адмистрација, па над 25% од цел буџет ни оди за неа мислам што е многу многу е ама тоа е некој мора и да гласа.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Популизам...толку од мене.

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
"СДСМ предлага 11 мерки за справување со кризата"

Ej, ke se ubijam lugje!! :pos2:

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Ете како правеле.Се намалуваат даноци се собираат колку толку сретства но наместо буџет се полнат сопствените џебови.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Мерки за празнење на буџет :uvo:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Без разлика, на кризава која се популаризира, сметам дека државата доколку малку се зацврсти економијата би требало да го намали ДДВто од 18 на 15%, и од пет на четири проценти. Немора нула проценти ДДВ но може за половина да го намали за 10те најопходни прехранбени продукти, од потрошувачката кошничка. И ова би значело позитивен импулс со ослободување на 50%, од обврската за придонеси за плати по сите основи меѓутоа доколку се стимулира вработувањето или да резултира со покачување на платите за барем 20% од тие 50% кои би биле одбиени од придонесите, со што работодавците реално би заштедиле 30%.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Koga ce bidat na vlast neka predlagaat vaka pu pu ne se vazi ....

McQ

McQ
Член од
15 мај 2008
Мислења
208
Поени од реакции
28
na temava mestoto i e vo humor

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Интересна ми е бројката. Владата на почетокот предложи 10 мерки за справување со кризата, а овие ги заебаа па предложија 11.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Одлични предлози.

Kajgana Shop

На врв Bottom