Патем, ти си албанец во Македонија или Македонец со албанско потекло и дали некој те принудува да се изјасниш на еден или друг начин? Внимавај што и како ќе одговориш.
Sega za sega sum albanec od Makedonija t.e. albanec koj sto zivee vo Makedonija.
Зошто тебе ти се може да се дефинираш со име не друга држава од каде што ти е потеклото и тоа без пречки, а ми го одземаш правото и јас истото да го направам? Повторно ми го одземаш легитимното и неприкосновеното право на национална држава. Зошто?
Sto? Kako? Ke povtoris?
Sto se obiduvas da postignes so ova, da se vratime pak 20 strani unazad?
Od kaj rece deka mi e potekloto?
Do sega edno desetina pati povtoriv deka poteknuvam od tuka, od ova tlo. Vek vekova sum tuka. Toa sto istorijata vo minatoto presudila da toa tlo ne bide vo ramkite na Albanija e baska muabet, minato za mene, ne me intresira, bilo pa proslo...
Spomnav i prethodno, mene tuka mi e mestoto, ova e moj DOM, ovaa zemja. Mojata zemja momentalno i pripaga na edna politicka tvorba-drzava narecena MAKEDONIJA. Jas sakam tuka da si ja naredam, vo ovaa drzava. Voopsto ne me intresiraat drugi drzavi.
Ne se definiram jas so ime na druga drzava. Se definiram so imeto na mojot narod. Albancite vo Albanija ne se voopsto poveke albanci od mene.
Ne ti go odzemam jas toa pravo. Se obiduvam da realiziranjeto na toa tvoe pravo ne bide na moja steta.
Не да бараш да еволуира поимот македонци и македонска, дури е и мошне невкусно. Не си грк, та дури ни тие немаат право.
Треба да бараш да еволуира поимот албанци и албанско во свест на слободни граѓани во демократска држава.
E pa cim taka, togas ne moze da se kreira politicka nacija. Ke si terame vaka, dur mozeme, i dur ne si sjebame mater eden na drug. Vie so makedonskiot son, za vecnata i istoriska Makedonija samo na Makedoncite, temelot na belata rasa, a nie so nasite stremezi da se razbereme nekako so vas.... koe sto ocigledno ne ke se sluci, pa ke sledi opsta kalakurnica - posledicite ke gi vidime.
Gledas kako i ti me vadis od kontekst?
Koga rekov evoluiranje ne mislev na brisenje na istoriskiot makedonski identitet, nego evoluiranje do nivo na uslovno kazano dvojno znacenje ( dvojna formula

).... ednoto da bide znacenjeto za etnickiot makedonski identitet a drugoto znacenje povrzano so pripadnosta na zaednickata politicka nacija ( u koja sto posle na nekakov nacin ke bidat definirani i drugite etniteti ).
Banalen primer ke ti dadam:
"Makedonskata nacija ( se misli na politickata nacija... makedonska radi toa sto drzavata se vika Makedonija ) e sostavena od: makedonci, albanci, turci......" ( ova samo kolku da dolovam poenta )
Jasno ti e sega na sto aludiram?
Ова ми го велиш во држава во која ви е апсолутно и неповратно загарантирано образование на мајчиниот јазик до највисокиот степен? Во држава каде што дури и јазикот е апсолутно и неповратно загарантирано во општини каде што сте повеќе од 20%?
Pak ne me citas ubavo.
Smetam deka mnogu jasno i koncizno se izjasniv.
Ete ke se citiram povtorno:
Nikoj sega za sega.
No poentata bese deka i ako ete sega pocne sistemot da go pravi toa ( toa sto vo Grcija go pravea vo minatoto pa i sega) jas pak ne ke potkleknam pred toj predizvik, bidejki veke sum zrel, vozrasen, i sposoben da rasuduvam. Sto mozebi ne bi bilo slucaj so ponovite generacii ako bi ziveele vo takvi sistemi kade sto ke bidat uste od najranite godini pod silen pritisok na indoktrinacija.
После 10 или после 100 исто ти се фаќа.
Еве, ај, за да ја решиме работава, ќе одиме по непишаното глобално правило:
„Тоа што не можеш да го зачуваш не е твое.“
Доколку после минати 10 години успеете, без да бидете збришани од македонска територија, да направите бинационална држава тогаш со алал нека ви е.
Јас овој неминовен дел од предлогот на г. Руфи Османи сакам да го превенирам. Незнам зошто ама целосно сум против геноцидно убивање на недолжни граѓани само затоа што некој целосно не сфаќа што прави и што бара.
Sega ke stavame tasaci na kantar ili sto?!!!
Koja makedonska teritorija druze, koja?
Sto podrzabiras pod
makedonska teritorija?
Deka jas kako albanec sum okupator na taa teritorija? Toa?
Gledas i samiot kako pocnuvas da upotrebuvas logika i termini svojstveni za mnozinstvoto, za sto prethodno zaklucuvavme deka e za zal sto e taka...
Ete toa sakam jas da go sprecam bace, da ne dojde nekoj i posle 10,20,30... godini da mi mrsi deka ova e
makedonska teritorija i ja kako albanec nemam sto poveke da jadam trici okolu toa.
Sakam da gi nadminam tie sfakjanje, da gi ostavime vo minatoto, da se fokusirame kon drugi poprakticni stvari, od koi sekoj individualno ke ima korist, pred se materijalna.
Ajde pozdrav. :smir: