Русија - смена во надворешната политика?

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.853
Поени од реакции
12.940
Епа ајде кажи тогаш еве прашање и за тебе. Пошто неможете да ми одговорите. Што се разликуваат русите порано од денес во однос на политиката кон Македонија. Што е различно?

И порано ни го начукале и сега со прст не мрднаа за главни геостратешки работи на балканот. Нас ни е сменето името присилно од САД а србија наведна глава на косово.
Автоматски споено мислење:

Овој договор буквално кажува се.
Знаеле дека постои ВМРО, знаат дека се бори за независна Македонија, изреволтирани се зошто Илинденското Востание се случило. Како што кажа баш напротив, многу добро знаеле за македонското прашање.

Затоа за Кина сме сите моментално :icon_lol:

Мож ќе пуштат војца. Пошто така ја сметаш глобалнава политика.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.404
Поени од реакции
24.557
На погрешно прашање се дава погрешен одговор, ама еве пак ќе ти одговорам, малу поинаку...

Царска Русија од интерес ги има помагано, ослободувано па дури и основано нашите соседни држави.

Од сите нив, само Србија има трајно и повеќевековно пријателство со Русите. Такво пријателство, колку ми е познато, немаа(т) Бугарите па Русите им створија држава, а на Грците им помогнаа да востановат потполно нова, измислена држава Грција, иако Русите и Елините, како народи, немаат „благе везе„ едни со други по ниту една основа.

Велиш, кој од Македонците пра‘ел муабет со Руските Цареви? Сериозен си?

Никој...

Ете, @Pitu Guli MKD ти го посочи обидот од Македонските дејци и преродбеници да стапат во поблиски односи со Русите и со нивните власти, ама т‘нка им била работата.

Значи, не е до тоа дека Руската царска власт била неписмена (даааалеку од тоа!) па немала појма дека на Земјава постојат и Македонци, исто толку како и колку што постојат и Срби и Бугари и Грци, туку се работи за немање интерес од Руските власти за упатување „повеќе внимание„ и за нас, Македонците.

Не случајно, не така одамна, Русите ја ослободија Србија, на основ на нивното претходно „познанство„, ама ја заобиколија Македонија, и пред 80г. и пред 2 векови...
abe daj kazi mi koga ete nekoj pravel muabet od nasite... datirano da e, oficijalen priem...

srbi, bugari i grci imaat 100tici takvi sredbi ostvareno. sve drugo e bled obid kopija i pocetok na sitna diplomatija koja bila bezuspesna.

Епа ајде кажи тогаш еве прашање и за тебе. Пошто неможете да ми одговорите. Што се разликуваат русите порано од денес во однос на политиката кон Македонија. Што е различно?

И порано ни го начукале и сега со прст не мрднаа за главни геостратешки работи на балканот. Нас ни е сменето името присилно од САД а србија наведна глава на косово.

Овој договор буквално кажува се.
Знаеле дека постои ВМРО, знаат дека се бори за независна Македонија, изреволтирани се зошто Илинденското Востание се случило. Како што кажа баш напротив, многу добро знаеле за македонското прашање.

dobro pokraj glup i nepismen si ocigledno.

vtorot paragraf sto vika?

In the spring of 1902, Bulgaria, an Ottoman vassal state which was interested in acquiring Macedonia, signed a military convention with Russia.

znaci se vrakame na ona sto ti kazav, si imale rusite dogovor so bugarite uste od 1902ra pred ilinden. dur nasite stampale vesnici eve koj bil aktiven na diplomatsko pole i ja prenel "svojata" slika kolku nas toa i da ne ni se sviga.

e sega razlikata e sto jas vinata si ja gledam vo sopstveniot narod sto nitu bil dovolno kadar sam da se oslobodi, nitu da pobara pomos kako treba i lutal te vamu te tamu u toa vreme.

za tebe kriva e rusija cije liderstvo imala iskrivena slika za nas sozdadena od bugari... ok e taka?

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
abe daj kazi mi koga ete nekoj pravel muabet od nasite... datirano da e, oficijalen priem...

srbi, bugari i grci imaat 100tici takvi sredbi ostvareno. sve drugo e bled obid kopija i pocetok na sitna diplomatija koja bila bezuspesna.
Веќе ти одговорив.

Се разбира, освен ако сметаш дека средба на Македонец од XIX век со Руски Цар е исто што и седенка на кафе-муабет...

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837

In the spring of 1902, Bulgaria, an Ottoman vassal state which was interested in acquiring Macedonia, signed a military convention with Russia.

znaci se vrakame na ona sto ti kazav, si imale rusite dogovor so bugarite uste od 1902ra pred ilinden. dur nasite stampale vesnici eve koj bil aktiven na diplomatsko pole i ja prenel "svojata" slika kolku nas toa i da ne ni se sviga.

e sega razlikata e sto jas vinata si ja gledam vo sopstveniot narod sto nitu bil dovolno kadar sam da se oslobodi, nitu da pobara pomos kako treba i lutal te vamu te tamu u toa vreme.

za tebe kriva e rusija cije liderstvo imala iskrivena slika za nas sozdadena od bugari... ok e taka?
Дали некој правел "муабет" од нашите?
Очигледно не ја знаеш историјата. Дудук у простак од Австралија што спамира на МК форум.
Читај го Мајскиот манифест, што се случувало како се случувало. Имаш датуми и времиња.

попрост си негошто мислев

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.853
Поени од реакции
12.940
Очигледно не ја знаеш историјата. Дудук у простак од Австралија што спамира на МК форум.
Читај го Мајскиот манифест, што се случувало како се случувало. Имаш датуми и времиња.

Интересни ликови сте со оној @ultras1988

Истата теза. Истиот наратив. Ништо чудно и дупли профил. Па уште лајкчиња си делите :icon_lol:

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837

па гледаш дека си неписмен
Бугарија потпишува договор со Русија дека сака да ја освои Македонија.
Русија потпишува договор во Виена Отоманската империја да постои со тие граници.
Комитите од ВМРО се борат за независна Македонија, Русија пробува да го згасне движењето.
Не штампале весници, говедо едно простачко туку лигуши како тебе безкичмењаци колеле.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.404
Поени од реакции
24.557
Веќе ти одговорив.

Се разбира, освен ако сметаш дека средба на Македонец од XIX век со Руски Цар е исто што и седенка на кафе-муабет...
ne mi odgovori.

normalno deka smetam oficijalna sredba deka e tokmu toa. ostaj ti kafe muabet, se znae kako se dogovara vojna u koja ocekuvas nekoj da prati 50k+ vojnici da se zrtvuvaat za tvoj interesi. tuka zlato u kila treba a i red drugi raboti. toa e, nie sme pecatele vesnici drugi rabotele kako treba.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Интересни ликови сте со оној @ultras1988

Истата теза. Истиот наратив. Ништо чудно и дупли профил. Па уште лајкчиња си делите :icon_lol:
да не фати истиот човек сме

ne mi odgovori.

normalno deka smetam oficijalna sredba deka e tokmu toa. ostaj ti kafe muabet, se znae kako se dogovara vojna u koja ocekuvas nekoj da prati 50k+ vojnici da se zrtvuvaat za tvoj interesi. tuka zlato u kila treba a i red drugi raboti. toa e, nie sme pecatele vesnici drugi rabotele kako treba.
јас ти пратив ама неќеш да читаш. Имаш проблем со видот. :D Касни од тоа гомната у кина што ги јадеш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.404
Поени од реакции
24.557
па гледаш дека си неписмен
Бугарија потпишува договор со Русија дека сака да ја освои Македонија.
Русија потпишува договор во Виена Отоманската империја да постои со тие граници.
Комитите од ВМРО се борат за независна Македонија, Русија пробува да го згасне движењето.
Не штампале весници, говедо едно простачко туку лигуши како тебе безкичмењаци колеле.
glupco, temata e rusija. trgni gi bugarite na strana oni si vodele svoja politika. dali pouspesno ja vodele od nasite? ocigledno. dali potpisale dovor vo 1902? da. epa sto ti e rusija kriva tuka?

glup si da sfatis deka nasite ne napravile dovolno kako i koga trebalo. posledicite se tie i nema sto drug da ni e kriv. krivi sme nie. ti rekov sekoj se vodi od svoj interes rusite vo 1902ra jasno zastanale zad bugarija i srbija nasite nigde gi nemalo. ne e rusija kriva za toa.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
не сме сите прости русофили да сватиме дека тој што не дупел од секад, работел против нас да го величиме.
тоа си е ваша работа
Не, да бидиме како тебе, изгубени во простор и време. Русите треба изгледа за нас да гинат како приоритет, само така прифаќаш изгледа. Анализа на каква е гео-политиката, не значи дека луѓето се Русофили.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
5.000
ne mi odgovori.

О кеј, сметај така и понатаму, па оди и чекор повеќе и посочи ми кој Македонец од XIX седнал на муабет со Царот Николaj II Романов или со татко му или дедо му, да измоли помош за создавање и на македонска држава, кога Царска Русија веќе им даде држави на Србите, Бугарите и Грците.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.404
Поени од реакции
24.557

ok... koga se slucuva ova? 1920tite..

zborime za 1902...

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.853
Поени од реакции
12.940
не сме сите прости русофили да сватиме дека тој што не дупел од секад, работел против нас да го величиме.
тоа си е ваша работа
Ме боли кур мене како ќе ме етикетираш.

Еве последниве 50-60 години не не дупат повеќе. Друг сега не дупи. Генгбенг ни прават.

Kajgana Shop

На врв Bottom