Русија - смена во надворешната политика?

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Русија има примери на издржување на опсади и слични глупости . Ако не успеат во следниве година -две , санкциите може да се претворат у спротивно нешто. Инаку тешки оружја се користат , во ова време . Некои држави производители на нафта ќе одат курбан у таа борба !
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Западнте политичари и мозочни трустови кои градат надворешната политика на западните земји едноставно не разбираат рускиот менталитет. На Русите им е доволно царот (претседателот или диктаторот, таму кој ги води во моментов,без разлика како го нарекуваат) да излезе и да каже дека требаат жртви за победа без разлика дали станува збор за политичка или воена криза. И тие се подготвени да јадат корени и да пијат самогон, но да извојуваат победа. Ако американските политичари намалат приходите на населението и повикаат за трпение до 24 саата во САД ќе стане граѓанска војна. Да не зборувам пак за арапските нафтени монархии каде кралот купува спокојство раздавајќи пари на граѓаните.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.151
Поени од реакции
25.594
Западнте политичари и мозочни трустови кои градат надворешната политика на западните земји едноставно не разбираат рускиот менталитет.
Интересно е што не се ни трудат да го разберат. Не ни пробуваат да променат стратегија, или да направат пилот проба со различна тактика во некоја држава со сличен менталитет. Само се репетитивни во неуспехот.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
Condoleezza to the People of Ukraine: Just Be Glad You Aren’t Liberian!
- The former Secretary of State gave a speech so offensive, Ukrainian media isn't even covering it
Пар интересни извадоци од излагањето на една од повокалните неокон претставници во ’мурика, Кондолиза Рајс:
Political compromises? Yes, but there must be no compromises on principles! “It is impossible to negotiate and to compromise with those who are hostile to democracy in your country!” Mrs. Rice said. What she meant was: “No negotiations with rebel regions.”
The United States’ role in world politics was widely covered. Ms. Rice predicts the European Union will avoid collapse if a unified position on Russia is upheld. President George W. Bush did a great job with regards to freedom and democracy, and the U.S. should continue to determine the world’s political agenda… And not because the U.S. is the best—it’s not, just look at the primary debates. But rather, because as soon as there was a change in power in the White House, the U.S. weakened in the Middle East, weakened in Afghanistan and Russia emerged as an international aggressor, breaking the borders of independent states.

Crimea will return to the Ukraine, but maybe not so soon. Maybe in 50 years or so. But you, Ukrainians, need to stay positive. “Let me remind you, that if the U.S. Secretary of State in the late 1940s would have said that in 50 years the Soviet Union would collapse, he would have been considered crazy,” encouraged Ms. Rice.
:rolleyes:
За 50тина година или повеќе, се ќе биде подобро. Не се секирајте Украинци, ’мурика ви го чува грбот... И тоа од многу блиску (и тоа толку многу блиску, што практично веќе е длабоко внатре). ;)
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.218
Поени од реакции
35.809
МРТОВ А ЛЕТА

Основачот на Раша Тудеј и еден од некогашните главни ликови на руската пропаганда машинерија во декември лани со авион заминал од САД. Мал процедурален проблем е што човекот одлетал од земјата - 40 дена откако бил најден мртов.

Share2


Михаил Лесин, поранешниот шеф на пропагандата на Кремљ пред пет месеци беше најден мртов во хотел во Вашингтон, со фатални повреди на главата и телото.

Но, еден од главните лица на руската опозиција тврди дека американските службени податоци покажуваат дека Лесин ја напуштил земјата со лет од Лос Ангелес во декември 2015-та, 40 дена откако беше најден мртов.

"Ова ми мириса на инсценирана смрт или програма за заштита на сведоци," вели Алексеј Навални укажувајќи на писмените логови од американските службени податоци по кои човек со пасошот на Лесин заминал од САД и притоа никому ништо не му било сомнително.

"Грешка во податоците е исклучена. Или тој што заминал бил идентитечн брат на Лесин или пак бил дух," вели Навални.

57 годишниот Лесин бил најден во хотел од 240 долари на ден кој се наоѓа на само пар стотина метри од Белата куќа а аутопсијата покажала дека имал сериозни повреди на главата, вратот, торзото и нозете.

Тој му беше еден од главните медиумски советници на претседателот Владимир Путин во периодот од 1999 до 2004. Во 2013 беше назначен на шеф на државната медиумска империја Газпром медиа но една година подоцна да де отказ и реши да се пресели во Лос Ангелес.

Пред две години падна под сомнение за потеклото на парите откако во САД купи имот вреден 28 милиони долари.
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.218
Поени од реакции
35.809
Rusite se povlekuvaat od Sirija...Zapadot "iznenaden", fateni vo raschekor kako da go objasnat ova i normalno kako da go ocrnat Putin. Da im dademe malku vreme, ka ja skrojat prikaznata.
Не може Путин да се оцрни. Божји син не подлежи на оцрнувања од обичниот човек и западот како олицетворение на сатаната.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.014
Поени од реакции
11.200
Не може Путин да се оцрни. Божји син не подлежи на оцрнувања од обичниот човек и западот како олицетворение на сатаната.
Многу погрешен сарказам.
Не ја извртувај сега позицијата.
Јасно ние на сите тука дека Русите се орките а Путин е Саурон. Москва е Мордор.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
Да, отидовме премногу офтопик, па еве и јас ќе ја прекинам дебатата иако можам да пишувам уште многу, посебно за последново што си го напишал. Да ги споредиш политичките системи меѓу САД и Русија е...
Еве овде не си офтопик. :)
Повели пишувај за Русија колку сакаш.


Да, отидовме премногу офтопик, па еве и јас ќе ја прекинам дебатата иако можам да пишувам уште многу, посебно за последново што си го напишал. Да ги споредиш политичките системи меѓу САД и Русија е нешто невидено. Па уште и да тврдиш дека во САД имало диктатура.
Сигурен си дека не си комичар? ;)
Или си со намера да не тролаш, или си многу наивен. ’мурика е стереотип за антидемократија и тотално лицемерство со кое светот е присилен да следи некои нивни замислени демократски „вредности“ (кои ниту тие самите никако не ги почитуваат).
Погледни колку воени интервенции и светско силеџиство имаат направено ’мурканците, па потоа зборувај ни за нивната демократија. :LOL:


Тоа дека Путин имал 80% поддршка е само медиумска манипулација. Не велам дека нема поддршка од мнозинството...
Кажа кој?
’муриканците?


Во Русија не сум бил, но сум контактирал со млади Руси. Еве прошлото лето запознав некои во Германија. Немаат сомнеж дека животот во западните развиени земји е далеку подобар од тој во Русија.
На мнозинството умот им е само во подобар провод. Тоа што социјалниот инжинеринг на филмската индустрија си го прави свето, па некои мислат дека на запад се е мед и млеко - тоа не е мерка за квалитетот на животот.
Ниту па подобриот стандард на живот во западните земји, е резултат на нивната демократија (читај ограбувањето на остатокот од светот).

На крај, зошто само младите ги спомнуваш - колку животно искуство имаат тие? :)


И за крај уште за војните што си ги спомнал. Ајде за Чеченија држи вода, но зошто Русија би била во право за конфликтот во Украина??? Русија се води од сопствени интереси, исто како и западните земји. Пак ќе прашам, што ги прави Русите добри?
Добри?
Наивно прашање. Прашај што ги прави Русите подобри од ’муриканците.
Епа како за почеток на одговарање на тоа прашање - можеби Русите се нешто подобри затоа што немаат водено катаљарда војни против сите други земји од кои сакаат нешто да крадат?


Си ја утнал дефиницијата за диктатура скроз на скроз. Баш напротив, сите диктатори низ историјата доаѓале на власт со поддршка на мнозинството.
Мислам дека ти си тој што не е на чисто за поимот на зборот диктатура.... Каква е таа диктатура ако мнозинството го поддржува „диктаторот“?? :ROFLMAO:



П.С. Ако мислиш дека диктатура е само нешто како примерот на Хитлер, дека тоа мора да биде само еден човек - тогаш си навистина наивен. Тоа се гледа и според верувањето за розовите приказни во демократските вредности на западот. Погледај само што се случи и случува со сите што пробаа да зборуваат за вистината во тој „демократски“ запад: Сноуден г’з преку глава избега од ’мурка и не смее да излезе од некоја дупка во која се крие. Асанж со години е заглавен во затвор амбасада, ако претне отиде во нелегален затвор во Гвантанамо каде му следува доживотен притвор и 24/7 мачење. Манинг? Во непознат затвор (читај Гвантанамо, или некое слично место од каде не се излегува).

Тоа се тие демократски вредности?? :)
Пази само со какви држави „демократксите“ ’муриканци се први сојузници: Саудиска Арабија и Катар (другите се како мали деца за овие), вахабистички есктремно исламистички теократски монархии - каде секоја година илјадници луѓе се убиваат со смртна казна за баналности како апостасија (напуштање или навредување на религија).
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/08/the-death-penalty-in-saudi-arabia-facts-and-figures/

Тоа ли e тaа демократија на западот?? :)
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.065
Поени од реакции
4.715
Еве овде не си офтопик. :)
Повели пишувај за Русија колку сакаш.



Сигурен си дека не си комичар? ;)
Или си со намера да не тролаш, или си многу наивен. ’мурика е стереотип за антидемократија и тотално лицемерство со кое светот е присилен да следи некои нивни замислени демократски „вредности“ (кои ниту тие самите никако не ги почитуваат).
Погледни колку воени интервенции и светско силеџиство имаат направено ’мурканците, па потоа зборувај ни за нивната демократија. :LOL:



Кажа кој?
’муриканците?



На мнозинството умот им е само во подобар провод. Тоа што социјалниот инжинеринг на филмската индустрија си го прави свето, па некои мислат дека на запад се е мед и млеко - тоа не е мерка за квалитетот на животот.
Ниту па подобриот стандард на живот во западните земји, е резултат на нивната демократија (читај ограбувањето на остатокот од светот).

На крај, зошто само младите ги спомнуваш - колку животно искуство имаат тие? :)



Добри?
Наивно прашање. Прашај што ги прави Русите подобри од ’муриканците.
Епа како за почеток на одговарање на тоа прашање - можеби Русите се нешто подобри затоа што немаат водено катаљарда војни против сите други земји од кои сакаат нешто да крадат?



Мислам дека ти си тој што не е на чисто за поимот на зборот диктатура.... Каква е таа диктатура ако мнозинството го поддржува „диктаторот“?? :ROFLMAO:



П.С. Ако мислиш дека диктатура е само нешто како примерот на Хитлер, дека тоа мора да биде само еден човек - тогаш си навистина наивен. Тоа се гледа и според верувањето за розовите приказни во демократските вредности на западот. Погледај само што се случи и случува со сите што пробаа да зборуваат за вистината во тој „демократски“ запад: Сноуден г’з преку глава избега од ’мурка и не смее да излезе од некоја дупка во која се крие. Асанж со години е заглавен во затвор амбасада, ако претне отиде во нелегален затвор во Гвантанамо каде му следува доживотен притвор и 24/7 мачење. Манинг? Во непознат затвор (читај Гвантанамо, или некое слично место од каде не се излегува).

Тоа се тие демократски вредности?? :)
Пази само со какви држави „демократксите“ ’муриканци се први сојузници: Саудиска Арабија и Катар (другите се како мали деца за овие), вахабистички есктремно исламистички теократски монархии - каде секоја година илјадници луѓе се убиваат со смртна казна за баналности како апостасија (напуштање или навредување на религија).
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/08/the-death-penalty-in-saudi-arabia-facts-and-figures/

Тоа ли e тaа демократија на западот?? :)
Листата на Русиве е нешто пократка, за 2-3 војни.
:ROFLMAO:
Почнувајќи од соседите Естонија, Литванија, па се до Сомалија, Израел, Авганистан, Ангола, Кина, Кореја, Јапонија, Финска, Иран и многу други.
Јас би рекол дека Русите имаат поголемо искуство.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia#Russian_SFSR_.281917.E2.80.931922.29
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia#Soviet_Union_.281922.E2.80.931991.29
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia#Russian_Federation_.281991.E2.80.93present.29

Американците барем носат демократија :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Сноуден, Асанж и други, предадоа државни тајни, чинови кои подлежат на казна според тамошните закони. Полоши судбини имаа некои што издаваа тајни од Русија.

Ова досега напишаното е само колку да се биде фер и да се има некаква претстава за двете страни.

Многу јасно е дека под завесите на демократијата, борбата против тероризмот и борбата против тиранијата и двете светски сили си ги имаат остварувано интересите ширум светот на прилично најлошиот можен начин.

Ова за "диктатурите", борбата на интереси внатре во една држава и центрите на моќ е за на друго место претпоставувам.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.014
Поени од реакции
11.200
35 countries where the U.S. has supported fascists, drug lords and terrorists

Да не останеме пократки, бидејќи соседите се жалеле на Русија.
САД цела јужна америка ја има згазено, на еден или на друг начин.


Не ги оправдувам постапките, туку само ја резимирам цела слика
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
Листата на Русиве е нешто пократка, за 2-3 војни.
:ROFLMAO:
Почнувајќи од соседите Естонија, Литванија, па се до Сомалија, Израел, Авганистан, Ангола, Кина, Кореја, Јапонија, Финска, Иран и многу други.
Јас би рекол дека Русите имаат поголемо искуство.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia#Russian_SFSR_.281917.E2.80.931922.29
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia#Soviet_Union_.281922.E2.80.931991.29
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_Russia#Russian_Federation_.281991.E2.80.93present.29

Американците барем носат демократија :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
За Русија зборуваме, не за Советскиот Сојуз.
За периодот од 91ва до сега ’мурканците ги водат Русите за неколку десетици војни и воени интервенции.

И да, Американците барем носат демократија... :LOL:
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.560
Поени од реакции
17.592
За Русија зборуваме, не за Советскиот Сојуз.
За периодот од 91ва до сега ’мурканците ги водат Русите за неколку десетици војни и воени интервенции.

И да, Американците барем носат демократија... :LOL:
па нормално дека ќе ги водат кога русите беа разорени од американците и нивната моќ драстично падна
сега откако се зацврстија внатрешно, одма почнаа со странски интервенции
сума сумарум исти курац како и американците се, само што ради немоќта во последниве 25 години се многу попасивни
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.312
Поени од реакции
29.776
па нормално дека ќе ги водат кога русите беа разорени од американците и нивната моќ драстично падна
сега откако се зацврстија внатрешно, одма почнаа со странски интервенции
сума сумарум исти курац како и американците се, само што ради немоќта во последниве 25 години се многу попасивни
Не баш.

Интервенциите во Украина и Сирија се црвената линија на Русите, која нивните противници ја преминаа. Линијата позади која најдиректно се загрозуваат државните геостратешки интереси.

Ако не разбираш за што зборувам кога кажувам црвена линија, замисли ’муриканците да не интервенираат ако некој (Русија, Кина) преку воен преврат донесе на власт своја марионетска власт во Канада. Или такво нешто да направи во Мексико, или Панама.

Погледај ги работите и од друга перспектива. Ќе видиш дека руските интервенции во основа се тотално дефанзивни. ’мурканските се целосно офанзивни, и уништуваат цели држави за да можат да им ги крадат ресурсите. И тоа секуларни држави (Либија, Ирак, Сирија), а најдобри другарчиња се со „демократските„ Сауди Арабија, Катар, итн, кои се теократски монархии - предводени од кралеви свештеници муфтии кои „демократски“ практикувааат смртна казна илјадници пати годишно за банални прекршоци.


Да кажеш дека ’муриканците и бачушките се исти, треба да си или: наивен, непристрасен, глуп, или сите три заедно. ;)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom