Ромите по семафори

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Ромите што просат по семафорите на никој да му текне да ги тргнат. Ги тргаат 5 години. Додека се градеше новата америчка амбасада, Американците им дадоа пари за да се тргнат од семафорите кај нивната амбасада. Но ништо од тоа, пак се вратија по неколкку месеци.
Како мислите дека треба да се постапи со нив?

Јас ги сожалувам овие луѓе, и стварно е греота така да се остават по улиците да просат. Сепак има и странци што доаѓаат и гледаат што се случува. Треба владата да им помогне малку, но ако тие пак одат да просат и крадат...џабе е се. Мора некој да ги споразуми.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Не ги жалам ич ! Напаст се,досадни и некултурни.

Гадни створенија !
Па никој не им обрнува внимание. Нема да бидат такви ако владата им даде пари или да ги смести некаде да живеат. Веруј ми нема да бидат такви. И тие се луѓе како нас (има и исклучоци, од тие лошите).
Единствен народ кој нема држава. Можеби и ќе си најдат држава (Грција) :pos:

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Па никој не им обрнува внимание. Нема да бидат такви ако владата им даде пари или да ги смести некаде да живеат. Веруј ми нема да бидат такви. И тие се луѓе како нас (има и исклучоци, од тие лошите).
Единствен народ кој нема држава. Можеби и ќе си најдат држава (Грција) :pos:
Зошто не ми даде и мене пари државата,или јас треба да ги заработам пошто не сум привилегиран.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Исто како што ги тргаат децата да не питаат од МТСП така и нив нека ги тргнат.Каде им се нивните милионери Амди,Самка,Неждет да им го решат тој проблем.Иронични се се борат за "права " во парламентот а нивните сограѓани питаат по улица.А кога ќе размислам на нив им одговараат да се такви неписмени,оставени да се борат за преживување,тоа е единствениот начин да ги манипулираат и користат пред изборите,а после тоа не верувам дека им текнува дека постојат.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Ромите што просат по семафорите на никој да му текне да ги тргнат. Ги тргаат 5 години. Додека се градеше новата америчка амбасада, Американците им дадоа пари за да се тргнат од семафорите кај нивната амбасада. Но ништо од тоа, пак се вратија по неколкку месеци.
Како мислите дека треба да се постапи со нив?

Јас ги сожалувам овие луѓе, и стварно е греота така да се остават по улиците да просат. Сепак има и странци што доаѓаат и гледаат што се случува. Треба владата да им помогне малку, но ако тие пак одат да просат и крадат...џабе е се. Мора некој да ги споразуми.
грешка си за тие роми кај семафорите јас од ром таксист имам слушнато мн лоши зборови за нив се чудеше човекот какви се тие родители си ги оставаат децата да им просат а он дома пуши цигари и лежи по цел ден .... значи кој сака да работи ќе работи ама на некој му е тешко па си лежи на семафор и проси без мн замарање ..

T

Tetro

Гостин
Па никој не им обрнува внимание. Нема да бидат такви ако владата им даде пари или да ги смести некаде да живеат. Веруј ми нема да бидат такви.
Веруј дека они појма си немаат дека има некој на семафори. Поминуваат со возила за придружба, а претходно полицајците ги бркаат "луѓето кои работат на семафори од мака" (некои и не од мака, туку дека стварно ствараат одличен приход на овој начин).

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Проба нешто државата.Ќе ги собере и ќе ги однесе во некој
центар за бездомници (Катланово,Чичино село)се обезбедено
но тие не ти седат таму брзо бегаат научиле на улица затоа
што им е подобро затоа што ние ги раниме а ништо не работат.
За работа не ги бива а за деца правење ги бива.
Погледај само што јадат овие што се по семафори.
Најскапи месни производи па некогаш и без леб.
А џебови имат до колена полни од нас со пари.
Па и мојте не работи никој имат и мали деца ама не просат
--Луѓе не им давајте ни денар сами ќе се тргнат од таму.
-Се додека им давате ќе ни досаѓаат и нам и на сите.
-Ако има некој одвише еве нека помогне на мојте со бебе од
2месеци а немат ни струја ни вода (исклучена им е)
и никакви примања или нека донират во “црвен крст“

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
Веруј дека они појма си немаат дека има некој на семафори. Поминуваат со возила за придружба, а претходно полицајците ги бркаат "луѓето кои работат на семафори од мака" (некои и не од мака, туку дека стварно ствараат одличен приход на овој начин).
Хахах е ова е смешка, што ги напрај сеa ти од Марс да не се паднати па да не знаат дека има Роми по семафорите хахахах :D

Иначе тоа е организиран бизнис, нели имаше некоја акција на МВР, Котевски кажа, имаат некој главен и на крајот од денот ги собира сите и им го зима "заработеното" и им дава пари за такси. И после иде и купува ракија :D

Член од
12 јуни 2008
Мислења
5.227
Поени од реакции
974
Ги жалев едно време, арно ама на едно циганче од 8-9 години му давам пари за да си купи леб а тој после една минута го гледам со цигара во уста, од тогаш ни денар немам дадено на циган.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Проба нешто државата.Ќе ги собере и ќе ги однесе во некој
центар за бездомници (Катланово,Чичино село)се обезбедено
но тие не ти седат таму брзо бегаат научиле на улица затоа
што им е подобро затоа што ние ги раниме а ништо не работат.
За работа не ги бива а за деца правење ги бива.
Погледај само што јадат овие што се по семафори.
Најскапи месни производи па некогаш и без леб.
А џебови имат до колена полни од нас со пари.
Па и мојте не работи никој имат и мали деца ама не просат
--Луѓе не им давајте ни денар сами ќе се тргнат од таму.
-Се додека им давате ќе ни досаѓаат и нам и на сите.
-Ако има некој одвише еве нека помогне на мојте со бебе од
2месеци а немат ни струја ни вода (исклучена им е)
и никакви примања или нека донират во “црвен крст“
Па уште бетер ќе биде ако не им даваш пари. Јас некои и ги сожалувам а некои и не. Тие што се на семафори и малце ги сожалувам.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.717
Поени од реакции
13.428
Ги жалев до одредено време кога видов дека всушност работат како корпорација. Еве и една добра дефиниција за истата: Corporation: An ingenious device for obtaining individual profit without individual responsibility.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.122
Поени од реакции
25.554
Добар дел, да не бидам дрзок и да кажам повеќето, од нив не се за жалење ама ич. Колку пати сум ги гледал на семафор кога ќе извадат едно купче пари да ги бројат. И кога ќе ми каже му требаат за лепче а после тоа ги гледам со ќеси полни од Седмица излегуваат и плус кока коли си купуваат од Седмица таму кока колата е мислам 50-60 денари. Знам еднаш пред Соборен кога проаѓав и една бабичка што просеше ми вика-Извини да не си полицаец, и викам-Не зошто? Ме маваат циганчињата со камења (предпоставувам поради конкуренција). Така да колку и да е неблагодарно или стереотипски воопшто не треба сожалување. Да не споменувам и други работи.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ги жалев додека не ми се случи следното: Бев цел ден во град излезена, буквално цел ден имав обврски и немав ништо јадено цел ден, а беше 8 и пол навечер, со последни сили проаѓав покрај Мекдоналдс и реков морам нешто да ставам во уста инаку ќе се онесвестам. Со последните 100 денари што ги имав во мене, си земав оброк и ми останаа уште 20. Влага циганче внатре, а јас од што бев гладна хамбургерот го изедов на брзина за една минута. И си ги јадам компирчињата, кога дојде едно циганче и ми вика дај ми 10 денари. Земав и му дадов од кусурот што ми остана. Ми вика сакам од тоа што јадеш, земав неколку компирчиња и покрај тоа што ми се мутеше од глад, и му ги дадов, ми вика: не, не сите ги сакам. Му викам, ама не можам сите да ти ги дадам мртва гладна сум и само одеднаш собира шљам во уста за да ме плукне, јас му ги дадов компирчињата, а згора на се и кока колата ми ја зеде. Одвај се довлечкав до дома после, а не бев ништо јадена еј цел ден. Знам дека вака смешно звучи, ама не можам да ви објаснам колку бев тогаш гладна, пребледена и пред онесвестување до глад.

И да ги жалам. Аааа не. Давам кога можам да дадам на места што се за давање.

Kajgana Shop

На врв Bottom