Рокенрол ѕвездите се мртви?

S

Sheldon Cooper

Гостин
Па и coldplay ако може да се клалсифицираат како рок бенд :)
Coldplay се повеќе по алтернативниот рок. Не се слуша типичното рокерско во нивните песни (гитарата скоро и ја нема). Дури се среќава и пијаното - во песната Clocks. Незнам неможам баш да ги класифицирам Coldplay ама ги слушам, имаат добри песни :D Нивната музика ми е за chilling

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
Coldplay се повеќе по алтернативниот рок. Не се слуша типичното рокерско во нивните песни (гитарата скоро и ја нема). Дури се среќава и пијаното - во песната Clocks. Незнам неможам баш да ги класифицирам Coldplay ама ги слушам, имаат добри песни :D Нивната музика ми е за chilling
Да да во право си, затоа и пишав АКО МОЖЕ ДА СЕ КЛАСИФИЦИРААТ КАКО РОК БЕНД, али во секојк случај и јас ги сакам си ги слушам чат пат:)

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.884
Поени од реакции
21.816
Друже не значи дека ако не даваат рок на MTV значи и дека не постои ... има многу рок групи кои продуцираат рок музика но не се така јавно експонирани т.е по нашки комерцијализирани како што се Џасти Бинер , Ријана и така натака . Едноставно денешната младина не го разбира рокот ... зашто полесно прифатлива варијанта би им бил Бибер и сличните како него кој не пропагираат ништо освен правење кеш ..... за разлика од рокот кој е своевиден симбол на бунтовништво .... ахх тој кеш ги уби вистинските вредности.
Ова ти е некој вид на еволуција ,секоја генерација си има свој период и свој тотем по кој се води ... но верувам дека кога тогаш рокот ќе се врати на сцена .. дали денес утре за 10 години .. зашто се што било порано во "мода" секогаш се враќа повторно на сцена :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Мене лично најмногу ми пречи фактот што денес музиката воопшто не се користи како повик за будење, насока за размислување или бунтовништво против условите. Сега му е мајката да се биде бунтовен, во минатото војните и судирите низ светот беа основен поттик за песните. Денес имате капитализам, комплетно отуѓени деца кои се малтретирани во училиште, тероризам, алчност, сега можат музичарите да го кренат гласот. Рокенролот не е само музички правец, истовремено е и став.

Вистинските рок ѕвезди кои сега веќе припаѓаат на минатото, се докажало во многу случаи дека ја користеле музиката како начин да искажат став, а не само за да заработат пари. Баш пред некој ден го гледав документарецот Pearl Jam Twenty и во него има добра минутажа посветена на борбата на бендот за снижување на цената на билетите за нивните концерти. На судењето си кажаа момците: Не сакаме да ги ограбуваме дечките што ни ја слушаат музиката! И го добија процесот. Не верувам дека денес било кој од нас ќе доживее ваков вид на бунтовност од страна на бендовите. Колку и да им градиме култ, во ниедно интервју на сегашните рокенрол бендови немам прочитано за било какво критизерство кон продуцентски компании, менаџмент, цени на карти. Никој не гиба во својот џеб. Сега се толку свилени дури да ти падне жал. Пополнуваат цели листи за тоа што сакале да јадат и пијат на концертите. Па имаш некои смешни барања од две шишиња вода Евиан на собна температура, две ружи во гардеробер, три пешкири, не знам ти што. И како да сакаш такви луѓе, и да сакаш не можеш да ги култивираш.

Морисон во шоуто на Ед Саливан си ја испеа Light My Fire како што си е, макар што беше замолен да не го прави тоа. Човекот се бореше против цензурата. Цела една групација од средношколци се свија под култот на Кобејн кој јавно зборуваше за тоа колку е тешко да си социјален отпадок. Децата се поистоветуваа со него. Некој покажа со прст кон него. Pearl Jam ја напишаа песната Jeremy како трибјут кон едно дете кое се самоуби пред своите соученици. Беа пионери во однос на изнесувањето на таквите проблеми. Денес единствено место каде ќе ги најдете луѓево кои треба да се репрезенти на рокенролот се во таболидите, каде пишува колкава куќа купиле и колку спални имала. Зарем човек што слуша рокенрол го интересира такво нешто? Таблоидите треба да постојат за луѓе како Ким Кардашијан, а не за нив. Од каде излезе холивудските актери да бидат поголеми рок ѕвезди од самите нив? Тие будат свесност, прават документарци, донираат средства? Каде се музичките бунтовници на ова време? Јас се обложувам дека било кој рокенрол бенд кој ќе понуди квалитет и ќе покаже дрскост и посветеност на публиката ќе добие неверојатна почит и внимание. Само за тоа треба да се заборави на милионите, да се ризикува и да се создава музика во вистинска смисла на зборот. Освен тоа некој нека ми наведе еден лидер на денешен бенд ( мислам на бендови кои се појавиле овие десетина години) кој ви оставил впечаток со својата харизма, талент и бунтовност? Постои ли денес таков човек?

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.884
Поени од реакции
21.816
Демократска конвенција + протести + RATM + џандари = најдобар рок концерт евр :D

Член од
31 јануари 2011
Мислења
779
Поени од реакции
382
Во денешново општество нема место за рокенрол звезди. Слободата која постоела пред 20/30 години денес ја нема. Друг фактор е еволуцијата ( или боље дееволуцијата ) на музиката со појавата на вештачка музика која може да се направи за 10 мин на компјутер. ( Бајбер,Ријана, Скрилекс, и остали поп или електронски срања за кои не треба талент).

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Освен тоа некој нека ми наведе еден лидер на денешен бенд ( мислам на бендови кои се појавиле овие десетина години) кој ви оставил впечаток со својата харизма, талент и бунтовност? Постои ли денес таков човек?
Jack White од The White Stripes :) .И покрај тоа што се распаднаа како бенд, сепак човекот е сеуште тука и според мене во него има неверојатен талент и харизма.
Исто така вреден за спомнување е и Dave Grohl.Член во Нирвана, фронтмен на Фу Фајтерс, пејач и мулти-инструменталист.
Рокенролот никогаш не може да изумре секогаш ќе има некој кој ќе го продолжи.Но, работата е што секоја генерација и период си има музика која е популарна.Сега е популарна електронската музика и таа е насекаде околу нас, но тоа не значи дека нема квалитетна музика од друг жанр, таа е само задскриена зад она што е популарно.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Освен тоа некој нека ми наведе еден лидер на денешен бенд ( мислам на бендови кои се појавиле овие десетина години) кој ви оставил впечаток со својата харизма, талент и бунтовност? Постои ли денес таков човек?
Нескав да го цитирам цел пост, иако е spot on.

Сепак овoј дел ми остави најголем впечаток, па се решив да ти одговорам.

Има и тоа го има можеби најголемиот на сите времиња ако збориме за на бутновничка природа, анти репресивен карактер, екстремно цврст-изграден став и слични формулации. Човекот беше толку загреан и цврст во својата кауза што го растури бендот заради внатрешна кавга помеѓу членовите кои наводно своите пари - заработка од турнеите, албумите и слично одбиле и понатака да ги донираат на борците за правда низ светот и сличните анти глoбалистички организации, знам што ќе помислите, екстремно - претерена одлука ако се земат во предвид average joe "рокерите" од денешно време.....but think again!? Zack is not one of them! (y)

:cuc:

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
^
РАТМ не егзистираат со години како бенд, па Де ла Роча е мртов сценски, Морело го направи Аудиослејв успешен бенд подоцна ама далеку од тоа дека ја има харизмата на РАТМ.
Има многу рок бендови кои егзистрираат на денешницава, дел од нив заработуваат и енормни суми како У2, пример Боно има огромна харизма и покрај тоа што е најголемиот лицемер во историјата на рок музиката. Можам да набројам многу добри бендови кои работат и егзистираат на денешницава, но проблемот е што во моментов животниот стил на младите е малку поинаков и рок музиката не е интересна за пласирање по мејнстрим медиумите. Кај нас во Македонија сме уште позакочени, па и некои бендови кои заслужено се најдоа на пиедестал или пак во фокус беа пропуштени, не следам многу радио и тв ама мислам дека во нашиве медиуми скоро никој не му даде шанса на најдобриот греми албум за 2010 Arcade Fire - The Suburbs.
Сега и Морисон да воскресне би изгледал смешен, кај мене во селово има една убава поговорка за ова "Време слама продава".

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.707
Поени од реакции
88.739

Текстов :cuc:

Pressure pushing down on me
Pressing down on you no man ask for
Under pressure - that burns a building
down
Splits a family in two
Puts people on streets
It's the terror of knowing
What this world is about
Watching some good friends
Screaming let me out
Pray tomorrow - gets me higher
Pressure on people - people on streets
She been around
Kicked my brains round the floor
These are the days it never rains but it pours People on streets
People on streets
It's the terror of knowing
What this world is about
Watching some good friends
Screaming let me out
Pray tomorrow - high higher
Turned away from it all like a blind man
[ From: http://www.elyrics.net/read/q/queen-lyrics/under-pressure-lyrics.html ]
Sat on a fence but it don't work
Keep coming up with love but it's so slashed
and torn
Why - Ooooh
Insanity laughs under pressure we're
cracking
Can't we give ourselves one more chance
Why can't we give love that one more
chance
Why can't we give love
Give love give love give love give love
Give love give love give love
Love's such an old fashioned word
And love dares you to care for
The people on the edge of the night
And love dares you to change our way of
Caring about ourselves

This is our last dance
This is our last dance
This is ourselves
Under pressure
Under pressure
Pressure

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
.....сменети се вредностотите....во времето на татко ми да имаш 50 плочи било успех.....во мое време преснимувавме касети...ги лепевме кога касетофонот ќе изџвакаше....постојано вртевме некоја музика....добрата музика беше потешко достапна, но се ценеше....на концерт се одеше да слушнеш музика....да го видиш изведувачот во живо....да ја почуствуваш харизмата....да станеш едно со толпата

во денешно време во просечен компјутер има музика и музика, а никој не ја слуша...од слушатели станавме собирачи...колекционери....а на концерт се оди само за да се испијанчиш и изглупираш....музиката се претвори во лесно прифатлив ритам од 3 до 4 минути...а музика почна да прави секој што има пари и сака да биде популарен....

нема веќе филтри...нема критериуми....сега секој може да издаде албум...колку и да е лош....нема веќе изведби во живо....затоа што ниту знаат да свират ниту знаат да пеат

од друга страна има таленти...луѓе кои живеат за музиката, а не од музиката...но неможе да се пробијат...да го видат светлото на денот....од преголемиот број музички печурки без талент но полни со пари

иако не е поврзано со темава ...еднаш имав прилика да го слушнам Драган Мијалковски како се жали (со право)...вели постојано се расправам со режисерите кога ќе ме викнат да гостувам на некоја телевизија....не сакам да пеам на плејбек...начинот на пеење зависи многу од реакцијата на публиката....не сакам само да отварам уста...човек за почит

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Исто така вреден за спомнување е и Dave Grohl.Член во Нирвана, фронтмен на Фу Фајтерс, пејач и мулти-инструменталист.
Драго ми е што го спомна Дејв. Многу го почитувам човекот, талентиран музичар и богами човек без срам. Сепак Фу Фајтерс споредено со Нирвана има недостатоци. Еден од главните фактори е што Дејв е веќе стар. Мислата ми е, колку и да се квалитетни музичари како Дејв и Еди Ведер, не може да очекуваме луѓето уште да беснеат на сцена како некогаш, да подигнуваат бунт итн итн. Тоа би требало да го прават новите рок ѕвезди. Еве на пример, ми дојде на памет Muse како бенд. Одличен бенд се? Ама знаете каде најчесто ќе го најдете Мет Белами овие години? Во таблоидите, под рака со жена му Хадсон. Сериозно се прашувам кога Мет стана таблоидна личност, а при толку убава музика може да биде глас на една генерација.

Друга работа не се согласувам со муабетот дека сега е време на останатата музика т.е ова не е време за рокенрол. Постои огромна таргет група која ги слуша старите бендови од типот на Дорс, Нирвана, Квин, не можејќи да најде нешто ново, а добро за слушање. Навикнати се лидерот на бендот да е гласот на генерацијата. А на оваа генерација и фали глас богами.

П.С Гледам никој не спомна околу култот на мртвите ѕвезди. ;)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.724
Поени од реакции
34.280
Jeremy муабетот ме потсети на Polly oд Nirvana. Ja знаеш приказната позади?
Инаку, немам што да дополнам, браво за муабетот.

Kajgana Shop

На врв Bottom