Немам категоричен одговор за ова, можам само според искуства да се ориентирам.
Речиси секогаш кога имам спротивен став од тој на моите, не сум во право. Годините си го прават своето. Искуството што го стекнале кога биле колку мене сега треба мене да ми послужи да не ги правам истите грешки.. Ама, нели, од грешките се учи и дете како дете, попрво ќе удрам со главата во ѕид него да си речам Абе еј, у право се сигурно..
Kids just don't do that. Повеќе сакам да се уверам во нешто самата отколку да верувам само на збор.Лошата страна тука е, што за родителите тоа изгледа како непочитување.
Патем, треба да се разграничат работи за кои родителите (не) треба да ти "помогнат" да одлучиш.
Средното училиште, смерот, факултетот, работата, низ се тоа треба да поминеш сам, не е одлука што се носи во еден ден и само за еден ден важи, тоа те определува како личност, те става во калап во кој ќе ги проаѓаш деновите и од кој ќе треба да излезеш како "готов производ". Сугерирање и пријателски совет секако дека е добредојден, но тука не би барала одлуката да ја донесат родителите од една проста причина: Времето е такво, да посакаш да идеш во уметничко, првиот одговор што ќе го добиеш ќе биде Нема пари во тоа, не се будали, ќе си го поминеш животот безвезе итн итн итн...
Многу, дури и премногу често родителите си земаат за право да ги рушат надежите на своите деца. Поттикнати од реалноста, дека тешко се успева во БИЛО ШТО денес, не насочуваат онаму каде што е посигурно, пообезбедено, со помалку трње. Само затоа што не си успеал да станеш сликар или космонаут, не значи дека и твоето дете нема да успее. Успешните луѓе од тие области што се гледаат како потрнливи за успех сигурно не паднале од небо! Со труд, страст, љубов кон тоа што го правиш, СИГУРНО ќе се пробиеш. Премногу стереотипи има набиено околу тоа, што за жал сеуште важат само затоа што луѓето не се доволно самоуверени и не веруваат во тоа што го прават, не ги вози истата страст заради која започнале со тоа нешто.
Закон на атракција пеер. Добрите мисли имаат поголема шанса да донесат нешто добро, отколку лошите. Ако веруваш доволно силно во нешто и му се посветиш со сето свое битие, НЕМОЖЕ да не ти успее.
Use your brain not your back,
Don't be scared of them people Walk up in there and show them that you equal.
"Whatever the mind of man can conceive, it can achieve."
(се изнакуцав ^^)