U
UniqueGirl
Гостин
Авторот алудира на риба наспроти јагнешко, телешко, свинско, пилешко...?
Преферирам риба и тоа у фолија. Едноставна е за праење, нема промашај.
Коа се моткам низ кујна, ко ќе се нае жеља и воља.
Инаку...
Потребно
1 кило риба пастрмка
6 чешниња лук
1 лимон
1 главица кромид
2 супени лажици зејтин
сол и бибер
парче фолија
Рибите ги чистиме ги миеме и ги оставаме да се исцедат, потоа им ги сечеме главите и опашките. Потоа ги сечеме рибите по должина ги посолуваме. Лукот го чистиме го миеме и го толчеме и го ставаме во подлабок сад. Кромидот го лупиме го миеме го дробиме и го додаваме кај лукот, лимонот го цедиме низ цедалка и сокот го додаваме во садот каде што се кромидот и лукот убаво промешуваме. Зејтинот биберот и солот ги ставаме во подлабок сад и ги промешуваме. Земаме една риба и со смесата ја полниме во средина, убаво ја стискаме за да не излегува филот, потоа со измешаниот зејтин и бибер ја премачкуваме и ја виткаме во фолија. Така правиме со секоја риба, ги редиме во тепсија и ги печеме во рерна 40 минути на температура од 250 до 200 степени. Рибата ја служиме топла.
Е.
Пријатен апетит.
Преферирам риба и тоа у фолија. Едноставна е за праење, нема промашај.
Коа се моткам низ кујна, ко ќе се нае жеља и воља.
Инаку...
Потребно
1 кило риба пастрмка
6 чешниња лук
1 лимон
1 главица кромид
2 супени лажици зејтин
сол и бибер
парче фолија
Рибите ги чистиме ги миеме и ги оставаме да се исцедат, потоа им ги сечеме главите и опашките. Потоа ги сечеме рибите по должина ги посолуваме. Лукот го чистиме го миеме и го толчеме и го ставаме во подлабок сад. Кромидот го лупиме го миеме го дробиме и го додаваме кај лукот, лимонот го цедиме низ цедалка и сокот го додаваме во садот каде што се кромидот и лукот убаво промешуваме. Зејтинот биберот и солот ги ставаме во подлабок сад и ги промешуваме. Земаме една риба и со смесата ја полниме во средина, убаво ја стискаме за да не излегува филот, потоа со измешаниот зејтин и бибер ја премачкуваме и ја виткаме во фолија. Така правиме со секоја риба, ги редиме во тепсија и ги печеме во рерна 40 минути на температура од 250 до 200 степени. Рибата ја служиме топла.
Е.
Пријатен апетит.