Реконструкција на стар објект

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.267
Како што разгледав, не најдов некоја слична тема, имено тема за реконструкции, санации, надградби... на стари објекти.
Конкретно мене ме интересира замена на стара дрвена катна конструкција со бетонски плочи. Се работи за 2 простории со отприлика 15-16 квадрати кои се над визби и имаат дрвени греди. над нив штици, над нив паркет. Би сакал да го извадам подот и ставам бетонска плоча. Дали е изводливо и на кој начин, по онака мое логичко мислење, , треба да се извадат постоечките дрвени греди, кои веројатно се потпираат на 20-30 сантими зид таму да се наредат (потпрат) ферт греди кои ќе ја носат плочата. Во правецот на простирање на фет е некои 3,7 метри.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.392
Поени од реакции
36.504
Чим станува збор за куќа чија плоча не е бетонска, туку е од греди/дрво, претпоставувам дека станува збор за стара куќа.

Доколку сакаш да правиш плоча со ферт греди (ваљда мислиш со монти), треба да знаеш дека таа треба да стои на столбови, а не само да биде дел од неа 20-30цм. внесен помеѓу sидовите.

Е сега многу важно е и од што матријал ти е градена куќата. Ако е градена од цигли за носечки sидови (полна тула, шуплив гитер...), тогаш можно е да се постави бетонска плоча со монти, но сепак мислам дека ќе биде тешко изводливо. Најпаметно е да најдеш човек кој се разбира во цигли и да ти каже дали ќе можеш да правиш или не.

Кога веќе се ќе си прљаш од внатре има и втора варијанта. Да ја отстраниш дрвената плоча, да кренеш бетонски столбови од внатре, па да ја ставиш армираната бетонска плоча. Сепак за ова ќе биде многу поголем трошокот.

Слушнав дека сега се правеле многу побрзо плочите со YTONG, а и дека биле полесни.

Најпаметно ти е да најдеш некој кој ептен добро се разбира во градежни работи, па да те советува:)
Иначе еве нешто и јас да прашам...... во деловите од куќава каде има ламинат сакам да поставам бродски под. Дали има некој искуство со него?
Кои се предности, а кои мани?


:)
 
Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.528
Поени од реакции
2.368
Како што разгледав, не најдов некоја слична тема, имено тема за реконструкции, санации, надградби... на стари објекти.
Конкретно мене ме интересира замена на стара дрвена катна конструкција со бетонски плочи. Се работи за 2 простории со отприлика 15-16 квадрати кои се над визби и имаат дрвени греди. над нив штици, над нив паркет. Би сакал да го извадам подот и ставам бетонска плоча. Дали е изводливо и на кој начин, по онака мое логичко мислење, , треба да се извадат постоечките дрвени греди, кои веројатно се потпираат на 20-30 сантими зид таму да се наредат (потпрат) ферт греди кои ќе ја носат плочата. Во правецот на простирање на фет е некои 3,7 метри.
кај нас на викендичка (стара куќа на село) распука главната средната греда, па моравме баш тоа да го правиме. Собите беа над визбата и се работеше за 30 тина квадрати, а може и повеќе. Ние скроз ги извадовме гредите и наместивме плоча, за потпирање на плочата направи татко ми два потпорни ѕида (дополнителни) кои влегуваа плус пола метро под нивото на визбата. Само 2 спротивни дополнителни ѕида (значи на едниот ѕид плус уште еден слој ѕид) направи, веројатно е истото со ова со ова ти што го кажуваш. Бев мал, па не се сејќавам како одеше редоследот на правење на работиве, а мислам дека беа и повеќе од 30 квадрати.
 
Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Се можит да се изведит, само треба да се види на лице место. Бидејќи сум во оваа работа 7-8 години едно ќе кажам: градежништвото теоријата е само 10%, другото е пракса.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.267
Доколку сакаш да правиш плоча со ферт греди (ваљда мислиш со монти), треба да знаеш дека таа треба да стои на столбови, а не само да биде дел од неа 20-30цм. внесен помеѓу sидовите.

Е сега многу важно е и од што матријал ти е градена куќата. Ако е градена од цигли за носечки sидови (полна тула, шуплив гитер...), тогаш можно е да се постави бетонска плоча со монти, но сепак мислам дека ќе биде тешко изводливо. Најпаметно е да најдеш човек кој се разбира во цигли и да ти каже дали ќе можеш да правиш или не.
presek.jpg
отприлика вака е пресек долу со то што некаде 3 метра е од камен зид до камен зид горе има плус по некои 30 сантими од тула зид до тула зид.
Мене логиката ми вели да ако можат дрвени греди да се држат на растојание од некои 3 метра потпрени на 20-30 сантими зид, зошто не би можеле монти? која би била улога на стубови?? тие и така само во еден правец се протегаат.
И да, јас и планирав да ги изведам со тие стиропорни монти, не се многу скапи али се доста лесни. Инаку куќата е стабилна без пукнатини, рееетко некој земјотрес да се осети поставена е на карпа одвај и тие визби се некако издлабени под двете соби.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
9.518
Поени од реакции
9.904
Немаш причина за таква претпоставка. Тој факт Лет го ставил во насловот.

Позз и со лесно
:)
муахахаххахахах

@Let 3 најпаметно е да ја појачаш со столбови али од надвор, барем доста сум видел така шо напраиле
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.267
муахахаххахахах

@Let 3 најпаметно е да ја појачаш со столбови али од надвор, барем доста сум видел така шо напраиле
од цела површина на куќата, само тие 30 квадрати се со дрвени греди, останатите 60 се плоча али под нив нема визби. Така да кревање на надворешни стубови за 30 квадрати не ми се бендисва
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
9.518
Поени од реакции
9.904
од цела површина на куќата, само тие 30 квадрати се со дрвени греди, останатите 60 се плоча али под нив нема визби. Така да кревање на надворешни стубови за 30 квадрати не ми се бендисва
имај на ум дека се работи за стара градба и дека со столбовите ке ја укрутиш, барем ке си на чисто
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.267
имај на ум дека се работи за стара градба и дека со столбовите ке ја укрутиш, барем ке си на чисто
надворешни стубови па плочи, носачи.. се во категорија на темелна реконструкција. На то нека му се мислат деца и внуци. Да имав 30.000 евра ќе направев нова коќа место да правам таква реконструкција, али куќата е многу стабилна и цврста, ни еден земјотрес немаме сетено, земјотреси кои се слуќија 90 сети во грција кога и во Битола доста куќи испукаа фасади, зидови, не остави никаква трага. Стоји на некоја карпа која кога ја градеа, налетаа на неа и со судни маки одвај ископаа тиие 30 квадрати визби и кренаа раце па оставија виузби и долен дел како мезанин од кој 60 квадрати е карпа.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.392
Поени од реакции
36.504
Прегледај го приврзокот 98370
отприлика вака е пресек долу со то што некаде 3 метра е од камен зид до камен зид горе има плус по некои 30 сантими од тула зид до тула зид.
Мене логиката ми вели да ако можат дрвени греди да се држат на растојание од некои 3 метра потпрени на 20-30 сантими зид, зошто не би можеле монти? која би била улога на стубови?? тие и така само во еден правец се протегаат.
И да, јас и планирав да ги изведам со тие стиропорни монти, не се многу скапи али се доста лесни. Инаку куќата е стабилна без пукнатини, рееетко некој земјотрес да се осети поставена е на карпа одвај и тие визби се некако издлабени под двете соби.
Дрвената плоча е многу полесна во однос на плочата со монти. Плочата со монти одозгора се полни и со бетон со што ја прави дополнително тешка. Многу е значајно како се ѕидани ѕидовите од камен, дали од делкан камен во вид на коцки или како искочил при кршењето така. Ако е коцки значи дека и две бетонски плочи да ставиш ќе ги издржи, башка ако се лепени со гасена вар немаат смрт што се вика. Викни некој ѕидар за да ти кажe дали камениот ѕид ќе издржи или не, иако јас мислам дека ќе ја издржи таа тежина, поготово ако има дебелина 40-50цм или повеќе.

Тие столбови или пак носечки ѕидови ќе ти помогнат тежината на плочата да не ги оптеретува ѕидовите, туку тој терет да го превземаат самите столбови.

Мене ако ме прашуваш не би идел со YTONG плочи за катна плоча, бидејќи некаде прочитав дека е можно да се канцерогени, а и ми изгледаат некако лесно и несигурно, иако нудат одлична топлотна и звучна изолација.


Ако неможеш да се одлучиш каква плоча да ставаш, најпаметно стави повторно дрвена плоча, викни ги Хот хот и ќе ја направат исто како кај монтажните куќи (даски-греди-ОСБ плоча - бродски под).


:)
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Крута е плочата,каменот и гредите работат тоест зедно си се местат и поместуваат,кај плочата друга е приказната,доволно е на едно место да има дисбаланс да натежне натаму и камењата да ти се растркалаат.
 

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Како што разгледав, не најдов некоја слична тема, имено тема за реконструкции, санации, надградби... на стари објекти.
Конкретно мене ме интересира замена на стара дрвена катна конструкција со бетонски плочи. Се работи за 2 простории со отприлика 15-16 квадрати кои се над визби и имаат дрвени греди. над нив штици, над нив паркет. Би сакал да го извадам подот и ставам бетонска плоча. Дали е изводливо и на кој начин, по онака мое логичко мислење, , треба да се извадат постоечките дрвени греди, кои веројатно се потпираат на 20-30 сантими зид таму да се наредат (потпрат) ферт греди кои ќе ја носат плочата. Во правецот на простирање на фет е некои 3,7 метри.
Ние кога сакавме да лепиме плочки на половина од горниот спрат, ставивме цемент (и железен скелет) директно врз дрвените штици. И нашата е стара куќа со камени ѕидови, дрвени подови на двата ката и таван од трска. Така ти викам. Не знам што беше причината, ама татко ми во тоа време пред 5-6 години не ги извади. Директно 10тина цм. ,,кошулица'' врз гредите и врз неа плочки.
 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.790
Поени од реакции
6.201
бетонска плоча и камен потпорен ѕид не одат заедно како што кажа @*-----* ..... матријалите имаат различен температурен коефициент и лесно може цела градба да се распука или полошо....

кога се прави надградба на стара градба...новиот и стариот дел несмеат да бидат физички врзани бидејќи матријалите различно работат

наједноставно решение е да се издлаби дел од ѕидот за потпорни столбови кои мора да бидат физички независни од ѕидот и врз нив да се направат носечки бетонски греди кои ќе ги држат монтите....носечките греди исто несмеат да бидат врзани за ѕидот или било кој друг дел од старата градба....односно меѓу столбовите и ѕидот се става стиропор, а исто така и меѓу горниот дел од ѕидот и носечките греди

не наседнивај на муабет од типот....абе јас сум мајстор сум направил 50 куќи и слично...едно е да направиш нова градба, а сосема друго да уклопиш нов дел на стара градба

направи консултација со градежен инжињер, или со Градежен Институт....во секој случај ќе те кошта поефтино отколку да падне куќата или да затрупа некого

....мој комшија пред неколку години направи таква грешка.....на стара камена куќа со дрвени греди....поради дотраеност на гредите стави бетонска плоча без консултација со стручно лице....по памет на мајстори.....плочата ја врзаа за ѕидовите.....по 7 месеци плочата се урна и повлече дел од ѕидот.....за среќа во куќата немаше никој кога се случи ова
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.267
бетонска плоча и камен потпорен ѕид не одат заедно како што кажа @*-----* ..... матријалите имаат различен температурен коефициент и лесно може цела градба да се распука или полошо....

кога се прави надградба на стара градба...новиот и стариот дел несмеат да бидат физички врзани бидејќи матријалите различно работат

наједноставно решение е да се издлаби дел од ѕидот за потпорни столбови кои мора да бидат физички независни од ѕидот и врз нив да се направат носечки бетонски греди кои ќе ги држат монтите....носечките греди исто несмеат да бидат врзани за ѕидот или било кој друг дел од старата градба....односно меѓу столбовите и ѕидот се става стиропор, а исто така и меѓу горниот дел од ѕидот и носечките греди
а што ќе ја укрутува куќата, ете вадам дрвените греди, плочата не допира до зидови
 

Kajgana Shop

На врв Bottom