Редовна војска повторно?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
Подржувам одбранбена војна, некој да не нападне, па да браниме тоа што е наше (животот, слободата, домот, семејството, пријателите, татковината), но ова служење војска нема никаква врска врска со тоа. Тука станува збор за во мирни услови, против своја волја да се оделиш од саканите, да жртвуваш дел од својот живот и кариера, да се потчиниш на одредена хиерархиска институција која ќе треба да се игра со твојот живот.

Јас како даночен обврзник ги финасирам луѓето кои го сакаат тој позив и за тоа се обучуваат. Ако не дај Боже, се случи потреба до општа мобилизација, тогаш ќе се јавиме на повикот и ќе си ја браниме татковината, ќе си ја браниме слободата, ќе си ги браниме семејствата и домовите.
а како тоа ке ја браниш пример онака ме интересира. ке им свиркаш или ке им мавташ со библијата или куранот или што и да е веќе. или учен си па се разбираш од војна и војска, тактики ,ракување и бла бла бла.
или во тек на агресија ке одиш на обука, или во планина ке се вежбаш герилски напад и такви работи.
па за една возачка дозвола одиш на обука таму еден месец, башка тестови што полагаш, а не пак оружје некој враце да ти дај . што си мислиш ке трчаш и ураа ке викаш. оди вози да те видам без обука , не ја сметам тука казната за без возачка. си мислиш ова е ке свртам кругче пред зграда и научив да возам. дај не тресите зелени, ке се јавел на мобилизација и ке ја бранел:pos:
тогаш подобро да те наредиме со експлозив и да те пуштиме во колона некоја како камиказа, поке корист ке имаме , барем нема да загиниш залудно.

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Како прво тука не станува збор за воена состојба. Туку за тоа некој да ти земе одреден дел од живтот, а зошто? За тоа време можеш да бидеш со децата, да работиш нешто, за завршуваш факултет, да си седиш со најмилите, да напредуваш во кареиреа (на пример спортист)...

А јас како вреник верувам дека животот е дар од Бога, слободата е дар од Бога. Што значи тоа да го даде својот живот или дел од него? Тоа делува на самоубиствени акции. :) Себе давање, себе делење, подразбира (според мене) взаемен однос со други лица. Се даваш за да помогнеш на семејството, на некоја сакана личност, се одаваш на служење на Господ, се даваш во однос со пријател, се даваш за успех на твојата заедница. Но, тука се работи за делување по сопствена волја, а не за жртвување, најмалку не некој друг да те жртвува.

Подржувам одбранбена војна, некој да не нападне, па да браниме тоа што е наше (животот, слободата, домот, семејството, пријателите, татковината), но ова служење војска нема никаква врска врска со тоа. Тука станува збор за во мирни услови, против своја волја да се оделиш од саканите, да жртвуваш дел од својот живот и кариера, да се потчиниш на одредена хиерархиска институција која ќе треба да се игра со твојот живот.

Јас како даночен обврзник ги финасирам луѓето кои го сакаат тој позив и за тоа се обучуваат. Ако не дај Боже, се случи потреба до општа мобилизација, тогаш ќе се јавиме на повикот и ќе си ја браниме татковината, ќе си ја браниме слободата, ќе си ги браниме семејствата и домовите.
--- надополнето: Oct 29, 2011 6:19 PM ---

Ако затреба? Кој тоа утврдува дека сега некој треба неколку месеци од својот живот да пушти во ветер?
Армијата е единствена институција шо се спрема за војна у мирни услови. Ако ти чекаш да дојде војна па да те мобилизират, наебал си га јако, нема да знааш куршум у рамка да ставеш. Океј, можда ти си од постарите генерации, знааш го тва, ама шо е со децата шо по цел ден дремат на компјутер, они знаат шо е тва пушка? А посебно ако идеш од Скопје или западна Македонија сигурно знааш какви ситуации има и ќе има, надека одат работте и шо се спрема. Или па барем малко да пратеш вести, ќе знаеш дали треба да се спремаш или не. Ти ќе посветуваш внимание на фамилија, на деца, на школо, а државата ти е у војна? Или ајде па сите ќе одеме на факултет, сите ќе бидеме магистри, доктори и ќе га носеме државата напред. Сииигурно. Ако нее таа држава нема ни ти да постоош. Ако немаш 3 или 6 месеца да жртвуваш ти или не си Македонец или си предавник. Запази га само првата реченица, доволно е.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
:pos:

Вака те лажеа? Независност со борба се добива?
Независност ќе добиеш ако ти е дозволено од земјите кои ја кројат судбината на просторите на кои се наоѓа твојата земја. А доколку големец како САД сака Македонија да ја снема од мапата, Македонија ЌЕ ја снема од мапата.Тоа се галактички сили кои просечниот македонец не може да ги контемплира.
Тие востаници треба некој да ги финансира, и всушност се е борба за превласт меѓу тие економски машинерии. Навистина веруваш во бладањето дека едикојси шумар има збор во сето тоа?
да вака ме лажеја. а на сад кој им помогна да се осамостојат. или онака еден куп загинаја да не се посомневаме во борбата за независност. или ете косово ке го земиме најблиску. да можеби имаше амин од еу и нато и сад, ама прво требаше некој да крени востание или ај како да го наречам, па после овие да интервенираат божем бла бла бла.ете ке ги земиме тука и нашите албанци , и тие добија права некои со амин на сад и нато и еу, ама прво се кренаа нели? или не беше така, јас од погрешна книга читам. кажими една држава која добила независнот на тацна , онака на поклон.
ајде ке ја земиме словенија, таа како стана независна, ајде хрватска ке ја земиме, како си ја одбрани независноста.
сакаш уште да ти бројам. тие можеби имале помош логистичка од страна, ама САМИ СИ СЕ БОРЕЛЕ. сега се надевам појасно тие.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.215
Поени од реакции
14.482
Армијата е единствена институција шо се спрема за војна у мирни услови. Ако ти чекаш да дојде војна па да те мобилизират, наебал си га јако, нема да знааш куршум у рамка да ставеш. Океј, можда ти си од постарите генерации, знааш го тва, ама шо е со децата шо по цел ден дремат на компјутер, они знаат шо е тва пушка? А посебно ако идеш од Скопје или западна Македонија сигурно знааш какви ситуации има и ќе има, надека одат работте и шо се спрема. Или па барем малко да пратеш вести, ќе знаеш дали треба да се спремаш или не. Ти ќе посветуваш внимание на фамилија, на деца, на школо, а државата ти е у војна? Или ајде па сите ќе одеме на факултет, сите ќе бидеме магистри, доктори и ќе га носеме државата напред. Сииигурно. Ако нее таа држава нема ни ти да постоош. Ако немаш 3 или 6 месеца да жртвуваш ти или не си Македонец или си предавник. Запази га само првата реченица, доволно е.
Како можеше ваква глупост да треснеш, да седевме во кафана ќе земев со столче во глава ќе те удрев. Кој си бе ти да лицитираш со мојот патритиотизам и со мојата националност, па и на форум нека е? Кој си ти да ми префрлуваш дека сум предавник? Што си направил ти повеќе од државата за мене, повеќе за нацијата? Си седиш пред компјутер, си замислуваш војни и ми сереш за тоа што сум јас.

За првиот дел од постот... Армијата е институција која се спрема за одбрана на државата, затоа имаме редовен кадар, имаме професионална војска и слично. Тоа е модел за модерна војска. Принцип на уредување на одбранбен систем за кој ти се залагаш е застарен и нефункционален. На крај, до 2001 година имавме задолжителна воска, па што направивме со тоа. Не гледам дека САД се во проблеми поради тоа што немаат редовно служење на војска, ниту сите други европски држави.

Не треба сите да бидеме доктори и магистри, но сигурно дека државата нема да ја водиме напред ако изградиме едно милитарно општество за какво се залагаш, општество каде постојано ќе мислиме на војна. Така ќе добиеме само младите да ни избегат од државата. Погледни што се случува со Израел, кои што се наоѓаат во тешки околности и се осудени на тој милитаризам, погледни колку млади отишле од таму, а колку планираат.
--- надополнето: Oct 29, 2011 6:53 PM ---
а како тоа ке ја браниш пример онака ме интересира. ке им свиркаш или ке им мавташ со библијата или куранот или што и да е веќе. или учен си па се разбираш од војна и војска, тактики ,ракување и бла бла бла.
или во тек на агресија ке одиш на обука, или во планина ке се вежбаш герилски напад и такви работи.
па за една возачка дозвола одиш на обука таму еден месец, башка тестови што полагаш, а не пак оружје некој враце да ти дај . што си мислиш ке трчаш и ураа ке викаш. оди вози да те видам без обука , не ја сметам тука казната за без возачка. си мислиш ова е ке свртам кругче пред зграда и научив да возам. дај не тресите зелени, ке се јавел на мобилизација и ке ја бранел:pos:
тогаш подобро да те наредиме со експлозив и да те пуштиме во колона некоја како камиказа, поке корист ке имаме , барем нема да загиниш залудно.
Затоа си имаме првин луѓе кои што се задолжени за тоа, кои и во мирнодопски услови земаат пари. Другиот дел се обучува доколку затреба, така е и на други места. Доколку некој мисли дека ова бројка сега што ја имаме е мала за одбрана, тогаш нека запослат повеќе во АРМ!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
Затоа си имаме првин луѓе кои што се задолжени за тоа, кои и во мирнодопски услови земаат пари. Другиот дел се обучува доколку затреба, така е и на други места. Доколку некој мисли дека ова бројка сега што ја имаме е мала за одбрана, тогаш нека запослат повеќе во АРМ!
во ред според тебе онака ме интересира како го дефинираш тоа кога ке затреба.
п.с погоре ја спомна америка. алоо со америка не споредуваш во војска и во буџет. америка и нема потреба редовна војска да има затоа што тешко некој дека ке ја нападни, а имаат резервен состав не се секирај, прават и тие вежби за резервниот. само сакав да ти кажам дека не мешај баби и жаби. сад имаат толку војувано и војуваат за да бидат главни, за да напаѓаат а не да бидат нападнати. и во краен случај да им се накурчи некој рамен со нив како русија и кина да речиме, си имаат и нуклеарно оружје.тоа не им е таму за да го употребат, туку служи како плашило за да се плашат другите што ке ги снајди ако ги нападнат.
имаме ние нуклеарно оружје за да можеме мирно да спијаме. колку што знам не. така да другото е јасно.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.215
Поени од реакции
14.482
Не е само САД, туку и цела Европа, можеби 2 држави да се исклучок. Нас држава нема да не нападне, можеби теростички групи, такво нешто не би требало да биде проблем за вакво уредување на армијата.

Знаеш ли дека во Хрватска војска имаше луѓе кои што не служеа во ЈНА? Како ги обучуваа за врмене на војната? Имаше и деца од 16 години. Патем, кога се објавува општа мобилизација, некој се залагаше 2001 да имаме таква, тогаш се мобилизира се што може да носи оружје, како порано се вршела обука на тие луѓе? Како се вршела тогаш, така ќе се врши и сега!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
во ред така нека биди ама сепак не ми одговори на прашањето.
како го дефинираш според тебе кога ќе затреба?

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Како можеше ваква глупост да треснеш, да седевме во кафана ќе земев со столче во глава ќе те удрев. Кој си бе ти да лицитираш со мојот патритиотизам и со мојата националност, па и на форум нека е? Кој си ти да ми префрлуваш дека сум предавник? Што си направил ти повеќе од државата за мене, повеќе за нацијата? Си седиш пред компјутер, си замислуваш војни и ми сереш за тоа што сум јас.

За првиот дел од постот... Армијата е институција која се спрема за одбрана на државата, затоа имаме редовен кадар, имаме професионална војска и слично. Тоа е модел за модерна војска. Принцип на уредување на одбранбен систем за кој ти се залагаш е застарен и нефункционален. На крај, до 2001 година имавме задолжителна воска, па што направивме со тоа. Не гледам дека САД се во проблеми поради тоа што немаат редовно служење на војска, ниту сите други европски држави.

Не треба сите да бидеме доктори и магистри, но сигурно дека државата нема да ја водиме напред ако изградиме едно милитарно општество за какво се залагаш, општество каде постојано ќе мислиме на војна. Така ќе добиеме само младите да ни избегат од државата. Погледни што се случува со Израел, кои што се наоѓаат во тешки околности и се осудени на тој милитаризам, погледни колку млади отишле од таму, а колку планираат.
Ти си еден од тие обичните егоисти, шо гледат само времето да си го поминат добро, да си поживеат со фамилијата, да си завршат школо, да седнат у канцеларија и да си ги прчат до пензија. Шо е дужен тој професионален војник да га бране државата на уште еден обичен смртник как него шо у истио момент воде љубов со жената у кревет, а двујцата живеат под ист кров. И не би било се така црно дури и да не си у армија, дури и да не си у војска, ако гледаш за доброто на општеството. Проблемо е у егоизмо. Шо ти и ного други как тебе си гледат исклучиво за личните интереси. На крај краишта ти ќе си работеш, ако дојде војна, „куферите и за Германија литаш“, шо сака нека стане со државата. А утре на некој митинг или на некое собрание ќе какаш как браќата ни га окупират и асимилират државата, а ти дури не сакаш да жртвуваш дел од тебе, од тва шо го дужеш за да направеш добро, макар и да приговореш у автобус. Ако дојде војна нема да ги зафате само професионалните војници, ќе ги зафате и тебе и твојте деца. Ако целта на непријатело е да га униште само професионалната војска, лесно е, ама после ти со фамилијата ќе живееш у друга држава (или не?), а как шо те питах (а не ми одговори), тие деца од пред компјутер не разбират ништо од пушка и од опстанок. Них само ги интересира кога нивните ќе им купат нов компјутер за да може да га подрже новата GTA. САД нема 2 милиона народ и има буџет незнам колку пати поголем од нашио. Милитарно општество, ако си 2 години у војска, а ние прааме маабет за 3-6 месеца, за некоја основна обука. Сигурно дека децата ќе избегат од државата, ако неговио родител го уче и воспитува да гледа само за негов личен опстанок. За илустрација, кажи колко од младите бегат од Турција и зашо не? По колко време служат там војска? Дали некој има проблем со тва? Пити ме прво од дека седам пред компјутер, па ќе правеме маабет шо сам направил јас повеќе за државата и нацијата повеќе од тебе и шо ќе направам. Ок?

M

.:makedonec:.

Гостин
војник кој е спремен да ја брани татковината исто како и мажот.
јас ви дадов пример за земја која е далеку далеку економски и на било кој друг план понапредна од нас во сите погледи. ако сметате дека сме попаметни од нив тоа е друго.
таму колку што видов се служи војска 3 години за мажи и не цели 3 години за жени, регрутацијата е на високи 88% , и еднаш годишно пак се оди во војска од траење од еден месец се до 50 година.
а ние зборуваме тука за неколку месеци еднаш во животот.
ама пак затоа израел е израел , фактор во реѓионот а нас една ловечка група ни го смени уставот, па сега видете.
Да точно ....можам да кажам за Израел само СЕКОЈА ИМ ЧЕСТ ,... може сите низ светот ги мислат за насилници и кретени ама тоа не е точно ...тие само си ја бранат и таа 20 770км2 територија што ја имаат со тоа што ги обучуваат речиси сите граѓани на државата да имаат некакво искуство со оружје за ''за недај боже'' ..... е сеа Израел има 7 300 000 население а има околу 170 000 регуларна војска ...што значи дека за да имаме и ние успешна одбрана како нив и навремени информации (пошто сме во слична ситуација, тие имаат опасност од север и југ а ние од северо - запад) ние би требало на 2 000 000 да имаме 45 000 регуларци (што сепак мислам дека за нас е премногу ...али тоа е просекот и соодносот на население ) ,па за тоа би било пожелно да имаме барем 20 000 од кои 5 000 ќе бидат регрути(како што и беше порано) а другите 15 000 платеници) , јас мислам дека толку ни е неопходно за да имаме успешна одбрана и конечно полицијата да си се врати во станиците а војската да си ги преземе границите како што е редот (не дека полицајците не си ја вршат работата ама сепак мислам дека е тоа војничка работа ) .....тоа е моето мислење ! ;)
--- надополнето: Oct 29, 2011 9:07 PM ---
Има и друга варијанта.
Замисли да му работиш на некој сељак за 150 евра месецот, замисли прекувременото да не е платено, замисли пензијата да е доволна само за јаже на крајот на таа приказна, замисли ги сите неправди и срања кои се десија во РМ последните 20 години...

И замисли истите тие служени во ЈНА и АРМ да молчат и трпат и ги ебат социјално,економски,политички...

Разликата меѓу мојата и твојата претпоставена ситуација е што со мојот пример немора да замислуваш ништо...:), нема место за замислени агресори, фаци кои силуваат сестри и заебаваат женски туку “мажиштата“ ги ебат 24/7, 365.

А да, рационализација и тие работи, бев војска и ќе го убијам од мавање евентуалниот сељак ако ми ја чепни женската, meanwhile кој стигне ќе се изживува на мене ако е макар еден сантиметар погоре во системот и возам такси за стопеесет евра.
Конечно да се сложам во нешто со тебе .... !:)

B

Black Guard

Гостин
Ако затреба? Кој тоа утврдува дека сега некој треба неколку месеци од својот живот да пушти во ветер?
Очигледно сега одат на принцип на доброволно служење на воен рок што е огромна грешка.

Кој тоа утврдува дека сега некој треба неколку месеци од својот живот да пушти во ветер?
Крајно дискутабилно е дали тие неколку месеци се ветер или обука која можеби ќе го спаси твојот живот или животот на другите.

И логично ако дојде до воена состојба се прашувам како бе без обука ќе се бориш или тогаш ќе одиш на обука додека другите гинат м??

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.215
Поени од реакции
14.482
Крајно дискутабилно е дали тие неколку месеци се ветер или обука која можеби ќе го спаси твојот живот или животот на другите.

И логично ако дојде до воена состојба се прашувам како бе без обука ќе се бориш или тогаш ќе одиш на обука додека другите гинат м??
Јас ке си ја понесам одговорноста за мојот избор и тоа што животот можеби ќе ми биде во опасност.

А можеби ќе одам на курс за стрелаштво и боречки вештини.

Знаеш ли каква е обуката кога се прогласува општа мобилизација и во општества каде има редовно служење на војска, но се мобилизираат сите што можат да носат пушка, но меѓу нив има и такви кои што не биле до тогаш во војса?
--- надополнето: Oct 31, 2011 2:40 AM ---
Ти си еден од тие обичните егоисти, шо гледат само времето да си го поминат добро, да си поживеат со фамилијата, да си завршат школо, да седнат у канцеларија и да си ги прчат до пензија. Шо е дужен тој професионален војник да га бране државата на уште еден обичен смртник как него шо у истио момент воде љубов со жената у кревет, а двујцата живеат под ист кров. И не би било се така црно дури и да не си у армија, дури и да не си у војска, ако гледаш за доброто на општеството. Проблемо е у егоизмо. Шо ти и ного други как тебе си гледат исклучиво за личните интереси. На крај краишта ти ќе си работеш, ако дојде војна, „куферите и за Германија литаш“, шо сака нека стане со државата. А утре на некој митинг или на некое собрание ќе какаш как браќата ни га окупират и асимилират државата, а ти дури не сакаш да жртвуваш дел од тебе, од тва шо го дужеш за да направеш добро, макар и да приговореш у автобус. Ако дојде војна нема да ги зафате само професионалните војници, ќе ги зафате и тебе и твојте деца. Ако целта на непријатело е да га униште само професионалната војска, лесно е, ама после ти со фамилијата ќе живееш у друга држава (или не?), а как шо те питах (а не ми одговори), тие деца од пред компјутер не разбират ништо од пушка и од опстанок. Них само ги интересира кога нивните ќе им купат нов компјутер за да може да га подрже новата GTA. САД нема 2 милиона народ и има буџет незнам колку пати поголем од нашио. Милитарно општество, ако си 2 години у војска, а ние прааме маабет за 3-6 месеца, за некоја основна обука. Сигурно дека децата ќе избегат од државата, ако неговио родител го уче и воспитува да гледа само за негов личен опстанок. За илустрација, кажи колко од младите бегат од Турција и зашо не? По колко време служат там војска? Дали некој има проблем со тва? Пити ме прво од дека седам пред компјутер, па ќе правеме маабет шо сам направил јас повеќе за државата и нацијата повеќе од тебе и шо ќе направам. Ок?
Сега сум и егоист, пред тоа бев само предавник, а ти ни македонски јазик не си можел да научиш, а ваму ми се фрлаш со македонштина.

На тоа дали сум егоист нема потреба да ти одговарам, глупо е да се води таква лична дискусија, жално е да етикетираш луѓе кои не ги ни познаваш. Но, да, лошите секогаш се другите, никогаш ние самите. Секогаш некои други се алчни, егоисти, предавници.

Јас живеам во средина каде доминираат браќата за кои зборуваш и не сум се отселил и не планирам, додека многу патриоти како тебе се удираа во гради и си отидоа во чисти средини. А според твојот дијалект, најверојатно ти си некаде далеку од нив и се правиш јунак преку интернет. Од таквите секогаш ми се гадело. Вистинскиот патриот никогаш не се удира јавно во гради, никогаш не се фали пред другите, никогаш тоа не го ваолизира, тој седи и молчи, си работи чесно, си ја гледа фамилијата, а кога ќе се појави проблем тогаш дига глас, само тогаш кога за такво делување се трпи штета.

Но, сето ова што го пишуваш нема врска со тоа каков систем на одбрана треба да имаме.

И не барам јас тој професионален војник да работи нешто што не сака. Тој сам го прифатил тој позив. Јас само го финансирам плаќајќи данок. Многумина завршат и без куршум да испукат на непријател, дај боже со сите да е така, но сепак ние ги плаќаме за позивот кој го избрале. Исто е и со полицијата. И тие гинат за нас, не ни велат, ајде сега вие бранете се сами, зошто ние да ве штитиме.

Немам некоја голема желба да дознаам од каде правиш муабет, што си направил и што ќе направиш, но ако толку имаш мерак да кажеш, повели!

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Сега сум и егоист, пред тоа бев само предавник, а ти ни македонски јазик не си можел да научиш, а ваму ми се фрлаш со македонштина.

На тоа дали сум егоист нема потреба да ти одговарам, глупо е да се води таква лична дискусија, жално е да етикетираш луѓе кои не ги ни познаваш. Но, да, лошите секогаш се другите, никогаш ние самите. Секогаш некои други се алчни, егоисти, предавници.

Јас живеам во средина каде доминираат браќата за кои зборуваш и не сум се отселил и не планирам, додека многу патриоти како тебе се удираа во гради и си отидоа во чисти средини. А според твојот дијалект, најверојатно ти си некаде далеку од нив и се правиш јунак преку интернет. Од таквите секогаш ми се гадело. Вистинскиот патриот никогаш не се удира јавно во гради, никогаш не се фали пред другите, никогаш тоа не го ваолизира, тој седи и молчи, си работи чесно, си ја гледа фамилијата, а кога ќе се појави проблем тогаш дига глас, само тогаш кога за такво делување се трпи штета.

Но, сето ова што го пишуваш нема врска со тоа каков систем на одбрана треба да имаме.

И не барам јас тој професионален војник да работи нешто што не сака. Тој сам го прифатил тој позив. Јас само го финансирам плаќајќи данок. Многумина завршат и без куршум да испукат на непријател, дај боже со сите да е така, но сепак ние ги плаќаме за позивот кој го избрале. Исто е и со полицијата. И тие гинат за нас, не ни велат, ајде сега вие бранете се сами, зошто ние да ве штитиме.

Немам некоја голема желба да дознаам од каде правиш муабет, што си направил и што ќе направиш, но ако толку имаш мерак да кажеш, повели!
До некаде имаш право, глупо е да се воде таква лична дискусија, барем тука. А и почнааме да бегаме од темата. Да се вратеме за тва шо и започнааме т.е. на тва шо не ти одговараше да одговореш. Општо коо иде војна, не иде по нашата професионална војска туку „по“ цивилното население. Дешавките од 2001 не беа војна, туку конфликт. Исто как шо нема веќе класични војски и редовна војска нема ни класични војни, т.е. има тероризам, а главна цел на тероризмо е обичното, невино население, нивно заплашување, терор. Размисли шо би бидело коо ќе се најдеш у некоја необична терористичка ситуација (не дај Боже) и имаш шанса да направеш разлика и избор, а ти немаш ни појма как се репетира пушка или шо ти знам шо? Как па ќе реагира твојто дете коо ќе биде у таква ситуација некој ден (не дај Боже) коо как малечок па се до завршувањето на неговио ценен факултет дремало по 10 саата дневно на компјутер и освен Кантер друго ништо незнае за „војна“? И можат да се постават оште милион слични прашања за кои ти треба да кажеш ќе земам часови по карате, стрелаштво, гаѓање и оште 48 други опасни зборови. Проблемо е у културата, кренала по ного лош пат. Земи ја Турција за пример и турското општество. Колко време они служат воен рок, как го прифаќат тва и как се борат за нивната држава. Не сакам да го кажам, ама 90% од нашио народ никојпат нема ни да го разбере тва, не па да го праве. Америка немала проблем? Ќе правеме маабет за неколку години, коо Америка нема да биде тва шо требало да биде, без Либија, без Ирак, Авганистан, без Тунис, Египет и остали. А и ако ние сме у ситуација как них, тогај, нема проблем, ќе одеме на професионална војска. Никој нее дужен да га бране твојта куќа коо ти ни самио нејќеш да га бранеш. Единствено некои слоеви немат ни да преживеат па морат да работат такви платени „патриотски“ работи. Кога само би можеле и тие да имат поголем избор, како ти, и да можат да видат шо тај шо го бранат кажува, прво на тебе би ти удриле клоците, после на непријателите. А само коо ти би знајал колко од таа професионална војска е непрофесионална и колко само нема да го бране знамето шо го носе на рака, ако на пример, не нападнат или притиснат браќата од запад и северозапад. Ама сфаќам, чашата оште нее прелиена. Додека на тебе оште не ти е дојдело јајцето на гаазо, ќе ти биде добро, а после у 5 за 12 ќе тераш да научеш барем малко да бидеш маж и да сменеш рамка.

П.С.
Говорам на дијалект поради тва шо мислам дека тај е еден од начините да го зачувам својоо идентитет. Да памтам од која врата сам излезел и дека да се вратам. Македонскио јазик има и дијалекти, ако веќе не си научил...
И у право си за тва и за патриотто дека не треба да се ударат у гради и да се фалат, туку да седат мирно, тивко и чесно да си га работат работта, ама мора од некаде да се почне. Учеме до дека живееме. Се дигаме додека растеме. Созреваме додека учеме.

Член од
26 декември 2011
Мислења
13
Поени од реакции
6
Клубот на генерали иницира задолжителна воена обврска

Ако би се вратила, задолжителната воена обврска би била полезна и за државата и за младината, смета Клубот на генерали. Регрутите би научиле да ракуваат со оружје и да се одбранат, со што би се одржал рентабилен бројот на воени резервисти, а младите би развиле осет за дружење, ред, дисциплина и за морал

Учеството на младите во одбраната е лекција за патриотизам, сметаат генералите

Дел од професионалните војници, наместо да си ја работат работата за која се обучени и платени, се армиски курири и чуваат стража на објекти, а старосната граница ни го намалува резервниот состав на армијата.

Од тие причини, Клубот на генерали минатата недела иницираше повторно враќање на регрутирањето во АРМ.

- Оваа сугестија им ја презентиравме на министерот за одбрана Фатмир Бесими и на началникот на Генералштабот на АРМ, Горанчо Котевски. Сé уште е само замисла и премногу е рано да се анализира дали би се презеле конкретни чекори за реализација - вели пензионираниот генерал Митре Арсовски.

Пред повеќе од пет години Македонија прва во регионот ја укина обврската за служење воен рок. Овој чекор беше оправдан со воените реформи што секоја земја-аспирант мора да ги направи за приближување кон НАТО. Во 1990-тите во просек годишно АРМ имаше по 13.000 регрути за кои се одвојуваа околу 45 милиони евра. Откога се отфрли безбедносниот систем на регрутација, 13-те илјади војници беа заменети со 4.700 професионални војници, 1.900 подофицери, 919 офицери и 364 цивилни лица што работат за потребите на армијата.

- Како Клуб на генерали веруваме дека регрутирањето треба повторно да се активира во АРМ, но во многу помал обем од претходно и за комплетно различна намена од онаа за која се употребуваа регрутите до 1996 година - објаснува генералот Арсовски.

Тој го дели ставот на Клубот на генерали дека, наместо големите бројки на регрути што годишно пристигаа во АРМ, сега треба да се регрутираат само 30 проценти од тогашниот годишен просек.

- Овие луѓе, кои би се регрутирале на годишно ниво или на некој пократок временски период, би ги одмениле професионалните војници во вршењето на помалку битните работни обврски - објаснува поранешниот прв човек на Генералштабот на АРМ.

Тој смета дека е грев да ангажираш професионалци за работи што може да ги извршуваат обични регрути.

- Новите војници би можеле да бидат воени курири, да чуваат стража на воени објекти, да возат службени автомобили и слично. Истовремено, доколку државата би го вратила овој процес, би се заштеделе и парите што денеска се исплаќаат како надомест на работни часови за професионалците што ги извршуваат овие банални обврски - дециден е Арсовски.

Тој смета дека младите луѓе, доколку станат дел од армијата, би изградиле во себе чувство за ред и дисциплина, морал и патриотизам.

- Младинците со нивното активно учество во одбраната на државата би научиле да ја ценат повеќе државата во која живеат - резимира генералот Арсовски.
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=122611855143&id=9&prilog=0&setIzdanie=22465

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Нема шанси да одам војска. Имам ,дисциплина ,морал и изграден сум како карактер немам потреба од генерали да се изживуваат врз мене. Доколку добијам покана за регрутација .!. вака ќе им напрам и нема да одам.
А неверувам дека и ке го одобрат затоа што и така е лоша економијата, па уште и дополнителни средства да се издвојуваат од буџетот не се нормални. Според мене е непотребно, чисто губење на време.

Член од
26 декември 2011
Мислења
13
Поени од реакции
6
Абе види сеа секој има свое мислење. Ако недај боже дојде до момент кога треба да се одбраниме од воена агресија зарем ти нема да чувствуваш грижа на совест дека се што си творел во таа твоја татковина може ќе го снема а ти нема да мрднеш ни со прст за да го спречиш тоа? Мислам дека нема да ти пречи да научиш да ракуваш со оружје, барем тоа да го знаеш :)

Kajgana Shop

На врв Bottom