Регистрирање на фирма?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
5
за регистрација на акционерско друштво

Акционерското друштво не се основа така лесно како што велите со едноставна регистрација.Акционерското друштво се формира преку собирање на расцепканиот капитал.пр капиталот на населението.Ова ке се случи доколку една фирма подолго време работи успешно и има потреба од дополнителен капитал.на пр. за инвестирање во производството,во машини,во транспортни средства и др.Значи акционерско друштво не може да се формира одеднаш туку со тек на добро работење на ФИРМАТА.

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Сакам да ги прашам добрите познавачи на законот за трговски друштва сега со едношалтерскиот систем колку кошта регистрација на ДООЕЛ и колку наплаќаат за таа услуга адвокатите и дали едно лице може да поседува две ДООЕЛ Фирми, а исто дали вработен во државна администрација може да стане сопственик на ДООЕЛ.

nozo.mk

Ultras Karpos Boys
Член од
6 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
18
А стварно ли има некој нов закон каде што можеш да отвориш фирма а не си обврзан да имаш вработен.Конкретно ме интересира за фирма за интернет услуги (веб дизајн)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
http://www.ta4-siofa.org.mk/

Сите оние што сакаат да отворат фирма,претежно за веб дизајн,индустриски дизајн,консалтнг и сл.,потребно е да знаат дека постои подршка преку инкубатор.Преку овој сајт можат да аплицираат,добиваат ниска кирија,подршка од сите останати фирми (се наоѓаат во преубави канцеларии),партнери.За ова не се знае многу,но интересот е секој ден е се поголем,а останати се мал број канцеларии.Сите информации и детали ги има.
Се надевам ќе му помогнам на некој во отварање бизнис.

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
А имате ли представа колко излиза с хонорара на адвокат да jа отвори фирмата. Управител може ли да е чуждестранно лице, собственика да е чуждестранно лице и горе долу какви пари струва сметководството, както и да се плашта на трговски представител - адвокат ?

Разбира се, това наj-лесно се разбира очи в очи, но горе-долу да знам какви са разходите...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Off topic: Nedev shto znachi "Pr.", vo tvojot nick? Prochee? ;-)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Одете во Централниот регистар и ќе ви регистрираат фирма без проблеми!
Незнам колку беа давачките, а за оснивачкиот влог е 5000 евра за ДОО ДООЕЛ.

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Мисирков, от Дир-а ли гледаш?
Да, от името ми идва - Преслав :) Недеj гледа че там ми викат "професоре" ;-D. В един jуридически форум (Lex.bg) ме беха направили прокурор ;-D

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Одете во Централниот регистар и ќе ви регистрираат фирма без проблеми!
Незнам колку беа давачките, а за оснивачкиот влог е 5000 евра за ДОО ДООЕЛ.
Струмикс мислам дека е намален основачкиот влог...

Член од
18 март 2008
Мислења
153
Поени од реакции
0
Сакам да ги прашам добрите познавачи на законот за трговски друштва сега со едношалтерскиот систем колку кошта регистрација на ДООЕЛ и колку наплаќаат за таа услуга адвокатите и дали едно лице може да поседува две ДООЕЛ Фирми, а исто дали вработен во државна администрација може да стане сопственик на ДООЕЛ.
moze da stane zosto da ne a kosta okolu 300e
tolku plativ jas a moze ke najdes i za poeftino
a za vlog ako najdes dobar smetkovoditel para ne e vazna sreduvaat oni se samo crno na belo traba

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Moze da bides sopstvenik...,no vnimavaj da ne stanes tehnoloski visok na toa "drzavnoto" mesto............ :)

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Вака сеа,сакам да отворам фирма.Ми треба најефтино решение,а уствари фирмата ми треба за да зееме една работа во цементарница,одржување поточно.Значи ме интересира,дали студент,редовен,може да отвори фирма,и колку луѓе мора да има во неа.Дали може да отворам фирма во која ке бидам сопственик и директор.Како иде таа хиерархија во неа.Дали може да ги водам другите вработени како хонорарци?
И кои се новите бенефиции што ги понуди владава?Дали можам да го искористам тој кредитот што го нудеше за самовработување,која е оваа новава мерка што ја донесоа,нешто за првите две години да не плаќаш придонеси,со обврска да ги задржиш уште две после тоа?
Дајте некој линк кај што можам да се информирам.
Бјагодарја!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Вака сеа,сакам да отворам фирма.Ми треба најефтино решение,а уствари фирмата ми треба за да зееме една работа во цементарница,одржување поточно.Значи ме интересира,дали студент,редовен,може да отвори фирма,и колку луѓе мора да има во неа.Дали може да отворам фирма во која ке бидам сопственик и директор.Како иде таа хиерархија во неа.Дали може да ги водам другите вработени како хонорарци?
И кои се новите бенефиции што ги понуди владава?Дали можам да го искористам тој кредитот што го нудеше за самовработување,која е оваа новава мерка што ја донесоа,нешто за првите две години да не плаќаш придонеси,со обврска да ги задржиш уште две после тоа?
Дајте некој линк кај што можам да се информирам.
Бјагодарја!
- Нема причина зошто студент да не може да отвори фирма.

- Можеш да бидеш и сопственик и управител, може вработените да ги водиш и како хонорарци, со тоа што ќе им исплаќаш хонорар според договор и ќе плаќаш персонален данок.

- Главната шифра на дејност при регистрација ќе си ја одбереш во зависност од дејноста која планираш да ја работиш. Ќе си се консултираш со тој кој ќе ти ја регистрира фирмата (адвокат).

Струмикс мислам дека е намален основачкиот влог...
Основачкиот влог сеуште е 5.000 евра за ДОО.

Член од
5 ноември 2007
Мислења
14
Поени од реакции
0
Ovakoj

Za registracija na firma "REDOVEN SUDET" moze da bide samo sopstvenik,a ne i upravitel( eventualno samo ako koga zavrsil sredno ne se prijavil vo biro za Vra. so sredna). Registracija na DOO cini 2554den.- Trosoci na Centralen registar, imas edno 3 zaverke kaj notar nekade okolko 1400den(zavisi od notar). Osnovocaki vlog e 5000 evra. AKo sakas osnovackiot vlog da bide paricen imas pravo da go uplatis vo rok od edna godina od denot na registracijata. A registracija na DOO trae nekade od 1 do 2 dena.
Vo Centralen Registra ima covek sto ti gi kazuva si instrukcii Belsplatno isto kako advokad.

(Od iskustvo vi kazuvam bidejke registrav firma pred mesec dena, so kredit od biro za samovrabotuvanje)

Kajgana Shop

На врв Bottom