Реакции по повод откритието на професорите Бошевски и Тентов за Розетскиот Камен

R

Rigel Kent

Гостин
Тракиецот гласно извика: АРА,
но ADVISOR веќе шлапна во БАРА..:LOL:

А ти објасни ги носовките од денешен аспект.
Како успеале најмногу/најавтентично да се зачуваат баш во јужна Македонија и регионите околу Солун? Според општо прифатената теорија таму јазикот би требало да биде најподложен на влијанија од соседните јазици и соодветно со најмалку типично-словенски карактеристики.
Аpa na latinica ,a koj slapna vo bara ili vo mocuriste pogledni se samiot:ROFLMAO:
Koj rece deka najavtenticno se zacuval vo Solun???
Tamu se nasle Kiril i Metodij da napisat pismo za tie sto ne znaele da pisuvaat.
--- надополнето: 4 мај 2012 во 15:42 ---

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Аpa na latinica ,a koj slapna vo bara ili vo mocuriste pogledni se samiot:ROFLMAO:
Tamu se nasle Kiril i Metodij da napisat pismo za tie sto ne znaele da pisuvaat.
По грешка сум стиснал болдот, требаше "шлАПА во бара".. :pos:
ОК, сите слависти рекоа дека носовките се најавтентично зачувани во Солун, т.е. таму во 19 век биле најслични со нивното звучење во 9 век?? Тоа е клучот според кој е разрешен спорот за основата на "кирилометодиевскиот" јазик.
Кирил и Методиј не "се нашле" таму, туку се родиле таму.

R

Rigel Kent

Гостин
По грешка сум стиснал болдот, требаше "шлАПА во бара".. :pos:
ОК, сите слависти рекоа дека носовките се најавтентично зачувани во Солун, т.е. таму во 19 век биле најслични со нивното звучење во 9 век?? Тоа е клучот според кој е разрешен спорот за основата на "кирилометодиевскиот" јазик.
Кирил и Методиј не "се нашле" таму, туку се родиле таму.
А и да претпоставиме дека е точно ова , а не е, на што пишувале пред 8 век?

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
А и да претпоставиме дека е точно ова , а не е, на што пишувале пред 8 век?
Кој тврди дека не е точно??
Пишувале кој како најде или воопшто не пишувале.

R

Rigel Kent

Гостин
Кој тврди дека не е точно??
Пишувале кој како најде или воопшто не пишувале.
Како тогаш славјански е јазикот со кој е напишан Каменот од Розета?
Птоломеите што биле?

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Како тогаш славјански е јазикот со кој е напишан Каменот од Розета?
Птоломеите што биле?
Јазикот на кој е напишан Каменот од Розета во никој случај не може да се нарече славјански, бидејќи тоа е термин кој се појавува 8-9 века подоцна. Но тоа не значи дека во тоа време суштински не биле поврзани тој јазик и јазикот кој после илјада години ќе биде наречен славјански. Тоа не значи и дека народот кој во 9 век зборувал славјански нема никаква врска со народот кој во 2 век п.н.е. владеел со Египет.
Птоломеите биле Македонци.

R

Rigel Kent

Гостин
Добро , Птоломеите не биле неписмени оставиле нешто зад себе , дали тоа е ист јазик со славјанскиот во 9 век? Декретите ги има повеке е сега што со овој декрет кој го дешифрира кој ќе стигне па и електро инжињери?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266

Koga veke ne mozes da kazes nesto pametno podobro molci:icon_lol:. Kolku glupavo ti zvuci postot so zborovite ni samiot ne si svesen , ama mozebi tolku si ubeden vo toa sto "prst" pred oci ne gledas .
Јас кажав нешто паметно и разумно. А ти во недостаток на своја памет ја цитираш туѓата и мислиш дека со тоа ќе изгледаш паметен.
А и латиницата е произлезена од древното македонско писмо. А и на латиница да е, АПА повторно е капа-вица, капка, капење. Ми кажуваш еден збор од еден регион на Македонија сакајќи да го претставиш како да не е Македонски. Кога сме веќе кај водата, можеш да ми го кажеш и зборот “киша“ (дожд) па да ми кажеш дека Србите не се Македонци. А јас би прашал, зошто тогаш имаме “киснење“? Или зборот “дросос“ па да ми кажеш како ни Грците не се Македонци (односно, не се користат со Македонскиот јазик)? А “дросос“ е истиот македонски збор “роса“... Пардон. Заборавив дека Грците водата ја викаат “неро“, “имаат“ дури и водни божества “Нереиди“. Ако нивните води нереат, нашите води реат ли реат... Рее ли пот од тебе сега? Течат ли РЕеки (потамос) од пот од тебе? Или се ПОТочиња од пот?
И зошто Грците го викаат градот Воден - Едеса (Водеса)?
Ц-ц-ц-ц-ц...
Се уверив дека глупавоста и злобата одат заедно и се безгранични...

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Словенскиот јазик се знае, кодифициран од Кирил и Методиј и базиран на дијалектите од околината на Солун. Исто се знае дека тој јазик бил разбирлив или многу сличен на јазикот на населението во Моравија зашто требало да се користи за воведување на православието кај тамошното население.

Тоа што не се знае и науката (лингвистиката) само шпекулира е на кој или кои јазици се говореле на територијата на целиот Балкански Полуостров или попрецизно на неговиот јужен дел пред деветтиот век.

Останати се спомнувања дека јазици имало но точно какви биле немаме податоци.

Многу го мешаат писмото со еден јазик, јазикот може да се говори 1000 години или повеќе а да нема пишана форма, пример многу јазици на примитивни племиња во Африка и Јужна Америка.

Периодот од падот под Рим како некое финале во 148 пне па се до Кирил и Методиј во 826/827 е црна дупка за лингвистиката. Службени јазици биле најпрво латинскиот па коине но кои биле говорните јазици кај поширокото население не знае никој освен дека во деветтиот век старословенскиот станувал општ прифатен јазик.

Што било во меѓупосторот од речиси 10 векови мене не ми е познато а и никаде не сум прочитал дека некој знае со сигурност надвор од познатите претпоставки и шпекулации.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Добро , Птоломеите не биле неписмени оставиле нешто зад себе , дали тоа е ист јазик со славјанскиот во 9 век? Декретите ги има повеке е сега што со овој декрет кој го дешифрира кој ќе стигне па и електро инжињери?
Не постои јазик за кој може да се рече дека после 10 века останал ист. Ниту словенскиот јазик кој се зборувал во 9 век не е ист со оној кој се зборува денес, но сепак никој не тврди дека не се поврзани меѓу себе.

R

Rigel Kent

Гостин
Не постои јазик за кој може да се рече дека после 10 века останал ист. Ниту словенскиот јазик кој се зборувал во 9 век не е ист со оној кој се зборува денес, но сепак никој не тврди дека не се поврзани меѓу себе.
Tocno , sekoj jazik ima odreden koren e toa treba da se istrazuva

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Апка-капка ти си длапка и изгледа КОРЕНИ јадеш па мозокот не ти се исхранува доволно. Мислиш дека ако ми речеш дека сум смешен ќе ме навредиш? Имаше еден таков лигав тип пред извесно време на форумот, па ми се изгуби некако од вид... Изгледа тогаш кога имаше лапавица и кога патиштата станаа како лапа (каша, кашеста материја)...
Зборот апа во Македонскиот јазик не се зачувал “како издвоено“ туку останал да живее интегриран во други зборови. Што е тука чудно.
И немој да се заморуваш во иднина да ме читаш. Гледам дека се што не се поклопува со твојот светоглед (а би рекол и агенда) ти ги заморува мозочните клетки, па немој да ме читаш. Продолжи да си ги читаш твоите наредбодавачи што не те замараат.

R

Rigel Kent

Гостин
Te cekam da odgovoris na koj jazik se napisani dekretite na Ptolomeite.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
А на кој јазик пишувале Турците за време на Османлиското владеење на Македонија? Твоето прашање е од тој тип.
И оти не тој каменот од розета? Зошто тој би бил исклучок?
Немам време да се расправам со тебе за вакви глупави муабети. Имам друга попаметна работа.
Се гледа дека си или припадник на грчките разузнавачки служби или си нивен платеник.

Kajgana Shop

На врв Bottom