баш ме интересира ставот на непушачите, да видам што мислат за ова.
Па не можеш, ваљда, да се отруеш или да се разболиш некако од туѓа тетоважа?
баш ме интересира ставот на непушачите, да видам што мислат за ова.
чек чек, сега збориме само за “другите“, поточно само за здравјето на другите?Па не можеш, ваљда, да се отруеш или да се разболиш некако од туѓа тетоважа?
убав сеир си фативме, али многу ме интересира
НЕПУШАЧИ, КАКОВ Е ВАШИОТ СТАВ ОКОЛУ ТЕТОВИРАЊЕТО? ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБРАНИ СО ЗАКОН ИЛИ НЕ?
--- надополнето: 14 ноември 2013 во 20:31 ---
чек чек, сега збориме само за “другите“, поточно само за здравјето на другите?
Ја како истетовиран непушач, велам да се забрани!убав сеир си фативме, али многу ме интересира
НЕПУШАЧИ, КАКОВ Е ВАШИОТ СТАВ ОКОЛУ ТЕТОВИРАЊЕТО? ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБРАНИ СО ЗАКОН ИЛИ НЕ?
ок, убав одговорПрашањево ти е како од некоја анкета од институтот Павел Шатев, ама нејсе ќе одговорам.
За таа цел ќе искористам еден цитат од Фатмир.
Прегледај го приврзокот 76994
нели законот за пушење е дека се грижиме за сите? и за непушачите и за пушачите. дека со овој закон даваме до знаење на пушачите дека треба да престанат, дека треба да ги гледаме со презир, да не го заборавам најбитниот момент, дека е штетно!!!!Вака:
ако бојата за тетовирање е на некој начин отровна и је потенцијално штетна за здравјето-тоа е избор на поединецот (кој свесно го прифаќа ризикот). Тетовираната личност на никаков можен начин не го загрозува здравјето на другите (значи евентуалните последици по здравјето не се пренесуваат преку поглед, пиење, шмркање, допир итн), без разлика дали седите или стоите заедно. Ако, на пример, застанеш до некој истетовиран, нема никаков можен начин неговата тетоважа да премине на тебе (за разлика од димчето од цигари).
Така да, немам ништо против тетовираните ликови*.
*само ако не се на мотори, со кожњаци, брадосани, неизмиени и неисчешлани, бидејчи тогаш ме фаќа страФ.
ок, убав одговор
али со следниот цитат мислам дека ќе мија сфатиш поентата
нели законот за пушење е дека се грижиме за сите? и за непушачите и за пушачите. дека со овој закон даваме до знаење на пушачите дека треба да престанат, дека треба да ги гледаме со презир, да не го заборавам најбитниот момент, дека е штетно!!!!
е сега, и тетовирањето може да биде штетно по поединецот. од оловото во бојата, до рак на кожа и др глупости.
али како што гледам се работи само за тоа дека самиот тој си знае и дека е тоа негова работа. и дека ако сака е ОК, ако не сака пак е ОК.нема презир!!!
е па “наша“ работа е тоа што сакаме да имаме свое собирачиште/кафич за пушачи и тоа што нема никого да загрозуваме, а најмалку здравствено, нели?
ДА, уште поголема концентрација на чад, која мене нема ИЧ да ми смета. но се работи за тоа што НИЕ (читај пушачите) сакаме свое место каде нема да не третираат ко граѓани од втор ред. и тоа би било исклучиво наш проблем дали би ни сметало, дали би луфтирале или не.ДА, ЗАРАДИ НИВНО ДОБРО (НА ПУШАЧИТЕ, ДЕ), НО, НАЈВИШЕ ЗАРАДИ ТОА ДА СЕ ЗАШТИТАТ НЕПУШАЧИТЕ!
Аман више.
Значи-пушењето е ДОКАЖАНО штетно по здравјето (за сите, без исклучок), па заради тоа ти наметнуваат најразлични заебанции у вид на казни, кампањи со грозни слики, пушење пред врата (за да ти биде незгодно-чиста психологија-да си како во излог, подложен на осуда на останатите). Без разлика на мотивите што се кријат позади ваквата агресивна кампања.
Тетовирањето може да биде штетно САМО за тетовираниот (и за никој друг од неговата непосредна околина). Затоа нема закон со кој би се забранило...Како би звучел тој закон евентуално - можеби Закон за забрана на носење тетоважи на јавно место? Иди бегај...
И не биди сигурен дека сакаш исклучиво пушачки локали-знаеш, таму би имале уште помало присуство на чист воздух, значи би биле изложени на уште поголеми концентрации на чад-што е многу поопасно, отколку кога би си ја дувал цигарата со два-тројца пред зграда, на чист воздух...
Магнетната резонанца кажа: Тешко на вас ако се видиме некогаш!!!...и тетовирањето може да биде штетно по поединецот. од оловото во бојата, до рак на кожа и др глупости.
Се прашувам зошто?ДА, уште поголема концентрација на чад, која мене нема ИЧ да ми смета. но се работи за тоа што НИЕ (читај пушачите) сакаме свое место каде нема да не третираат ко граѓани од втор ред. и тоа би било исклучиво наш проблем дали би ни сметало, дали би луфтирале или не.
колку за инфо, и за тебе и за другите да знаете со каков пушач дискутирате, во зависност од периодот и деновите пушам помеѓу 2 и 4 кутии дневно повеќе од 25 години. деца се секогаш заштитени, односно во нивно присуство не се пуши во затворена просторија.
наместо да пишуваш досетки, би сакал да го искажеш твојот став околу оваМагнетната резонанца кажа: Тешко на вас ако се видиме некогаш!!!
никаде не сум кажал дека НЕ е штетен, напротив, се согласувам дека е штетен. е сега, тоа е исклучиво моја работа дали ќе ја прифатам штетноста или не (live fast, die young and be nice corpse). деца како што кажав се заштитени, тие ја немаат моќта да одлучуваат, бар до 18 год.Се прашувам зошто?
П.С Можда чадот не ти смета ама факт е дека го вдишуваш и дека е штетен.
Сериозно мислиш дека било која навика (порок во случајов) може колективно да се искорени?Цела работа е да се искорени и стигматизира оваа лоша навика, а не да се контролира.
Значи сепак на крајот изгледа ке си простиш. Изгледа сепак си бил човек Јас пак си помислив нешто многу полошо.Владе, ти сега мене ми правиш филм што би било кога би било, а всушност ти си тој што со тврдоглавост и неукост ќе им наштетиш на сопствените деца. Јас ти кажав што е правилно според мене и според здравиот разум. Децата треба да се едуцираат што е добро а што не е, тоа е задача прво на родителите, а потоа и на сите нас.
Мојата совест е чиста, кога јас ќе си го одработам својот дел. Дека тоа не гарантира ништо, тоа е друга работа.
.
Тоа de facto се случува, па не можеме без тој момент.Само немојте повторно со моментот дека сите пуш и непуш ќе се збирале кај пуш.
Не можеш да видиш олово со магнетна резонанца, еден од најтешките дијамагнетици е.Магнетната резонанца кажа: Тешко на вас ако се видиме некогаш!!!
наместо да пишуваш досетки, би сакал да го искажеш твојот став околу ова
никаде не сум кажал дека НЕ е штетен, напротив, се согласувам дека е штетен. е сега, тоа е исклучиво моја работа дали ќе ја прифатам штетноста или не (live fast, die young and be nice corpse). деца како што кажав се заштитени, тие ја немаат моќта да одлучуваат, бар до 18 год.
но штетни се и други работи кои веќе ги напишав но не добив одговор на ниедно од нив, а беа и потенцирани кај еден дискутант од другата страна. ги конзумираме секојдневно во големи количини, но ете ние пушачите сме биле најголемиот проблем