Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
zakonot e donesen i e vo sila toa e realnosta,so vasata nesposobnost i zavisnost ste sami krivi sto ne mozete bez smrdea.da vie ste zavisnici od smrdea i sekojdnevno ja smukate vo vasite beli drobovi vo vasiot organizam i uzivate vo toa,uzivate vo smrdea gadna i ne e toa vi e malce pa sakate i nie da ja diseme srdeata vo koja vie uzivate i aj dali ste aslni sega zivvi sve po gavolite.aj vie sto sakate da smukate smrdea barate i nie nepusacite da bideme pasivno primorani na toa i se custvuvate deka nekoe pravo vi e zagrozeno!?.ako imavte malku domasno vostitanie i dostoinstvo ke se zaprasavte ama eve ve citame sto pisuvate vie ste zaslepeni od zavisnosta odnosno smrdeata koja vi e potrebna da si dojdete vo normala.
za zalenje ste
:tapp::tapp::tapp:

иди прво објасни им на другарите и другарките шо ти пушат шо е култура како тоа они нетреба да палат цигари у твое присуство пошо тебе страшно ти смрди тоа и несакаш да го дишиш димот... милион пати повторувам. форумов не е место за истакнување и водење инат.. гледај у реалност... се радувате на законот како циганче на цреша... законов дојде и сите носовите у облаци ви се.. да те прашам нешо вака... шо превземавте вие пред да се донесе овој закон? некоја парола напраивте? искочивте да протестирате некаде зашо ви пречи димот? се обративте некаде??? ја гарантирам ни дека еден муабет меѓу вас непушачите не врзавте како тоа ви пречат цигарите а камо ли друго...

и ај те молам пообјасни ми шо ти значи тоа неспособност? со која цел го кажа? или колку да лупнеш само нешо? и ова со уживањево.. едноставно ако уживам во него значи тоа го правам по моја воља и сакам да го правам тоа....

и малку припази со жалењево... пази шо збориш не за друго те читаат многу луѓе... срамота е да ти се смеат...

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
zakonot e donesen i e vo sila toa e realnosta,so vasata nesposobnost i zavisnost ste sami krivi sto ne mozete bez smrdea.da vie ste zavisnici od smrdea i sekojdnevno ja smukate vo vasite beli drobovi vo vasiot organizam i uzivate vo toa,uzivate vo smrdea gadna i ne e toa vi e malce pa sakate i nie da ja diseme srdeata vo koja vie uzivate i aj dali ste aslni sega zivvi sve po gavolite.aj vie sto sakate da smukate smrdea barate i nie nepusacite da bideme pasivno primorani na toa i se custvuvate deka nekoe pravo vi e zagrozeno!?.ako imavte malku domasno vostitanie i dostoinstvo ke se zaprasavte ama eve ve citame sto pisuvate vie ste zaslepeni od zavisnosta odnosno smrdeata koja vi e potrebna da si dojdete vo normala.
za zalenje ste
Tи, извини, до сега со штипка на носот шеташе?
И жали ме, само остави ми ги белите дробови на раат. Аман!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Отвори а1, вчера некоја у Охрид, после не знам каде видов, има и во други градови и некои скопски предградија.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Во сабота ќе бидат затворени сите кафулиња и кафеани?!

Иако во неколку наврати беше посочувано дека уставните судии ќе одлучат дали законот е уставен или не, според протпаролот на судот, Југослав Миленковиќ, за овој закон нема поднесено никаква иницијатива во изминатите 5 месеци

Уставниот суд досега нема добиено ниту една иницијатива за преиспитување на Законот за заштита од пушење. Иако во неколку наврати беше посочувано дека уставните судии ќе одлучат дали законот е уставен или не, според протпаролот на судот, Југослав Миленковиќ, за овој закон нема поднесено никаква иницијатива во изминатите 5 месеци.
- Постојано слушаме најави од пратеници, угостители, поединци дека ќе поднесат иницијатива за преиспитување на уставноста на Законот за заШтита од пушење. Но во судот не може да се зборува за иницијатива која никогаш не сме ја добиле, а уште помалку за ставање на тој закон на дневен ред оваа седмица - вели Миленковиќ.
Угостителите бунтуваат, но не бараат Уставниот суд да оцени дали одредбите од овој Закон. Тие договараа во сабота навечер да ги затворат сите објекти, како протест за новот Закон, поради кој нивниот промет е значително опаднат. Но, протестот беше одложен. бидејќи, како што велат, од Комората на угостители им рекле дека во текот на оваа недела Уставниот суд ќе ја преиспита уставноста на законот, кој најверојатно ќе биде укинат. Сега не е исклучена можноста во сабота навечер да не работи ниту еден локал. Денеска угостителите ќе имаат состанок во Комората, каде ќе биде разгледана и идејата за протест во сабота. Не е исклучена ниту средба со министерот за здравство, Бујар Османи.

Извор: Кирилица.

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
И што ќе постигнат?
Многу успех ќе имаат тие што ќе решат да работат.
Сите луѓе ќе отидат таму.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
И што ќе постигнат?
Пушачите не. А и кој ке оди кај лицемери? Или пак толку ви е важна кафицата?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
И што ќе постигнат?
Сигурно повеќе ќе постигнат ако протестираат, отколку ако продолжи да се применува овој идиотски закон. Ако излезат на протести, може да очекуваат голема поддршка и од нивните потрошувачи.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.899
Поени од реакции
23.301
шо се замарате со другарчето ~~~~ , не гледате дека има типични симптоми на искомплексирана личност, страм му е и име да си напиши туку со знаци како некој нем.најверојатно е или обратен или наркоманче па досега се љутел дека не го оставале да се мава на јавно место или да се дрогира па сега се сити, се радва како дете на черешна.можеби од чад од цигари нема да умри , ама сигурно ке биде нешто на нервна база ако го паднат законот, дали ке се запали пред влада дали ке се обеси ке си изврши харикири во знак на револт.ама пошто не го знаеме пред да одлучи што ке биди од сето тоа нека не извести тука за да ко ке кажат на вести да знаеме кој е тој, да му запалиме по една цигара за душа:)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
И што ќе постигнат?
Ако протестираат ќе мрднат од онаа нашана позната поговорка која го е*е цел македонски народ 19 години:ЌУТИ ОД ЛОШОТО ИМА И ПОЛОШО :самоубива:

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Пушачите не. А и кој ке оди кај лицемери? Или пак толку ви е важна кафицата?
Лицемерие има секаде така да сигурно ќе се најде некој што на прво место ќе му е заработувачката,отколку се друго.
А мене сеедно ми е дали ќе протестираат или не.
За мене поарно е и да не се пуши.

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Па мене ми е поубаво кога нема смрдеа во кафаните, рестораните и на другите јавни места вака ние (непушачите) излегувавме надвор на чист воздух а сега они излегуваат...:smir:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
трето.. аххххх колку ли само му се радуваш на законов за забрана за пушење а? сто посто се подмочуваш од радост сега дома....
....Пушти го нек се порадува малку, туку да подсобереме некој денар и му поклониме некое парче долен веш, не бива да оди така подмочан и умирисан:pos2:....„има дана за мегдана’’....малку време треба па и овој закон како и многу други ќе падне.....некои работи на балканов по дифолт се осудени на неуспех:toe:

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
za zalenje ste
Може ли едно конкретно прашање: Колку пари месечно трошиш по кафеани и кафулиња?
Ако не ти е мака, би можел и да го детализираш одговорот, што пиеш најчесто, по колку пијачки, дали практикуваш да јадеш по кафеани, колку пати неделно, дали оставаш бакшиш, ит.н. Во секој случај, би била благодарна и ако го одговориш само првото прашање.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Лицемерие има секаде така да сигурно ќе се најде некој што на прво место ќе му е заработувачката,отколку се друго.
А мене сеедно ми е дали ќе протестираат или не.
За мене поарно е и да не се пуши.
Заеби заработувачка, кој не се буни против нешто што не му одговора? Како да се самоказнува тоа. Идиот. А јас кај идиоти не идам на гости.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Cigarite se zloto! No toa ne znaci deka zakonot treba da opstoi!

Kajgana Shop

На врв Bottom