Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
Во интересен офтопик одиш, ама добро е што во ист контекст го спомнуваш тутунот и горенаведените... супстанци.
(додуша малку неправедно кон марата, зошто за разлика од другиве таа не прави зависност)

Назад на темата.
Законот е онолку ефикасен колку што полицијата го спроведува.

Кога веќе инсисираш на споредување на баби со жаби... (тутун, мара, хорс и кока)
Кога тебе или на било кој друг, на било кое јавно место, некој ти напрскал прав од кокаин во дишните патишта или кога некој те нашприцал со хероин?

Или ако горната аналогија ти е претешка за разбирање во посакуваниот контекст... Бабите може се маваат во вена скриени во некои дупки, но тие што нам ни сметаат се жабите кои сакаат сите ние да им го дишеме тутунскиот чад.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Во интересен офтопик одиш, ама добро е што во ист контекст го спомнуваш тутунот и горенаведените... супстанци.
(додуша малку неправедно кон марата, зошто за разлика од другиве таа не прави зависност)

Назад на темата.
Законот е онолку ефикасен колку што полицијата го спроведува.

Кога веќе инсисираш на споредување на баби со жаби... (тутун, мара, хорс и кока)
Кога тебе или на било кој друг, на било кое јавно место, некој ти напрскал прав од кокаин во дишните патишта или кога некој те нашприцал со хероин?

Или ако горната аналогија ти е претешка за разбирање во посакуваниот контекст... Бабите може се маваат во вена скриени во некои дупки, но тие што нам ни сметаат се жабите кои сакаат сите ние да им го дишеме тутунскиот чад.
:) Да не ја ширам, НИЕ жабите само сакаме едно мало, оддалечено, беззначајно делче од мочуриштето, каде со другите жаби би си крекале на раат. Никој ама баш никој, ВАС еколошките, свесните, умните, разумните, не ве присилува да се дружите со нас.
Значи, другарче, овва тема е одамна почната и цело време ја губиш поентата. Никој од пушачите не тврде спротивно од тоа дека пушењето е штетно и бла,бла. Ние само сакаме место каде може да конзумираме нешто што се продава во секое божје гранапче во државата. Па ако требе нека се ставе у законот дека во некои локали им се забранува влез на НЕпушачи, оти изгледа вие сакате баш секаде да се појавите.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
...ако требе нека се ставе у законот дека во некои локали им се забранува влез на НЕпушачи, оти изгледа вие сакате баш секаде да се појавите.
Борење за правата и слободите на граѓаните со големи натписи пред влезот: „Забрането за ЦРНЦИ, ЕВРЕИ и НЕПУШАЧИ„?

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Борење за правата и слободите на граѓаните со големи натписи пред влезот: „Забрането за ЦРНЦИ, ЕВРЕИ и НЕПУШАЧИ„?
Е што сега, бараш права и слобода да се пикаш кај што не те сакат, ти не сакаш и ти шкоде на здравјето.
Ако е за да драпаш и да ги нервираш луѓето-ти успева, ако е за да “исправиш“ некој у понашањето и навиките - НЕ.
У војската имаше изрека „сите глупи, само ти паметен„.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
Вистина ова е јавен форум и секој може да си напише што мисли... но сепак не можам да не се изначудам на егоцентричноста на уживателите на овој порок.
Зошто мислиш дека некој има желба да ги „исправа„ зависностите на другите?
Зошто мислиш дека светот окулу вас се врти и треба да се подреди на потребите на зависност?

Ако објектот е јавен, јас како гостин или вработен или во било кое својство имам право да бидам таму кога ќе посакам, и имам право да не ме загрозува никој со тутунски чад. Не можеш да забраниш на никој право на посета на јавен објект и право во тој објект да нема штетни гасови.

Законот важи секаде и без исклучоци, нема двоење и етикетирање на луѓето на пушачи и непушачи како правни субјекти. И едните и другите имаат исти права и обврски... право на воздух без тутунски чад во јавни простории и места... и обврски да го почитуваат законот и да не го загрозуваат здравјето на другите.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Вистина ова е јавен форум и секој може да си напише што мисли... но сепак не можам да не се изначудам на егоцентричноста на уживателите на овој порок.
Зошто мислиш дека некој има желба да ги „исправа„ зависностите на другите?
Зошто мислиш дека светот окулу вас се врти и треба да се подреди на потребите на зависност?

Ако објектот е јавен, јас како гостин или вработен или во било кое својство имам право да бидам таму кога ќе посакам, и имам право да не ме загрозува никој со тутунски чад. Не можеш да забраниш на никој право на посета на јавен објект и право во тој објект да нема штетни гасови.

Законот важи секаде и без исклучоци, нема двоење и етикетирање на луѓето на пушачи и непушачи како правни субјекти. И едните и другите имаат исти права и обврски... право на воздух без тутунски чад во јавни простории и места... и обврски да го почитуваат законот и да не го загрозуваат здравјето на другите.
И даље ДРАПАШ :sick:

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
:) Да не ја ширам, НИЕ жабите само сакаме едно мало, оддалечено, беззначајно делче од мочуриштето, каде со другите жаби би си крекале на раат. Никој ама баш никој, ВАС еколошките, свесните, умните, разумните, не ве присилува да се дружите со нас.
Значи, другарче, овва тема е одамна почната и цело време ја губиш поентата. Никој од пушачите не тврде спротивно од тоа дека пушењето е штетно и бла,бла. Ние само сакаме место каде може да конзумираме нешто што се продава во секое божје гранапче во државата. Па ако требе нека се ставе у законот дека во некои локали им се забранува влез на НЕпушачи, оти изгледа вие сакате баш секаде да се појавите.
Никаде во светов нема јавно место „забрането за непушачи (на комерцијални цигари)“, и нема да има заради профитот. И т.н. „екологисти“ спаѓаат во кошницата на муштерии, исто како и пушачите. Затоа единствено решение е физичка поделба на делот затворени јавни места: исклучиво изолирани и климатизирани пушачки оддели во рестораните, кафаните, пабовите и сл. За дискотеките, продавниците, супермаркетите, аеродромите и сл. - пушење надвор или евентуално во smoking-booth! ;)

На никого не треба да му биде скусено правото да ужива во пороците, се додека не ги приморува и тие околу него истите пороци да ги „уживаат“...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Vanlok уште си активен на темава човече :eek: кој што и да пише ти одиш тука КОНТРА законот... знаеме сите дека ти пречи димот од цигарите и воопшто се што е поврзано со цигари.

абе ти да не чекаш со душа да пише некој на темава за да му реплицираш?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
Александар, концептот на форумска дискусија не е дискутирање и реплицирање?
Сигурно не морам ова да го обаснувам на некој со скоро пет илјади постови... А тоа на која тема сум активен си е моја лична работа.

кој што и да пише ти одиш тука КОНТРА законот... знаеме сите дека ти пречи димот од цигарите и воопшто се што е поврзано со цигари.
Не е проблемот што мене лично ми пречи.
Ништо не ми смета, кој што сака нека прави дома... подржувам и легализација на други работи освен тутунот.

Тоа што дефинитивно ми пречи а што всушност е и основата за судирот на мислења во оваа дискусија... е концептот на другата страна дека зависноста е нешто што треба да се негува и промовира како вредност! Идејата дека им следува право да ги трујат другите.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Александар, концептот на форумска дискусија не е дискутирање и реплицирање?
Сигурно не морам ова да го обаснувам на некој со скоро пет илјади постови... А тоа на која тема сум активен си е моја лична работа.

Не е проблемот што мене лично ми пречи.
Ништо не ми смета, кој што сака нека прави дома... подржувам и легализација на други работи освен тутунот.

Тоа што дефинитивно ми пречи а што всушност е и основата за судирот на мислења во оваа дискусија... е концептот на другата страна дека зависноста е нешто што треба да се негува и промовира како вредност! Идејата дека им следува право да ги трујат другите.
И даље ДРАПАШ

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
jas zakonot go opravduvam gledano od drug aspekt a toa e navistina nee ubava gletkata koga ke poglednes nasekade frleni pikavci sto znaci nie pusaci treba da imame malku kultura i pikavcite da gi gasneme i frlame na soodvetno mesto odnosno vo kantite sto se postaveni vo gradot no nas ni e polesno da go frlime dole na zemja. inaku gledano od moja gledna tocka navistina e glupost ke mi zabrani nekoj da pusam kako ne inace i jas sum pusac.:pos:

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
... рече мрмотот и продолжи да...
...драпа
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 23:47 ---
Имаш аргументи? Повели дискутирај.
А со кој да дискутирам. Ванлок?!?!. Он не дискутира. На секој еден пост он има одговор. Сеа јас не чинам оти просто одговарам на неговите постови. Па може не сум „елоквентен„ и на секое едно да имам „мислење„ кое што фала богу сите го сконтавме уште пред 100, 200, 300 страни на темава, па затоа просто, едносложно одговарам на неговите постови.
Ако е он непушач, па мисле дека има право сите да бидат непушачи - негов проблем.
Ако е вегетарјанец, па мисле дека сите треба да се вегетарјанци-негов проблем.
Ако му моча надесно, па мисле дека сите треба да мочат надесно-негов проблем.
Ако е педер, па мисле дека сите треба да имат секс со исти пол-пак негов проблем.
Еве тебе ќе ти одговорам за аргументи, влевам во многу фирми, и (не сум по правото, па само ќе парафразирам), значи една купа директори што си пушеле порано и понатаму си пушат во канцелариите. Инфото е дека не му е настапено на некој по моќен на нога, па да се иде на суд, оти законот и не е баш уставен, барем у делот на приватните фирми.
За кафениња и ресторани не зборам, за таму и јас се слагам да не се пуше, оти ако ни приумре Ванлок, кој ќе не нервира на форумот. Али нека има место да се збереме, како што има за работното време (плати како ноќен бар па терај до сабајле), плати да работиш у недела па терај, па некој ќе плате да се пуше кај него, а јас сум спремен да платам и поголема цена на услугата, за да го имам тој комодитет. Ама највероватно Ванлок БАШ таму ќе сака да сикочи некоја вечер и ете ти инцидент.
И право да ти кажам, откако испадна законот не сум влегол внатре во локал, ако дава времето поседувам надвор на тараса. Не ме сфаќај погрешно, не ги жалам газдите, па прометот му паднал и останати работи. На човек му требе, на сето немање пари, чат-пат да испадне, да откаче малку, да смене од дома. Ама не бива, не лепе, на крајот на краиштата со другари што не сакаат дома да му се пуше, зимските месеци ни е намалено дружењето и таа е.

Kajgana Shop

На врв Bottom