Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
Што чуден народ сме пак старите навики. Ја колку што знам законов е донесен и крај... Не знам што е поентата пак во врска со старите дискусии тие што сакаат да пушат можат да пушат и дома и во кола меѓутоа на јавно место законот диктира дека не можат.. И пушењево не е потреба па да не може некој да "издржи" на саат два три додека е излезен за пример, кога збориме за зависност веќе тоа е друга работа и нема никаква врска со законов зависноста треба да се лечи..
Работата е во тоа што не има многу кои не сакаме да биде крај... :)

Не е прашањето каква потреба е, се работи за право на избор. Ако некој решил да пуши, а тоа не му пречи на сопственикот на објектот, нема зошто да се меша трета страна и да забранува. Туку се прекршува изборот, сопственоста, слободен договор помеѓу две индивидуи.

Одлуката дали ќе се пуши треба да ја донесе сопственикот на објектот. Често се зборува дека има луѓе кои што не сакаат да седат во објект каде се пуши. Но, доколку постојат такви, нормално е да ќе се најде некој што ќе сака да заработи на тоа и да отвори објект каде ќе биде забрането пушење.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.173
Поени од реакции
34.716
Одлуката дали ќе се пуши треба да ја донесе сопственикот на објектот. Често се зборува дека има луѓе кои што не сакаат да седат во објект каде се пуши. Но, доколку постојат такви, нормално е да ќе се најде некој што ќе сака да заработи на тоа и да отвори објект каде ќе биде забрането пушење.
Многу пати се дискутираа вакви „варијанти„ на темава. Твојата логика држи вода седо моментот кога ќе се запрашаш дали и сите вработени од локалот и оние што имаат времени обрски таму мора да бидат пушачи, активни или пасивни.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
Многу пати се дискутираа вакви „варијанти„ на темава. Твојата логика држи вода седо моментот кога ќе се запрашаш дали и сите вработени од локалот и оние што имаат времени обрски таму мора да бидат пушачи, активни или пасивни.
Нема тука никаков проблем. Ако има проблем да работи во просторија каде се пуши, тогаш ќе ја остави таа работа. Јас познавам луѓе кои оставаат работа поради тоа што им смета мирис од лепак или нешто слично. Келнерот не пушел и сега ќе мора газдата да забрани пушење? :)))

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.173
Поени од реакции
34.716
Нема тука никаков проблем. Ако има проблем да работи во просторија каде се пуши, тогаш ќе ја остави таа работа.
По истата логика, ти можеш да дадеш пример на оваквата твоја иницијатива. Па во знак на протест да си ја оставиш твојата работа, зошто нели сега по законот не смее да се пуши на работно место.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
По истата логика, ти можеш да дадеш пример на оваквата твоја иницијатива. Па во знак на протест да си ја оставиш твојата работа, зошто нели сега по законот не смее да се пуши на работно место.
Така не може да се насочи револтот кон правата страна. Затоа што ниту мојот работодавач го донел тој закон, ниту јас со тоа што ќе се лишам од пирмања ќе пратам порака до тој што го донел тој закон. Плус, јас таму сум отишол да работам, а во кафеана идам да уживам.

Од друга страна, доколку таа одлука е оставена на сопственикот на одреден објект во кој се врши одредена дејност, тогаш тој ти кажува што бара од тебе и ти си одлучуваш дали можеш тоа да го прифатиш. Тоа не е само со пушење, тој може да бара сексуални услуги, може неговите барања да ги протолкуваш како физичко малтретирање и вака може уште многу да се реди. Секој си бира што може да работи, ако некој не може да работи во просторија каде не се пуши тогаш ќе ја остави таа работа, ако друг не може да работи во просторија каде се пуши, тогаш и тој ќе ја остави таа работа. Затоа ти го дадов примерот со лепак или други хемикалии кои им пречат на одредени луѓе.

Уште пред да се донесе овој закон, на многу места беше забрането пушење. Во банките, бутиците и милион други претпријатија кои се бават со услужна дејност. Значи, тука ако си работел и пред да се донесе законот не си смеел да пушиш. Проблем е само со угостителските објекти, на прво место кафеани, кафулиња и диско клубови.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Дојде зима и пак се активира она гето цигара пред кафич. Одвратно.
Но не е поодвратно од цигарите. Седам дома, цигара за цигара и едвај чекам да ми помине овој стресен период и со сите сили напред- се откажувам од цигари.
Зашто??? Ми ја ебаа кондицијата, не можам да дишам, после кафана сабајлето не можам д голтам од шлајм, нејкам белите дробови да си ги замислам какви ми се, притисокот осеќам дека ми е сјебан и корнам како пепељара. па уште и се мрзнам на -5 степена зашо морам цигара да зпаалам. Време 10 дена- баталам цигари, живеам поздраво и 4000ки плус иам у џеб секој месец. Чиста работа!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.173
Поени од реакции
34.716
Затоа што ниту мојот работодавач го донел тој закон, ниту јас со тоа што ќе се лишам од пирмања ќе пратам порака до тој што го донел тој закон. Плус, јас таму сум отишол да работам, а во кафеана идам да уживам.
Пак ќе повторам, прочитај ја темата овие работи се повеќе пати дискутирани.

Келнерите, бармените, куварите... одат во кафана за да работат, не да се забавуваат. Таму се секој ден по 8 до 12+ саати.
Сите што имаат обврска да вршат времени работи во тие објекти, различни инспекциски служби, водоинсталатори, електричари, сервисери од секаков вид. Сите тие одат службено во такви локали и имаат право да не бидат загрозени од пасивно пушење додека работат.

Ти се изјасни дека не можеш да ја напуштиш работата само заради тоа што не ти дозволуваат да пушиш на работно место. Да не се залажуваме, во денешно време не е лесно да се најде работа. Соодветно на тоа никој не може да си дозволи да напушти работа заради пушење на работно место. И во тој случај по твојата логика е нормално некој да биде изложен на пасивно пушење против негова волја. За среќа законот го вели спротивното.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484

Келнерите, бармените, куварите... одат во кафана за да работат, не да се забавуваат. Таму се секој ден од 8 до 12+ саати.
Сите што имаат обврска да вршат времени работи во тие објекти, различни инспекциски служби, водоинсталатори, електричари, сервисери од секаков вид. Сите тие одат службено во такви локали и имаат право да не бидат загрозени од пасивно пушење додека работат.

Ти се изјасни дека не можеш да напуштиш работа заради тоа што не то дозволуваат да пушиш на работно место. Да не се залажуваме, во денешно време не е лесно да се најде работа. Соодветно на тоа никој не може да си дозволи да напушти работа заради пушење на работно место. И во тој случај по твојата логика е нормално да биде изложен на пасивно пушење против негова волја. За среќа законот го вели спротивното.
Да, дискутирани се, но како проаѓа времето треба пак да се отворат дискусиите. Но не за законот, туку за селективноста на примената. Проблем за мене како пушач е што кога некој инспектор ќе појде кон кафана да изврши контрола, тој излегува од својата канцеларија со цигара. Проблем ми е што гледам и примери на кршење на законот и во медицински и образовни институции. Па зарем законот беше донесен само да се забрани пушење во кафани?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.173
Поени од реакции
34.716
Да, дискутирани се, но како проаѓа времето треба пак да се отворат дискусиите. Но не за законот, туку за селективноста на примената. Проблем за мене како пушач е што кога некој инспектор ќе појде кон кафана да изврши контрола, тој излегува од својата канцеларија со цигара. Проблем ми е што гледам и примери на кршење на законот и во медицински и образовни институции. Па зарем законот беше донесен само да се забрани пушење во кафани?
Се согласувам во целост. Двојните аршини се и премногу очигледни, не само во примената на овој закон туку и на многу други.

Проблемот со македонското општество е недостаткот на објективна критичка свест и примена на истата кога ќе треба да се одбере кој ќе ги вокализира општествените потреби. Целосниот недостаток на било каква пристојна опција е вториот голем проблем, најверојатно затоа што е тесно поврзан со првиот проблем.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666

Келнерите, бармените, куварите... одат во кафана за да работат, не да се забавуваат. Таму се секој ден по 8 до 12+ саати.

Ти се изјасни дека не можеш да ја напуштиш работата само заради тоа што не ти дозволуваат да пушиш на работно место. Да не се залажуваме, во денешно време не е лесно да се најде работа. Соодветно на тоа никој не може да си дозволи да напушти работа заради пушење на работно место. И во тој случај по твојата логика е нормално некој да биде изложен на пасивно пушење против негова волја. За среќа законот го вели спротивното.
Сега со примери ќе ти покажам дека не си во право... Пред некое време доаѓаа луѓе од општината по домовите, за да измерат колку се големи куќите/становите и да се направи ’нова’ пресметка за данокот, а пред само неколку денови имаше луѓе кои што одеа по домовите за да попишуваат, може да се споменат и инкасаторите од водовод кои влегуваат во домот да го проверат сатот за потрошена вода, понатаму полицаец поради одредена интервенција, разговор и т.н., а има и други. Сигурно меѓу овие луѓе ќе има и непушачи. Дали поради овие луѓе треба да се забрани и пушење по домовите? По твојата логика би требало, ако не целосно барем привремено додека тие се тука, а можеби ќе треба да се донесе закон и да се изврши големо проветрување неколку дена пред да се појават тие службеници. Или што правиме со истите тие инспектори, полицајци кои што ќе треба да направат истрага во простории каде се пушело?

Но, зошто непушачите да имаат приоритет?
Што правиме ако некој службеник е алергичен на прашина? Дали значи дека во домовите ќе мора да биде избришана и прашината кога ќе доаѓаат службениците или во спротивно ќе следува казна за домаќините?

Ако сето ова не изгледа логично, а на моменти е и смешно, кога се работи за домовите, зошто би било поинаку кога се работи за други приватни објекти? Зошто таму би се кршеле правата на сопственост, слободата на избор. Извини, но овие работи се многу побитни од тоа дали некој вработен или службеник е антипушач.

Вработените во тој објект се наоѓаат по сопствена волја. Не им е прекршена слободота. Проблемот би бил доколку некој со сила ги натера да работат во тој објект. Ако му пречат цигарите тој ќе отиде да работи на друго место, ако не може да најде работа на друго место ќе остане да работи тука и ќе трпи. Можеби на некој не му е убаво да работи во чевларска индустрија (пр. му пречи лепак), но не значи дека во тие простории треба да се почне со производство на ИТ технологија, или барем да почнат да се прават производи без лепак.

Доставувачи... Исто и со нив. Доколку им пречи нема да доставуваат во тој објект, сопственикот ќе најде други кои што нема да имаат проблем со димот и готова работа.

Службеници (општински/државни)... За нив најмалку ми е жал, но и за нив ќе објаснам, погоре нешто веќе и напишав. Полицаец оди во акција, во таа просторија се пушачи, тој не може да каже, еј, јас не можам да влезам, затоа што ми пречи димот. Дали треба акцијата да не биде исполнета затоа што на него му пречи димот? Не, туку ќе треба да се запосли друг полицаец кој ќе ја заврши таа работа. Зошто да биде различно и со другите службеници? Инспекторите исто одат во средини кои што не се добри, може да наидат на покварена храна, во фармите на лош мирис, на некои отрови. Одредени работи си носат со себе добро и лошо, позитивно и негативно, поволности и тешкотии. Како што полициската акција нема да пропадне поради тутунски дим, така и другите службеници ќе си ја завршат својата работа и покрај тутунскиот дим. Тој ако станал инспектор кој меѓу другото ќе треба да оди и по објекти каде се пуши, тогаш тоа ќе го трпи, ако не нека си бара друга работа. На крај, тие се платени од нас граѓаните, власта/државата само ги трансферира нашите пари до нив.

И сосема за крај. Што правиме со службениците кои ќе влезат во објект каде се пуши, а со закон е забрането, а со цел да изречат казни? Тие се подложни на тутунски дим, дим од кој ти ги штитиш... А, тоа најчесто се истите тие инспектори кои што доаѓале и претходно во тие објекти и вршеле одредена работа, а ти ги штитиш од дим. Која е разликата? Зошто тогаш не треба да се подложни на дим, а сега тоа не е страшно?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.173
Поени од реакции
34.716
Дали поради овие луѓе треба да се забрани и пушење по домовите? По твојата логика би требало...
Според мене, би требало барем од лична култура да прашаш дали чадот им смета на тие што си ги поканил да ти влезат во домот. Ама на страна домот не збориме за тоа, некаде линија мора да има и во твојот дом ти си царот и на тебе е какво ниво на култура ќе покажеш.

Повторно не правиш разлика дека во денешно време никој нема да даде оставка од работата во кафана заради чад од цигари. Чадот убива полека а гладот многу побргу.

Прашуваш, зошто непушачите да имаат приоритет? Исто наведуваш примери со употребата на лепаци кои испуштаат мириси.
Едноставен е одговорот што ќе ти го дадам (затоа што сложениот ќе одземе десетици страници текст). Непушачите не им сметаат на пушачите со испуштање на канцероген и смрдлив чад. Непушачите не ги зголемуваат трошоците на државата преку оптоварување на трошоците на фондот за здравство, освен ако од пушачите не биле направени пасивни пушачи.

За лепакот. Лепакот е неопходен за производство и примарно служи за лепење. Какви полезни намени има пушењето?
(да те предупредам само дека пушењето на цигари според ниедна конвенција не може да се нарече полезно)

И сосема за крај. Што правиме со службениците кои ќе влезат во објект каде се пуши, а со закон е забрането, а со цел да изречат казни? Тие се подложни на тутунски дим, дим од кој ти ги штитиш... А, тоа најчесто се истите тие инспектори кои што доаѓале и претходно во тие објекти и вршеле одредена работа, а ти ги штитиш од дим. Која е разликата? Зошто тогаш не треба да се подложни на дим, а сега тоа не е страшно?
Немој да мешаш баби и жаби. Криминалот иако е забранет со закон, истиот се практикува а работа на тие инспектори е да се борат против криминалот. Ризикот го знаеле кога го одбрале позивот а освен тоа секако дека нема да останат полно работно време на акција во локалот. Тоа ама баш никако не можеш да го споредиш со обични работници, како келнери, бармени и слични и нивното право на работна околина без штетен тутунски чад. Посебно кога станува збор за работно време што оди од 10 па до 12 или повеќе часови во истиот објект.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
Според мене, би требало барем од лична култура да прашаш дали чадот им смета на тие што си ги поканил да ти влезат во домот. Ама на страна домот не збориме за тоа, некаде линија мора да има и во твојот дом ти си царот и на тебе е какво ниво на култура ќе покажеш.

Повторно не правиш разлика дека во денешно време никој нема да даде оставка од работата во кафана заради чад од цигари. Чадот убива полека а гладот многу побргу.
Тоа колку се спремни да дадат отказ воопшто не е битно за дебатава. А, службениците не сум ги поканил, самите дошле да завршат некоја работа. Ако дома си царот, зошто да не бидеш и во твојот објект? Од каде право некој друг да има поголеми права да одлучува од тебе самиот? Што правиме ако дојде некоја власт и нареди да мора да се пуши во кафеани?

Непушачите не ги зголемуваат трошоците на државата преку оптоварување на трошоците на фондот за здравство, освен ако од пушачите не биле направени пасивни пушачи.
Нека го приватизираат здравственото осигуравање. Со овој пример ништо не докажуваш. Пушачите не го уредуваат здравствениот систем.

За лепакот. Лепакот е неопходен за производство и примарно служи за лепење. Какви полезни намени има пушењето?
(да те предупредам само дека пушењето на цигари според ниедна конвенција не може да се нарече полезно)
А, што правиме доколку има други начини кои се поскапи за да се замени лепакот, или некој поскап лепак кој што не е толку штетен? Дали значи дека сопственикот ќе мора да ги користи тие поскапи работи за да го заштити работникот? А, конвенциите не ме интересираат. Слобода на избор ме интересира, а не што некои луѓе ќе напишат.

Немој да мешаш баби и жаби. Криминалот иако е забранет со закон, истиот се практикува а работа на тие инспектори е да се борат против криминалот. Ризикот го знаеле кога го одбрале позивот а освен тоа секако дека нема да останат полно работно време на акција во локалот. Тоа ама баш никако не можеш да го споредиш со обични работници, како келнери, бармени и слични и нивното право на работна околина без штетен тутунски чад. Посебно кога станува збор за работно време што оди од 10 па до 12 или повеќе часови во истиот објект.
Не мешам баби и жаби, во тој дел од постот се работеше токму за различни службеници, а не за конобари, шанкери и слично. Ти даде пример дека и таквите кога ќе дојдат да завршат некоја работа сакаат просторија без дим. Но, сега велиш дека одредени позиви носат и потешкотии. И јас тоа го пишував, ризикот за да вршат дејност и во просторија полна со дим е нивна. Не мора да се инспектори ако не сакаат да одат во кафеани со дим. Има илјадници кои со задоволство ќе прифатат таква работа.

И погрешно ги разбираш правата. Право на ’работна околина без штетен тутунски чад’, значи против негова волја да не се држи во средина каде што има чад, а не секоја просторија да биде ослободена од чад. Иако јас не сум љубител на тие позитивни права, како што е правото на среќа запишано во документите на ООН. Тоа не значи секој човек на планетава да мора да биде среќен. Или правото на работа во нашиот Устав. Тоа не значи дека секој граѓанин ќе мора да работи, туку дека на никој со сила нема да му биде забрането да работи.

И цело време го забораваш најважното, сопственост и слобода на избор. Ниту едно твое право не може ова да го промени.

Ти државата ја замислуваш како тутор кој ќе ни каже што е добро, а што лошо и по тоа ние ќе се придаржуваме. Јас велам дека секој човек знае што е најдобро за него, и не постои сила која ќе треба да му наметне нешто спротивно, доколку тој не штети на други. Пушење на цигари во приватен објект, со дозвола на газдите не е штета над другите, сите таму се наоѓаат по своја сопствена волја, проблем ќе настане само доколку некој со сила е задржан таму.
--- надополнето: Oct 22, 2011 3:53 PM ---
И само едно надополнување за здравственото осигурување. Пушчите повторно се терет и да е забрането да се пуши во тие објекти. Тие и понатаму ќе пушат дома, надвор... Не ги оставаат цигарите...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.173
Поени од реакции
34.716
Тоа колку се спремни да дадат отказ воопшто не е битно за дебатава. А, службениците не сум ги поканил, самите дошле да завршат некоја работа. Ако дома си царот, зошто да не бидеш и во твојот објект? Од каде право некој друг да има поголеми права да одлучува од тебе самиот? Што правиме ако дојде некоја власт и нареди да мора да се пуши во кафеани?
Никој во немаштијава денес не е спремен да даде оставка заради прашање како што е чадот од цигари (што не го прави чадот помалку штетен), тоа впрочем и Ти самиот си го кажа погоре. Не применувај двоен аршин.
И немој да имаш заблуди дека нешто ќе смени со било која друга влада. Сите ќе играат како што ќе свири ЕУ.

А, што правиме доколку има други начини кои се поскапи за да се замени лепакот, или некој поскап лепак кој што не е толку штетен?
Не одговори на прашањето, за која полезна намена служи пушењето?
Одговори на тоа па после можеш, аналогно на твојата теза, да зборуваш кои видови на тутун се „помалку„ штетни.

Јас велам дека секој човек знае што е најдобро за него, и не постои сила која ќе треба да му наметне нешто спротивно, доколку тој не штети на други. Пушење на цигари во приватен објект, со дозвола на газдите не е штета над другите.
И цело време го забораваш најважното, сопственост и слобода на избор. Ниту едно твое право не може ова да го промени.
Не го разбираш правото на слобода на избор.
Ти имаш право да се труеш себе си. Немаш право да труеш други на јавни места, на работно место, во државни институции. Правото на слобода на избор не е нешто што ти остава да им наштетиш на другите. Да ти илустрирам подобро, Ти можеш и да одбереш да убиеш некој со оружје, ама тоа не значи дека имаш право да го направиш тоа и дека треба да останеш неказнет за тоа дело.

Јас велам дека секој човек знае што е најдобро за него, и не постои сила која ќе треба да му наметне нешто спротивно, доколку тој не штети на други. Пушење на цигари во приватен објект, со дозвола на газдите не е штета над другите.
Пушење на цигари во било кој затворен објект, секогаш е на штета на другите. Ова е факт и не е предмет на никаква дискусија. Си противречиш себеси, сакаш да го наметнеш твојот тутунски чад на други а тој дефинитивно е штетен!

...сега велиш дека одредени позиви носат и потешкотии. И јас тоа го пишував, ризикот за да вршат дејност и во просторија полна со дим е нивна. Не мора да се инспектори ако не сакаат да одат во кафеани со дим. Има илјадници кои со задоволство ќе прифатат таква работа.
Нема логика да споредуваш ризици што ги носат „опасните„ видови на позиви како што е полиција, сообраќајци, огногасци и други работи што се изведуваат на терен, со едноставни задолженија како келнер и бармен. Некои професии едноставно мораат да се изложени на таков ризик инаку воопшто не би ни биле потребни како професии. Ако тоа не можеш да го разбереш во контекст на спротивното, колку е потребно, полезно и неопходно да изложиш луѓе на штетен тутунски чад заради приватното задоволство на неколку индивидуи зависни од штетна супстанција... тогаш немам повеќе што да ти кажам.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
Друже, како не се разбираме околу слободата на избор? Не постои слобода со ограничувања, освен како заштита на други лица. Но, веќе неколку пати ти кажав, никој таму не е држан со сила во тој објект. Тоа што скоро никој нема да даде отказ за да не работи во таква просторија воопшто нема врска со загрозување на слободата на друг поединец или некое право. Воопшто тука не се дискутира колку македонската економија може да дозволи луѓе да дадат отказ, па да се запослат на друго место. А, ти тоа веќе 4 пати го наметнуваш. Дискутираме за тоа дали некој таму е држен принудно. Само во тој случај се прекршува слободата на другиот. Јас не сум отишол дома кај него да го трујам, туку тој дошол во објект каде се пуши. И сега тој има проблем со тоа, па ајде да го решаваме. Морал да работи во просторијка каде немало дим? А бе ајде, а на тие што работат на ладно, мора да им купиме термо чорапи.

Те прашав зошто треба да си царот во својот дом, а не и на секој твој имот?

А тоа дали пушењето е корисно или штетно е проблем на пушачите и тие кои по нивна желба ќе се најдат во нивно друштво. Никако на државата или на трети загрижени страни.

Исто и термините ’потребно, полезно, неопходно’ ми се сосема небитни, се додека не се наметнуват како кодекс на оденсување на другите. А, тоа го правите вие што сте за забрана. Никого не сум изложил на штетни супстанци против негова волја. Ти не разбираш дека никој со сила не е ставен во просторија со чад.

П.С. Ти го спомена инспекторите како службеници кои ќе треба да се најдат во таква просторија, а можеби не сакаат да се во просторија каде се пуши. Затоа ти споредував со полиција и други државни службеници. За баремните ти кажав уште вчера, тие ако не сакаат ќе си дадат отказ. Тој не мора со сила да врши работа во таква просторија, а полицаецот ќе мора доколку е пратен.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.173
Поени од реакции
34.716
Друже, како не се разбираме околу слободата на избор? Не постои слобода со ограничувања, освен како заштита на други лица. Но, веќе неколку пати ти кажав, никој таму не е држан со сила во тој објект. Тоа што скоро никој нема да даде отказ за да не работи во таква просторија воопшто нема врска со загрозување на слободата на друг поединец или некое право. Воопшто тука не се дискутира колку македонската економија може да дозволи луѓе да дадат отказ, па да се запослат на друго место. А, ти тоа веќе 4 пати го наметнуваш. Дискутираме за тоа дали некој таму е држен принудно. Само во тој случај се прекршува слободата на другиот. Јас не сум отишол дома кај него да го трујам, туку тој дошол во објект каде се пуши. И сега тој има проблем со тоа, па ајде да го решаваме. Морал да работи во просторијка каде немало дим? А бе ајде, а на тие што работат на ладно, мора да им купиме термо чорапи.

Те прашав зошто треба да си царот во својот дом, а не и на секој твој имот?

А тоа дали пушењето е корисно или штетно е проблем на пушачите и тие кои по нивна желба ќе се најдат во нивно друштво. Никако на државата или на трети загрижени страни.

Исто и термините ’потребно, полезно, неопходно’ ми се сосема небитни, се додека не се наметнуват како кодекс на оденсување на другите. А, тоа го правите вие што сте за забрана. Никого не сум изложил на штетни супстанци против негова волја. Ти не разбираш дека никој со сила не е ставен во просторија со чад.

П.С. Ти го спомена инспекторите како службеници кои ќе треба да се најдат во таква просторија, а можеби не сакаат да се во просторија каде се пуши. Затоа ти споредував со полиција и други државни службеници. За баремните ти кажав уште вчера, тие ако не сакаат ќе си дадат отказ. Тој не мора со сила да врши работа во таква просторија, а полицаецот ќе мора доколку е пратен.
Се допишуваме ама изгледа дека не се читаме.

Можам да продолжам овака до кога сакаш, ама нема потреба да ја гушиме дискусијата со повторување и игнорирање на фактите и нивно заменување со научените пушачки заблуди.

Без навреда ама праксата на игнорирање на здрава логика е типично пушачки синдром и одамна немам трпение да ја играм играта на укажување на очигледното на некој што има намера само да ги промовира оние исти погрешни вредности што го научиле уште од мал.
Затоа извини ме што ќе бидам брутално искрен и ќе ти укажам на следниве работи.

- Пушењето е зависност, општествен проблем и освен личното задоволство на пушачот не носи никаква добробит на никој освен на дилерот на отровот, додека за лечење на последиците плаќаат сите.

Господа, светот не се врти окулу Вас и вашата зависност.
Се прашувам дали некогаш пушачите ќе ја сфатат заблудата на нивното егоцентрично перцепирње кое вели дека сите треба да се покорат на потребата на нивната зависност.
За оние што очите сеуште им се замаглени од цигарски чад, доказ дека ова што го зборувам не е далеку од вистината се законите ширум светот а од пред некое време и кај нас.
Статусот на зависност само понатаму ќе се потврдува со законските легислативи како онаа што ја спремаат во Исланд и според која таму цигари ќе се добиваат само на рецепт од лекар. Нормално, само со влегување на регистарот на зависници од тутун што се добива ако е неуспешен задолжителниот неколкумесечен третман на лечење на зависноста од пушење. А ако мислите дека баба лаже, тогаш еве дека тефтерот не лаже. (пст, кликни на подвлечените зборови)

Нормално сето ова е субјект на различни гледишта и претпоставувам дека она што типичниот пушач сега чита е:

„Бла бла... бла.... бла бла бла... овој пак ни соли памет... бла.. бла... бла бла... бла... досаден е бла... бла... бла, бла, бла...

бла... бла... бла...
бла...

бла... бла...

Е не го читам повеќе сега ќе му објаснам на овој тука дека јас сакам да пушам и дека треба да можам да пушам каде, кога и колку сакам!„

Kajgana Shop

На врв Bottom