За душевно болните хммм ?pa psihijatarot gi lekuva dushevno bolnite luge, a psihologot kao shto e slucaj u nashava drzava se zanimava so pedagoshki merki...Vsushnost rabotata na psihologot opfaka poveke parametri i po pravilo treba skoro vo sekoja kompanija,sekoj sportski klub,sekoe ucilishte i site drugi institucii vo koj ima interakcija i komunikacija pomegu lugeto,mora da imaat po eden vraboten psiholog(za zal vo nashata drzava ne e taka).Eve da trgneme od faktot shto kako prvo rasporedot na chasovite vo edno ucilishte za cela uchilishna godina ,mora da bide izraboten od psihologot ,poradi pravilnata raspredelba na chasovite zavisno od tezinata na materijalot shto se obrabotuva za taa ucebna godina....sega ova e samo eden primer za rabotata na psihologot,zavisi vo koja oblast raboti...ali kako i da e koga ke sumirash golema e razlikata megu psihijatar i psiholog.
доволно е тоа што кажа софтвер(психолог) и хардвер(невролог)Психологија е збир на академски, клинички и производствени дисциплини, коишто се занимаваат со објаснување и предвидување на човечките и животинските дејства, расположенија, мисли, чувства, мотивации, односи, можности и патологии.
Неврологија медицинска дисциплина кој ги проучува структурата, функциите и болестите односно пореметувањата на нервниот систем. Поточно, таа се занимава со дијагноза и третман на сите категории на болести како: централен (мозок и рбетен мозок), периферен, и автономниот нервен систем, вклучувајќи ги и нервните ткива, крвните садови и сите осетливи и функционални ткива, како што се сетилата и мускулите. Соодветната хируршка специјалност е неврохирургија. А невролог е лекар специјалист (не е хирург), кој специјализира во неврологијата, и е обучен да истражува, дијагностицира и лекува невролошки пореметувања. Невролозите можат исто така да бидат вклучени во клинички истражувања, клинички тестирања, како и основни и транзиционални истражувања.
и мислам дека мото ќе ми биде до крај на живот ))))Psiholog ne e lekar na filozofski e
Ако го мислеше у смисла, предвидување како откривање доследност во однесувањето и постапките, тогаш се сложувам. Ама во смисла на сликата што ја стави ти, и мене би ме испровоцирало, како не учеа на факултет
Со ова се служиме
Добро објаснување беше ова инаку, ама ме испровоцира делот со предвидувањето...
зеленко
Инаку се акнав од смеење на
и мислам дека мото ќе ми биде до крај на живот ))))
зеленко