Пушењето - зависност или навика?

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
Јас мислам дека пушењето е навика. Ама сега не можам да кажвам толку многу оти пушам 3 години. Ај кажете ваше мислење. Јас имам пробано да ги остам и не пушам по 1 недела и после пак почнувам. Но во фамилијата имам роднини кои пушеле 10 години по 3 пакети па ги оставаат преку вечер. кажете мислење

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
mUv@ ThE DoGg напиша:
Јас мислам дека пушењето е навика. Ама сега не можам да кажвам толку многу оти пушам 3 години. Ај кажете ваше мислење. Јас имам пробано да ги остам и не пушам по 1 недела и после пак почнувам. Но во фамилијата имам роднини кои пушеле 10 години по 3 пакети па ги оставаат преку вечер. кажете мислење
а да напомениш за какво пушење станува збор ич не ми е јасна темава:kez:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
И јас мислам дека е навика. Тргнувам од себе ... се случува некогаш да се задлабочам во нешто (најчесто филм) и да не запалам цигара два часа. Ако е завист ваљда би ми побарал самиот организам да запалам, а пушам 8-9 години. Навика е да, да се држи цигара во рака да не ни е досадно (иако ништо интересно не ни прави), да се запали додека се пие кафе (и тоа махинално по навика си доаѓа), после јадење обавезно (иако палам, тогаш ми е најгадна цигарата), кога ќе станеш од спиење, демек да се расонеш (и тогаш исто ми е ради реда) итн...:kajg: :coffee:

Mia

Whisper of an angel
Член од
22 јануари 2006
Мислења
579
Поени од реакции
5
Мислам дека пушењето цигари е повеќе навика отколку зависност.Јас пушев цигари многу долго време и ги оставив преку ноќ иако повремено имав и сеуште имам мали "кризички" а не пушам веќе 1 година и 1 месец.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Нит сум пушел нит имам намера да пушам, али мислам дека зависноста и навиката се балансирани односно се со подеднаков интензитет го тераат уживачот во тутуна да запали уште една цигара , нормално има многу ретки исклучоци кои пушат само два три пати во годината.
Навика ко навика може моногу лесно да прекине односно личноста да се одвикне однекоја навика што е случај и со цигарите , ама цигарите го имаат и тој зависнички елемент кој е неспоредливо мал во однос на полесните а камо ли со потешките дроги.Секако оваа зависност се манифестира со кризи (како што спомна и миа погоре) кои се многу лесни да се пребродат за разлика од кризите за потешките дроги.
Некои мислења и истражувања дури укажуваат дека тутунот створа поголема зависност од марихуаната.

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Која е разликата помеѓу зависност и навика.
Демек од навика има одвика, а за зависноста, ќе се прашаме?
Може има логика. Кај мене е зависност во прашање.

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
sho znam ja pusham eve veche kolku 5 godini u usaa otidof ama nemozef da gi ostaaam neznam mislam deka e navika te vleche be mamata

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Лоша навика која со тек на подолго време можеби поминува во зависност (пред се психичка). Нормално дека има и одвика, но има и рецидиф:) .
Пушачите кои после долг пушачки стаж нагло се откажале од цигарите, во голем број случаи биле притиснати од некоја болест....зашто цигарите се најголемиот фактор на ризик за многу болести, а кога болеста ќе настапи...тогаш ризикот за смртност со цигарите се зголемува уште повеќе....

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
CopyOfDeath напиша:
а да напомениш за какво пушење станува збор ич не ми е јасна темава:kez:

пошто јас имам искуство со пушење цигари зборам за цигари ако има некој искуство со некакво друго пушење нека кажи нема проблем

Allita

Слика има тон нема
Член од
7 декември 2005
Мислења
2.184
Поени од реакции
12
психичка зависност...:coffee:

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Вака сега-не пушам,не сум пушел и не ни ланирам да пушам!Тоа е само лоша навика,а за секоја навика има и одвика!!!Тоа сите што викаат дека неможат да се откажат значи дека не ни сакале да се откажат!
Јас не разбирам како може човек СВЕСНО да дава пари за да си наштети сам на себе?!
Ова кога ќе ми стане јасно тогаш можеби и ќе пропушам!

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18
Cista navika,nema zavist-smeni si nacinot na ziveenje i nema da pusis 100%

betogrozdanov45

мајстор за гибаници
Член од
26 октомври 2005
Мислења
1.549
Поени од реакции
6
dajdo напиша:
sho znam ja pusham eve veche kolku 5 godini u usaa otidof ama nemozef da gi ostaaam neznam mislam deka e navika te vleche be mamata
Па нели у Америка си ги остаил цигарите???:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom