Пушењето - зависност или навика?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Темава е или џа или бу.
Олабавете.
Кој сака, што сака, нека си мисли, без кавги и курчења.

Бацилко, алал вера за постон (иако сум пушач), убаво објаснува.

П.С. Маја, ти фраерка си у друштво? Пушиш? Не мора цигари, пушиш?
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Перл, ќе идеш на бан да не сум добричина па самоп избришав, за сите оние кавгарења и навреди двајцата ќе идевте одамна на бан, ама ја, си реков, нема смисол.
Значи, оладете главите сите.
Јасно.

П.С.
Темава е или џа или бу.

Кој сака, што сака, нека си мисли, без кавги и курчења.
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Бидејки темава сега добива сосема нова димензија со промената на насловот, неможам а да не кажам дека според мене е невозможно да се зборува дека пушењето е навика. Ако самиот себе како пушач се запрашам тогаш ќе морам искрено да си кажам дека не пушам од навика, зашто како што има навика има и одвикнување. А некако и после неколку подолги апстиненции пак сум почнал да пушам, значи не е навика во прашање. Да се разбереме веднаш, во сите тие таканаречени обиди заправо воопшто не сум се обидувал да прекинам да пушам заради некои здравствени причини или поради некои убедувања туку едноставно не сум чувствувал потреба да запалам цигара, едноставно би го окарактеризирал тоа како период на презаситеност и поради тоа сум направил некои паузи. Но, во миговите кога ми недостасувало дружењето со цигарата повторно сум го сторил тоа без воопшто да мислам дека прекршувам некаков „пост” или апстиненција на која воопшто не сум се зарекол. Навистина не можам да застанам зад тврдењето дека пушењето создава физичка зависност од никотинот зашто и со апстиненција од 10 месеци мојот организам физички воопшто не реагирал, немало апстиненциски кризи како што се јавуваат кај сите други физички зависности. Ова е мое искуство, а доколку и некој друг од форумов кој е поранешен пушач или имал подолга апстиненција, имал поинакво искуство од моето тогаш би го замолил да ми го опише, односно да ја опише апстиненциската криза од физички аспект кај пушачот.
Токму поради тоа што го напишав, тврдам дека пушењето не создава физичка зависност на организмот од никотин. Психичката зависност може да биде силна, може да бидат предизвикани разни психички тегоби веројатно (иако јас не сум ги осетил), но физичката зависност која пред се ќе биде манифестирана со типична апстиненциска криза во почетокот на апстиненцијата изостанува. Значи нема физичка зависност од никотин!
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Capo Kapistec напиша:
Abe coveku nikoj ne te navreduva mnogu psiholozi i sociolozi dokazale deka toa e nedostatok na karakter. Iam i primer.. Moj drugar pushese kako turcin i edno vreme mu stana losho sekoj den povrakashe i slicno. I na lekar mu kazaa deka ako prodolzi moze da ostane sterilen bla bla bla i megju drugoto da umre. Deckoto od toj den ne stavi cigara u usta iako se tresese kako ludak na sekoi 5 minuti ama so pomosh na site so go sakaa toj izdrza i sega deckoto ne saka da vidi cigara. E toa e karakter i da bea site kako nego togash se ke beshe COOL!
Еве Мандрак еден пример за кричи, е сега бидејќи не е ова малку подобро објаснето во претходниот пост , би скал тука малку да го ви преставам паралела меѓу никотинот и останатите неуроактивни супстанци кои создаваат зависност.
Никотин како што беше наведено го стиммулира испуштањето и примањето на неуротрансмитери како Допамин, Ацетилхолин и Серотонин. Количеството на никотин што е потребно за да се постигне ефектот на надразнување кој се случува при употреба на кокаин е далеку многу поголемо отколку количеството кокаин, имане кокаинот има толку силно дејство што се создаваат халуцинации од преголема сенситивност на невроните.
Исто така многу е битно да се знае дека воколку количеството на една супстанца која создава зависност остане контуинирано ниско тогаш и самиот организам може тоа да го толерира и затоа ако Некој од пушачите како на пример Мандрак пуши по во просек 5 или ај нека бидат 10 цигари и нема да ги примети кризите бидејќи тие се сведуваат на нешто како криза за чоколадо.
Кај примерот што го цитирав јасано се гледа дека типот дневно примал многу поголемо количество никотин и тоа редовно и кај него многу е јасно дека кризите би биле многу полоши, инаку факт е дека ако дневно премногу количество никотин се внесе во организмот доаѓа до гадење и чувство за повраќање напнатост и мнгоу непријатно чувство, воопшто. жив пример за тоа е мајка ми која ај ко демек ќе се откажуваше од пушење и проба еден ден стави од тоа налепниците кои преку коќата внесуваат никотин во организмот, но количеството никотин во налепницата беше преголемо и истите проблеми ги имаше тој ден како што типот од цитатот ги имал, нормално со тоа се чголеми и потребата за уште повече и се повеќе се фаќаше за цигара.
Мислам дека сега е појасно како функционира се тоа и дека не е се баш толку црно бело како што е напишано туку тоа е општиот принцип и тоа многу поедноставен.
Мандрак види сега ова со зависноста се создава во акумбенсот (дел од мозокот) и тамошните неурони се тие кои даваат сигнал за потреба од внесување на одредена материја или вршење нешто што би произвело поголемо количество на неуротрансмитери за да се задоволи потребата на тие неурони, но да бидеме јасно истиот принцип на потреба за поголемо количество на неуротрансмитери во различни региони на мозокот важи и за Кокаин, Амфетамин, Екстази исто така и за повеќето антидепресиви кои нормално се препишуваат од страна на доктори, постојат луѓе што по истиот принцип станале зависни и од смеење и од работа (претпоставувам дека ви е познат терминот Workaholic). Значи Мандрак ти ако ги дефинираш Биохемиските процеси што се одвиваат во мозокот како психичка активност , тогаш да тоа е психичка зависност поради која може да стрда целото тело, имано ако тоа така го дефинираме и не постои физичка зависност, бидејќи се е од мозокот контролирано.
И не мој совет не си се гади од фактот што имаш зависност спрема никотин нема лошо во тоа се доека го конзумираш Никтоинот во малку количества не ти штети (како што пишува во постот и ти помага до некој степен), АМА јас реков НИКОТИНОТ е не ТУТУНОТ,ова е многу битно да се забележи бидејќи никотин е една супстанца која ја содржи тутунот, а тутунот содржи други супстанци кои се доста штетни, како катранот и останати канцерогени гасови кои се создваат со согорување на тутунот.
Мислам дека многу битно е да се разграничат поимите тутун(цигари) и никотин за да не дојде до забуна и недоразбирање во тоа што во претходниот и во овој пост го пишав.
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Pearl еве мало експлицитно објаснување шошто сеуште чувствуваш потреба да запалиш цигара.
Имане додека си пушела се создале голем број на протеини од типот dFosB кој во мојот прв пост беше спомнат. Тој е тој што ја создава потребата на неуроните за никотин, а со тоа и твоето чувство дека имаш потреба да запалиш цигара.
Кога потполно ќе се разградат овие протеини тогаш целосно ќе бидеш ослободена од потребата да запалиш цигара, ама ова треа малку подолго време , кај некои и по две години сеуште постоела потребата за палење на нова цигара на која неможеле да оддолеат и пак по две години пак продолжиле да пушат.
затоа ти викам внимателно и се надевам дека имаш доволно цврст карактер да оддолееш.
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Temava stana dosadna vise...se povtoruvaat istite komentari skoro na sekoja strana.
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
pearl напиша:
...Не знам, тоа е моја филозофија, мое искуство, и тотално небитно за темава. Ако сакате може да се отвори нова тема за искуства и совети при откажување од пушење...
Некаде поназад, во средината на темава мислам, имам ставено линк до сајт кој нуди совети од таков вид.
 

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Член од
19 мај 2006
Мислења
419
Поени од реакции
5
Bas vcera zapraviv muabet so kolega koj zemal flasteri za odvikuvanje od pusenje. Inaku terapijata trae 8 nedeli i se dodeka gi nosi vo nikoj slucaj nesmee da zapali cigari pa duri lekarite mu rekle da nesmee da pie nitu energetski pijaloci.Taka slusajki go resiv da se oblozam so nego i da mu dokazam deka za odvikuvanje od pusenjeto ne ti e potrebno nitu flaster nitu nesto za pienje ili nesto sosema treto.Eve skoro ke e 24 saati kako ne sum zapalil.Inaku pusam mozebi poveke od 19 god. i dosega nekolku pati sum go ostaval i apsolutno sum siguren deka pusenjeto e navika a ne zavist.Ima nekoja mala psiholoska kriza koja trae 3,4 dena (vo smisol nemozam da pijam kafe bez cigari,alkohol i red drugi raboti)a posle toa se custvuvas kako nikogas vo zivotot da ne pusel.
Ova e mojot stav proizlezen od moeto licno iskustvo.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
osamen напиша:
Bas vcera zapraviv muabet so kolega koj zemal flasteri za odvikuvanje od pusenje. Inaku terapijata trae 8 nedeli i se dodeka gi nosi vo nikoj slucaj nesmee da zapali cigari pa duri lekarite mu rekle da nesmee da pie nitu energetski pijaloci.Taka slusajki go resiv da se oblozam so nego i da mu dokazam deka za odvikuvanje od pusenjeto ne ti e potrebno nitu flaster nitu nesto za pienje ili nesto sosema treto.Eve skoro ke e 24 saati kako ne sum zapalil.Inaku pusam mozebi poveke od 19 god. i dosega nekolku pati sum go ostaval i apsolutno sum siguren deka pusenjeto e navika a ne zavist.Ima nekoja mala psiholoska kriza koja trae 3,4 dena (vo smisol nemozam da pijam kafe bez cigari,alkohol i red drugi raboti)a posle toa se custvuvas kako nikogas vo zivotot da ne pusel.
Ova e mojot stav proizlezen od moeto licno iskustvo.
Ај прочитај ги моите постови и ќе ти стане јасно зошто не се чувствуваш зависен од цигарите, мора да ти биде тебе и на сите останати јасно дека има појави кои нашите сетила не ги гледаат како што всушност се (важи не само за овој случај туку во многу други, за разноразни биохемиски, хемиски, и физички појави), затоа прочитај го мојот прв пост едно страна две поназад е и ќе видиш дека научно е докажано дека никотинот создава зависност а, со самото тоа и зависност од цигарите.
Инаку што се однесува до налепниците, таа терапиај е успева во многу малку случаи бидејќи е прмногу стресна за организмот, ама ако си рашил да се одкажеш навистина, не требаат налепници туку многу силна воља, доста цврст карактер и многу голема самоконтрола.

Исадора јас не чув твој коментар каон научниот доказ дека никотинот (читај цигарите) создаваат зависност.
За да не ми се нафрлите ќе кажам пак немам ништо против лужето да пушат цигари, ама се додека се свесни дека со тоа им се ствара зависност која како што кажа осамен се манифестира со мали кризи
при обид за абстиненција.
 
Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Bacillus gagous, дали можеби се обидуваш да кажеш дека секој човечки организам подеднакво реагира на исти појави или се лажам?
 
T

trilobite

Гостин
Ако некој се двоуми дали некоја работа(конкретно дуван) е зависност,навика како сакате,најлесен начин за проверка е да проба да го остави,да се откаже од пушење.Се ќе му стане јасно.Дали може да го контролира или не.
Секоја "навика" преоѓа во зависност.Не мислам на оние рутински работи,моторно што ги извршуваме.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom