Проценка на конфигурации и помош за купување

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Наместо GTS250, стави Ати 5750.

Член од
9 септември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
10
Ме интересира каде можам да направам размена старо за ново да дадам стар лап топ, да доплатам и да земам нов ?

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Zdravo decki:helou:
1.Ovoj nov kompjuter mi go nudat za 20.000 pa me interesira sto mislite kolku e realna cena?
2.Ako moze sovet ako izbiram megu podobra graficka i podobar procesor sto da izberam za podobar performans kaj novite igri?grafickata mi se cini dobra i se plasam procesorot deka e slab??
....pozdrav

64BIT INTEL® Core 2 Duo™ Dual Core CPU 2x 2.2
4GB DDR2 SDRAM Memory
Intel® Socket 775 Motherboard
500GB SATA II Hard Drive
ATI Radeon HD4650 1GB HDMI Graphics
24X Dual Layer SATA DVD Rewriter
6 Channel High Definition Audio Realtek
XP Professional (Licensed) + Office

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.272
Поени од реакции
34.860
...grafickata mi se cini dobra i se plasam procesorot deka e slab??
Во таа конфигурација процесорот секако нема да биде тој што ќе кочи... bottleneck-от ќе биде во графичката карта. Ако земаш конфигурација за играње обавезно планирај подобра графичка карта... (а изборот најмногу ќе ти зависи од големината на буџетот)

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Во таа конфигурација процесорот секако нема да биде тој што ќе кочи... bottleneck-от ќе биде во графичката карта. Ако земаш конфигурација за играње обавезно планирај подобра графичка карта... (а изборот најмногу ќе ти зависи од големината на буџетот)
Blagodaram na sovetot druze...apriciated....samo mala ispravka na mojot post, ne planiram najnovite igri da gi igram na max znam deka e nevozmozno...ama do 2008 igrite zosto da ne so ovaa graficka gledam ima dobar feed back na net...sepak dobro stom procesorot mislis deka nema da e problem....

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
колку ке ги процените дисковите

1-от е 160 GB IDE western digital
2-от e 250 GB IDE western digital

2 год стари
:salut:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Blagodaram na sovetot druze...apriciated....samo mala ispravka na mojot post, ne planiram najnovite igri da gi igram na max znam deka e nevozmozno...ama do 2008 igrite zosto da ne so ovaa graficka gledam ima dobar feed back na net...sepak dobro stom procesorot mislis deka nema da e problem....
Ако ти е за играње а сакаш да поминеш ефтино најдобар избор ти е 5670 доколку не купуваш одма (бидејќи тука уште ги нема)

Ако ти се брза, тогаш во зависност од тоа колкав монитор имаш кои игри планираш да ги играш, и пред се колку пари си спремен да дадеш? еве ти неколку препораки.

Најдобар избор во сегментот цена/перформанси.

1. Ати 4830 (DDR3)

2. Ати 4670 (DDR3)

3. Нвидиа ГТ240 (DDR3/5)

4. Ати 5670, тешка за наѓање.

За да поминеш поефтино слободно земи верзија со 512 меморија, но обавезно да биде на DDR3 (меморија, никако DDR2)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.272
Поени од реакции
34.860
Не дека побрз/понов процесор не би било добро ама секако многу помалку ќе влијае на frame rate-от во играњето одколку графичката карта.
Земи ги во предвид советите од Psyside, особено за величината на екранот на мониторот. Од составот на самата конфигурација предпоставувам дека буџетот е ограничен, па иако јас лично би одел на 22" (19:10) инчен монитор и 19"-ka e добар избор. Посебно затоа што нативната резолуција му е помала што значи ќе добиваш подобар frame rate со дадена видео картичка одколку на поголем монитор (кој нели, има поголема нативна резолуција).
Од аспект на избор на видео карта имаше добри предлози погоре, јас мислам дека и nVidia GTS250 се добар избор, паднати им се цените и оние од по-непознатите произведувачи (како ECS) се прилично достапни. Ако се работи за модел со добар избор на RAM и компетентно ладење и ако не мислиш да оверклокуваш нема да можеш да приметиш видлива разлика од модел од реномиран производител.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Ако ти е за играње а сакаш да поминеш ефтино најдобар избор ти е 5670 доколку не купуваш одма (бидејќи тука уште ги нема)

Ако ти се брза, тогаш во зависност од тоа колкав монитор имаш кои игри планираш да ги играш, и пред се колку пари си спремен да дадеш? еве ти неколку препораки.

Најдобар избор во сегментот цена/перформанси.

1. Ати 4830 (DDR3)

2. Ати 4670 (DDR3)

3. Нвидиа ГТ240 (DDR3/5)

4. Ати 5670, тешка за наѓање.

За да поминеш поефтино слободно земи верзија со 512 меморија, но обавезно да биде на DDR3 (меморија, никако DDR2)

Samsung 32" LCD TV- koristam mesto monitor :kesa: loso e toa neli?
Pa igri od tipot elder scrolls oblivion,bioshock,fallout3,s.t.a.l.k.e.r, pa red alert 4 i starcraft 2 gi ocekuvam ...znaci ne kojznae kakvi igri vo pogled na pobaruvanje ...Od ovie graficki sto se navedeni mozam da si dozvolam GT 240 ddr3 so 1 GB . procesorot nesto podobar go napraviv sega e intel E5300 dual core 2.6 mesto toj na 2.2 . E sega toa so monitorot me stavi vo misla...a bas mi e ubavo 32" od 4 metri distanca nema maka..Blagodarim na sovetite

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
@ Деус, како што мислев GTS250 ќе му биде ван буџет, идев со претпоставка дека сака да помине ефитно затоа што и самата конфигурација е "лоу енд" нели.

Тутор, земи верзија со 512 рам 1гб не ти треба на таа карта (која воедно е минимум) што сакаш да имаш за да можеш да играш и по некоја игра на некој медиум сетинг. Со оглед на тоа дека ќе играш на телевизор, кој има ниска резолуција ќе немаш проблеми. Претпоставувам се работи за 1024x 768 или пак 1366x768.

Член од
29 октомври 2008
Мислења
1.394
Поени од реакции
259

Дали е добра конфигурацијава?

Kajgana Shop

На врв Bottom