Проценка на конфигурации и помош за купување

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
moTaro напиша:
Без монитор, 150 - 180 Е, ако ја дадеш на коњ си!

Не си наброил ни плоча, али тоа не е ни битно.
На коњ? На сакато магаре без 3 нозе, more likely. Нови, а послаби конфигурации се 2-4 пати поскапи, не заебаај.

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
пошто се нови...толку идат...башка амд е никад не би дал пари за тоа

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Нови значи со гаранција, И незнам колку посакати од причина што Бартон веќе не се ни произведува. Така што пак си стојам на тоа. Ако не веруваш оди на пример во сет понудија оваа за откуп и ќе видиш колку ќе ти понудат. Таа цена што ти ја кажав ја е ако ја постигнеш во Оглас, а ако сакаш да ја продадеш веднаш и да купиш нова, запиши ја ценава што ти ја кажав, дека од таа само помалку може да добиеш :)

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
moTaro напиша:
Нови значи со гаранција, И незнам колку посакати од причина што Бартон веќе не се ни произведува. Така што пак си стојам на тоа. Ако не веруваш оди на пример во сет понудија оваа за откуп и ќе видиш колку ќе ти понудат. Таа цена што ти ја кажав ја е ако ја постигнеш во Оглас, а ако сакаш да ја продадеш веднаш и да купиш нова, запиши ја ценава што ти ја кажав, дека од таа само помалку може да добиеш :)
Ова само заради гаранцијата ти држи, а болдираното не сум сигурен дека го сфатив точно, ама како да викаш дека Бартон е полош? Полош од Целерон (макар тој бил и Д), којшто кога е ставен во конфигурација со 128/256МБ РАМ и сл. слаби компоненти добива цена од 300 евра + ддв? If this is indeed what you're saying, then I rest my case. :icon_roll

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Пријателе, се тоа не треба да те интересира. Најбитното е дека ти за тој систем не зимаш повеќе пари од тоа што ти кажав ОСВЕН ако не ја шитнеш на некој ут.

А дали бил целерон (башка степинг Д е еден од поновите модели), или бил семпрон, или вотевер тоа сега нема врска.

Што има врска, кола излезена од САЛОН губи 50% од цената ВЕДНАШ. Од таа причина твојот СТАР систем не можеш да го споредуваш ни со реално послаб НОВ систем. Гот ит?

На крајот, пробај друже. Продавај ја по 300 евра :)

Продачеш је никад. А можда чак ни тад ! :)

Thats my point!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Еве за споредба:

пред 3 дена ја шитнав мојата машина која беше сеуште под гаранција, односно пола година користена.

AMD Sempron 3000+
512 MB RAM
80 GB HDD
Графичка FX 5200 128 MB
Moнитор LG 17"
(Ова у кратки црти описот, да не го тупам, колку да се ориентирате)

Ја дадов за 300 еури. Свесен сум дека ја дадов багатела, али ми се брзаше, ме чекаше Acer TravelMate 2413 NWLMi.

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Одлично,
мониторот LG 17 чини најмалку 100 евра! (+ му останува остатокот од гаранција)

+ гаранција на глобалниот систем

е па рачинај Ovedrive, пак толку испаѓа твојата.

DDR 333 исто веќе не се произведува (Семпронот бил гарант со 400)

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Tehnicki ne e vozmozno da imad ddr 333 na barton zasto togas veke ne se prozveduvase, no bidejki osnoven FSB na bartonot e 166(333) zatoa ddr400 sto najverojatno ja ima coekot ide na 333 :)

Inace barton se klokira ko lud - jas imam barton 2600+ (raboten takt 1800) koj vozi na raoten takt 2600 (znaci barton 3200+) ... i sistemot stabilen eptem ...

Член од
23 јануари 2005
Мислења
401
Поени од реакции
1
Tachno

Bidikov напиша:
Tehnicki ne e vozmozno da imad ddr 333 na barton zasto togas veke ne se prozveduvase, no bidejki osnoven FSB na bartonot e 166(333) zatoa ddr400 sto najverojatno ja ima coekot ide na 333 :)

Inace barton se klokira ko lud - jas imam barton 2600+ (raboten takt 1800) koj vozi na raoten takt 2600 (znaci barton 3200+) ... i sistemot stabilen eptem ...
True True, за двете работи. Јас имам Бартон 2500+ и иста шема е.
Не би го продавал зашто врши работа а акко ми треба побрз ке си купам друг и ке го имам стариот за ова он, зашо не се исплати да го продадеш и да добиеш некои 300 евра кои и не ти значат многу во цената на новиот, едино да си купиш некој монитор ЛЦД ТФТ.:baeh::icon_lol:

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
ОК, фајн, тогаш овој ќе биде првиот (а изгледа и најјакиот) компјутер во мојот render farm.. Сега ми фалат само уште 7 други, и простор (=

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Можеби не е лошо да размислиша да му купиш AMD Sempron процесор ако е можно да најдеш верзија која одговара на таа матична плоча (ако воопшто матичната подржува такви процесори) ... така ќе добиеш уште едно 20-30% повеќе сила за рендерирање :)

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Indy^_^ напиша:
[SIZE=-1] P4 630/3.0G/2M/BOX/LGA775
[/SIZE][SIZE=-1] 1GB DDR II 667 KINGMAX
[/SIZE][SIZE=-1] 200GB MAXTOR 7200/8MB CACHE
[/SIZE][SIZE=-1] GB NX78T256V-B/PCIE/7800GT 256
[/SIZE][SIZE=-1] GB 8I945GMF/945G/S775

Мислите дека се исплака да ја земам ?
Ај баш да видам што ке препорачате вие ако не ви се допага ?
[/SIZE]
не знам зашто не појдеш на www.tomshardware.com или www.ananadtech.com и сам не си видиш што добиваш од машината

за плус 80 евра од твојата конфигурација можеш да земеш

ASUS k8n nFOrce4...
AMD AthlonX2 3800+ 1.8ghz (2 procesora) 2x(128k l1 + 512k l2)
2x512mb ddr400
drugoto isto
ovaa mashina go jade za doruchek gjubreto gore sho go pishana, a za ruchek go sere. ti sea vidi

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Се слагам со горниот колега ... моментално АМД е подобар дил од Интел каде каде ... причини има повеќе: постабилни чипсети - Nforce 3/4, помала потрошувачка на енергија, подобар перформанс ...

Убаво разгледај ги сајтовите - особено AnadTech, поготово нивните buyer guides ...

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Јас рендерирам кај татко ми на работа на дуал оптерони на 3.0 и мука немам! Го пуштам видеото на 8 машини и го спојувам со џоинер....мука нема, 2 саата рендерираше 45 минути видео за орце николов....

Дома рендерирам на 3.0 со 1 мега кеш и иде бајаги послабо, за слика ме нервира, треба да чекам но иде подобро него повеќето амдеа што ми се во зграда

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Dimitarc напиша:
Јас рендерирам кај татко ми на работа на дуал оптерони на 3.0 и мука немам! Го пуштам видеото на 8 машини и го спојувам со џоинер....мука нема, 2 саата рендерираше 45 минути видео за орце николов....

Дома рендерирам на 3.0 со 1 мега кеш и иде бајаги послабо, за слика ме нервира, треба да чекам но иде подобро него повеќето амдеа што ми се во зграда
Абе што работи татко ти? :raz:
Кажи ако може без пари да изрендерирам една анимација од 6-7 минути :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom