Простување

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Sekogas koga mi gresat probuvam da se stavam vo nivna koza i da razmislam i najdam opravduvanje i da znaete sekogas go ima.Otkako ke najdes opravduvanje istovremeno ke je svatis licnosta i nejzinata namera, ke i prostis,no za da najdes treba da socuvstvuvas, imas volja i da ne begas od realnosta.Ako nema opravduvanje ,a mi pobaraat proska povtorno,ke im prostam.Ne se rodiv za da sudam nekomu,a i covekot ne e sekogas pri zdrav razum i se pocesto go vodat nepokaneti cuvstva koi se proizvod na vnatresni konflikti i problemi.Toa e covecka psihologija i ne treba da se sudi.Ako vo sprotivno ne mi pobara proska ke prodolzm ponatamu ne vrtejki se nazad!Covecki e da se gresi i zatoa potrebno e da se prostuva!
 

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
Za mene prostuvanje e mnogu sirok poim!Da sme na jasno postoi razlika od prostuvanje do prostuvanje!Jas na primer bliska drugarka mnogu epten me povredi jas i prostiv i ne ni pomisluvav da i vratam no ednostavno ne mozev da prodolzam da komuniciram so istoto tempo kako prethodno zosto ednostavno ne mozes a i prostiv!
Ne samo ovoj postojat mnogu drugi primeri od samite nasi zivoti no ona sto sakav da go kazam e deka nase e da prostuvame za i nam da ni bide prosteno!Koi sme nie za da osuduvame ili da velime ne ti prostuvam koga i nie na ist ili poinakov nacin gi pravime istite greski!?A vovrska so slaba lucnost si ako prostis ili naivna ne drzi muabetot zs toa za mene nema nikakva povrzanost !
 
Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
10
Ja znaete li onaa narodnata, POPAMETNIOT SEKOGAS POPUSTA, vo nego spaga i prostuvanjeto! Jas voopsto ne mislam taka. Popametniot nikogas ne se otkazuva od ona sto go saka. sekogas celi da go postigne vrvot na ona sto go ima zacrtano. Sto znaci, ako popametniot popusti, fakticki i gubi, a ne dobiva. Pa takada toa e sto se raboti za mene i to e to!
 

PoisonGrl

~Malo crveno~
Член од
8 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
2
Mnogu lesno prostuvam sitnici, ne sakam da se drzam za takvi mali stvari. No koga nekoj ke mi zgreshi mnogu i kje me povredi, ne prostuvam taka lesno. Najcesto na kraj ke ostane kako whatever, no se ima slucheno i sosema da izbrisham nekoi luge od mojot zivot.
 
Член од
20 декември 2005
Мислења
179
Поени од реакции
1
Covecki e da se gresi,a sekoj covek bi trebalo da znae kako da prosti zatoa sto e najtesko koga se nema miren son.Jas licno koga ke zgresam se pokajuvam i znam da kazam "izvini" toa voopsto ne e tesko.Prifakam koga nekoj ke mi priznae deka zgresil no ako navistina go misli a koga tesko ke me me povredil toa ne mozam da go zaboravam no sekogas se obiduvam da pominam preku toa.

Covecki e i da se prosti.
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Никој не треба да ми се извини,иако ми згрешил.Знам да проштевам без тоа.
Големината на човекот не е во проштевањето,откако ќе добие извинување.Напротив. Да прости,од човекољубие,од милост,од љубов.
Да простиш некому што ти згрешил,треба да умееш да си простиш себе си,што си дозволил да ти згреши.
 

Eko1

Форум Џедај
Член од
20 мај 2005
Мислења
1.579
Поени од реакции
29
Простувам да.... во право сте сите.... божанствено е да се простува... и тнт... но реалноста е сосем различна.... секогаш останува тој факт дека простувањето зависи од тежината на самото "дело"... барем за мене е така... има луѓе во мојот живот коишто можат да ми грешат секојдневно и уште пред да довршат со самото тоа јас веќе сум им простил.... но пак од друга страна тие истите можат да се најдат на "тенок мраз" доколку ми згрешат нешто неопростиво.... колку и да сакам.... за одредени работи не простувам од самата причина дека и да простам сепак нема да заборавам... а тоа автоматски ми го побива простувањето дека никогаш повеќе на таа иста личност нема да гледам со "истите очи".
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Lovecot prespal kaj meckata zasto se zagubil vo golemiot sneg. Taa go spasila i go prasala kako spiel, a toj i rekol ubavo ama ti smrdese zdivot. Taa mu rekla sega udri me so puskata po glava ili ke te izedam.
Po godina dena se sretnale pak i meckata mu ja pokazala luznata na glavata. Taa bila zarastena a meckata skoro da ja zaboravila. Za toa mu prostila no za ona vtoroto mu rekla nemozam da ti prostam.
Ednostavno bilo pregolemo da se progolta i go otepala.
 

ЃАВОЛЧЕ

PlayGIRL
Член од
13 април 2006
Мислења
983
Поени од реакции
4
Кога некој ке ми згрши нешто и за тоа ке ми се извини...простувам, нема да враќам и сл, ама ке го памтам....нема личноста да примети ништо, нема да го сменам односот, баш напротив, ама не можам да ја заборавам болката што ми ја нанела....длабоко во мене ке си стои и од време на време ке ме потсети.Не знам колку е добро, а колку лошо, ама тоа е!
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
125
Поени од реакции
3
Епааа.. еднаш на едно пријателче на МСН во наслов му стоеше: Ако не сакаме да простуваме ги рушиме мостовите по кои и ние некогаш ќе треба да одиме.

Епа тоа е тоа, никој од нас не е совршен, сите грешиме! Секако дека простувам. Многу е тешко некој да ме повреди, па дури и кога ме повредува не си овозможувам да си дозволам тоа да ме скрши. Едноставно простувам и продолжувам понатаму. Животот е премногу краток да се замарам со делата на некој и да се лутам затоа што некој сакал да ме повреди или да ми згреши. Од мене му е простено.

Само што се однесува до мене, оние што ме повредиле, ретко им оставам втора шанса пак да го сторат тоа... Ама сепак,
ПРОСТУВАМ и би сакала и мене да ми биде простено.... :)
 

~MadaGascAR~

Yeah..Whatever...
Член од
23 јули 2006
Мислења
90
Поени од реакции
1
Tuka ke citiram eden del od tekstot na pesna od Giboni (ne preveduvav zatoa sto vaka mi zucese mn poubavo)
``Moglo bi bit, da je lakse umrit, nego ljudima rec oprosti!``
i istovo ova... so toa da se umee da se prosti!
Prostuvam i zaboravam, no toa ne znaci deka nekoj moze i ke se poigruva so mene, deka nema da izgubam doverba... ke prostam i ke dadam sansa! Ne se odmazduvam, no se zastituvam!
I jas sum hristijanin i mislam deka nase e da se prosti, a nekoj drug da sudi!
 

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Зависи. Од големината на грешката, од тежината на ситуацијата, од силината на негативните емоции, од временската трајност на залечување на раните, од лузните кои остануваат и вистинските намери.....многу фактори, сакајќи или не, за мене се важни :toe:
Знам искрено да простам и заборавам, овде пресуден фактор е намерата....ама знам и никогаш да не простам ( пак намерата ).
Тоа никогаш е тежок збор, но се случува.:kesa:
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да простувам лесно ако се работи за некоја ситница, но сепак доколку се работи за некоја сериозна работа, простувам кога гледам искрена желба и не стои нешто расипано позади тоа...Ама у принцип т.е у теорија е тоа у главном на сите им простувам и заборавам на сите лоши работи...си продолжувам напред и не гледам што било порано
 

XENIA

IHS
Член од
26 јануари 2007
Мислења
100
Поени од реакции
4
во многу ситуации не е лесно да се прости веднаш, кога сме многу повредени тешко наоѓаме мир и сила да простиме. се трудам да простам се, а некогаш оставам и времето да си го направи своето па заборавам.:wub:
 

Devilish Angel

Лошотија по потреба
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Знам да простам и да заборавам, луѓе сме грешиме, но само еднаш, доколку на иста личност и се случи два пати да ми згреши вториот пат тешко дека ќе простам, можеби е лоша карактеристика но тоа е тоа .. сум грешела и сум барла прошка, не ми е воопшто тешко да кажам извини згрешив и да побарам прошка кога сум свесна дека сум згрешила, но откако ќе се извинам по втор пат да згрешам не си дозволувам зошто тогаш нема да можам на самата себе да си простам, а уште помалку да побарам прошка од личноста.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom