Промени го моето мислење #2 Улогата на НВО во политичкиот живот

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.992
Втора тема на Промени го моето мислење ќе биде: Улогата, значењето и интензитетот на невладините организации во политичкиот живот, односно при носењето на политичките одлуки.

Моите критики кон невладиниот сектор се поради нивното непродуктивно мешање во наставните програми, посебно со индоктринација на децата и изоставување на самите наставници и родители во процесот на имплементирање на нивната радикална идеологија, како што беше со реформите на Мила Царовска, кон најранливите во ова општество. Мислам на децата од основното образование кои се најподлежни на пропаганда.

Втората моја критика се кон директното финансирање, на дел од невладините организации, од државниот буџет. Со самото тоа го губат статусот "невладини".

Третата моја критика е интелектуалниот снобизам, преку форсирањето агенда под критериумот "западна вредност". Одма се гуши аргументираната дебата и се форсира нова, најчесто прогресивна, идеологија, која не кореспондира со интересите и волјата на народот.

Дали има позитивни примери, по општеството, државата, граѓаните, одредени сектори, од праксата за улога НВО во политичкиот живот? Дали служат како лоби групи за терање на туѓи интереси? Зошто уживаат ниска доверба кај граѓаните? Зошто партиите фаворизираат одредени НВО? Дали треба да се забранат одредени НВО? Дали треба да се забрани странското финансирање на овие НВО? Дали, поради едноумието, наликуваат на модернизирани секти?

Тука не зборувам за оние НВО од сферата на културата (иако и тука се политизира, како на пример со културниот центар Ванчо Михајлов во Битола), животната средина (иако и тука се политизира, како на пример со зелената агенда) или од сферата на хуманоста, туку само оние кои активно се вклучени во политичкиот живот.

Секако, сите може да бидат предмет на критика, било позитивна или негативна.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.589
Интересно четиво кое што на некој начин задира и во сржта на постоењето на ваквите НВО-а во државава и за тоа каков профил на луѓе членува во нив, објаснето во детали ја доловува нивната улога и влијание врз општеството а воедно и апсурдноста од нивното постоење.

 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Интересно четиво кое што на некој начин задира и во сржта на постоењето на ваквите НВО-а во државава и за тоа каков профил на луѓе членува во нив, објаснето во детали ја доловува нивната улога и влијание врз општеството а воедно и апсурдноста од нивното постоење.

Многу прецизно ги опишал НВО паразитите.
 
J

joli1

Гостин
Секоја држава која што не инвестира во образование е плодна почва за квази невладини организации кои се финансирани или од моќни луѓе со скриени агенди, амбиции и идеологии, или пак од држави кои што сакаат да се вмешаат во внатрешните работи на една држава.

Држава која што не инвестира во образование е атрактивна за невладини организации поради тоа што сопствените млади луѓе ги дава на тацна на невладини организации кои буквално ги школуваат, ги прават по калап како што они сакаат, ги полнат со идеолошка пропаганда (најчесто левичарска, pro-LGBT, new wave феминистичка пропаганда), им го финансираат образованието во државата или надвор од неа, за на крај да ги инсталираат на клучни позиции во државата или пак да ги користат како апарат за протести, за стварање немири и уценување.

Јас би ги класифицирал невладините организации вака:
- невладини со скриени идеолошки идеи.
- невладини со скриени етнички идеи.
- невладини со скриени политички идеи.

Невладина со скриени идеолошки идеи кај нас се ,,отворен општество" на Сорос, МОФ, Радио Слободна Европа, итн, кои што промовираат modern day ,,левичарска" идеологија, pro-LGBT, pro-globalism, pro-feminism, итн - таргетна група им се вашите деца.
Невладина со скриени етнички идеи кај нас ти е Еко Герила, која го искористи аерозагадувањето во Тетово (со помош на албанските партии) се со цел да го затвори Југохром каде што мнозинството работници беа македонци, а фабриката покрај тоа што извезуваше, работала со децении претходно без никаков проблем, дури некогаш во ек на нејзиното работење, Тетово се сметал за еден од најеколошките градови во Македонија.
Невладина со скриени политички идеи ти е ЦивилМК, која иако се претставува како невладина, мислам дека мнозинството форумаши се свесни дека обработуваат за одредена македонска партија, како и за албанските партии и промовираат албанизирање на државата.

Не се само овие, но ги искористив како пример за да ви објаснам какви се невладини организации работаат во државава.

Моите критики кон невладиниот сектор се поради нивното непродуктивно мешање во наставните програми, посебно со индоктринација на децата и изоставување на самите наставници и родители во процесот на имплементирање на нивната радикална идеологија, како што беше со реформите на Мила Царовска, кон најранливите во ова општество. Мислам на децата од основното образование кои се најподлежни на пропаганда.
Точно, таргет на сите невладини организации најчесто се децата во основно или пак средно образование.

Втората моја критика се кон директното финансирање, на дел од невладините организации, од државниот буџет. Со самото тоа го губат статусот "невладини".
Не само директно финансирање, туку и државно вработување по министерства, стипендирање учесници во невладини организации, итн, итн, се со цел да никогаш револтот од тие навладини да не биде насочен кон моменталната власт, како и тоа невладините да им ги туркаат тешките пропаганди.

Скоро да не постои невладина организација во нашата држава која што не е финансирана од нашата или пак некоја друга држава, со исклучок на неколку кои што се финансирани од светски финансиски моќни луѓе.

Третата моја критика е интелектуалниот снобизам, преку форсирањето агенда под критериумот "западна вредност". Одма се гуши аргументираната дебата и се форсира нова, најчесто прогресивна, идеологија, која не кореспондира со интересите и волјата на народот.
Пеат како што им свират, или у превод, пропагираат тоа што спонзорот им тражи. Главен извор на финансии у 99% од случаевите им се ЕУ фондовите.

Дали има позитивни примери, по општеството, државата, граѓаните, одредени сектори, од праксата за улога НВО во политичкиот живот? Дали служат како лоби групи за терање на туѓи интереси? Зошто уживаат ниска доверба кај граѓаните? Зошто партиите фаворизираат одредени НВО? Дали треба да се забранат одредени НВО? Дали треба да се забрани странското финансирање на овие НВО? Дали, поради едноумието, наликуваат на модернизирани секти?
За во политичкиот живот не знам, ама дека има невладини во светов кои што се продуктивни и вистински прават нешто - има.

Добар пример имаше во одредени земји каде што соработуваат со зависници од дроги, ги едуцираат за harm reduction, им носат нови игли и шприцеви за да не фатат преносливи болести и да не користат повеќе луѓе еден шприц и една игла, ги носат по училишта да држат говори се со цел да превентираат користење на дроги кај младината и слично.

Да, мнозинството невладини служат само за да се истераат одредени туѓи интереси, најчесто интереси на други држави.

Уживаат ниска доверба кај постарите генерации, додека кај младите уживаат далеку поголема доверба поради ситуацијата со образованието во државава, т.е на многу млади луѓе атрактивни им се тие дебатни клубови, правни клубови бидејќи такви клубови нема ниту едно училиште во државава, ама нажалост мнозинскиот дел од тие што идат по такви клубови, како и нивните родители, не се свесни дека децата им се индоктринираат таму секоја недела.

Партиите фаворизираат одредени невладини организации од причина што невладините се одличен начин за уценување, за ширење пропаганда, за создавање протести, немири и слично кои што нема директно да се поврзат до партијата која што ги спонзорира.

Да, сметам дека треба да се забранат мнозинството, ако не сите невладини организации, поготово во нашава држава. Повеќе штета него бенефит носат.

Секое странско финансирање на невладина организација треба да резултира во нејзино затворање.

Не се ништо поразлични од одредени секти каде што влагаш се со цел да припаѓаш некаде, да другаруваш, да добиеш нешто, за на крај да те индоктринираат, направат по калап и да те користат за да си изгураат некакви агенди.

Иако би сакал да се фатам за некој од твоите ставови се со цел да се развие дебата, сепак се сложувам со твојот став во врска со невладините организации. (y)
 

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.311
Поени од реакции
1.934
Моите критики кон невладиниот сектор се поради нивното непродуктивно мешање во наставните програми, посебно со индоктринација на децата и изоставување на самите наставници и родители во процесот на имплементирање на нивната радикална идеологија, како што беше со реформите на Мила Царовска, кон најранливите во ова општество. Мислам на децата од основното образование кои се најподлежни на пропаганда.
Единствената идеологија што ја има во школата е идеологијата на мир и толеранција. Не треба да има никој наставник ниту родител право да бара децата да учат нешто контра од идеологијата на толеранција, исто како што нема право да бара математиката да ги учи дека 1 + 1 = 3.
Школата се наменети да го штитат детето од штетните мислења на своите родители и да го научат за реалноста во светот денес. Ама ти ко да сакаш родителите да имаат право на индоктринација, не дека индоктринација нешто ти смета.
Па нивното мешање во овој поглед е баш продуктивно и целосно го поддржувам.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.810
Поени од реакции
30.484
Најјаки ми се невладините организации финансирани од странски влади.
Зарем постојат поинакви? А притоа да имаат барем било какво влијание на аспектот опишан во насловот и во самата тема на дискусијава?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom