ABC
“градител“
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 15.696
- Поени од реакции
- 193
fmi напиша:Saglasen sam deka ke treba vo srednosrochen plan struja,ali mnogo strani na balkanot imat proekti za gradene na nuklearki-Garcia,Turcia,Rumania,Slovenia,Bulagria.50% ot tia proekti nema da se dogradqt,oti sled dve nuklearki ke ima struja za celiot balkanot i nema da e efektivno da se gradi.Az zatova prasham,koga moje da bide gotova 3x3.Ako moje pone edin blok da bide gotov predi 2010-2013 godina ima shans i ima potreba,ali ako ne moje,nikogash nema da stane.Az veke vi kazah.Tazi godina Rumania puska vo eksploatacia edin 700 MW/h reaktor "Cherna Voda" v 2010 Bugaria pushta edin 1000 MW/h reaktor vo nuklearkata "Belene" oshte edin 700 MW/h ot REK "Marica iztok",Rumania puska vo 2012 oshte edin 800 MW/h vo "Cherna voda" i vo 2012-2013 godina Bugaria puska oshte edin 1000 MW/h reaktor.Do 2013 godina na balkanot ke se pusnat 100% oshte 4200 MW/h struja,koq ke zadovoli potrebata na balkanot za dosta vreme nasam,pone za edni 20 godini,ako ne i poveke.Zatova prasham koga ke bide gotov parvia blok na predlojenata t vas vo Makedonia nuklearka,vo koja godina?Za da pochne da se gradi,treba da mine grupa ot mejdunarodnata atomska organizacia i da dade saglasie,tova ke otneme vreme,pone 1 godina.Proekt ako imate dobre,ako nemate treba oshte edna godina.Pari trebat,orujie treba,koe da pazi edna nuklearka,ot napadenia.
Lokacijata kade go predviduvam i planiram NukleuS 3x3 e najbezbedna lokacija vo Evropa,ne samo od pricini shto e "opkolena so relativno visoki planini i nenaselena tuku i od seizmicki potresi kade nema skoro nikakvi aktivnosti so zemjotresi i lizganja na zemjishte zatoa shto predelot e karpest i izobiluva so peshteri koj se milioni godini stari.Od teroristicki napadi dovolno e da ja cuva edna grupa od 100tina dobro vooruzeni luge koj se dovolno za bezbednost od diverzantsko-teroristicki tip zatoa shto konfiguracijata na terenot ja ovozmozuva taa odbrana.Od vozdushni napadi dovolno e da ja cuvaat 3-4 SAM 300 shto dokolku ja gradat Rusi nema da bide nikakov problem.
Dokolku se bide vo red i dokolku nashata vlada se pokaze dovolno umna i pomogne vo isprakanje pokani kon investitorite veruvam deka prviot reaktor bi prorabotil nekade okulu 2011 so shto najprvo ke go reshime problemot za snabduvanje so struja na Makedonija a so site sledni "nukleusi" se vadi cist profit zatoa shto eden KW/h bi cinel od 1-2 centi so tendencija da se namaluva dokolku se prodolzi so gradba na ostanatite 8 reaktori koj mozat da bidat i so "ladna" fuzija dokolku za toa vreme se razraboti taa tehnologija kako "Itar" vo Francuskata AREVA.
I kolku pati treba da vi povtoram deka dokolku mu se ponudi edna pristojna suma od 50tina % na sekoj pameten investitor vo svetot bi mu bilo dovolno da donese i 1000 experti i proekt i da ja natera Megunarodnata organizacija za atomska energija da dade dozvola za izgradba vo rekorden rok.