Проблем за Виза

F.A.

Smile Now, Cry Later
Член од
17 април 2007
Мислења
862
Поени од реакции
3
Не видов никаде тема за тоа доколку некој има проблем во врска со патување, па решив да ја отворам оваа, ако има слична спојте ја или преместете ја.
Треба да аплицирам за Канадска виза и еден од документите што ми е потребен е Потврда за редовен студент. Летово дипломирав на Правен Факултет и не ми дадоа потврда затоа што сум дипломирал. Мастер студии неможам да запишам до септември што значи дека сум "заглавен". Има ли некој неко чаре ?

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Не видов никаде тема за тоа доколку некој има проблем во врска со патување, па решив да ја отворам оваа, ако има слична спојте ја или преместете ја.
Треба да аплицирам за Канадска виза и еден од документите што ми е потребен е Потврда за редовен студент. Летово дипломирав на Правен Факултет и не ми дадоа потврда затоа што сум дипломирал. Мастер студии неможам да запишам до септември што значи дека сум "заглавен". Има ли некој неко чаре ?
Имаш ли роднини во Канада? Ако имаш, нека ти пратат Invitation letter, што значи дека ќе си кај нив ( треба да наведат каде живеат, каде работат ) ако они ти плаќаат се, треба да наведат и колкав принос имаат, и дека тие ќе се погрижат за трошоците ( храна,превоз,сместување ) доколку не си студент, а сакаш да работиш таму, провери на kijiji . ca за работа, и ако некој се нафати да те вработи ( тоа е посебна процедура ) тој ќе аплицира место тебе,и треба да добие позитивен одговор дека може да те вработи ..ако не добие позитивен, неможе да те вработи, а ако добие, ти го праќа тој документ ( LMO - labor market opinion ) мислам дека се викаше, и ти со тој документ аплицираш за работна виза ( раб.виза трае 2 години ) и послем неа, можеш да аплицираш за PR ( Permanent Resident ) ако добиеш PR, после 3-5 години, можеш и за пасош Канадски, и за државјанство!

Ако те интересира уште нешто, прашај ме слободно! :)
Good luck

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.139
Поени од реакции
4.019
Имаш ли роднини во Канада? Ако имаш, нека ти пратат Invitation letter, што значи дека ќе си кај нив ( треба да наведат каде живеат, каде работат ) ако они ти плаќаат се, треба да наведат и колкав принос имаат, и дека тие ќе се погрижат за трошоците ( храна,превоз,сместување ) доколку не си студент, а сакаш да работиш таму, провери на kijiji . ca за работа, и ако некој се нафати да те вработи ( тоа е посебна процедура ) тој ќе аплицира место тебе,и треба да добие позитивен одговор дека може да те вработи ..ако не добие позитивен, неможе да те вработи, а ако добие, ти го праќа тој документ ( LMO - labor market opinion ) мислам дека се викаше, и ти со тој документ аплицираш за работна виза ( раб.виза трае 2 години ) и послем неа, можеш да аплицираш за PR ( Permanent Resident ) ако добиеш PR, после 3-5 години, можеш и за пасош Канадски, и за државјанство!

Ако те интересира уште нешто, прашај ме слободно! :)
Good luck
Ne ide toa taka, nego mu treba studentska viza, nego ako rodnini go pokanat so toa ke moze samo za turisticka viza da aplicira za 6 meseci, ne mesajte edno so drugo, so takva viza niso ne prai, da - ke uspee da vleze vo Kanada ama nema da moze so takva viza da studira..

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
пс: ако имаш нешто на твое име ( кола, куќа, плац ) извади го тој документ, и приложи го со визата ( на англиски преведи го секако ) тоа ти е исто као и студентска потврда ..бидејќи, ако имаш нешто од горе наведените, они мислат дека кај и да е, ќе се вратиш ..ако немаш, нека ти препишат :D
--- надополнето: Jul 14, 2011 10:38 AM ---
Ne ide toa taka, nego mu treba studentska viza, nego ako rodnini go pokanat so toa ke moze samo za turisticka viza da aplicira za 6 meseci, ne mesajte edno so drugo, so takva viza niso ne prai, da - ke uspee da vleze vo Kanada ama nema da moze so takva viza da studira..
Не си запознаен со тие работи ..ако сака да извади студентска виза и да студира таму, треба да АПЛИЦИРА ВО КАНАДСКИ ФАКУЛТЕТ, и да му одобрат дека е приман..откако му одобрат, он со тој документ од нив дека е примен, и ред други ( не вклучувајќи ја неговата потврда за редовен студент ) аплицира за студентска виза ..откако влезе како студент, може да аплицира и за работна виза ..

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.139
Поени од реакции
4.019
Za toa sum sosema dobro zapoznaen, i jas studiram vo stranstvo, jas samo komentirav deka ako saka tamu da studira nemoze on da bara turisticka viza preku rodnini kako ti sto mu predlozi...

Ali u sekoj slucaj sea vidov deka on ustvari ne planiral da studira tamu, izglea neso gresno razbrav taka da ignoriraj sto komentirav, samo frka napraiv LOL Sorry, my bad xD

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Za toa sum sosema dobro zapoznaen, i jas studiram vo stranstvo, jas samo komentirav deka ako saka tamu da studira nemoze on da bara turisticka viza preku rodnini kako ti sto mu predlozi...

Ali u sekoj slucaj sea vidov deka on ustvari ne planiral da studira tamu, izglea neso gresno razbrav taka da ignoriraj sto komentirav, samo frka napraiv LOL Sorry, my bad xD
затоа и те quotе'ирав :)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Незнаев кај да прашам па ај тука.Дали е некој знае нешто за NVQ шемата за добивање британска работна виза.Нека пише на ПП.

F.A.

Smile Now, Cry Later
Член од
17 април 2007
Мислења
862
Поени од реакции
3
Вака сега и јас не бев доволно јасен зашто ми треба визата. :)
Мајка ми доби покана за на конференција во Канада, Торонто на адвокати, а со тоа и јас. Таа веќе зема виза, а јас не бев сигурен дали ќе одам па не отидов во истиот ден со неа по виза. Кога решив дека ќе одам наидов на овој проблем со потврдата. Значи мене ми треба туристичка виза само колку да отидам, да прошетам и да се вратам. Ако знаете точно што можам да направам за да добијам виза без да имам потврда за редовен студент (пошто нема шанси да земам пред август, а конференцијата е во август) ве молам помогнете ми.

Поздрав

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Вака сега и јас не бев доволно јасен зашто ми треба визата. :)
Мајка ми доби покана за на конференција во Канада, Торонто на адвокати, а со тоа и јас. Таа веќе зема виза, а јас не бев сигурен дали ќе одам па не отидов во истиот ден со неа по виза. Кога решив дека ќе одам наидов на овој проблем со потврдата. Значи мене ми треба туристичка виза само колку да отидам, да прошетам и да се вратам. Ако знаете точно што можам да направам за да добијам виза без да имам потврда за редовен студент (пошто нема шанси да земам пред август, а конференцијата е во август) ве молам помогнете ми.

Поздрав
како што кажав погоре, доколку имаш нешто на твое име, и тоа важи! си требало да мислиш порано -.-
ако не, тркни до факултетот, и објасни им ја ситуацијата ..може ќе ти помогнат ..само наместо дата Јули/Август, нека пишаат пред неа .. :toe:

F.A.

Smile Now, Cry Later
Член од
17 април 2007
Мислења
862
Поени од реакции
3
На факултет ништо нема да ми помогнат веќе прашав, све ќе напраат само да не ти помогнат. Иначе имам на мое име стан ќе може ли тоа да го искористам ?

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
На факултет ништо нема да ми помогнат веќе прашав, све ќе напраат само да не ти помогнат. Иначе имам на мое име стан ќе може ли тоа да го искористам ?
пробај ..што има да изгубиш ..мада, за туристичка виза не бараат потврда за ред.студент ..ги има стотици што аплицираат за туристичка, а не се студенти ..
еве што тебе ти треба конкретно:

* Валиден пасош
* Добра здравствена состојба
* Доволно пари за престој
* Покана ( Invitation Letter )
* Медицински преглед ( ама не е задолжително )

е сега, битен факт е:

при интервјуто, мораш да го задоволиш типот кој ќе те испрашува, дека по истекувањето на визата, ќе се вратиш во Мк. затоа ти велам,да имаш нешто на твое име ..обично, студентите вадат дека се ред.студенти, бидејќи ќе се вратат на студиите ..ти чим си дипломирал сеа, ( честитки од мене ) доволно е документот дека имаш стан на твое име ..ако работиш, извади потврда дека си работник..

Колку време планираш да останеш? Ако остануваш до 6 месеци, околку $10.000 треба да прикажеш ..

F.A.

Smile Now, Cry Later
Член од
17 април 2007
Мислења
862
Поени од реакции
3
Фала на честитките ама тоа дипломирање ме спречува да извадам виза. :( Планирам да останам 10 дена само, да беше амбасадата во Македонија одма би пробал пошто така нема да имам што да изгубам, ама вака треба до Белград и плус да уплатам за виза. Фала како и да е. :)

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Фала на честитките ама тоа дипломирање ме спречува да извадам виза. :( Планирам да останам 10 дена само, да беше амбасадата во Македонија одма би пробал пошто така нема да имам што да изгубам, ама вака треба до Белград и плус да уплатам за виза. Фала како и да е. :)
Кој ти рече дека мора да одиш лично, и зошто Белград? Знам дека и во Блеград има за Македонците,ама сите т.е повеќето праќаат во Виена ..пак ќе ти кажам, немора лично, ќе ја пратиш апликацијата, заедно со документите по пошта ..околу 1.500 денари мислам дека беше .. ( апликацијата мора да ја пополниш, и одма да ја испринташ, не се зачувуваат информациите )

сеа, јесте дека малце ќе се помачиш, али вреди! :)

пс: ако добиеш, чекаме да ни донесеш bacon :p

Ambasadorka.G

Poliglota
Член од
20 јуни 2009
Мислења
56
Поени од реакции
14
mislam deka bi mozelo da pomogne ako si vraboten. taka da najdi nekoj poznat shto ke te vraboti i ke te prijavi kako vraboten. ili registriraj se kako samovraboten.

Ф

ФилипМакедон

Гостин
А може ли туристичка виза да се вади од конзулат,или само во амбасада? и запознаен ли некој какви документи треба да се предадат??

Kajgana Shop

На врв Bottom