Проблеми со вработување за келнер

Член од
22 јули 2024
Мислења
36
Поени од реакции
26
Годинава веќе одам втора година средно и сакам да работам келнер преку викенди но имам проблеми со вработување. Имам бар нешто искуство што сум работел во Охрид една недела ама заминав оти немаше добри работни услови (други ресторани не ме примаа).

Во помал град сум и немам многу избор кај кој кафиќ да одам, сите само ти велат „ако имаме потреба ќе те викнеме“ а поентава не е ти да ме викнеш кога сакаш. Единствено ако одиш волунтер за беспари па тогаш даваш некоја вредност (или ако си повозрасен).

Луѓево како се вработуваат вака? Совет?

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.300
Поени од реакции
3.675
Така млад да те примат легално тешко дека можат а да примат на диво можеби не сакаат да ризикуваат ако немаш некое искуство што би вредело за ризикот нивни. Мислам дека законски е нешто со 16 години па да работиш некое скратено време.
ЈБГ за беспари да им работиш сите би те примиле а да те плаќаат не им се дава изгледа :)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.770
Поени од реакции
36.695
Годинава веќе одам втора година средно и сакам да работам келнер преку викенди но имам проблеми со вработување. Имам бар нешто искуство што сум работел во Охрид една недела ама заминав оти немаше добри работни услови (други ресторани не ме примаа).

Во помал град сум и немам многу избор кај кој кафиќ да одам, сите само ти велат „ако имаме потреба ќе те викнеме“ а поентава не е ти да ме викнеш кога сакаш. Единствено ако одиш волунтер за беспари па тогаш даваш некоја вредност (или ако си повозрасен).

Можеш како part-time да работиш, 20 часа неделно. Обично сабота и недела по 8 саати работат и уште еден ден во неделата 4 саати. Во Скопје на многу места можеш да работиш вака. Услов: да имаш навршено 15 години и родителите да одобруваат да работиш, инаку не може да бидеш пријавен во АВРМ.

Steff58

Човекојадец
Член од
22 мај 2024
Мислења
143
Поени од реакции
115

Од кој град си, ако си од кај мене ја ќе ти среда работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom