Пријателот држете го блиску, а непријателот...?

M

M del Mar

Гостин
prijateli=neprijateli :wink: retko se naogaat vistinskite priajteli, lugjevo se se pogolemi licemeri i tesko moze da steknes doverba u nekogo (ja taka si mislam)i prijatelot (so isklucoci, se nadevam uste deka gi ima takvi) glea nekako da te zaebe da ti nasteti i so toa automatski ti stanuva neprijatel samo so nie toa ne go gleame (za zal):pos2:

taka da isto ti e na nekoj nacin....i prijatelot i neprijatelot podaleku od tebe najpametno :pos2:

(moe mislenje, mozda do nekade ne sum vo pravo ali toa e, si iam pravo na slobodno mislenje i izrazuvanje be :baeh:):pos2:

aj pozz...:helou:

Morbid

грофица
Член од
6 јануари 2009
Мислења
109
Поени од реакции
12
Пријателот држи го блиску до себе, а непријателот уште поблиску. Колку се согласувате со оваа реченица? Јасно е на што се мисли,но можно ли е некогаш самите да се фатите во сопствената замка, на тој начин што токму тој ќе го искористи фактот на блискост можеби поради некое ваше невнимание?.
Па ако си доволно непаметен и неинтелигентен ке западнеш во своја замка(и ако незнаеш да глумиш).
Затоа оваа реченица треба да се препушти само надобро истренирани луѓе со висок IQ.

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Точно и многу корисно, но ако под непријател подразбираме деловен ривал, конкурент, т.е ако нема чувства, туку само интерес, инаку е неизводливо, освен за луѓе со докторат од лицемерие:toe:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Пријателот држи го блиску до себе, а непријателот уште поблиску. Колку се согласувате со оваа реченица? Јасно е на што се мисли,но можно ли е некогаш самите да се фатите во сопствената замка, на тој начин што токму тој ќе го искористи фактот на блискост можеби поради некое ваше невнимание?. Дали преферирате да одите на овој принцип или пак се држите до спротивното правило, да го избегнувате непријателот? И воопшто, имате ли непријатели? Што подразбирате под непријател? Кои се ваши непријатели и зошто? Дали можеби сте практикувале да бидете блиски однодно сте глумеле пред некој непријател само за да избегнете да ви наштети, или пак не се дружите со таквите? Што мислите за сето ова? Сте имале ли некое вакво искуство? Споделете го вашето мислење:smir:
Одличен начин да преживееш во овој не така розов свет... Пријателот држи го блиску до себе, а непријателот уште поблиску. Една од најдобро смислените изреки според кои ги градам мојот морал и мојата личност... Непријателот всушност за мене е човек кој едноставно НЕ МОЖЕ да го поднесе она што јас го правам...Причини:Љубомора, завидливост, одбивност....
Глумам пријател со нив само за да можам утре, кога ќе се случи нешто, комотно да го бомбардирам со факти на кои не би можел да врати ништо...
Веќе подолго време ова го правам со една личност која мисли дека сме во супер односи... Меѓутоа... Непријател си е непријател... На почетокот ја прочитав тактиката на неговата DIRTY GAME и сега точно знам што и како да правам...

Член од
22 ноември 2008
Мислења
596
Поени од реакции
99
Мудриот има повеќе корист од своите непријатели, отколку глупавиот од своите пријатели!!!:smir:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Мудриот има повеќе корист од своите непријатели, отколку глупавиот од своите пријатели!!!:smir:
Мудриот човек не си создава многу непријатели без некоја посебна причина, затоа што во судбиносен момент неговите пријатели можат да го изневерат.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Непријатели немам. Премногу е екстремно, сепак на овие години, НЕПРИЈАТЕЛИ не би ни можела да стекнам, а и башка мојот начин на живот е таков, што некои непријатели чија цел би била да ми наштетат мислам дека немам. Уствари што знаеш може имам, ама не знам.

Како и да е, оние кои не ми се пријатели, односно оние кои не ги поднесувам - едноставно се изолирам од нив, ги избегнувам, не ги есапам едноставно. Многу едноставно е: ем не им оставам простор да се приближат и да ме повредат, ем не им откривам слаби точки. Секогаш има начин како да го направиш тој што сака да те повреди во вакум, да го изолираш од себе, да го неутрализираш на начин да не може на никаков начин да ти се приближи.

R

RAYTHEON23

Гостин
Пријателот држи го блиску до себе, а непријателот уште поблиску. Колку се согласувате со оваа реченица? Јасно е на што се мисли,но можно ли е некогаш самите да се фатите во сопствената замка, на тој начин што токму тој ќе го искористи фактот на блискост можеби поради некое ваше невнимание?. Дали преферирате да одите на овој принцип или пак се држите до спротивното правило, да го избегнувате непријателот? И воопшто, имате ли непријатели? Што подразбирате под непријател? Кои се ваши непријатели и зошто? Дали можеби сте практикувале да бидете блиски однодно сте глумеле пред некој непријател само за да избегнете да ви наштети, или пак не се дружите со таквите? Што мислите за сето ова? Сте имале ли некое вакво искуство? Споделете го вашето мислење:smir:
Agree konfucie ili buda-ne me fakajte za zbor...rekol kako ke gopobedis neprijatelot vo vojna-ednostavno napravi go prijatel...taka da kolku poveke prijateli imas tolku podobro eve zosto ako iamte 10prijateli a 6 neprijateli e sega stanuva interesno imeno tie 10 prijateli se prijateli so vasite 6 neprijateli i tie vasi prijateli(ako se vistinski) ke pomognat da se namali brojot na neprijateli..na primer na 2 oti sekogas ima tvrdoglavi pa ovie dvajca i taka ke zabegaat:pos2:

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
пријателот држете го блиску, а непријателот уште поблиску...? некако ми е лицемерна оваа изрека, бидејќи јас неможам да глумам дека сум ок со некој, а всушност во себе вријам и страшно ме нервира, нема да се скарам со него, ама едноставно ќе го одбегнувам за сам да сфати ...што и не викам дека така е подобро
можеби е добро непријателот да го држиш блиску до тебе, ама за некој со јаки нерви :vozbud:

DDvl

Иден Психијатар
Член од
13 април 2008
Мислења
166
Поени од реакции
2
Ја дефинитивно идам по оваја поговорка ... ааа дали ќе паднам во замка ... па и ќе видиме ... :pipi:

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Човек кој не ти мисли добро и не ти посакува успех оддалеку нема да ти мисли добро ни одблиску. Нек си постои, нек си живе свој живот, ама подалеку од мене. Не можам да му се смеам, не можам да му го раскажувам денот, не можам да барам совети од некој на кого не сум му драга. Со исклучок ако ми е поврзан со работа, но и тука има поставено граница и си знам до каде и колку одам.
Нит имам потреба да го следам, да му ги запознавам постапките, мислите, идеите, нит да ме вознемирува неговото присуство и негативна енергија.

M

marsovka

Гостин
Човек кој не ти мисли добро и не ти посакува успех оддалеку нема да ти мисли добро ни одблиску. Нек си постои, нек си живе свој живот, ама подалеку од мене. Не можам да му се смеам, не можам да му го раскажувам денот, не можам да барам совети од некој на кого не сум му драга. Со исклучок ако ми е поврзан со работа, но и тука има поставено граница и си знам до каде и колку одам.
Нит имам потреба да го следам, да му ги запознавам постапките, мислите, идеите, нит да ме вознемирува неговото присуство и негативна енергија.
Е тука бети грешиш зависи од кој агол ја гледаш поговорката и зависи колкав лицемер си.
Некој кој живее за да понижува и уништува кој е роден актер би те држел многу блиско (сеа параноично звучам)за да те запознае тебе и твоите слабости и да знае каде да удри а пријателот утре може ќе испадне непријател јас би го држела блиску но доволно далеку за да не знае каде да удри кога нашето пријателство ќе заврши,се разбира ако сака реванш или да ми наштети

B. Boop

Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Е тука бети грешиш зависи од кој агол ја гледаш поговорката и зависи колкав лицемер си.
Некој кој живее за да понижува и уништува кој е роден актер би те држел многу блиско (сеа параноично звучам)за да те запознае тебе и твоите слабости и да знае каде да удри а пријателот утре може ќе испадне непријател јас би го држела блиску но доволно далеку за да не знае каде да удри кога нашето пријателство ќе заврши,се разбира ако сака реванш или да ми наштети
Марсовче, некој може да ме држи блиску и да ме запознава доколку јас не му дозволам. Значи јас си одлучувам за степенот на близина со луѓето и знам на кого што и колку ќе му кажам и дозволам да види. Ја знаеш онаа кога тајната престанува да биде тајна. :wink: Така што, ако сакаш нешто да остане твое и само твое подели го со себе и со никој друг. Така се штитиш од непријателот, ама повеќе од пријателот. :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Марсовче, некој може да ме држи блиску и да ме запознава доколку јас не му дозволам. Значи јас си одлучувам за степенот на близина со луѓето и знам на кого што и колку ќе му кажам и дозволам да види. Ја знаеш онаа кога тајната престанува да биде тајна. :wink: Така што, ако сакаш нешто да остане твое и само твое подели го со себе и со никој друг. Така се штитиш од непријателот, ама повеќе од пријателот. :)
Поентата е дека кога непријателот го имаш близу, а знаеш дека ти мисли лошо, многу полесно ги контролираш неговите дела и акции и одбираш кое лице од себе ќе му го понудиш. Но, тоа е игра за која треба живци, време и дарба.

B. Boop

Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Поентата е дека кога непријателот го имаш близу, а знаеш дека ти мисли лошо, многу полесно ги контролираш неговите дела и акции и одбираш кое лице од себе ќе му го понудиш. Но, тоа е игра за која треба живци, време и дарба.
Знам што е поентата, ама отидов подалеку затоа што одговарав на пост. Спомнав претходно дека јас не функционирам на тој начин пошто не можам да изигравам будала која се смешка и чешка некого кој ама ич не и` е драг по никоја цена. А тоа дека можеш да контролираш некого ако е во твоја близина е меч со две острици.

Kajgana Shop

На врв Bottom