Припадник на полицијата претепал момче до смрт! - ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ПОЛИЦИСКАТА БРУТАЛНОСТ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Не смее ни полицаец да убива деца,не смее ни високи владини функционери да го заташкаат случајот. Е тогаш не смееш да му се доближиш на полицаец и да фрлаш и удираш по тој што го брани.
Da ubil-- odgovara
Ne nikoj ne zatashkal i sea?

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.002
Поени од реакции
11.645
А како тоа ти протестираше? Со шипки, камења и останати реквизити?[DOUBLEPOST=1433275386][/DOUBLEPOST]Абе додека џандарите не почнат да вадат црева и џигери низ нос на тие „мирните протестанти“, нема никому памет да дојде дека полицаец не смееш ни да му се доближиш на протест а не да фрлаш по него и да го удираш со шипка. И плус, тие протести не беа законски. Не беа уредно најавени и полицијата имаше полно право да ги растури.
1. И јас бев тогаш, мирно протестирав како и повеќе од 95% од луѓето. Проблемот го направија 20тина жешки глави, имаме дискутирано за ова, да не се повторуваме.
2. Точно, полицаецот доколку е нападнат смее да возврати, има право на нужна одбрана (која треба да биде со помал или еднаков интензитет со противправниот напад).
3. Не смеам да си напраам муабет со него? Не дека ќе ми врати, не смее, онака, повеќе на монолог ќе личи.
4. Го знам законот (испадна дека не сум го знаел баш најдобро), али го знам и Уставот. Проблемот е што тој закон е малце сомнителен во однос на уставноста, а еве и зошто:
Член 21
Граѓаните имаат право мирно да се собираат и да изразуваат јавен протест без претходно пријавување и без посебна дозвола. Користењето на ова право може да биде ограничено само во услови на воена и вонредна состојба.

Во воена/вонредна состојба не сме, а Законот за јавни собири вика дека треба организаторот треба да го пријави и да добие согласност од МВР, а гледај што вика во Уставот.

Да надополнам, во Законот за јавни собири вика дека организаторот МОЖЕ да го пријави протестот:
Член 3
Заради интересите на безбедноста организаторот на јавниот собир може да го извести Министерството за внатрешни работи за одржување на јавниот собир и мерките што се преземени за неговото одржување. Во известувањето организаторот ги наведува следниве податоци: целите на одржувањето на јавниот собир; местото и времето на одржувањето; организаторот на јавниот собир; мерките што организаторот ги презел во врска со непречено организирање и одвивање на јавниот собир и податоците за организирање на редарската служба.

Со надополнувањето од 2006та го имаме следново: Известувањето за јавен собир од ставот 1 на овој член се поднесува во подрачната единица на Министерството за внатрешни работи на чие подрачје се одржува јавниот собир најдоцна 48 часа пред почетокот на одржувањето на јавниот собир (ова е став 2, а претходниот став 2 станува став 3).

Ете и јас мислев дека морало, а уствари тоа било само можност.

Da ubil-- odgovara
Па слушнавме дека имало уште некој со Спасов таа вечер. Зошто и тие не одговараат?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Da ubil-- odgovara
Како не заташкал,10 џандари записник за убиство не напраиле и 2 дена не кажувале што се случува. Затоа се лежи и повеќе од фрлање предмети кон џандари.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Како не заташкал,10 џандари записник за убиство не напраиле и 2 дена не кажувале што се случува. Затоа се лежи и повеќе од фрлање предмети кон џандари.
Zatashkuvanje vo obid!
Good luck with that on court:tapp:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.396
Zatashkuvanje vo obid!
Good luck with that on court:tapp:
А ние сите па на нивниот суд се надевавме:) Има еден суд далеку поефикасен ама немаме ние муда за тоа. Поубаво му е на народот вака.Иначе криминалот постои дури и да не им успеал.Затоа имаш кривични дела за обид,а докази колку сакаш доколку реши некој да ги бара.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.917
Поени од реакции
25.318
А јас смеам да удрам во самоодбрана доколку бидам удрена од службено лице? Може?

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.002
Поени од реакции
11.645
А јас смеам да удрам во самоодбрана доколку бидам удрена од службено лице? Може?
Да. Истото правило важи, со сразмерен интензитет.

Иначе не е заташкување во обид, туку е заташкување.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.917
Поени од реакции
25.318
Брат, коа ќе излезеш од пубертет?
- рече конформистот.[DOUBLEPOST=1433359509][/DOUBLEPOST]
Да. Истото правило важи, со сразмерен интензитет.

Иначе не е заташкување во обид, туку е заташкување.
Нормално дека важи. Ги прашував оние што се јачаа дека полицијата не била доволно насилна. Не зборувам за вжештените глави кои први ги нападнаа, туку за оние кои настрадаа поради нив.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
- рече конформистот.[DOUBLEPOST=1433359509][/DOUBLEPOST]

Нормално дека важи. Ги прашував оние што се јачаа дека полицијата не била доволно насилна. Не зборувам за вжештените глави кои први ги нападнаа, туку за оние кои настрадаа поради нив.
Ова конформист ти е синоним за реалист или како?
Мислам прашањево шо го постави е жива глупост and you know it. Ги потече мудава со капитализам капитализам капитализам. На сите ни е јасно зашо е срање, уживај брат, стварно, не сум од вчера. Get over it. Не спамаш секој ден со "Животот не е фер." Стварно брат? Кој рече дека треба да биде?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.134
Поени од реакции
23.636
Пробај па пренеси искуство. И јас сакам да знам како тоа би изгледало во реалноста а не како е запишано на хартија, арно ама не сакам сам да пробам.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
1. И јас бев тогаш, мирно протестирав како и повеќе од 95% од луѓето. Проблемот го направија 20тина жешки глави, имаме дискутирано за ова, да не се повторуваме.
2. Точно, полицаецот доколку е нападнат смее да возврати, има право на нужна одбрана (која треба да биде со помал или еднаков интензитет со противправниот напад).
3. Не смеам да си напраам муабет со него? Не дека ќе ми врати, не смее, онака, повеќе на монолог ќе личи.
4. Го знам законот (испадна дека не сум го знаел баш најдобро), али го знам и Уставот. Проблемот е што тој закон е малце сомнителен во однос на уставноста, а еве и зошто:
Член 21
Граѓаните имаат право мирно да се собираат и да изразуваат јавен протест без претходно пријавување и без посебна дозвола. Користењето на ова право може да биде ограничено само во услови на воена и вонредна состојба.

Во воена/вонредна состојба не сме, а Законот за јавни собири вика дека треба организаторот треба да го пријави и да добие согласност од МВР, а гледај што вика во Уставот.

Да надополнам, во Законот за јавни собири вика дека организаторот МОЖЕ да го пријави протестот:
Член 3
Заради интересите на безбедноста организаторот на јавниот собир може да го извести Министерството за внатрешни работи за одржување на јавниот собир и мерките што се преземени за неговото одржување. Во известувањето организаторот ги наведува следниве податоци: целите на одржувањето на јавниот собир; местото и времето на одржувањето; организаторот на јавниот собир; мерките што организаторот ги презел во врска со непречено организирање и одвивање на јавниот собир и податоците за организирање на редарската служба.

Со надополнувањето од 2006та го имаме следново: Известувањето за јавен собир од ставот 1 на овој член се поднесува во подрачната единица на Министерството за внатрешни работи на чие подрачје се одржува јавниот собир најдоцна 48 часа пред почетокот на одржувањето на јавниот собир (ова е став 2, а претходниот став 2 станува став 3).

Ете и јас мислев дека морало, а уствари тоа било само можност.

Па слушнавме дека имало уште некој со Спасов таа вечер. Зошто и тие не одговараат?
Е арно ама ем „граѓаните “ не протестираа мирно, ем протестите не беа најавени. Значи ем надвор од Закон, ем надвор од Устав!
[DOUBLEPOST=1433378470][/DOUBLEPOST]
Не знам, пробај.

Последно уредено од модератор:
Член од
21 мај 2008
Мислења
11.002
Поени од реакции
11.645
Е арно ама ем „граѓаните “ не протестираа мирно, ем протестите не беа најавени. Значи ем надвор од Закон, ем надвор од Устав! [DOUBLEPOST=1433378470][/DOUBLEPOST]
Не знам, пробај.
Ако ме сфати што сум напишал... ај ќе одам чекор по чекор:
1. Од 2-3 илјади граѓани (зошто граѓани во наводници, дали ти ги потценуваш на некој начин тие граѓани или сметаш дека не заслужуваат да бидат наречени граѓани) не протестирале мирно 20-30 души, преку сила. И тоа правиме муабет при крајот на протестот, значи од 18-21 часот е мирно.
2. Јас мислев дека според Закон за јавни собири протестот треба да се најави, но испадна дека тоа е можност (убаво си пишува „може“, а не „мора“). Мада ако ги гледаме номо-техничките оригиналната одредба и дополнувањето, ќе гледаме дека интенцијата во надополнувањето е да биде облигаторно пријавувањето. Но, тоа „може“ го остава на одлука на организаторот.
3. Дури и да пишуваше „мора“, пак тоа се коси со уставната одредба, така да ако некој е вон Уставот, тоа е законот.
4. Правник уште не сум, ќе бидам веројатно догодина ова време или во септември. А за останатиот дел од реченицата...можда ќе ти стигне некоја порака, а можда и не, тоа нема да зависи од мене.

Последно уредено од модератор:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Пробај па пренеси искуство. И јас сакам да знам како тоа би изгледало во реалноста а не како е запишано на хартија, арно ама не сакам сам да пробам.
Јас во самоодрбана по пукање филм од малтретирање имам истепано сообраќаен полицаец

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.134
Поени од реакции
23.636
Јас во самоодрбана по пукање филм од малтретирање имам истепано сообраќаен полицаец
И после што бидна ?
Те потапшаа по рамото и ти рекоја поќе така да непрајш?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
И после што бидна ?
Те потапшаа по рамото и ти рекоја поќе така да непрајш?
Ништо не бидна зашто и како деца јадеше ќотек па мислеше дека ако станал сообраќаец ќе ми враќа

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom