А како тоа ти протестираше? Со шипки, камења и останати реквизити?[DOUBLEPOST=1433275386][/DOUBLEPOST]Абе додека џандарите не почнат да вадат црева и џигери низ нос на тие „мирните протестанти“, нема никому памет да дојде дека полицаец не смееш ни да му се доближиш на протест а не да фрлаш по него и да го удираш со шипка. И плус, тие протести не беа законски. Не беа уредно најавени и полицијата имаше полно право да ги растури.
1. И јас бев тогаш, мирно протестирав како и повеќе од 95% од луѓето. Проблемот го направија 20тина жешки глави, имаме дискутирано за ова, да не се повторуваме.
2. Точно, полицаецот доколку е нападнат смее да возврати, има право на нужна одбрана (која треба да биде со помал или еднаков интензитет со противправниот напад).
3. Не смеам да си напраам муабет со него? Не дека ќе ми врати, не смее, онака, повеќе на монолог ќе личи.
4. Го знам законот (испадна дека не сум го знаел баш најдобро), али го знам и Уставот. Проблемот е што тој закон е малце сомнителен во однос на уставноста, а еве и зошто:
Член 21
Граѓаните имаат право мирно да се собираат и да изразуваат јавен протест
без претходно пријавување и без посебна дозвола. Користењето на ова право може да биде ограничено само во услови на воена и вонредна состојба.
Во воена/вонредна состојба не сме, а Законот за јавни собири вика дека треба организаторот треба да го пријави и да добие согласност од МВР, а гледај што вика во Уставот.
Да надополнам, во Законот за јавни собири вика дека организаторот МОЖЕ да го пријави протестот:
Член 3
Заради интересите на безбедноста организаторот на јавниот собир може да го извести Министерството за внатрешни работи за одржување на јавниот собир и мерките што се преземени за неговото одржување. Во известувањето организаторот ги наведува следниве податоци: целите на одржувањето на јавниот собир; местото и времето на одржувањето; организаторот на јавниот собир; мерките што организаторот ги презел во врска со непречено организирање и одвивање на јавниот собир и податоците за организирање на редарската служба.
Со надополнувањето од 2006та го имаме следново:
Известувањето за јавен собир од ставот 1 на овој член се поднесува во подрачната единица на Министерството за внатрешни работи на чие подрачје се одржува јавниот собир најдоцна 48 часа пред почетокот на одржувањето на јавниот собир (ова е став 2, а претходниот став 2 станува став 3).
Ете и јас мислев дека морало, а уствари тоа било само можност.
Da ubil-- odgovara
Ne nikoj ne zatashkal i sea?
Па слушнавме дека имало уште некој со Спасов таа вечер. Зошто и тие не одговараат?