Епа на 17 август со потребните документи(матура, сведителства. државјанство,извод и потврда од суд) во касарната во Аеродром, не собраја во група од 50 кандидати и во амфитеатарот на акаддемијата пополнавме уште молба и пријавен лист при што ги поднесовме документите и добивме ливчина со број од архива(чисто за полесно да ги земиш документите). Јас бев пријавен 70 иако бев на првиот уписен ден во првата група од 50 кандидати
Потоа ни ркеоја дека ке ни се јавата наредните денови за прегледи во воената болница.Воедно кој и да конкурира без оргинал документи некане покушва. Ми се јавија во петок за во понеделник во 8и 30 да се јавам во воена болница. Прво не прегледаја кај општ доктор па потоа правевме психички тест на кој тест од 30 кандидати останавме 15.Потоа подлежевме на прашања од општа култура па зедовме потписи. Потоа следеа очно, ушно, оторинголаронгологија, хирургија, кожно забно, рентген снимни(на кој ако не те наместат убо ќе те снимаат повторно) како и најкритичниот дел урина и крв. Вториод ден од 15(во мојата група) 6-7 не вратија трет ден(секој ден идев и се враќав од битола). Мене како и другите не вратија поради покачени блирубини(кој не се воопшто важни) како и некој што имаа проблеми во крвта.
Како и да е тртио ден цел капнат од пат, стрес, нејаден пошто не натераа да не јадиме радиземање на крв повторно ми прегледаа крв при што имав пак покачени белирубини последниот печат 12(од кој имав 11) не ми беше даденодносно неспособен. На останатите кои имаја врски во болницата иако повторно имаа проблеми со урината сепак зедоја печати и рподолжија понатаму. Чисто за информација еден од кандиодатите чиј татко предава на акдемијата иако исто имаше лоша крвна слика сепак не се јави повторно на преглед односно продолжи
Самиот водник кој не водеше ми рече ако имаш пројатели во болницава (кој ги немав) белирубините нема да бидат никаков проблем. И така за жал или за среќа ќе видиме потаму си ги зедов документите ис е запишав на царина и шпедиција. А за неправилности еве уште еден пример, еден кандидат иако беше тро глув сепак со магија доби печат дека е спиособен
Ex моја Македонио
За воена од физички тест трбаше да се истрча 1600м за 8 мин, скок во далечина 180см, три згиба на вратило и 25 стомачни. Ако го исполниш критериумов добиваш минимум 5 а максимум 10 поени.