pratkata e garderoba i tie plakjaat 55 evra postarina ....Зависи што има во пратката, колкава е вредноста и сл.
Мислам дека нема да платиш ништо освен тие 190тина денара или колку беше тоа.. а за отварање секако ке ти отворатDali dokolku mi pratat paket od stranstvo i tie ja platat postarinata vo iznos od 55 evra dali jas treba da plakjam dopolnitelni taksi i carini ili drug vid na trosoci
Ако е само еден примерок(една мајца,едни панталони и сл.) не би требало да ти мавнат царина,ама ако се две и повеќе примероци тогаш сигурно ќе те репнат со царина.pratkata e garderoba i tie plakjaat 55 evra postarina ....
При праќање на пакетот задолжително нека го декларираат како подарок, нека ги извадаt стите етикети од облеката дека облеката е купена на ново, нека не ја пишуваат вистинската вредност во декларацијата на стоката, од секое парче облека нека нема повеќе од два исти примероци и најважно да нема ПАТИКИ во пакетот бидејки патиките се царинат од 25 до 32% од моменталната цена на пазарот. А за тежината ке платиш само поштенска услуга т.е. лежарина исто ко на паркинг шо им зафака таму место и тоа е тоа шо и да ти стигне со здравje да си носишDali dokolku mi pratat paket od stranstvo i tie ja platat postarinata vo iznos od 55 evra dali jas treba da plakjam dopolnitelni taksi i carini ili drug vid na trosoci
off lele zemjo nasa ) da dokazuvam deka nema da gi nosam oks nemat vrska fala na informaciive sea ne ke se stramam i za 3500 denari toe to fala na detaljnive informacii so mi gi dade bordzam pivce ::helou:Ке треба да им докажуваш дека не ти е за продавање дека е лично за тебе за да не те царинат бидејќи колку што те сватив 15 кила не е малце за блузи или блузони, а и ти реков за да нема некој проблеми ако веке не е пратен пакетот нека го декларираат ко подарок.
Од искуство ти зборам бидејки мене ме зезнаа имав исто така облека од Австралија и пакетот не си го подигнав во пошта туку во царинска пошта и беше стварно мизерно онака ко на пазар отворен пакетот и почнаа за овие 3-4 пара облека толку % за ова толку % и испадна 3500 ден царина, ама тие што ми ја пратија ме зезнаа бидејќи ја навеле и реалната цена, пакетот беше деклариран како продуктивен бла бла... после научив што како треба ама немаше следна пратка хехе така да те посоветувам тебе да не се зезнеш и ти