Примање пратка од странство

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
Dali dokolku mi pratat paket od stranstvo i tie ja platat postarinata vo iznos od 55 evra dali jas treba da plakjam dopolnitelni taksi i carini ili drug vid na trosoci

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Зависи што има во пратката, колкава е вредноста и сл.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.142
Поени од реакции
11.766
Ќе отворат од царина да видат што е и како е, зависи од бројот и робата. Најдобро прашај на царина или барај низ нивната страна.

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86
Dali dokolku mi pratat paket od stranstvo i tie ja platat postarinata vo iznos od 55 evra dali jas treba da plakjam dopolnitelni taksi i carini ili drug vid na trosoci
Мислам дека нема да платиш ништо освен тие 190тина денара или колку беше тоа.. а за отварање секако ке ти отворат :)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
нема да платиш
примив пред нецел месец пратка
трошоците тие ќе ти ги платат што ти праќаат
ти само ќе се потпишиш дека си примил

ама за таква пратка како твојата незнам како ќе помине на царина :)

Член од
6 ноември 2008
Мислења
27
Поени од реакции
0
Plakas okolu 120-300 den za podiganje.Pred 5-6 dena mi stigna pratka od Usa.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
pratkata e garderoba i tie plakjaat 55 evra postarina ....
Ако е само еден примерок(една мајца,едни панталони и сл.) не би требало да ти мавнат царина,ама ако се две и повеќе примероци тогаш сигурно ќе те репнат со царина.

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
pa bi trebalo da e pogolem paket :) okolu 15 kg bi trebalo da e ali nz kako bilo ke platam kolku so ke recat fala mnogu

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
При праќање на пакетот задолжително нека го декларираат како подарок, нека ги извадаt стите етикети од облеката дека облеката е купена на ново, нека не ја пишуваат вистинската вредност во декларацијата на стоката, од секое парче облека нека нема повеќе од два исти примероци и најважно да нема ПАТИКИ во пакетот бидејки патиките се царинат од 25 до 32% од моменталната цена на пазарот. А за тежината ке платиш само поштенска услуга т.е. лежарина исто ко на паркинг шо им зафака таму место и тоа е тоа :) шо и да ти стигне со здравje да си носиш :)

Ако не ти е јасно нешто слободно прашувај :)

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
a so bi se desilo ako ne gi izvadat etiketite posto znam ke bide se brendirana obleka a i deka nema da ima po dve parcinja od ista obleka a za patiki neznam mislam deka ke nema

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Ке треба да им докажуваш дека не ти е за продавање дека е лично за тебе за да не те царинат бидејќи колку што те сватив 15 кила не е малце за блузи или блузони, а и ти реков за да нема некој проблеми ако веке не е пратен пакетот нека го декларираат ко подарок.

Од искуство ти зборам бидејки мене ме зезнаа имав исто така облека од Австралија и пакетот не си го подигнав во пошта туку во царинска пошта и беше стварно мизерно онака ко на пазар отворен пакетот и почнаа за овие 3-4 пара облека толку % за ова толку % и испадна 3500 ден царина, ама тие што ми ја пратија ме зезнаа бидејќи ја навеле и реалната цена, пакетот беше деклариран како продуктивен бла бла... после научив што како треба ама немаше следна пратка хехе така да те посоветувам тебе да не се зезнеш и ти :)

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
Ке треба да им докажуваш дека не ти е за продавање дека е лично за тебе за да не те царинат бидејќи колку што те сватив 15 кила не е малце за блузи или блузони, а и ти реков за да нема некој проблеми ако веке не е пратен пакетот нека го декларираат ко подарок.

Од искуство ти зборам бидејки мене ме зезнаа имав исто така облека од Австралија и пакетот не си го подигнав во пошта туку во царинска пошта и беше стварно мизерно онака ко на пазар отворен пакетот и почнаа за овие 3-4 пара облека толку % за ова толку % и испадна 3500 ден царина, ама тие што ми ја пратија ме зезнаа бидејќи ја навеле и реалната цена, пакетот беше деклариран како продуктивен бла бла... после научив што како треба ама немаше следна пратка хехе така да те посоветувам тебе да не се зезнеш и ти :)
off lele zemjo nasa :)) da dokazuvam deka nema da gi nosam oks nemat vrska fala na informaciive sea ne ke se stramam i za 3500 denari :) toe to fala na detaljnive informacii so mi gi dade bordzam pivce ::helou:

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Вака сега, сестра ми оди во Америка за 2 дена, и таму за еден месец сакам да ми прати гардероба.. (отприлика во вредност од 250 долари - патики,блузи маици итн) и колку би излегла поштарината... ? И дали постои некој начин за помало плаќање на неа?

Kajgana Shop

На врв Bottom